Nie jesteś zalogowany.
Do obejrzenia tego serialu zachęciła mnie muzyka, którą usłyszałem na VIVIE.
Niestety jakieś pół roku minęło, zanim mi się to udało.
Jedna płyta dvd to ok 90 pln, plyt jest kilka plus OST w liczbie 3 sztuki, spory wydatek!
Mogę powiedzieć śmiało, że jest to jeden z lepszych seriali anime, lecz nie pozbawiony minusów.
Przede wszystkim zasadniczym pytaniem jest dla kogo on jest?
Dla dzieci? Wątpię, zbyt brutalny.
Dla dorosłych? Też nie, bo momentami zbyt naiwny.
W sumie to zdaje się, że dla fanów „sztuki japońskiej”, i tyle.
Wracając do tematu, to oprócz muzyki elementem wciągającym jest akcja oraz zagadka towarzysząca praktycznie od początku do końca.
I klimat!!! Rzadko kiedy jakiś film posiada podobny.
A błędy - minusy?Ano, cóż począć?
Są, a szkoda.
Zaliczyłbym tu wielokrotnie powtarzane sceny z poprzednich odcinków oraz zdania, zwłaszcza na początku każdego odcinka dotyczące pochodzenia „Noir”.
Dochodzi do tego pewna niefrasobliwość bohaterek odnośnie sposobu ukrywania się oraz działanie policji, którego po prostu nie ma. Jeśli film „dzieje się” w naszych czasach, to tylko wypada życzyć sobie, aby u nas takie płatne morderczynie się nie pojawiły.
Tego mi trochę brakowało i wydaje się, że bardziej ciekawa byłaby ucieczka nie tylko przed zabójcami, ale również i wymiarem sprawiedliwości.
Dodałoby to więcej smaku temu serialowi.
Do rzeczy naiwnych zaliczyłbym też sposób walki, podczas których hordy zbirów nie są w stanie poradzić sobie z 2 dziewczynami.
Ogólna ocena :8,5/10.
P.s. Nie wyjaśniono jednak paru spraw:
Po ile lat mają bohaterki?
Dlaczego Kirika straciła pamięć i kiedy to się stało?
Jaki był koniec rytuału „stania się Noir”?
...i parę innych, ale zachęcam do obejrzenia, a na pewno się nasuną.
hmm.. muzyka jest dobra i nastrojowa - to fakt.
Samo anime.. hmm.. jak dla mnie to jeden wielki paradox.
Dobry pomysł i ciekawy klimat i intryga, oraz beznadziejne pojedynki i jakoś tak na siłe wymyślane motywy oraz "ureligijnianie całego rytuału", a także monotonne i ciągnące się "śledztwo"..
Wiesz, ogolnie to i moze masz racje.
Ja tez nie do konca uwazam za super, ale "wylaczylem" te niedobre elementy i calosc swietnie pasuje.
A religijność?
Jakos trzeba bylo to wytlumaczyc i polaczyc, bo inaczej jest to serial o2 dziewczynkach, no mlodych kobietach okolo 20 ( przynajmniej Mireille), ktore lataja po swiecie i zabijaja na zlecenie.
Zreszta moglaby powstac cz2, tylko nie wiem o czym...
Nori... dla mnie anime naprawde bardzo dobre, muzyka + klimat + to co sie dzieje na ekranie... naprawde fajana sprawa. I raczej nic mnie w tym anime nie draznilo poza tym ze nie ma KRWI !!!! kolesie po dostaniu kulku nic tylko sie usowali na ziemie nawet dziurki nie ma po kuli :./ strasznie mnie to draznilo. Ale slyszalaem ze sa dwie wersje jedna z krwia a druga ocenzurowana bez... slyszeliscie cos o tym ?
Mnie też troszke drażnił brak krwi. Mogli dać chociaż jakieś krwawe plamy czy coś. Nie jestem jakimś psychopatą że lubię patrzyć na krew no ale tu rzeczywiście przez to trochę wiało sztucznością. To tak jak w głupich serialach amerykańskich typu Xena gdzie biją a gość osuwa się na ziemię i tylko mdleje i nawet siniaków na nim próżno szukać.
Co do religijności to mnie się bardzo wątki religijne podobały. Dodawały tego smaczku tajemniczości i nawet wydaje mi się że gdyby nie one serial straciłby dużo na klimacie.
Muzyka super, jeden z lepszych OST jakie słyszałem. Postacie też świetnie naszkicowane. Ogólnie jedno z lepszych anime jakie widziałem (jedno też z pierwszych) choć raczej nie przepadam za kryminałami, czy w ogóle za anime bez nadprzyrodzonych rzeczy
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
teraz pytanie: co lepsze NOIR czy MADLAX ? ;]
Szczerze powiem, nie widziałem Madlaxa i jakoś mnie do niego na razie nie ciągnie, bo nie lubie odgrzewanego żarcia. Wiem że nie powinienem się wypowadać na temat czegoś czego nie widziałem no ale już to zrobię, najwyżej mnie ktoś zbeszta . Na temat Madlaxa czytałem i widziałem screeny. Muzyka ponoć ta sama (znaczy podobna)w końcu robiła ją ta sama osoba. Kreska ta sama, po screenach widać. Nawet postacie wyglądają podobnie. Szczególnie ta jedna panienka wygląda jak siostra bliźniaczka Mirelle (nie wiem czy to się tak pisze). Można by to było uznać za plagiat gdyby nie to że produkcją zajęło się to samo studio. Ekipa też prawie ta sama. To tak jakby nie wiedząc co wymyśleć producent powiedział "to zróbmy coś podobnego do tego co siędobrze sprzedało, to też się dobrze sprzeda". Odrzuca mnie jak widzę coś co już było ale jest pod innym tytułem tylko po to żeby widzowie pomyśleli że to coś nowego. Dlatego raczej nie biorę się za oglądanie takich powtórek z rozrywki. Tu chodzi tylko kasę i nic więcej. Jak już pisałem nie widziałem tego anime więc jak ktoś ma mi coś do zarzucenia to proszę bardzo
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Uważam że to jedno z najlepszych anime, a na pewno dużo lepsze od Madlax.
Miałbym takie dwa pytania.
1. Co znaczyło tak dokładnie stanie się tym prawdziwym Noir ? I były dwie różne koncepcje tego.
2. Co mogły znaczyć te dwa strzały na samym końcu ostatniego odcinka ?
Jak to interpretujecie ?
Obejrzalem i sie zalamalem. Pomysl byl fajny patent dobry, muzyka klimatyczna i chyba najlepsza z calego anime, ale bochaterki drentwe scenografie statyczne kreska taka sobie. Anime o zabijaniu a zero krwi nawet jak byc powinna to jej nie bylo i nie chodzi mi o to ze powinni pryskac jak fonntanna bo to juz jet przegiecie w druga strone ale chodzi o sam fakt. Dla mnie ten tytuł to byl jedna wielka kpina tu jakas wielka tajemnica tu jakas tajna organizacja ktora poprostu wysyla ludzi na smierc co to wogule bylo. Obejrzalem to tylko dlatego ze nie lubie przerywac w polowie.
Pocieszam sie tylko tym ze niestety ale widzialem gorsze tytuły od tego. Nie polecam tego tytułu nikomu nawet fanowi a zwlaszcza fanowi zabijania moze sie natym niezle przejechac
A co do odpowiedzi na 2 powyzsze pytania to moim zdaniem:
1. Jezeli zostales noir to stales się prawa reka zolnierzy jerzeli chodzi o kierowanie porzadkiem na swiecie
2. Morze glowna bochaterka postanowila wywiazac sie ze swojej obietnicy albo byly to strzaly nowego poczatku i zakonczeniem z historia to drugi bardziej prawdopodobne
Oczywiscie moge sie mylic gdyz w tej anime nic nigdy nie bylo pewne hehe
bochaterki drentwe... wogule... jerzeli... bochaterka...
Obejrzalem to tylko dlatego ze nie lubie przerywac w polowie.
Przeczytałem Twój post tylko dlatego, że nie lubię przerywać w połowie. Żal, kolego, żal...
"Skazany na zajebistość"
Anime miło wspominam odkąd zobaczyłem je Na vivie potem jeszcze na kompie. co do wypowiedzi pana MrTToban - ŻAL.pl
Jedynymi wadami anime było brak krwi oraz zbyt częste retrospekcje. klimat serii był natomiast boski, było czuć Paryż
animetwelve!
Jeśli chcesz zgłębić tajemnicę NOIR, to wejdź tu NOIR
Każdy ma swoją opinie nie neguje innych opinii a że piszę z błędami rzucającymi się w oczy to inna sprawa, jeżeli oceniacie ludzi po pisowni to już nie mój interes
A ze tytuł mi się nie podobał, ma prawo nie wszystko trafia w gusta jednostek jest wiele tytułów które nie przypadły mi do gustu a milionom się podobają
Wyraziłem tylko swoją opinie na temat serialu noir, mogłem? czy nie takie jest założenie forum
Chyba że coś źle zrozumiałem i ten topik był do wyrażania jedynie pochlebnych opinii o takowej anime
jeżeli oceniacie ludzi po pisowni to już nie mój interes
Sam siebie swoimi postami w naszych oczach opisujesz, więc się nie dziw, że nie każdy traktuje Cię tu poważnie.
"Skazany na zajebistość"
Każdy ma swoją opinie nie neguje innych opinii a że piszę z błędami rzucającymi się w oczy to inna sprawa, jeżeli oceniacie ludzi po pisowni to już nie mój interes
A ze tytuł mi się nie podobał, ma prawo nie wszystko trafia w gusta jednostek jest wiele tytułów które nie przypadły mi do gustu a milionom się podobają
Wyraziłem tylko swoją opinie na temat serialu noir, mogłem? czy nie takie jest założenie forum
Chyba że coś źle zrozumiałem i ten topik był do wyrażania jedynie pochlebnych opinii o takowej anime
O ile się orientuję, to nikt nie oceniał tutaj twojej, hmm, oceny Noir. Muszę jednak przypomnieć, że jest to forum zbudowane wokół strony traktującej o napisach do filmów (anime), co z definicji wskazuje na pewną dbałość o czystość słowa pisanego. Mówiąc w skrócie - ortofaszyści są tu niemal od początku i zapewne będą do końca. Póki wszystko nie przekracza ogólnie przyjętych zasad, tępić tego nie będę. Przypominam też, że ocena użytkownika forum może się opierać tylko na dwóch przesłankach: na tym, co pisze, i na tym, jak pisze (chyba że się ludzie znają też w "realu"), więc to, co i jak piszemy, świadczy o nas samych. A na koniec powiem, że mamy XXI i moduły sprawdzania pisowni są powszechnie dostępne do chyba każdej popularniejszej przeglądarki, więc za lenistwo nikt nikogo nie będzie głaskał po głowie.
To jest post informacyjny - proszę tematu tutaj nie kontynuować