Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Proszę o pomoc. Chcę przerobić sobie pliczek mkv na avi. Na forum znalazłem
iformację że można tego dokonać za pomocą VirtualDubMod.
Ściągnołem sobie VirtualDubMod_1_5_10_2_All_inclusive, otwieram nim plik video
i pojawia się komunikat:"Only handle [S_TEXT/] subs for the moment".
Mam zainstalowany Matroska_Pack_Full_v1.1.2. Jak otwieram plik
programem MatroskaDiag to wyświetla następujące informacje (może się
to komuś przyda do diagnozy).
----------------------------------------------------------------------------------------
Matroska file info : E:\Macross Plus\[AHQ]_Macross_Plus_Part_2_-_Subbed.mkv
File size : 348.56 MB
File complete : yes
Duration : 00:38:45.664
Writing application : mkvmerge v0.9.3 built on Jul 18 2004 18:24:15
Muxing application : libebml v0.7.0 + libmatroska v0.7.0
Date : 2004-12-24 13:30:09.000
Tracks : 5
Track 1 : Video
Codec : Microsoft VFW compatibility mode (V_MS/VFW/FOURCC)
Fourcc : XviD MPEG-4 codec (XVID)
Possible filter : Xvid
Installed : no
Link : http://www.xvid.org
Possible filter : ffdshow
Installed : yes, in C:\Program Files\K-Lite Codec Pack\ffdshow\ffdshow.ax (1.0.2.2605)
Link : http://sourceforge.net/projects/ffdshow
Language : Undetermined (und)
Pixel Width : 576
Pixel Height : 432
Track 2 : Audio
Codec : Dolby AC3 (A_AC3)
Possible filter : AC3 Filter
Installed : yes, in C:\Program Files\K-Lite Codec Pack\filters\ac3filter.ax (1.0.1.0)
Link : http://ac3filter.sourceforge.net
Language : English (eng)
Sampling Frequency : 48000
Channels : 6
Track 3 : Audio
Codec : Dolby AC3 (A_AC3)
Possible filter : AC3 Filter
Installed : yes, in C:\Program Files\K-Lite Codec Pack\filters\ac3filter.ax (1.0.1.0)
Link : http://ac3filter.sourceforge.net
Language : Japanese (jpn)
Sampling Frequency : 48000
Channels : 2
Track 4 : Subtitles
Codec : VobSub subtitles (S_VOBSUB)
Possible filter : VSFilter/DVobSub
Installed : yes, in C:\Program Files\Matroska Pack\VSFilter.dll (1.0.1.2)
Link : http://sourceforge.net/projects/guliverkli
Track 5 : Subtitles
Codec : VobSub subtitles (S_VOBSUB)
Possible filter : VSFilter/DVobSub
Installed : yes, in C:\Program Files\Matroska Pack\VSFilter.dll (1.0.1.2)
Link : http://sourceforge.net/projects/guliverkli
Edition entry : 1
00:00:00.000 - 00:05:27.600 Chapter 1
00:05:27.600 - 00:10:25.300 Chapter 2
00:10:25.300 - 00:16:24.900 Chapter 3
00:16:24.900 - 00:22:02.700 Chapter 4
00:22:02.700 - 00:30:05.200 Chapter 5
00:30:05.200 - 00:38:45.664 Chapter 6
DirectShow RenderFile check :
Matroska Splitter : Gabest's Matroska Splitter
Installed : no
Can be created : no
Matroska Splitter : Haali's New Matroska Splitter
Installed : yes, in C:\Program Files\Matroska Pack\haali\splitter.ax
Can be created : yes
RenderFile with DirectShow : OK
DirectShow detailed rendering :
0> MyRenderFile : E:\Macross Plus\[AHQ]_Macross_Plus_Part_2_-_Subbed.mkv
0> Creation of GraphBuilder : OK
0> Creation of FilterMapper2 : OK
11> Adding graph to ROT : OK
111> Creation of source filter : OK
111> # Rendering output pin E:\Macross Plus\[AHQ]_Macross_Plus_Part_2_-_Subbed.mkv(Video)
121> Filters matching mediatype : ffdshow MPEG-4 Video Decoder, DivX Decoder Filter, DirectVobSub (auto-loading version), Video Renderer, DivX Decoder Filter, AVI Decompressor, Eyeball EyeStream 7 Decompression Filter, Nero Video Decoder, Nero DVD Decoder
121> Trying connection to ffdshow MPEG-4 Video Decoder :
181> OK, connected to (In)ffdshow MPEG-4 Video Decoder
181> # Rendering output pin E:\Macross Plus\[AHQ]_Macross_Plus_Part_2_-_Subbed.mkv(Video) -> ffdshow MPEG-4 Video Decoder(Out)
191> Filters matching mediatype : ffdshow MPEG-4 Video Decoder, DirectVobSub (auto-loading version), Video Renderer, AVI Decompressor, Eyeball EyeStream 7 Decompression Filter, Nero Video Decoder, Nero DVD Decoder
191> Trying connection to DirectVobSub (auto-loading version) :
231> OK, connected to (Video)DirectVobSub (auto-loading version)
231> # Rendering output pin E:\Macross Plus\[AHQ]_Macross_Plus_Part_2_-_Subbed.mkv(Video) -> ffdshow MPEG-4 Video Decoder(Out) -> DirectVobSub (auto-loading version)(Output)
281> Filters matching mediatype : ffdshow MPEG-4 Video Decoder, DirectVobSub (auto-loading version), Video Renderer, AVI Decompressor, Eyeball EyeStream 7 Decompression Filter, Nero Video Decoder, Nero DVD Decoder
281> Trying connection to Video Renderer :
491> OK, connected to (VMR Input0)Video Renderer
491> Completed path : E:\Macross Plus\[AHQ]_Macross_Plus_Part_2_-_Subbed.mkv(Video) -> ffdshow MPEG-4 Video Decoder(Out) -> DirectVobSub (auto-loading version)(Output) -> Video Renderer
491> # Rendering output pin E:\Macross Plus\[AHQ]_Macross_Plus_Part_2_-_Subbed.mkv(Audio)
491> Filters matching mediatype : AC3Filter, ffdshow Audio Decoder, DirectVobSub (auto-loading version), CyberLink Audio Decoder, Nero Digital Audio Decoder, ACM Wrapper
491> Trying connection to AC3Filter :
501> OK, connected to (In)AC3Filter
501> # Rendering output pin E:\Macross Plus\[AHQ]_Macross_Plus_Part_2_-_Subbed.mkv(Audio) -> AC3Filter(Out)
501> Filters matching mediatype : AC3Filter, ffdshow Audio Decoder, DirectVobSub (auto-loading version), Default DirectSound Device, ACM Wrapper
511> Trying connection to ffdshow Audio Decoder :
511> Failed connecting pin to ffdshow Audio Decoder, removing it now.
511> Trying connection to DirectVobSub (auto-loading version) :
541> DirectVobSub (auto-loading version) AddFilter failed : : Nieokreślony błąd. (0x80004005)
541> Trying connection to Default DirectSound Device :
631> OK, connected to (Audio Input pin (rendered))Default DirectSound Device
631> Completed path : E:\Macross Plus\[AHQ]_Macross_Plus_Part_2_-_Subbed.mkv(Audio) -> AC3Filter(Out) -> Default DirectSound Device
631> # Rendering output pin E:\Macross Plus\[AHQ]_Macross_Plus_Part_2_-_Subbed.mkv(Subtitle)
631> OK, connected to (Input)DirectVobSub (auto-loading version)
631> MyRenderFile finished : OK
-----------------------------------------------------------------------------------------
Następną informację znalazłem że VirtualDubMod może nie rozpozanwać
formatu napisów użytych w tym pliku i że powinienem rozdzielić ścieżki
programem mkvextract z MKVToolnix. Ściągnołem ten program i...
"Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło się, ponieważ nie znaleziono libiconv.dll.
Ponowne zainstalowanie aplikacji może naprawić problem" - troche sie podłamamłem.
Następnie znalazłem na forum że powinienem żciągnąć mkvtoolnix-runtime-unicode-1.4
i następnie MKVextractGUI-1.5.5. Następnie rozpakować to drugie w katalogu
rozpakowanego wcześniej pierwszego i ma być po sprawie. Rozpakowałem, włączam MKVextractGUI.exe otwieram plik i... pokazuje się komunikat: "Error creating Chilg Process.CreateChildProces(ExName, Commandline, FChildSTDoutWr)" - trzeci program nie dał rady. W między czasie prubowałem jeszcze takich programów jak:
alltoavi(też jakieś szopki były, programik wyłączał się jak miał zacząć konwersję),
videocleaner(pojawia się tylko logo, a program się nie włącza).
Chyba każdemu żyłka by skakała.
Po jakiego grzyba powstają takie wynalazki jak ten format "MKV"
których nie da się po ludzku oglądać, trzeba się nakombinować żeby go w ogóle włączyć.
Na stacjonarkach nie da się tego oglądać, komus chyba bardzo zależało,
żeby na siłe wymyślić coś nowego. Robienie kilku ścieżek wideo w filmie? Po co to?
To nadal istnieją jacyś analfabeci, nie potrafiący czytać napisów,
które i tak mogą być w osobnym pliku? Za kalanie Anime angielskim dubbingiem
też powinno się wieszać. Dobra a teraz poważnie. Załamke zaliczyłem,
ścieram się z tym i nic nie pomaga.Pomóżcie bo ja nie mogę się denerwować.
Jeszcze troche a zwariuję.
Ps. wie ktoś jak zmieniać ścieżki dźwiękowe w filmach mkv odtważając go SubeditPlayer?
Ostatnio edytowany przez michumad (2006-04-05 14:53:07)
mkv to bardzo dobry format uwazam ze w przypadku anime nawet lepszy niz avi gdyz umożliwia łączenie w ramach jednego zbioru wielu strumieni danych , czyli mozesz miec pare sciezek dzwiekowych i napisow w jednym pliczku ,a co do odtwarzania tez nie ma problemow bo albo instalujesz cccp codec pack albo mozesz uzyc jednego z klonow mplayera ktore nie potrzebuja zadnych kodekow w systemie (mpui , kliper to chyba najmilsze wersje) . Kompa tez nie trzeba mocnego bo np. ma lapie na cel 633 z 512 MB ram dziala toto jak zloto .
Pozdarwiam
Może chce odtwarzać na stacjonarnym DVD? Co do zmian ścieżek dźwiekowych, to koło zegara powinieneś mieć ikonę splittera w czasie odtwarzania. Klikając na nią prawym przyciskiem myszy będziesz miał możliwość zmiany ścieżki dźwiekowej.
dancan jak sie chce to w avi równiez mozna miec kilka sciezek i napisów również.
Fajnie z tym zmienianiem śćieżek za pomocą splittera. Ale na stacionarnym dvd tego nie odtworze. Niech ktoś napisze jak to zamienić na avi! Proszę, byłem grzeczny![placze]
@michumad: nie wyciągaj pochopnych wniosków tylko dlatego, że nei możesz sobie poradzić z tym formatem. Zacznijmy więc od początku:
Zainstaluj sobie najnowszy MKVToolnix (unicode, jeśli masz WinXP, 2000, 2003). Wrzuć do katalogu, w którym go zainstalowałeś, MKVExtract. Odpa albo MKVExtract GUI, albo MKVExtract Wizard i dalej już z górki.
Ewentualnie użyj GraphEdita i zapisz wynik grafiku do AVI.
Jeśli aplikacja się sama zamyka etc, to ustaw tryb zgodności.
Te mkv to faktycznie nie nadają się do dvd bo trzeba je wpierw przerobić na xvid lub divx.
Najlepiej to robić za pomocą avisyntha.
I za jednym podejściem można połączyć zarówno obraz,dźwięk jak i napisy.
Te mkv to faktycznie nie nadają się do dvd bo trzeba je wpierw przerobić na xvid lub divx.
1>To akurat zalerzy jakm kodekiem jest zkodowany obraz, co nie zmienia faktu ze do avi napisy trzeba "wkleić"
2>Co do mkv to jest imo piekny kontener , fakt zwykle dvd sobie nie radzi, ale trzeba iść z duchem czasu, i podłoączyć sobie pod komputer kino domowe i gitara
Ostatnio edytowany przez synibos (2006-04-13 10:16:48)
żadnego pliku mkv stacjonarne dvd nie widzą podobnie jak nie widza ogm i ogg.
Ale niektóre mogą to odtworzyć np pioneer.
Strony 1