Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Dlaczego by nie dodawaÄ napisĂłw spakowanych Winrar'em? Wydaje mi siÄ, Ĺźe Zip jest juĹź Ĺrednio popularny ._.
Ostatnio edytowany przez Hex2 (2006-04-21 23:54:27)
Też mnie ciekawi jakiś konkretny argument.
kluczowym argumentem jest stopien kompresji zwlaszcza jak sie dodaje paczki lub tlumaczenie do odcinka z wieloma synchronizacjami. mi sie to pare razy zdarzylo i musze przyznac ze upload plikow w formacie rar bylby duzym udogodnieniem zwlaszcza ze istnieje modul do php, ktory pozwala na rozpakowywanie plikow w tym formacie.
edit: srednio zaoszczedza sie od 15% do 20%, oczywiscie mowimy tutaj o kompresji tekstow
Ostatnio edytowany przez shinma (2006-04-22 00:44:39)
Hmm. Mam pewną teorie.
Rary bez wątpienia zajmują mniej miejsca. Na napisach o początkowej wielkości 32,4 kB zarabia sie na czysto około 0.2 kB. Niby niedużo, ale z matematycznego punktu widzenia (przyjmując, że średnio pobieranych jest 1000 napisów dziennie - nie znam statystyk) jest to oszczędność rzędu 1000*0,2 = 200kB. Dalej idąc tym tropem jest to prawie 6 MB w miesiącu (200*30 = 6000 - zaokrąglone w gorę do 6 MB) lub 72 MB w roku (6*12 = 72). No i teraz przyszedł finał. Kolega chciał wam powiedzieć, że w ten sposób przyczyniacie się do ochrony środowiska. Bo żeby wysłać te dodatkowe 72 MB musiało zostać spalone jakieś jedno - Bogu ducha winne drzewko. Wstydzilibyście się [roftl]
Hmm. Mam pewną teorie.
Rary bez wątpienia zajmują mniej miejsca. Na napisach o początkowej wielkości 32,4 kB zarabia sie na czysto około 0.2 kB. Niby niedużo, ale z matematycznego punktu widzenia (przyjmując, że średnio pobieranych jest 1000 napisów dziennie - nie znam statystyk) jest to oszczędność rzędu 1000*0,2 = 200kB. Dalej idąc tym tropem jest to prawie 6 MB w miesiącu (200*30 = 6000 - zaokrąglone w gorę do 6 MB) lub 72 MB w roku (6*12 = 72). No i teraz przyszedł finał. Kolega chciał wam powiedzieć, że w ten sposób przyczyniacie się do ochrony środowiska. Bo żeby wysłać te dodatkowe 72 MB musiało zostać spalone jakieś jedno - Bogu ducha winne drzewko. Wstydzilibyście się [roftl]
Przez pewien moment myślałem, że piszesz to wszystko na serio ale im dalej w tekst, tym bardziej niewiarygodne mi się zdawało, by ktoś mógł na serio tak myśleć
Ostatnio edytowany przez Wanderer (2006-04-22 00:41:03)
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Fajnie by byĹo jakby byĹo moĹźna dodawaÄ rar'y.
KiedyĹ siÄ z leksza wnerwiĹem jak musiaĹem specjalnie szukaÄ winzipa po necie bo wszÄdzie tylko wersje czasowe.
ja tam mam winrara i wszystko jest ok :p
Fajnie by byĹo jakby byĹo moĹźna dodawaÄ rar'y.
KiedyĹ siÄ z leksza wnerwiĹem jak musiaĹem specjalnie szukaÄ winzipa po necie bo wszÄdzie tylko wersje czasowe.
Zawsze masz Total Commandera
Zawsze masz Total Commandera
Albo TUGZip'a, ktĂłrego bardzo polecam (darmowy, w rodzimym jÄzyku, bez reklam, intuicyjny, otwiera chyba wszystko, a jedyna wada to to, Ĺźe nie tworzy archiwĂłw rar - chociaĹź jak siÄ postaraÄ to i te teĹź wyprodukuje)
Ostatnio edytowany przez Dahag (2006-04-22 00:55:35)
Heh, co to się robi niedługo poprosicie pewnie o kgb* lub uha*
Umieszczania spakowanych plików w formacie Rar nie będzie. Odpowiedź jest bardzo prosta. Jest to format na licencji Shareware i za jego wykorzystywanie trzeba płacić. Natomiast, zip jest darmowy i jego algorytm jest ogólnodostępny.
Lol gdyby nawet wprowadzono format rar to po co specjalnie szukać winzipa? Winrrrrrar też ma przecierz opcję pakowania w formacie zip.
Dokładnie to co napisał Eragon...zaznaczasz sobie w WinRarze kropeczkę obok napisu ZIP i masz zipa .
jak macie xp to wystaczy ppm, nowy, folder skompreosowany (zip) i do niego wciskacie napisy...
pawel198804 napisał:Dokładnie to co napisał Eragon...zaznaczasz sobie w WinRarze kropeczkę obok napisu ZIP i masz zipa .
Albo sam na końcu nazwy wipsujesz: ".zip" i jest tai sam efekt jak z kropeczką tylko mniej ruszania mycha[kombinuje]
Wcale nie to samo. Fakt, widziane są przez rozpakowywacze i nie ma dla nich różnicy, ale to nie to samo.
Arry napisał:pawel198804 napisał:Dokładnie to co napisał Eragon...zaznaczasz sobie w WinRarze kropeczkę obok napisu ZIP i masz zipa .
Albo sam na końcu nazwy wipsujesz: ".zip" i jest tai sam efekt jak z kropeczką tylko mniej ruszania mycha[kombinuje]
Wcale nie to samo. Fakt, widziane są przez rozpakowywacze i nie ma dla nich różnicy, ale to nie to samo.
ale, mu chodzi o wpisanie zip w winrarze w okienku pakowania...
A faktycznie Coś źle zrozumiałem
Ostatnio edytowany przez gracol (2006-04-22 10:27:02)
Strony 1