#1341 2020-10-10 16:28:15

elektromaniek
Użytkownik
Dołączył: 2016-06-27

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

https://www.morele.net/arctic-termopad- … 4a-754518/
Termopady kupiłem taki 1x 1mm i 2x 0.5 mm


To nie moja morda.

Offline

#1342 2020-10-10 16:38:56

Shodimaru23
Użytkownik
Skąd: Szczecin
Dołączył: 2013-01-14

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

elektromaniek napisał:

https://www.morele.net/arctic-termopad- … 4a-754518/
Termopady kupiłem taki 1x 1mm i 2x 0.5 mm

Nie wiem jakie termopady masz na swojej karcie, nie kupuje się ich na oko (jeśli to zrobiłeś). Zawsze przed zakupem trzeba sprawdzić, jakie są ci potrzebne. Czy to na stronie producenta (jeśli podaje), czy na forach specjalistycznych, lub rozbierasz kartę i mierzysz sam.

Ostatnio edytowany przez Shodimaru23 (2020-10-10 16:57:41)


view?username=Shodimaru&style=small
Moja specyfikacja komputera: klik

Offline

#1343 2020-10-10 17:55:52

elektromaniek
Użytkownik
Dołączył: 2016-06-27

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Jakiś czas temu pisałem do osoby która na YT zajmuje się naprawami kart, bo na jednym z filmików zajmował identyczną kartą jaką ja mam, też wymieniał termopady, zapytałem się go jakich używa, powiedział że używa takich o przewodnictwie ciepła 3.6  ja kupiłem o przewodnictwie 6, więc powinno być dobrze.

Ostatnio edytowany przez elektromaniek (2020-10-10 18:00:56)


To nie moja morda.

Offline

#1344 2020-10-10 18:29:32

Shodimaru23
Użytkownik
Skąd: Szczecin
Dołączył: 2013-01-14

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

elektromaniek napisał:

Jakiś czas temu pisałem do osoby która na YT zajmuje się naprawami kart, bo na jednym z filmików zajmował identyczną kartą jaką ja mam, też wymieniał termopady, zapytałem się go jakich używa, powiedział że używa takich o przewodnictwie ciepła 3.6  ja kupiłem o przewodnictwie 6, więc powinno być dobrze.

Nie chodzi mi o to, chociaż to też jest ważne, ale sama grubość termopada też ma znaczenie, w kartach są różnej grubości termopady na różnych elementach, na kościach pamięci możesz mieć 2mm, a na sekcji zasilania 1mm i na odwrót. (te 1 i 2 mm to tak przykładowo tylko)

Ostatnio edytowany przez Shodimaru23 (2020-10-10 18:30:49)


view?username=Shodimaru&style=small
Moja specyfikacja komputera: klik

Offline

#1345 2020-10-10 19:03:36

elektromaniek
Użytkownik
Dołączył: 2016-06-27

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Dlatego kupiłem duże arkusze, by jak coś można było je połączyć.


To nie moja morda.

Offline

#1346 2020-10-10 21:33:52

Shodimaru23
Użytkownik
Skąd: Szczecin
Dołączył: 2013-01-14

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

elektromaniek napisał:

Dlatego kupiłem duże arkusze, by jak coś można było je połączyć.

Nie łączymy też termopadów w ten sposób.


view?username=Shodimaru&style=small
Moja specyfikacja komputera: klik

Offline

#1347 2020-10-10 21:43:03

ipos
Użytkownik
Dołączył: 2014-06-26

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Shodimaru23 napisał:

Zapomniałem jeszcze dopisać, żebyś sprawdził te termopady, żeby nie były za cienkie, ani za grube. Są różne grubości, najlepiej takie same jak były fabrycznie.


ipos napisał:

Graficzna masz na termopadach? Ja zawsze smarowałem zwykłą.
Alko do czyszczenia?

Termopadów nie nakładamy na procesor graficzny (tu tylko pasta), tylko na sekcje zasilania, pamięci i różne inne ważne elementy. Chyba że pisałeś dla żartu. Nawet się uśmiałem. smile
Alkoholu izopropylowego jak najbardziej się używa.

Bo wymieniałem tylko na procesorze graficznym. smile_big

Offline

#1348 2020-10-10 22:04:55

elektromaniek
Użytkownik
Dołączył: 2016-06-27

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Shodimaru23 napisał:
elektromaniek napisał:

Dlatego kupiłem duże arkusze, by jak coś można było je połączyć.

Nie łączymy też termopadów w ten sposób.

To może ktoś wie jakich termopadów użyć do
Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition


To nie moja morda.

Offline

#1349 2020-10-10 23:55:43

OtsukareSama
Użytkownik
Skąd: Nippon
Dołączył: 2016-04-12

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

elektromaniek napisał:
Shodimaru23 napisał:
elektromaniek napisał:

Dlatego kupiłem duże arkusze, by jak coś można było je połączyć.

Nie łączymy też termopadów w ten sposób.

To może ktoś wie jakich termopadów użyć do
Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition

Mam dokładnie tą samą kartę, ale bardzo dawno nie zmieniałem w niej termopadów. Z TEGO tematu wynika, że są one grubości około 1.0, 1.5 milimetra. Aczkolwiek należy uważać, bo w niektórych miejscach mogą być cieńsze, np. 0.5 milimetra. Najlepiej samemu sprawdzić szczelinomierzem.


【「能ある鷹爪隠す」  &「A skilled hawk hides its talons」】

Offline

#1350 2020-10-22 18:51:15

elektromaniek
Użytkownik
Dołączył: 2016-06-27

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Kiedyś już pytałem, ale muszę jeszcze raz,
Muszę kupić używany klucz do win 10 home, bo na piracie od kolegi mam ten znak wodny Aktywuj windowsa, czy mógłby mi ktoś coś doradzić.

Ostatnio edytowany przez elektromaniek (2020-10-22 18:52:38)


To nie moja morda.

Offline

#1351 2020-10-22 20:05:34

OtsukareSama
Użytkownik
Skąd: Nippon
Dołączył: 2016-04-12

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

elektromaniek napisał:

Kiedyś już pytałem, ale muszę jeszcze raz,
Muszę kupić używany klucz do win 10 home, bo na piracie od kolegi mam ten znak wodny Aktywuj windowsa, czy mógłby mi ktoś coś doradzić.

Nie żebym polecał, czy rekomendował to, ale kolega ostatnio kupił licencję z dokładnie TEJ aukcji i mówił, że bez problemu zarejestrował konto oraz sprawnie działa system. kombinuje


【「能ある鷹爪隠す」  &「A skilled hawk hides its talons」】

Offline

#1352 2020-10-22 21:25:55

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Jak chcesz pirata, to wystarczy przez CMD uaktywnić.
Są filmiki na YT.


Ryzen R5 3600
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Samsung 970 EVO

Offline

#1353 2020-10-22 21:29:23

elektromaniek
Użytkownik
Dołączył: 2016-06-27

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

I jeszcze mam jedno pytanie, czy to normalne że instalacja hdd (seagate iron wolf 3tb)  trwa baaardzo długo?


To nie moja morda.

Offline

#1354 2020-10-22 23:06:13

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

elektromaniek napisał:

I jeszcze mam jedno pytanie, czy to normalne że instalacja hdd (seagate iron wolf 3tb)  trwa baaardzo długo?

Tak, bo masz badziewny HDD.
W dzisiejszych czasach SSD to podstawa. Najlepiej dysk NVME.


Ryzen R5 3600
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Samsung 970 EVO

Offline

#1355 2020-10-22 23:24:07

elektromaniek
Użytkownik
Dołączył: 2016-06-27

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Kamiyan3991 napisał:
elektromaniek napisał:

I jeszcze mam jedno pytanie, czy to normalne że instalacja hdd (seagate iron wolf 3tb)  trwa baaardzo długo?

Tak, bo masz badziewny HDD.
W dzisiejszych czasach SSD to podstawa. Najlepiej dysk NVME.

Mam dwa SSD, HDD jest tylko magazynem na mniej ważne rzeczy.

Ostatnio edytowany przez elektromaniek (2020-10-22 23:24:30)


To nie moja morda.

Offline

#1356 2020-10-23 17:32:46

darko
Użytkownik
Skąd: Łódź
Dołączył: 2005-06-04

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Instalacja HDD? Wystarczy podłączyć i już, jak bios wykrywa a win nie, to wystarczy uaktywnić dysk.
Chyba że coś instalujesz na HDD i trwa długo, to już inna sprawa smile

Offline

#1357 2020-10-23 17:53:52

elektromaniek
Użytkownik
Dołączył: 2016-06-27

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Znaczy, członek rodziny tym się zajmował, zapuścił instalacje (FORMATOWANIE) przez ZARZĄDZANIE KOMPUTEREM, SSD poszedł w kilka chwil, hdd idzie kilka godzin  i ma 88%, czy to źle?


To nie moja morda.

Offline

#1358 2020-10-23 18:50:42

darko
Użytkownik
Skąd: Łódź
Dołączył: 2005-06-04

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Na pewno coś nie tak, nie znam się aż tak, ale w cale nie musi być coś z dyskiem. Mógł np Win wstrzymać format bo zbyt długo formatował   
i zadziałało oszczędzanie energii mógł uznać formatowanie jako stan bezczynności dysku (miałem tak kiedyś przy oglądaniu filmów) przyczyn może być bez liku, w końcu to win smile  Ja bym użył jakiegoś programu do partycjonowania dysków i go sprawdził (są też darmowe)

Offline

#1359 2020-10-23 18:52:57

Shodimaru23
Użytkownik
Skąd: Szczecin
Dołączył: 2013-01-14

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Pewnie puścił pełny format, powinien zapuścić szybki. Pełny format zupełnie zbyteczny dla zwykłego użytkownika.


view?username=Shodimaru&style=small
Moja specyfikacja komputera: klik

Offline

#1360 2020-10-23 21:47:51

senami
Użytkownik
Skąd: Stąd
Dołączył: 2011-02-18

Odp: Jaki komputer, co polecacie?

Shodimaru23 napisał:

Pewnie puścił pełny format, powinien zapuścić szybki. Pełny format zupełnie zbyteczny dla zwykłego użytkownika.

+1


sygna.png

Offline

Stopka forum

© Animesub.info 2020