Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Kochani, ratujcie! Mam internet mobilny Orange? Taki wkładany do portu USB, w środku tego urządzenia jest karta SIM. Czy takie coś będzie mi działać jako router wifi, jeśli przełożę kartę do właśnie takiego routero-czegoś? Czy zostaje tylko używanie przez USB?
Tak, pierwszy lepszy router, który ma wbudowany modem (czyli można do niego włożyć kartę sim), się nada.
Ostatnio edytowany przez Dennoss (2021-07-15 21:19:54)
Kochani, ratujcie! Mam internet mobilny Orange? Taki wkładany do portu USB, w środku tego urządzenia jest karta SIM. Czy takie coś będzie mi działać jako router wifi, jeśli przełożę kartę do właśnie takiego routero-czegoś? Czy zostaje tylko używanie przez USB?
Nie wiem, czy mój przedmówca trafił z odpowiedzią/podpowiedzią, bo apel o ratunek, jak dla mnie jest dosyć "oryginalny", albo ja już za stary jestem i nie qmam tej nowomowy.
Nie mniej, w ramach ratunku postaram się podrzucić swoje 5gr.
Z mojego punktu widzenia wygląda to tak:
Mam internet mobilny Orange? - Nie wiem! Bo skąd? Zrób fotkę/skan umowy, jaką podpisałeś z Twoim dostawcą internetu, na tej fotce/skanie usuń dane wrażliwe (Twoje adresowe) i podrzuć do wglądu, to Ci powiem czy masz umowę z Orange, T-Mobile, Plusem, jakimś innym dostawcą.
Taki wkładany do portu USB, w środku tego urządzenia jest karta SIM. - Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, to chodzi o "palucha"/"sztyfta", czyli coś mniej więcej (3 wymiary):
a) długości karty płatniczej,
b) głębokości równej połowie szerokości (głębokości) katy płatniczej,
c) wysokości dochodzącej do 1cm
Czy takie coś będzie mi działać jako router wifi,(...)(?) - Trzymając się wcześniejszej identyfikacji odpowiedź brzmi "NIE" - bo taki "paluch"/"sztyft" to jest tylko modem LTE i jego jedyne zadanie, to połączyć Twój sprzęt z Internetem.
(...) jeśli przełożę kartę do właśnie takiego routero-czegoś? - nie wiem co Ty tam kombinujesz, ale jeśli masz "palucha" i przełożysz z niego kartę "do właśnie takiego rutero-czegoś", czyli też "palucha" (bo nie wiem, co masz na myśli pisząc "rutero-czegoś", a zwrot "właśnie takiego" wskazuje na "palucha", o którym wcześniej wspominałeś), to w zasadzie nic się nie zmieni. Bo co może zmienić - może poza jakością połączenia - przełożenie karty SIM z jednego modemu ("palucha") do drugiego?
Czy zostaje tylko używanie przez USB? - To już zależy tylko od Ciebie i tego, co chcesz osiągnąć.
Ja widzę 3 rozwiązania:
1) Używanie "palucha" na USB (z ewentualnym dokupieniem przedłużacza USB zakończonego gniazdkiem USB w podstawce) - to wariant, gdy nie ma potrzeby dzielenia się internetem z innymi domownikami
2) Gdy zachodzi potrzeba podzielenia dostępu do internetu:
-- a) wyposażasz się w ruter z wbudowanym modemem i przekładasz kartę SIM, - o tym wspominał już mój przedmówca - lub
-- b) wyposażasz się w ruter bez modemu, ale z portem/-ami USB i obsługą modemów ("paluchy") - w zależności od danego modelu, rutery wyposażone w port/-y USB mogą na tych portach obsługiwać dyski zewnętrzne, drukarki, modemy LTE - w tym wypadku wtykasz posiadanego "palucha" do portu USB w ruterze i zazwyczaj po sprawie (warto się jednak upewnić i zajrzeć do instrukcji od takiego rutera), tu też czasem przydaje się wspomniany wcześniej przedłużacz USB z gniazdkiem w podstawce.
I to by było na tyle z moich "5gr"
Ostatnio edytowany przez roobalek (2021-07-16 03:21:10)
Dlaczego odpisujecie botowi?
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
Dlaczego odpisujecie botowi?
Aaanooo... tak dla sportu, czyli czasem trzeba:
a) coś skrobnąć i wygenerować ruch na stronce, dzięki czemu ludzie nie ulegną wrogiej propagandzie, że "teraz jedyne życie to tylko na discordzie",
b) coś skrobnąć, aby nie wyjść z wprawy pisania na klawiaturze,
c) coś skrobnąć, aby stworzyć/podtrzymać pozory "jednostki przyjaznej środowisq".
Ostatnio edytowany przez roobalek (2021-07-16 11:02:42)
Strony Poprzednia 1 2 3 4