#81 2026-01-10 14:09:38

PaganMuffin
Użytkownik

Odp: Mityczny stwór: ANSI 2.0

XXHtq-HRh.jpg

A tak serio  wow

Ustandaryzowanie nazw anime
Zamiast wymagać tego regulaminem (bo nie działa) to podpiąć jakieś API lub dać możliwość tworzenia anime jako osobnego tworu na poziomie bazy danych. Bo obecnie są takie kwiatki:
MKOe8EY.png
Olz2atF.png

Dedykowane pole na czcionki
Zamiast dawać w opis napisów to dedykowane pole na link do pobrania czcionek

Opcja oznaczania napisów jako AI
Jeżeli takie napisy są akceptowane to dodanie opcji oznaczania napisów jako AI żeby je sobie odfiltrować.

Postęp tego ile odcinków zrobiła dana osoba w wybranej serii
Po wejściu w profil osoby i listowaniu co robił pojawiłaby się informacja ile odcinków dany użytkownik zrobił w niej:
Days with My Stepsister: 8/12
One Piece: 67/x

Ustandaryzowanie przesyłania plików
Obecnie napisy są przesyłane lub pakowne po stronie serwera do ZIP. Gdzie niektórzy robią napisy po 500MB i kompresują to algorytmami nie obsługiwanymi przez ZIP i tylko zmieniają końcówkę na .zip przez co przy ich odpalaniu w Windowsie wyrzuca błąd, więc i tak potrzeba zewnętrznych programów żeby go otworzyć.
Propozycje:
- Zezwolić na inne formaty archiwów np. .7z żeby nie ukrywać ich jako .zip
- [Moja fanaberia] Zezwolić na upload dużych plików (napisów) i dopiero po stronie serwera je kompresować za pomocą np. zstd i w takiej postaci przechowywać i dopiero przy pobieraniu w locie robić dekompresje pliku. Ewentualnie kompresja do gzip w przeglądarce przez wbudowane API, żeby nie wrzucać nie wiadomo jak dużych plików i tak je zostawić już na serwerze w gzip. To wymagałoby żeby do jednej wrzutki można było przypisać wiele plików np. odcinki 1 - 12

Tworzenie snapshotów bazy i napisów w celach archiwizacyjnych
Udostępnianie napisów jak i informacji o nich (to co jest do nich przypisane: autor, waga, typ, data, opis itp) jako jeden plik archiwum w celach archiwizacyjnych. Częstotliwość np. raz w roku czy co sezon i przechowywanie tego na Google Drive/MEGA czy inny darmowy hosting i przechowywanie 3-4 ostatnich wersji żeby zmieścić się w darmowym limicie.

#82 Dzisiaj 00:17:36

Kane
Administrator

Hunter Killer napisał:

- https
- możliwość ściągania całymi seriami od jednego autora
- powiadomienia o komentarzach od swoich napisów
- skalowanie na głównej, bo teraz na większym ekranie wszystko jest pośrodku, a można by mieć pojedyncze tytuły w jednej linii etc.
- większa liczba opcji dodawania komunikatorów w profilu, a nie to GG xD
- możliwość wyszukiwania użytkowników — tak jak napisów

Będzie albo już jest (na staging).

Hunter Killer napisał:

- Możliwość cytowania w komentarzach od napisów (i otrzymania powiadomienia, gdy mnie ktoś cytuje)

Będzie coś lepszego :-)

Hunter Killer napisał:

- ustawianie w profilu, czy chcę widzieć na głównej tytuły od napisów w języku oryginalnym czy angielskim

Będzie coś innego, w praniu wyjdzie czy się sprawdzi.

PaganMuffin napisał:

Ustandaryzowanie nazw anime

Coś się z tym zrobi,,,

PaganMuffin napisał:

Dedykowane pole na czcionki
Postęp tego ile odcinków zrobiła dana osoba w wybranej serii
Tworzenie snapshotów bazy i napisów w celach archiwizacyjnych

Będzie.

PaganMuffin napisał:

Opcja oznaczania napisów jako AI

Prawdopodobnie będzie.

PaganMuffin napisał:

Ustandaryzowanie przesyłania plików

Tutaj mam zagwozdkę. Już bardzo ułatwiłem przesyłanie plików.
Ale napisy po 500 MB?!  Jak się zejdzie na 80+% kompresji to nadal mamy ~100MB na jeden odcinek. Jedna seria 26 epizodów to już ponad 2 GB danych... ANSI to nie pojemny dysk sieciowy a baza z fanowskimi napisami.

Imperare sibi maximum est imperium

#83 Dzisiaj 02:46:20

przemoc
Użytkownik

Aż specjalnie się zalogowałem. Czyli 2026. No proszę... :)

Kane napisał:

Chciałem was poprosić o wymienienie kilku najważniejszych technicznych usprawnień (tych małych i dużych), które chcielibyście widzieć w ANSI 2.0.

Dowiezienie czegokolwiek, co nie będzie gorsze niż ANSI 1.0 i będzie chodzić po dotychczas nieosiągalnym i de facto mitycznym już w tych kręgach TLS-ie będzie dużym sukcesem. Wszystko ponad to będzie miłym zaskoczeniem. Chyba. :P

Uważaj tylko, by nie skończyło się na:
Hal fixing a lightbulb (Malcolm in the Middle S03E06)

Powodzenia!

#84 Dzisiaj 10:39:06

skoruppa
Użytkownik

Ludzie logują się po latach, aby skomentować wielki powrót ANSI 2.0 smile_big

Moja lista:
- też proszę o ustandaryzowanie nazw - aby uploadować nie na konkretny "tytuł", tylko na konkretny ID. Aby wszystko wykorzystywało jakieś zewnętrzne identyfikatory. MAL, Kitsu tmdb czy choćby imdb, obojętne. Wtedy użytkownik musi wyszukać konkretne anime, zamiast wpisywać nazwę ręcznie.
- publiczne api - z takim api mogą powstać dedykowane wtyczki. Wraz z użyciem ID z zewnętrznej bazy mógłbym szybko zrobić integracje np. dla Stremio czy Kodi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- także jestem za standaryzacją uploadu, ale w inny sposób. Jeden upload - jeden plik napisów (chociaż pewnie grupy tworzące synchrony do kilku wersji byłyby przez to niezadowolone jezor). I niech serwer kompresuje to w taki sposób, aby było jak najwydajniej
- osobne pole na wpisanie do jakiej wersji jest to synchronizacja (tak, wszystkie moje prośby są z perspektywy autora wtyczek ><)
- co do rozmiaru, 500mb to zdecydowanie przesada. Używam assfonts aby wgrywać czcionki bezpośrednio do plików .ass (na telewizorze nie użyje inaczej zewnętrznych czcionek) i nawet takie mają po maks kilka-kilkanaście mb

Ostatnio edytowany przez skoruppa (Dzisiaj 10:52:13)

#85 Dzisiaj 12:37:16

bodzio
Użytkownik

przemoc napisał:

Dowiezienie czegokolwiek, co nie będzie gorsze niż ANSI 1.0 i będzie chodzić po dotychczas nieosiągalnym i de facto mitycznym już w tych kręgach TLS-ie będzie dużym sukcesem. Wszystko ponad to będzie miłym zaskoczeniem. Chyba. jezor

Popieram!  szalony

wladza1.png

Stopka forum

© Animesub.info 2026