#1 2019-04-15 18:47:04

elektromaniek
Użytkownik
Dołączył: 2016-06-27

Problem z pobieraniem czego kolwiek

Po zmianie pakietu internetowego mam problem z pobieraniem czegokolwiek na komputerze(z wi-fi nie mam żadnych problemów) o ile pobieranie czegoś ze strony Maga nie stanowi żadnego problemu to reszta to masakra, torrenty, przeglądarka, dysk google chomikbox i JDownloader 2 mają straszne problemy z utrzymaniem prędkości z przed przyspieszenia(Chociaż co kilka min, przez kilkanaście sek pociągnie w miarę szybko). Wie ktoś w czym może być problem, i czy mogę go sam rozwiązać czy muszę kontaktować się z dostawcą?
Czy morzę wystarczy dokupić katę wi-fi do kompa i pozbyć się kabla?

Ostatnio edytowany przez elektromaniek (2019-04-15 19:39:34)


To nie moja morda.

Offline

#2 2019-04-15 20:58:07

Mark
Użytkownik
Skąd: Radzyń Podlaski
Dołączył: 2008-07-13

Odp: Problem z pobieraniem czego kolwiek

Nie podałeś jaki masz sprzęt i od jakiego operatora łącze.
Może najpierw zmień kabel lan.


Lista o Sailor Moon, zapisy: ntakeuchi-subscribe@yahoogroups.com
Lista o Tenchi Muyo, zapisy: tenchimuyo-pl-subscribe@yahoogroups.com
Lista o Neon Genesis Evangelion, zapisy: eva-pl-subscribe@yahoogroups.com

Offline

#3 2019-04-15 21:11:15

elektromaniek
Użytkownik
Dołączył: 2016-06-27

Odp: Problem z pobieraniem czego kolwiek

Router man taki.  https://www.mediaexpert.pl/routery-xdsl … 7JEALw_wcB
Internet mam od Profnetu. A co by dała zmiana kabla?

Ostatnio edytowany przez elektromaniek (2019-04-15 21:35:13)


To nie moja morda.

Offline

#4 2019-04-15 21:48:26

roobalek
Użytkownik
Dołączył: 2014-04-10

Odp: Problem z pobieraniem czego kolwiek

Na mój prosty chłopski rozum zmiana pakietu internetowego to dwie możliwe opcje:
1) Twój dotychczasowy sprzęt spełnia wymagania sprzętowe nowego pakietu - dostawca tylko odpala nowy pakiet i "wszystko hula hula",
2) Twój dotychczasowy sprzęt nie spełnia wymogów nowego pakietu - dostawca dostarcza i konfiguruje nowy sprzęt, odpala nowy pakiet i "wszystko hula hula".
Niezależnie, która opcja została zrealizowana u Ciebie, jeżeli "miało być pięknie", a jest "dno i 2m mułu", to wychodzi mi , że powinieneś uderzyć do dostawcy z reklamacją, że "nie jest jak w wersji demo" i niech teraz staje na rzęsach, aby było "wszystko hula hula".

Ps.
Póki będziesz miał łącze internetowe o prędkości <=100 Mb/s, ten Twój ruter "ujdzie w tłoku", ale gdy zechcesz wykupić łącze > 100 Mb/s, to z miejsca możesz wywalić rutrerk na złom. Dlaczego tak? Ano ma on porty RJ45 w standardzie 10/100 Mb/s, co oznacza, że przy łączu internetowym "powyżej setki" będą stanowiły "wąskie gardło" i nie pozwolą Ci cieszyć się pełnią przepustowości łącza - do tego potrzebny będzie ruter z portami 1 Gb/s.

Offline

#5 2019-04-15 21:49:33

wizard2000
Użytkownik
Skąd: Poznań
Dołączył: 2007-12-11

Odp: Problem z pobieraniem czego kolwiek

Ja bym przede wszystkim najpierw zresetował router odłączając zasilanie czasem coś takiego pomaga, no i na ogół jest to wymagane przy zmianie parametrów łącza.
Kabel mógł się najzwyczajniej skończyć, niby się nim nie rusza, nic nie robi ale może coś nie stykać. Miałem coś takiego z kablem od tv.

Ostatnio edytowany przez wizard2000 (2019-04-15 21:51:30)


wizard2000.jpg

Offline

#6 2019-04-15 22:44:17

senami
Użytkownik
Skąd: Konin / Gołuchów
Dołączył: 2011-02-18

Odp: Problem z pobieraniem czego kolwiek

Wszystkie opcje, które można wypróbować, a które mi wpadły do głowy:
- Spr na innej przeglądarce / aktualizacja przeglądarki
- Reset routera
- Spr na innym kablu
- Aktualka sterów od neta
- Aktualka biosa

PS: Kwietniowa aktualizacja Windy niby narobiła jakiegoś syfu, może to ma coś wspólnego.

Ostatnio edytowany przez senami (2019-04-15 22:46:13)


sygna.png

Offline

Stopka forum

© Animesub.info 2019