#1 2026-09-17 23:20:08

norelock
Użytkownik

[Projekt] PlayAnime - nowa polska platforma anime

Cześć!

Od jakiegoś czasu pracuję nad projektem PlayAnime, czyli nową polską platformą poświęconą anime.

https://playani.me

Nie chcę robić kolejnej strony, która sprowadza się wyłącznie do listy tytułów i prostego playera. Docelowo PlayAnime ma połączyć oglądanie, katalog anime, śledzenie postępu, społeczność i wyszukiwanie tego, co faktycznie warto obejrzeć, w jednym miejscu.

Co już jest / nad czym obecnie pracuję:

• rozbudowany katalog anime
• sezony, serie, filmy, OVA i inne powiązane produkcje
• odcinki oraz wiele źródeł odtwarzania
• własny player PlayAnime
• automatyczne zapisywanie postępu oglądania
• lista "oglądam / planuję / ukończone / wstrzymane / porzucone"
• profile użytkowników
• wyszukiwarka i odkrywanie anime
• informacje o dostępności polskich wersji
• obsługa wielu zewnętrznych źródeł wideo
• synchronizacja postępu pomiędzy urządzeniami
• timeline całych franczyz

Anime Timeline

Jedną z rzeczy, które właśnie wdrażam, jest timeline całych franczyz.

Zamiast zgadywać:

Season 1 -> OVA? -> Movie? -> Season 2? -> Spin-off?

PlayAnime będzie pokazywać powiązania między seriami oraz osobno:

• kolejność premier
• kolejność chronologiczną
• prequele / sequele
• OVA / ONA
• filmy
• spin-offy
• historie poboczne

Dodatkowo timeline będzie pokazywał, które części już obejrzałeś i gdzie aktualnie jesteś.

Cross-device

Jeśli zaczniesz oglądać odcinek na komputerze, np. zatrzymasz się na 14:32, po wejściu na PlayAnime na telefonie będzie można po prostu wybrać:

Kontynuować oglądanie z komputera?

i zacząć dokładnie w tym samym miejscu.

Docelowo będzie można również przesyłać aktualne oglądanie pomiędzy zalogowanymi urządzeniami.

Sesje i bezpieczeństwo konta

Będzie można zobaczyć wszystkie urządzenia zalogowane na konto, zdalnie je wylogować oraz blokować stare lub nieznane urządzenia.

Materiały wideo

PlayAnime nie przechowuje materiałów anime na własnych serwerach.

Platforma agreguje informacje o anime oraz obsługuje zewnętrzne źródła odtwarzania. Sam system playera jest budowany tak, aby różne źródła mogły działać przez jeden spójny interfejs PlayAnime.

Szukamy również tłumaczy

Chciałbym, żeby PlayAnime było miejscem przyjaznym również dla osób zajmujących się polskimi tłumaczeniami anime, dlatego szukamy tłumaczy, grup translatorskich oraz osób zajmujących się napisami, które chciałyby pojawić się na platformie i współtworzyć jej społeczność.

Docelowo tłumacze będą mogli posiadać zweryfikowane profile, dzięki którym użytkownik będzie wiedział, kto faktycznie odpowiada za dane tłumaczenie lub grupę.

Weryfikacja nie ma polegać na faworyzowaniu znajomych czy rozdawaniu odznak przypadkowym osobom.

Chcę po prostu mieć pewność, że weryfikacja trafia do odpowiedniej osoby lub grupy, która faktycznie działa w środowisku, posiada wcześniejsze tłumaczenia i jest w stanie wywiązać się z tego, pod czym się podpisuje.

Przy weryfikacji mogą więc mieć znaczenie m.in.:

• wcześniejsze i możliwe do potwierdzenia tłumaczenia
• aktywność w środowisku
• rozpoznawalność grupy lub tłumacza
• historia publikowanych projektów
• możliwość potwierdzenia, że dana osoba faktycznie reprezentuje daną grupę
• ogólna wiarygodność i regularność działania

Popularność może ułatwić weryfikację, bo łatwiej potwierdzić tożsamość i wcześniejszą działalność znanej grupy, ale nie jest to konkurs popularności i nie chcę tworzyć systemu, w którym mniejszy tłumacz jest z góry traktowany gorzej.

Jeżeli dopiero zaczynasz, ale masz konkretne projekty i faktycznie chcesz działać, również możesz się zgłosić.

Szukamy też zwykłych użytkowników i testerów

Na tym etapie bardzo zależy mi również na osobach, które po prostu chcą korzystać z PlayAnime.

Nie musisz być programistą, tłumaczem ani prowadzić grupy.

Potrzebuję ludzi, którzy będą:

• normalnie korzystać z platformy
• oglądać anime
• budować swoje listy
• testować player
• zgłaszać błędy
• mówić, co jest niewygodne
• proponować nowe funkcje
• dawać feedback dotyczący UI i UX
• sprawdzać działanie strony na różnych urządzeniach i przeglądarkach

Nie szukam wyłącznie "testerów technicznych". Najbardziej wartościowa jest dla mnie również opinia zwykłego użytkownika, który po prostu chce wejść, znaleźć anime i coś obejrzeć.

Dlaczego piszę akurat tutaj?

AnimeSub jest społecznością ludzi, którzy siedzą w anime i polskich napisach od lat, dlatego bardziej niż przypadkowych wejść potrzebuję opinii osób, które rzeczywiście korzystają z takich serwisów.

Bardzo chętnie usłyszę:

• czego brakuje Wam na obecnych stronach z anime
• jakie funkcje faktycznie miałyby dla Was sens
• co Was najbardziej irytuje w obecnych serwisach
• czego oczekujecie od katalogu i playera
• czy timeline franczyz oraz synchronizacja między urządzeniami są dla Was przydatne
• czego oczekiwalibyście od profili tłumaczy i grup
• jak najlepiej oznaczać autorów polskich napisów

Projekt jest cały czas rozwijany, więc feedback na tym etapie naprawdę może wpłynąć na to, jak finalnie będzie wyglądać.

Jeżeli jesteś tłumaczem, prowadzisz grupę, chcesz testować platformę albo po prostu chciałbyś z niej korzystać - śmiało odezwij się w tym temacie.

PlayAnime
https://playani.me

#2 Wczoraj 02:19:32

pcela
Użytkownik

Odp: [Projekt] PlayAnime - nowa polska platforma anime

Kolejny onlajn dla zetek i pokolenia alfa.

Tych jest sporo, a brakuje agregatora, gdzie można znaleźć do pobrania wersję mkv. Pozatym nie każdy lubi oglądać na kompie czy telefonie, niektórzy wolną oglądać jak cywilizowany człowiek, na dużym TV lub monitorze (ale bez kompa).

userbar.png
pcela.png

#3 Wczoraj 10:30:42

norelock
Użytkownik

pcela napisał:

Kolejny onlajn dla zetek i pokolenia alfa.

Tych jest sporo, a brakuje agregatora, gdzie można znaleźć do pobrania wersję mkv. Pozatym nie każdy lubi oglądać na kompie czy telefonie, niektórzy wolną oglądać jak cywilizowany człowiek, na dużym TV lub monitorze (ale bez kompa).

Rozumiem uwagę, ale chyba warto doprecyzować jedną rzecz.
PlayAnime nie ma być kolejnym "onlajnem", który wrzuca sobie cudze pliki anime na własny serwer i później udaje, że problemu nie ma.

Serwis nie hostuje materiałów wideo. PlayAnime jest przede wszystkim katalogiem/agregatorem informacji o anime, a w przypadku odtwarzania korzysta z zewnętrznych źródeł i serwisów, na których dany materiał faktycznie się znajduje.
To oznacza, że sam plik może być przechowywany np. przez zewnętrznego dostawcę, a PlayAnime przechowuje informacje o źródle i udostępnia użytkownikowi możliwość jego otwarcia/odtworzenia.

Oczywiście nie oznacza to, że wrzucenie tekstu "nie hostujemy" magicznie wyłącza wszystkie przepisy dotyczące praw autorskich. Dlatego projekt zakłada również procedurę zgłoszeń, usuwanie lub blokowanie zgłoszonych źródeł oraz moderację treści dodawanych przez użytkowników.

Jeżeli właściciel praw lub jego przedstawiciel uważa, że konkretne źródło narusza jego prawa, będzie miał możliwość zgłoszenia dokładnie tego materiału i takie zgłoszenie będzie normalnie rozpatrywane.
Tak samo użytkownik dodający źródło nie dostaje ode mnie automatycznie prawa do rozpowszechniania czegokolwiek - to, kto posiada prawa do konkretnego materiału, jest osobną kwestią.
Więc jeżeli pytanie brzmi "a co z prawami autorskimi?" - tak, jestem tego świadomy i nie zamierzam udawać, że temat nie istnieje.

Jeżeli natomiast ktoś uważa, że sam model działania PlayAnime powoduje konkretne naruszenie prawa, to zapraszam do wskazania konkretnej podstawy i konkretnego elementu serwisu. Możemy wtedy normalnie o tym porozmawiać, a jeżeli kiedykolwiek pojawi się realne roszczenie prawne, również zostanie ono normalnie obsłużone.

Na ten moment jednak porównywanie tego po prostu do kolejnego serwisu hostującego pirackie kopie na własnym CDN jest zwyczajnie nietrafione.

A co do pobierania MKV - to jest po prostu inny use-case. PlayAnime nie próbuje zastępować torrentów, archiwów ani kolekcji lokalnych. Kto chce pobierać sobie release'y i oglądać je lokalnie na TV, nadal może to robić.

Projekt jest skierowany przede wszystkim do ludzi, którzy chcą wejść na jedną platformę, znaleźć serię, zobaczyć kolejność oglądania, prowadzić listę, synchronizować postęp między urządzeniami i korzystać z dostępnych źródeł bez szukania wszystkiego osobno.

#4 Wczoraj 11:38:38

FAiM
Użytkownik

norelock napisał:

PlayAnime nie ma być kolejnym "onlajnem", który wrzuca sobie cudze pliki anime na własny serwer i później udaje, że problemu nie ma.

Onlajny nie wrzucają na własny serwer, tylko robią to samo co ty - udają, że linkowanie nielegalnych treści wyklucza ich z odpowiedzialności za udostępnianie (co jest nieprawdą).

K5Cqyo6.png?1

#5 Wczoraj 11:42:48

norelock
Użytkownik

FAiM napisał:
norelock napisał:

Onlajny nie wrzucają na własny serwer, tylko robią to samo co ty - udają, że linkowanie nielegalnych treści wyklucza ich z odpowiedzialności za udostępnianie (co jest nieprawdą).

Nie wiem, skąd wziąłeś wniosek, że twierdzę, iż samo linkowanie "wyklucza odpowiedzialność", bo dosłownie nic takiego nie napisałem.

Właśnie dlatego PlayAnime ma mieć normalny system zgłoszeń naruszeń praw autorskich / takedownów.

Jeżeli studio, dystrybutor, licencjobiorca albo inny podmiot posiadający prawa do danego tytułu zgłosi konkretny materiał lub źródło, to będzie możliwość jego zablokowania albo usunięcia z platformy.

Dotyczy to zarówno pojedynczego źródła, jak i - jeżeli będzie ku temu podstawa - całego tytułu lub określonego sposobu jego udostępniania.

Czyli w dużym uproszczeniu:

właściciel praw / dystrybutor
        ↓
zgłoszenie naruszenia
        ↓
weryfikacja
        ↓
blokada / usunięcie źródła
        ↓
historia zgłoszenia i decyzji

Nie buduję tego na zasadzie:
"plik nie jest u mnie, więc mam wszystko gdzieś".

Wręcz przeciwnie - zakładam od początku, że zgłoszenia prawne mogą się pojawiać i dlatego system ma być przygotowany na ich normalną obsługę.

I tak, jeżeli jakiś uprawniony podmiot będzie chciał dochodzić swoich praw formalnie, to oczywiście może to zrobić. Nikt tutaj nie udaje, że regulamin albo disclaimer daje magiczną nietykalność.

Po prostu jest różnica między hostowaniem kopii materiału na własnej infrastrukturze a agregowaniem zewnętrznych źródeł z mechanizmem zgłoszeń i ich usuwania.

To nie znaczy "brak odpowiedzialności". To znaczy po prostu inny model działania i inny sposób reagowania na roszczenia.

#6 Wczoraj 14:58:18

Pluszi
Użytkownik

Bardzo widać, że nie wiesz, jak aktualnie wyglądają zgłoszenia praw autorskich, ale podepnę się pod opinię z poprzedniej odpowiedzi. Szczerze, kolejne podejście niewnoszące nic potrzebnego. Stronka widać, że jest pisana mocno na kolanie. W wielu miejscach brakuje wielu rzeczy i do tego jeśli mnie nie myli pamięć to na gotowym płatnym wzorze (Świta mi, bo sami mieliśmy na jednym z tych wzorów postawione dwie strony). Sprzedaj widzom wygodę bardziej kuszącą od innych stron i to samo się tyczy tłumaczy. Nie chodzi o rewolucję, nie zrozum mnie źle, chodzi o przekonanie do siebie by spojrzeć na alternatywę. Taki senpai, nieudany isekai, nawet docchi. Nic co przyciągnie uwagę czy uprości bardziej niż robią to inni.

Troszkę polałem wody, to doedytuje. Jednym z kluczowych myślę punktów wygody jest dostępność. Czy jesteś w stanie zapewnić dostępność na poziomie innym niż pozostałe strony? System reuploadów, dodatkowych serii. Stworzenie katalogu anime na odnowionych napisach starej daty wydanych na nośnikach fizycznych, gdyż leciwe onlajny są jakości ziemniaka. Rozumiesz teraz przez jakim problemem stoisz?

Ostatnio edytowany przez Pluszi (Wczoraj 15:05:44)

#7 Wczoraj 18:45:34

norelock
Użytkownik

Pluszi napisał:

Bardzo widać, że nie wiesz, jak aktualnie wyglądają zgłoszenia praw autorskich, ale podepnę się pod opinię z poprzedniej odpowiedzi. Szczerze, kolejne podejście niewnoszące nic potrzebnego. Stronka widać, że jest pisana mocno na kolanie. W wielu miejscach brakuje wielu rzeczy i do tego jeśli mnie nie myli pamięć to na gotowym płatnym wzorze (Świta mi, bo sami mieliśmy na jednym z tych wzorów postawione dwie strony). Sprzedaj widzom wygodę bardziej kuszącą od innych stron i to samo się tyczy tłumaczy. Nie chodzi o rewolucję, nie zrozum mnie źle, chodzi o przekonanie do siebie by spojrzeć na alternatywę. Taki senpai, nieudany isekai, nawet docchi. Nic co przyciągnie uwagę czy uprości bardziej niż robią to inni.

Troszkę polałem wody, to doedytuje. Jednym z kluczowych myślę punktów wygody jest dostępność. Czy jesteś w stanie zapewnić dostępność na poziomie innym niż pozostałe strony? System reuploadów, dodatkowych serii. Stworzenie katalogu anime na odnowionych napisach starej daty wydanych na nośnikach fizycznych, gdyż leciwe onlajny są jakości ziemniaka. Rozumiesz teraz przez jakim problemem stoisz?

Rozumiem już lepiej, o co Ci chodzi i akurat kwestia dostępności jest jednym z ważniejszych problemów, które chcę rozwiązać. Tylko znowu - patrzysz na projekt w bardzo wczesnym stanie i oceniasz go tak, jakby to była już finalna wersja, która właśnie weszła konkurować z Docchi, Senpaiem czy Shindenem.

Co do zgłoszeń praw autorskich: formularz sam w sobie oczywiście niczego magicznie nie rozwiązuje. Chodzi o cały proces - zgłoszenie konkretnego materiału/źródła przez uprawniony podmiot, weryfikację, możliwość blokady lub usunięcia źródła oraz historię moderacji. Nie twierdzę, że "mamy formularz, więc temat prawny nie istnieje".

Co do samej strony - tak, wielu rzeczy jeszcze brakuje. To nie jest specjalnie ukrywane. Dlatego projekt został pokazany wcześnie i dlatego zbieram opinie teraz, a nie wtedy, kiedy wszystko będzie już pozamykane i trudniejsze do zmiany.

Katalog również nie będzie wyglądał tak jak obecnie. Wkrótce będzie migrowana znacznie większa baza tytułów, odcinków i źródeł. Równolegle dokładany jest właściwy system sezonów, filmów, OVA, ONA, speciali, powiązań między seriami i timeline całych franczyz.

Z tłumaczami podobnie. Nie chodzi mi o kopiowanie tego, co robią inni, tylko właśnie o możliwość powiązania konkretnego tłumaczenia z grupą albo tłumaczem, zweryfikowane profile, informacje o wersji językowej, rodzaju napisów itd. Sam player też ma obsługiwać wiele źródeł jednego odcinka, więc użytkownik nie będzie skazany na jedną przypadkową wersję.

Jeśli chodzi o Twój najważniejszy punkt, czyli dostępność: tak, to jest dokładnie kierunek, w który chcę iść. Chcę, żeby przy nowych seriach odcinki pojawiały się możliwie szybko i żeby użytkownik od razu widział, jaka wersja jest dostępna, od kogo pochodzi, w jakim języku i jakości.

Nie będę natomiast teraz obiecywał "każdy odcinek zawsze kilka godzin po Japonii", bo na tak wczesnym etapie byłoby to zwykłe gadanie pod marketing. To zależy od dostępności źródeł, tłumaczy i współpracujących grup. Ale technicznie platforma właśnie pod szybkie dokładanie wielu źródeł i wersji jest budowana.

I z jakością też się zgadzam. Nie chcę sytuacji, gdzie "jest odcinek" oznacza "jest jedno 480p wyglądające jak ziemniak i radź sobie". Docelowo źródła mają mieć informacje o jakości, wersji, napisach/lektorze i providerze, a przy jednym odcinku może być ich kilka.

Więc tak - problem, który opisujesz, rozumiem. Po prostu nie traktuj obecnych dwóch serii i obecnego UI jako deklaracji "oto finalne PlayAnime". To jest właśnie moment, w którym fundamenty są jeszcze składane i takie uwagi mają wpływ na to, jak finalnie będzie wyglądać platforma.

A jeśli masz konkretne przykłady rzeczy, które Docchi/Shinden/Senpai rozwiązują źle albo dobrze, to serio chętnie je przeczytam. Bardziej mi się przyda lista realnych problemów użytkownika niż próba robienia "rewolucji" dla samego słowa rewolucja.

Co z "kupowanym UI" nie trafiłeś kompletnie smile_big
Całość była projektowana przeze mnie w Figmie, bo zajmuję się UI/UX. Nie jest to żaden gotowy template kupiony z internetu.

Możesz powiedzieć, że coś wygląda słabo, że hierarchia jest zła, że spacing nie siedzi albo że UX gdzieś kuleje i z tym nie mam problemu. Ale nie wymyślaj po prostu, że UI zostało kupione, bo to zwyczajnie nieprawda.

#8 Wczoraj 18:56:51

Pluszi
Użytkownik

Pudło, nie przeczytałeś uważnie. Spróbuj jeszcze raz.

Pluszi napisał:

Bardzo widać, że nie wiesz, jak aktualnie wyglądają zgłoszenia praw autorskich (...) Czy jesteś w stanie zapewnić dostępność na poziomie innym niż pozostałe strony? System reuploadów, dodatkowych serii. Stworzenie katalogu anime na odnowionych napisach starej daty wydanych na nośnikach fizycznych, gdyż leciwe onlajny są jakości ziemniaka. Rozumiesz teraz przez jakim problemem stoisz?

Ostatnio edytowany przez Pluszi (Wczoraj 18:59:24)

#9 Wczoraj 23:27:52

OtsukareSama
Użytkownik

A po co to komu? W mojej opinii MAL + NYAA i elo.

【「能ある鷹爪隠す」  &「A skilled hawk hides its talons」】

#10 Wczoraj 23:51:57

norelock
Użytkownik

Pluszi napisał:

Pudło, nie przeczytałeś uważnie. Spróbuj jeszcze raz.

Pluszi napisał:

Bardzo widać, że nie wiesz, jak aktualnie wyglądają zgłoszenia praw autorskich (...) Czy jesteś w stanie zapewnić dostępność na poziomie innym niż pozostałe strony? System reuploadów, dodatkowych serii. Stworzenie katalogu anime na odnowionych napisach starej daty wydanych na nośnikach fizycznych, gdyż leciwe onlajny są jakości ziemniaka. Rozumiesz teraz przez jakim problemem stoisz?

Dobra, bo chyba zaczynamy się kręcić w kółko.

Pluszi, przeczytałem dokładnie, co napisałeś. To, że nie zgadzam się z Twoim wnioskiem, nie znaczy, że "nie przeczytałem uważnie". Wiem, że problemem polskich serwisów anime od lat jest dostępność, znikające źródła, martwe reuploady, stare napisy zamknięte na fizycznych wydaniach i kopie w jakości ziemniaka. Właśnie dlatego PlayAnime nie jest projektowane jako "wrzucimy jeden embed i elo". Źródeł do jednego odcinka może być kilka, a baza jest dopiero budowana i będzie sukcesywnie uzupełniana.

Nie obiecuję magicznie, że każdy tytuł z ostatnich 25 lat będzie dostępny zawsze i w każdej wersji napisów, bo nikt rozsądny nie jest w stanie tego zagwarantować. Jeżeli jakieś źródło znika albo jest zgłaszane przez właściciela praw, to trzeba to respektować. To nie wyklucza jednak budowania dużej, wygodnej biblioteki i szybkiego uzupełniania braków z innych dostępnych źródeł.

A teksty w stylu "pudło, przeczytaj jeszcze raz" naprawdę niczego tutaj nie wnoszą. Jeżeli masz konkretny przykład serii, której nigdzie normalnie nie da się obejrzeć, starego wydania napisów albo konkretnego problemu z jakością, to podaj go. To jest feedback, z którym mogę coś zrobić.

OtsukareSama napisał:

A po co to komu? W mojej opinii MAL + NYAA i elo.

OtsukareSama, jeżeli Tobie wystarcza MAL + Nyaa, to spoko. Serio. Nikt Ci nie każe zmieniać sposobu oglądania. Tylko argument "a po co to komu" można zastosować do praktycznie każdego serwisu, bo zawsze znajdzie się ktoś, komu wystarcza tracker + torrent. PlayAnime jest dla ludzi, którzy wolą mieć katalog, źródła, historię, listy, sezony/OVA/filmy, synchronizację postępu i całą resztę w jednym miejscu bez ręcznego szukania wszystkiego po kilku stronach.

Możemy normalnie dyskutować o tym, co jest słabe i co trzeba poprawić, ale takie jednowierszowe pyskówki są trochę bez sensu. Jeżeli coś krytykujecie, dawajcie konkrety, a nie konkurs na najbardziej protekcjonalną odpowiedź.

#11 Dzisiaj 00:58:24

Pluszi
Użytkownik

Sam gonisz własny ogon. Sztuczka polega na tym, by właśnie znaleźć sposób i to właśnie jest kwintesencja mojego wywodu. Da się to zrobić, choć wymaga ogromnego nakładu pracy i pasji. Patrz. desu, animezone czy wbijasz. Każda z tych stron oferuje coś: dopracowane wydania, nigdzie niedostępne anime czy tłumaczenia Oozory (no każdy orze jak może, ale całe wbijam to nie było). I dopóki nie zrozumiesz tego aspektu, nikt się twoją stroną nie zainteresuje albo będziesz siedział z kameralną grupką, co cię ostatecznie nie zadowoli i to zamkniesz w cholerę. I nie pluszuj mi tutaj.

Stopka forum

© Animesub.info 2026