Nie jesteś zalogowany.
MaruKatze napisał:Czego ma nie zrozumieć z universum Fate?
Potrafisz na podstawie samego anime (czyli również bez pomocy wylęgarni fanfików znanej jako wikipedia) jednoznacznie określić co stało się na końcu F/Z? Mam tutaj na myśli wszelkie rewelacje dotyczące Graala. Musiałbyś się nieźle nagimnastykować, ponieważ temat poruszony jest w ostatniej ścieżce VN. Bez tej wiedzy, całe zakończenie przypomina wymuszony, niemający logicznego sensu pomost prowadzący do F/SN.
Bez urazy, ale podobne teksty czytam na forach o 80% serii z każdego sezonu. Jesteś wielkim fanem tej serii, więc to widzisz. Inni tak mają z resztą serii. Czy jest sens to wszystko ogarniać? Moim zdaniem nie, bo idą tym tropem, nic prawie oglądać nie można: bo to na podstawie vn, ln mangi i są wtopy/niedopowiedzenia/pomijane fragmenty/spłycenia itd. Jak ktoś uwielbia uniwersum, tak pewnie zrobi, reszcie niewiele to zmieni. Pamiętam teksty fanów, którzy pisali, że oglądanie filmu Steins;Gate bez znajomości VN w 100% to totalna porażka, że nic się nie załapie itd. Czytałem i śmiechłem.
Aha, pomijam fakt, że osobiście nie lubię wyjaśnień i czasem lepiej mi z niedopowiedzeniami pewnymi. Znajomy mi mówił, że mu od Fate Zero własnie popsuło
Dzięki za wszystkie sugestie. Postaram się sprawdzić.
Potrafisz na podstawie samego anime (czyli również bez pomocy wylęgarni fanfików znanej jako wikipedia) jednoznacznie określić co stało się na końcu F/Z? Mam tutaj na myśli wszelkie rewelacje dotyczące Graala.
Wiesz, to co można wywnioskować z samego Fate/Zero IMO wystarczy.
Czy to przeszkodzi w czerpaniu radości(?) z anime? Raczej nie,
Więc w czym problem? Zawsze można potem kontynować historię przez Fate/Stay Night: UBW czy nawet Fate Stay Night od DEENa oraz czytać nowelki/wiki. Fate/Zero to dobry wstęp i wcale nie spoileruje tak bardzo Fate Stay Night.
Właściwie tylko dwie istotne kwestie:
W drugą stronę już nie jest tak fajnie ponieważ Stay Night Spoileruje nam całe zakończenie Zero i sporą cześć narracji. Osobiście nieco żałuję, że nie widziałem Zero jako pierwszego - myślę, że zrobiło by na mnie jeszcze lepsze wrażenie.
Dzięki za wszystkie sugestie. Postaram się sprawdzić.
Oglądaj F/Z. Nie przejmuj się tym, co mówiłem.
Właściwie tylko dwie istotne kwestie:
Pokaż spoiler
To, że Kirei jest złodupcem, oraz to, że Sakura i Rin są rodzeństwem. Pozostałe spoilery jak Avalon, Gilgamesz czy kwestia rodziny Matou i tak zaskakują niezależnie czy widziało się Zero czy nie. W pierwszym przypadku tylko nabierają więcej sensu.W drugą stronę już nie jest tak fajnie ponieważ Stay Night Spoileruje nam całe zakończenie Zero i sporą cześć narracji. Osobiście nieco żałuję, że nie widziałem Zero jako pierwszego - myślę, że zrobiło by na mnie jeszcze lepsze wrażenie.
F/SN z kolei to przykład wielkiej układanki, której pozornie niepasujące elementy składają się w 'idealną' całość. Jest oparte na tajemnicy oraz wpływaniu na początkowe spostrzeżenia odbiorcy. Każda ścieżka traktuje o tym samym motywie, jednak eksploruje go na różne sposoby. Po obejrzeniu F/Z nie skupisz się na układance tylko na zgadywaniu kiedy pewne osoby przejdą do działania. Tylko że może do tego w ogóle nie dojść.
Później mamy do czynienia z frustracją tak jak to było z UBW 2014. Co się stało z tą osobą? Dlaczego Y nie pamięta Z? Gdzie jest X? W F/Z był badassem, a tu nic nie pokazał. Nasu zrujnował Fate i tak dalej.
Jest jeszcze więcej poważnych spoilerów. Możesz się śmiać, ale sama tożsamość Saber w Fate!F/SN to prawdziwa bomba. Nie wspomnę o takich rzeczach jak relacja Illya - Kiritsugu, czy samo to, że Sejburka była sługą Kerrego oraz, że go nie znosiła, bo... no właśnie. Fate/Zero psuje cały "flow" wydarzeń. W drugą stronę F/Z zyskuje na znajomości F/SN, ponieważ tam nie ma cackania i zgadywanek. Fabuła sama dostarcza Ci wszystko na talerzu.
Ostatnio edytowany przez UndeadHunter (2017-07-11 06:05:21)
Nana, Nodame Cantabile, Bakuman,
Witam. Szukam jakiejś pełnometrażówki w stylu Summer Wars, O dziewczynie skaczącej przez czas czy Beyond the clouds the promised place. Większość z Ghibli mam obejrzane, do tego oglądałem Children Who Chase... Może znacie coś w tym stylu godnego polecenia.
Ew. nie musi być pełnometrażowe.
Dopiero niewzruszony niczym umysł jest zdatny do myślenia. księgowa Wałbrzych
Bakemono No Ko.
Witam. Szukam jakiejś pełnometrażówki w stylu Summer Wars, O dziewczynie skaczącej przez czas czy Beyond the clouds the promised place. Większość z Ghibli mam obejrzane, do tego oglądałem Children Who Chase... Może znacie coś w tym stylu godnego polecenia.
Ew. nie musi być pełnometrażowe.
Byousoku 5 Centimeter
Ibara no Ou
Tak więc Poszukuje anime- obecnie prócz 2/3 serii z letniego sezonu od 3 miechów nic nowego nie obejrzałem przed tą suchotą na chwilę tylko LN mnine uratowały :/ Ogólnie od zawsze szukałem OP MC, ale chyba już wszystko obejrzałem :/ <smutek> także szukam coś co wciąga, dobra historia ect, jedyne co na pewno odpada to horror i podobne :/
mój mal https://myanimelist.net/profile/kantror
Zajrzałem sobie w twoje listy i mam mocne propozycje - Full Metal Panic!, Kemono no Souja Erin, Natsume Yuujinchou, Monster, Neon Genesis Evangelion, Shinsekai yori, Wolf's Rain
Te też dają radę:
Nana
Mushishi - Panie, tego nie oglądać?? Koniecznie
Basilisk: Kouga Ninpou Chou
Chrno Crusade
Cowboy Bebop
El Hazard: The Magnificent World
Fushigi no Umi no Nadia
Hyouka
Lovely★Complex
Szukam openingu anime. Nie pamiętam tytułu anime. W jednym z momentów w openingu biegną dziewczyny na plaży. Chlapią się wodą i ogólnie wesoło.
Jak ktoś kojarzy ten opening i anime to byłbym rad za pomoc w ustaleniu co to za anime.
Postacie: Dziewczyna czarne włosy i bodajże blond włosy.
Ostatnio edytowany przez Tanis (2017-09-16 16:02:26)
PC: i5 6600k, Gainward Phoenix GTX 970, DDR4 16Gb 3200Mhz.
Pierwsze co mi przyszło na myśl to to
http://opening-anime.pl/videos/darker-t … i-opening/
Dzięki o te anime/opening mi chodziło
Co to za anime?
Co to za anime?
Trochę cię załamię, ale to z Fairy Tail jest.
Ostatnio edytowany przez Pitbull01 (2017-12-14 21:03:24)
Tanis napisał:Co to za anime?
Trochę cię załamię, ale to z Fairy Tail jest.
Pokaż spoilerJak Lucy po time skipie ojca straciła i po nim płacze. 124 odcinek to był.
https://www.youtube.com/watch?v=HxKdXnXuS5A - tutaj masz chyba całą scenę
Mam zawał