Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Dziś wieczorem mój antywirus GridinSoft Anti-Malware zaczął spamować mi co kilka minut jednym i tym samym komunikatem. Nawet kilka razy na minutę przy jedynie uruchomionym komputerze.
Podejrzana strona internetowa.
Połączenie zostało zablokowane.
fp2e7a.wpc.phicdn.net=192.229.221.95
Nie wiem o co chodzi, czy to jakiś wirus? Program podczas skanowania nic nie wykrywa.
Czy powinienem coś zrobić?
Ostatnio edytowany przez elektromaniek (2024-03-10 23:22:52)
Eset mi milczał( miałem dwa antywirusy) i musiałem go odinstalować ponieważ GridinSoft przy jednym z kolejnych skanowań wykrył w nim zawirusowany plik którego nie był wstanie skasować. I choć po odinstalowaniu eseta GridinSoft nie wykrywa wirusów to wciąż spamuje tym komunikatem.
Temat zamknięty, komputer jest już w drodze do serwisu.
Po pierwsze, to nie instaluje się dwóch programów antywirusowych, bo jeden może wykrywać drugiego jako wirusa (chodzi m.in, o bazę próbek).
A co do tego adresu IP, to jest to EdgeCast, jeden z większych CDN-ów na świecie. Korzysta z niego np. Microsoft, Netflix, Disney+, Amazon Prime, Mozilla itp. Ten host to jeden z nodów Mozilli, jest to fałszywy alarm.
W serwisie już o tym powiedzieli, oraz, że istnieje ryzyko, że komputer został zainfekowany szajsem do ataków ddos.
Ostatnio edytowany przez elektromaniek (2024-03-11 19:37:42)
Strony 1