Nie jesteś zalogowany.
Mam taki problemik. Wczoraj zgrywałam dużą ilość cdków, dosyć hmm powiedzmy sfatygowanych i w pewnym momencie coś się stało. Od tego momentu płytkę DVD, którą normalnie zgrywa mi chwilkę teraz zgrywa ponad 40 minut. To samo jest przy wypalaniu: zamiast nagrywać w normalnym czasie robi to około 1,5 godziny. Dziwne też było, że zaraz po tym dziwnym "zdarzeniu" napęd DVD nie widział pustych płytek a nagrane widział jako puste.
Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, nagrywarka ma może 2 miesiące.
Ktoś ma jakiś pomysł co mogło się stać i jak to naprawić?
"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."
Wydaje mi się, że jest to sprawa zasilacza. Radziłbym wymienić na jakiś lepszy, a wiem ponieważ miałem identyczny problem z tym, że mi się spalił dodatkowo.
No właśnie też myślę nad oddaniem do serwisu tyle, że trochę dziwne bo jak poprzednio zgrywałam dużą ilość DVD(ponad 20) i jeszcze potem drugie tyle wypalałam to wszystko było z nią ok. Nie rozumiem dlaczego teraz coś się z nią dzieje.
Kolega poradził mi format albo wgranie nowych sterowników czy tez zabawę w biosie nagrywarki ale to troszkę czasochłonne a jak wiadomo tego jest zawsze za mało.
Stąd moje pytanie czy jest inna możliwość poza tymi, które wymieniłam.
"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."
A mnie się wydaje, że właśnie przeciążyłaś napęd. Mnie też kiedyś się coś takiego przytrafiło, po tym jak nagrałem kilka płyt pod rząd. Zaniosłem napęd do serwisu niby go naprawili, ale pochodził 2 dni i znów to samo. W końcu dostałem nowy. I od tej pory po nagraniu może 3 płytek, robię przerwę z pół godziny, żeby napęd się trochę schłodził. Innym też tak radzę, no chyba, że nagrywają i wszystko jest wporzo.
Lilith, chyba pozostaje ci tylko zanieść go do serwisu.
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
To twoja pierwsza nagrywara?? Ja już ma drugą DVD-RW a ogólnie to już 5 z kolei. Pierwsza DVD-RW posadziłem jak nagrywałem DVD i prąd odłączyli jak znowu włączyli nagrywara już się włączyła . A już po gwarancji więc
Nie to nie jest pierwsza. Poprzednia też się zrąbała. Podobne objawy tylko przyczyna inna:) Na szczęście na tamtą była jeszcze gwarancja więc pojechałam z nią do serwisu i od ręki dostałam nową. No ale ta nowa teraz się zrąbała. Ja mam chyba jakiegoś pecha ostatnimi czasy do sprzętu:(
No nic jutro pojadę z nią do serwisu, skoro i Wy nie możecie mi nic konstruktywnego doradzić.
Stąd moje pytanie czy jest inna możliwość poza tymi, które wymieniłam.
Napęd może się ślimaczyć z powodów systemowych. Bywa, że ponowna instalacja systemu pomaga na opisane objawy. Jak masz wolną partycję, to może spróbuj jak napęd działa pod Linuxem.
Niby proste.
Jesli napęd nic nie robi, a nie grzebałaś w systemie i niczego nie instalowałeś, to wina napędu.
Idź do qmpla i tam podłącz.
Wgrywanie nowego biosu to kilka chwil.
Co do trwałości napędów, to miałem to samo z cd-r po 3 msc od zakupu.
ALE NAGRYWAŁEM, a nie wstawiłem do pc.
I dlatego poszedł...
Co do porad, to każdy ma rację, bo u każdego z nas coś tam się kiedyś wydarzyło.
Wyczyść dysk, zdefragmentuj, zwiększ il miejsca, spradź w ustawieniach nero gdzie zapisuje temp, może tam jest ogranicenie.
W ustaw zaawans nero zwiększ overburning oraz zmniejsz leadin...
Jak na razie nie widzę, abys cokolwiek zastosowała z tego co radzimy.
Jeżeli jest to BENQ to sprawa jest jasna, spalić, przydeptać i tylko zakopać. Ale skoro jak napisałaś wypalałaś ponad 20 płyt, to z pewnością nie mógł być BENQ mi po wypaleniu 15 padł. Po wymianie, następny padł po 3 (słownie TRZECH płytkach!!!). Teraz mam kolejną sztukę i tylko patrze kiedy padnie. Moja uwaga: Jeżeli masz produkt BENQa to nie dawaj go na gwarancyjną naprawę, bo nie naprawią go (tzn. w ogóle ich się nie naprawia), co gorsza przyślą niesprawdzony kolejny gniot. Jest fajny przepis o niewywiązaiu się z umowy z kupcem. SKORZYSTAJ Z TEGO PRZY BENQu. Co i jak to ci wytłumaczą Ludzie Z Ochrony Praw Konsumenckich. W interku masz telefony na całą polskę. W mojej dziurze Chełmie pracują raz w tygodniu, ale w Poznaniu już codziennie, to troszeczkę mnie podszkolili. Czekam do kolejnej awarii
no może wgrywanie biosu to kilka chwil ale jak wgrasz źle bios lub zły to nagrywarka przestaje działać i najczęściej są już małe szanse na odzyskanie nagrywarki.Tak straciłem swoją normalną nagrywarke( była ze mną 3 lata ) później kupiłem nagrywarke DvD pochodziła mi z miesiąć ( róóówno ją wymęczyłem przez ten miesiąć ) i chyba ją przciążyłem bo stało sie tak że wogółe nie wykrywała płyt CD w napędzie a DvD sie baardzo powoli uruchamiały i wogóle jakoś debilnie chodziły , oddałem do serwisu i mi wymienili na nową tylko że dostałem z Light Scribem a moja nie miała go więc sie ciesze, więc zamiast sama kombinować z Biosem albo zanieś do kogoś i u tego kogoś sprawdź czy działa dobrze albo do serwisu zawieź
To tak:
~Obiwanshinobi jakoś nie bardzo lubię Linuxa, ale przepiełam nagrywarkę do drugiego kompa i niestety jest to samo co u mnie.
~Sir Mavins dysk mam w miarę wyczyszczony, w ustawieniach nie mam żadnych ograniczeń. Pozmieniałam w ustawieniach jak mówiłeś i dalej żadnego efektu nie ma.
~fillip75 nie mam BENQ
~Zielony Zaraz pobawię się w biosie choć mam lekkie obawy przed robieniem tego samodzielnie:)
Ostatnio edytowany przez lilith_ (2006-04-07 14:08:45)
Moim zdaniem to poprostu przeciążyłąś ją. Raz udało się i wytrzymała, a za drugim razem już padła. Ja ze swoją mam taki przypał, że po nagraniu 6 DVD pod rząd w nero wywala NIEZNANY ERROR i 30 min chłodzenia
heh weź najlepiej nagrywarke pod pache i idź do tam gdzie kupiłaś i im daj jak co to ci zrobą co trzeba zrobić albo jeszcze lepiej wymienią na nową
a ja mam pytanie bo ostatnio mi zasilacz padl i kupilem nowy
i nagralem raz plytke ( w tym nowym zasilaczu)
i jak chce teraz nagrac to ni pupa nie idzie zatrzymuje sie w nero na 3% i dalej nie idzie czemu ? ^^" (nagrywarka zwykla nie dvd)
Dzięki wszystkim za pomoc.
Pojechałam do serwisu i dali mi nową nagrywarkę. Niestety ta też coś nie bardzo działała, ale dzięki WIELKIEJ pomocy Pitera666 wszystko jest już ok.
Wielkie dzięki Piter
zlego formatu ?
wiesz bo jak dalem ten nowy zasilacz i nagrywalem suzuke w avi to ledwie nagralo sie
potem prubowalem Mahoromatic season 2 MKV od a4e to sie zatrzymuje przy 3 % teraz prubowalem Elfen lied 1 Avi i 2 odicnek od Lime nagrac(mkv) to teraz nadal zatrzymuje sie przy 3 % i co mam zrobic ;]
Ludzie, kto taki aż tyle dvd nagrywa żeby zepsuć nagrywarę? Co wy w piractwo się bawicie?? O nie ładnie a tak na serio... Spaliłem już (tak żeby nie skłamać) 2 nagrywarki i "zmachałem" kolejne 3:D trochę się naczytałem na ten temat... A szczególnie na temat tego "ERROR'u" i którym wspomniał Paweł. Chodzi o to, że przegrzewacie układy odczytujące dane... W tym także i laser.
"Bezpieczna granica pracy nagrywarek DVD to 40-50C" <-cytat z pewnego forum... Oczywiści im tańszy czytnik tym ta temp za pewne jest mniejsza...
Jeśli chcecie przedłużyć żywotność waszych czytników nie trzymajcie ich jedno pod drugim, bo to wam na dobre nie wyjdzie... No i dajcie im czasem troszkę odsapnąć... Chociaż z 2 min, co 1 DVD...;)
sorka ale cie nie rozumiem ciemny zemnie gosciu ja uzywam nero .. i powiedz co mam zrobic zeby dzialalo
Dzięki wszystkim za pomoc.
Pojechałam do serwisu i dali mi nową nagrywarkę. Niestety ta też coś nie bardzo działała, ale dzięki WIELKIEJ pomocy Pitera666 wszystko jest już ok.
Wielkie dzięki Piter
Troszkę się spóźniłem
Jak rozwiązany problem to ok. chcę tylko nadmienić że miałem identyczny problem z moją starą nagrywarką. Ciekaw jestem czemu nie podałaś modelu i firmy swojej? Moja stara to był model LG gsh 4153 [jesli się pomyslilem to potem sprawdze w papierach i poprawię]. Problem był identyczny!! Co do joty. była na gwarancji a jako że nie mieli tych modeli dostałem nowszy model - LG gsh 4167b - 3 warstwowa i ta działa jak złoto [ w koncu to produkt roku]. Jak się okazało, po tygodniu z servisu dostalem telefon ze cala partia nagrywarek tego wczesniejszego modelu byla wadliwa Ustawiłem sobie jeszcze tylko tryb pracy na Ultra Dma 2 - Ultra 33 i nie mam problemów nawet jak nagram od razu po sobie 5 plytek dvd.[szalony]
Ja osobiscie mam dość nagrywarek DVD już padły mi 5 w okresie2 lat. Ostatnio kupiłem nową i od nowości prawie nie czytała mi żadnych płyt CD(wyjątki chyba 3) z płytami DVD raczej nie miała problemuw. Bynajmniej nie były to jakieś tanie tylko TDK, Verbatim oraz płyty po oryginalnych gierkach. Odałem ją do servisu i czekam już 3 tydzień i jeszcze jej nie odzyskałem tej lub innej. I tak niemam czym nagrywać płytek, jedynie mam stara nagrywarke CD a na dysku miejsce się konczy.
Ostatnio edytowany przez Rommie (2006-04-08 00:14:11)