Nie jesteś zalogowany.
Mam takie frustrujace mnie pytanie, dlaczego ogladajac anime, filmy itd samurajowie maja 2 miecze, 2 katany przy swym boku?
heh to samo chciałem powiedziec niech rixed tu przyjdzie to ci wszystko ładnie wytłumaczy on jest specjalista w tych sprawach
Samurai nosił dwa miecze, gdyż jeden był dłuższy (katana) a druga krótszy (wakizashi). Dłuższy służył do walki na otwartej przestrzeni, a ten krótszy w mniejszych pomieszczeniach, korytarzach, drzwiach czy do seppuku. Poza tym dwa miecze noszone przy boku (razem zwane daisho) wskazywały, że wojownik ma wysoki status społeczny i symbolizowały większy honor. Dwa miecze mogli nosić tylko samuraje. Niższe klasy społeczne musiały się zadowolić tylko jednym, zazwyczaj wakizashi.
Ostatnio edytowany przez Wanderer (2006-03-31 16:02:40)
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
oki dziekuje, za oswiecenie
Hmm... a do czego miał służyć? Do ciachania służył, jak każdy inny miecz To po prostu nazwa na szeroki, obosieczny miecz japoński. Tak samo nazywano miecze chińskich wojowników.
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
a ten krótszy w mniejszych pomieszczeniach, korytarzach, drzwiach czy do seppuku.
Tutaj musze cie sprostowac, Wakizashi nie sluzyl do seppuku. Do tego sluzyl sztylet o nazwie Tantou.
Też nie zawsze, dopuszczano mozliwość użycia wakizashi do tego celu.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Wanderer napisał:a ten krótszy w mniejszych pomieszczeniach, korytarzach, drzwiach czy do seppuku.
Tutaj musze cie sprostowac, Wakizashi nie sluzyl do seppuku. Do tego sluzyl sztylet o nazwie Tantou.
A tak, rzeczywiście. Wiedziałem, że czymś krótkim robi się seppuku i zapomniało mi się, że to był tantou. Czułem, że coś nie tak napisałem
EDIT: ~Opcy, to chyba jednak dobrze Kurde muszę szuknąć w necie bo już dawno o tym czytałem.
Ostatnio edytowany przez Wanderer (2006-03-31 17:45:32)
Dozwolone było też popełnienie seppuku kataną:) Nieważna jest broń tylko jak i dlaczego się to robi:)
Ostatnio edytowany przez Tzeentch (2006-03-31 18:25:57)
Sorki, ale o tym nie słyszałem, a nawet wydaje mi się to niezbyt prawdziwe. Jak można przebić brzuch tak długim mieczem i potem jeszcze pociągnąć go do góry. Nawet jeśli ktoś by miał tak długie ręce, żeby przystawić sobie prosto ostrze do brzucha, to już lepiej byłoby chyba wybrać coś krótszego