#1 2006-04-30 13:08:15

gracol
Użytkownik

Służba zdrowia w Japonii i reaktory atomowe

Trąbią dzisiaj o tym od samego rana. A u nas cicho smile

He,he, może naszym lekarzom też by się to przydało smile oczkod

#2 2006-04-30 13:43:48

opcy
Użytkownik

Odp: Służba zdrowia w Japonii i reaktory atomowe

obawiam się że u nas nie ma odpowiednio wysokich szpitali aby lekarze mogli by to odczuć, prędzej byłbym za wprowadzeniem alkomatów przed operacją.

A Japończycy powinni sobie wybudować drogą elektrownie atomową w pobliżu Tokyo, zresztą Polacy tez gdzieś powini sobie ją wybudować, jak pokazuje przykład Japonii 1 jedna elektrownia pokrywa zapotrzembowanie na prąd w ok 20 mln mieszkań

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#3 2006-04-30 18:03:23

gracol
Użytkownik

~Opcy: jesteś za wykorzystaniem energi atomowej? czy też źródeł odnawialnych?

A naszym lekarzom takie biegi by się przydały, bo z nimi to tak jak z księżmi - szczupłego ze świecą szukać oczkod

#4 2006-04-30 18:40:15

opcy
Użytkownik

Ja, za energia jadrową, źródła odnawialne sa mało wydajne.

A co do lekarzy to ktoś tam ich chciał brać do wojska.

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#5 2006-04-30 18:48:33

gracol
Użytkownik

A to oni do woja nie idą? Hmmm, to trochę nie fair.

Ja osobiście też jestem za wykorzystaniem energii atomowej, jednak obawiam się, że w naszym kraju jest to nie do zrealizowania. Taki projekt wymagałby ogromnego nakładu finansowego oraz idealnego rozplanowania, wykonania i rozwoju infrastruktury. A jak patrzę na budowę naszych autostrad to od razu marzenie o Elektrowni znika smutny

#6 2006-04-30 18:55:54

Zabuzasan
Użytkownik

Nasi lekarze to najwyższej klasy specjaliści jak byłem na wycieciu wyrostka i mi coś sie zaczeło paprać to koleś mi na żywca palca w przuch wcisną przez szwy myślałem że w portki narobie

Powariowaliście ?! elektrownia...atomowa...w Polsce baka wysadzili by nas w powietrze jezor i powiedzieli ze niechcieli jakiś "fachowiec" by sie napił ,pomylił guziczki a nazajutrz bym swiecił na zielono ej

Zabuzasan.jpg

#7 2006-04-30 19:21:40

NameLess One
Użytkownik

Zabuzasan napisał:

Powariowaliście ?! elektrownia...atomowa...w Polsce baka wysadzili by nas w powietrze jezor i powiedzieli ze niechcieli jakiś "fachowiec" by sie napił ,pomylił guziczki a nazajutrz bym swiecił na zielono ej

Ale za to zycie w Polsce bylo by jeszcze bardziej ekscytujace: dresy, mafia, lodzkie pogotowie:P i doszla by jeszcze baba z opuznionym zaplonem[yahoo]. To by bylo dopiero ciekawe[cholera].
A tak powaznie to jestem za zrodlami odnawialnymi, ale jestem rozsadny i wiem, ze nie wszedzie mozna je stosowac. Elektrownia atomowa to dobra rzecz jesli jest wlasciwie zaprojektowana i dobrze utrzymana to raczej nic sie nie stanie.
Co do swiecenia to nie pamietam ale chyba na Litwie Elektrownię Atomowę jakis geniusz umiescil na uskoku tektonicznym caly czas mamy szanse.[okej]

Ostatnio edytowany przez NameLess One (2006-04-30 19:22:40)

#8 2006-04-30 19:22:26

George
Użytkownik

Zabuzasan napisał:

Nasi lekarze to najwyższej klasy specjaliści jak byłem na wycięciu wyrostka i mi coś się zaczęło paprać to koleś mi na żywca palca w brzuch wcisnął przez szwy myślałem, że w portki narobię ej

Niezła historia smile_lol, a tak poważnie to współczuje.

Zabuzasan napisał:

Powariowaliście ?! elektrownia...atomowa...w Polsce baka wysadziliby nas w powietrze jezor i powiedzieli ze nie chcieli jakiś "fachowiec" by sie napił, pomylił guziczki a nazajutrz bym świecił na zielono ej

W pełni się z tobą zgadzam, jak wiadomo człowiek może się pomylić, a w tym przypadku taka pomyłka może dużo kosztować, bo nie chcielibyśmy drugiego Czarnobyla i jakiegoś ambitnego zarządcy, który cały czas krzyczy: Zwiększcie moc!!!, Więcej mocy!!!

#9 2006-04-30 19:49:37

BeAsTMaStEr
Użytkownik

jak jakas elektrownia zrobi bum ( a wszyscy wokoło nas maja ) to i tak bedziemy mieli przesrane a tak przynajmniej tansza energie bysmy mieli

#10 2006-04-30 20:25:35

constans73
Użytkownik

W japońskim wydaniu taka akja wydaje się dla mnie interesująca.

W posce skończyło by się usmieszkiem, i slagonem ,,Rubta co chceta'.

#11 2006-04-30 20:40:57

Atem
Użytkownik

gracol napisał:

A to oni do woja nie idą? Hmmm, to trochę nie fair.

Ja osobiście też jestem za wykorzystaniem energii atomowej, jednak obawiam się, że w naszym kraju jest to nie do zrealizowania. Taki projekt wymagałby ogromnego nakładu finansowego oraz idealnego rozplanowania, wykonania i rozwoju infrastruktury. A jak patrzę na budowę naszych autostrad to od razu marzenie o Elektrowni znika smutny

hehehe gracol powinieneś oglądnąć Arjune jezor

#12 2006-04-30 20:49:33

grejpfrut
Użytkownik

Zabuzasan napisał:

a nazajutrz bym swiecił na zielono ej

nie świeciłbyś na zielono - nie dożyłbyś jutra pewno oczkod najpierw by ci wypadły włosy, zęby, spłynęła skóra, wypaliło by ci organy wewnętrzne... umieranie może potrwać od ułamka sekundy (epicentrum wybuchu) przez kilka godzin (trochę dalej) przez kilka dni (jeszcze dalej ale nadal blisko) do kilkunastu lat (daaleko) oczkod

ale przynajmniej można się fajnie opalić oczkod

Ostatnio edytowany przez grejpfrut (2006-04-30 20:49:55)

#13 2006-04-30 21:30:12

opcy
Użytkownik

Przesadzacie, w Czarnobylu doszło awarii bo przeprowadzali eksperyment, wyłaczyli automatyczne systemy zabezpieczające, a dodatkowo ponieważ nie robiono odpowiednie konserwacji część systemow alarmowych nie działała (na Discovery podawali że nie działało 6 z 10 systemów zabezpieczajacych) poza tym zdaje się nie mieli też chłodziwa... Ja wiem że Polak potrafi, ale nie sądzę żeby po Czarnobylu ktoś był na tyle głupi by bawił się w taki sposób.
A i inna rzecz, nawet nieoficjalna liczba ofiar największej katastrofy atomowej jest mniejsza niż średnia z trzech dni w Iraku. W awariach na zachodzie nie zginęła zaś żadna osoba, po prostu trzeba uważać.

A co do lekarzy... no cóż mój ojcie miał dolegliwości w kolanie, mimo starań lekarzy udało mu się ocalić noge. Cos się stało? Otóż poszedł na zwykły zastrzyk i w konsekwencji przeszedł dwie operacje, szczęście w nieszczęści uże ten lekarz co spie[cenzura]lił zastrzyk miał znajomości, to nie trzeba było dawać w łapę, by dostać się bez kolejki, i wogóle na joko takim poziomie to było.
Jesli chcecie chorowac najlepiej abyście mieli lekarza w rodzinie, jak nie to dzwoncie po grabarza, a nie pogotowie, będzie was kosztować to mniej nerwów i pieniędzy a efekt taki sam.

#14 2006-04-30 21:35:41

Mavet
Użytkownik

hmmm ... ja powiem ze... ja codzienie ganiam po schodach >.> i na Ddrku skaczem
wiec nogi mam nawet dobre (chyba po 5 kontuzjach ) ... przydalo by nam sie
reformacji samych szpitali a nie schodkow ;] i wind

#15 2006-04-30 21:48:47

Mavet
Użytkownik

hmm mialem nie mowic ale ... nyo cooz drogi ard nie kazdy ma kase na prywate .. ;P
ja mialem ... i mam .. ale prywatni nie lepsi jak poszlem do jednego jak mnie
w klatce piersiowej przekuwalo na wylot a on mowil ze udaje to spoko koles XD a potem sie okazalo ze mam cos z sercem >.>

#16 2006-04-30 21:57:11

drzewa_na_polu
Użytkownik

Elektrownie atomowe nie są tak niebezpieczne jak się o tym trąbi. W czarnobylu zginęło łącznie 31 osób (są to wszystkie ofiary) a skażony obszar to niecały 1 kilometr kwadratowy dookoła reaktora. W tym wysiedlonym miasteczku promieniowanie jest niższe niż np. w paryżu[cenzura] A kraje europejskie wydały grube miliony na "usuwanie skutków ""katastrofy?"" " jak się okazało niepotrzebnie bo takich skutków u nich nie było.
jak ktoś jest zainteresowany w "polityce" nr 15 (numer z kwietnia) jest obszerny artykuł z jakimś polskim specem od promieniowania.

#17 2006-04-30 22:00:47

opcy
Użytkownik

Prawda Mavet nie każdy ma, ten co nie ma ten czeka w kolejkach, az nie wyzdrowieja, albo az mu się nie pogorszy na tyle że ląduje na intensywnej terapii.
Inny numer: Lekarz który leczył mojego ojca to słynny specjalista, tak wielki specjalisa że jest jednocześnie ordynatorem dwóch oddziałów: Jednego w Szczecinie a drugiego ...w Bydgoszczy, poza tym prowadzi prywatny gapinet w którym badanie polega na wpłaceniu mu 100 zł za konsultacje (serio podobno podczas godziny konsultuje ok 50 pacjentów, czyli ok 1 minuty na pacjenta)po której on odsyła pacjenta do swojego szpitala na właściwe badanie, nic dziwnego że takie kolejki, skoro ci ze skierowaniem ordynatora (wydanym za 100zł) ladują bez kolejki.
Konkluzja: płacisz tak czy inaczej.

Ostatnio edytowany przez opcy (2006-04-30 22:01:55)

#18 2006-04-30 22:11:40

opcy
Użytkownik

[cytuj]drzewa_na_polu: W takim tępie to za 10 lat będziesz mówił, że w czarnobylu to nie było nawet elektrowni albo, że nie było takiej miejscowości. Skąd ja to znam?[/quote]

A ja się zgodzę z drzewa_na_polu, nawt jeśli liczba ofiar jest większa, to jednak 25km od Czarnobyla jest dwumilionowy Kijów, w 86 też miał coś koło tego, i co? i nic nie było masowego wymierania ludzi, pomoru bydła czy coś w tym stylu?
Można twierdzic ze to propaganda, ale skoro tak sadzisz to podaj źródła które zaprzeczają takim artykułom, wątpie byś znalazł byś szanowanego naukowca który poparłby tzw. "nieoficjalne dane" (czyli setki tys. napromieniowanych ofiar, trwałe skarzenie setek kilometrów itd...).
Skarzenie spowodowane przez Czarnobyl było mniejsze niż przy wybuchu nuklearnym, czemu? Bo w czarnobylu był pożar nie wybuch, eksplodowała napromieniowana para służaca do chłodzenia reaktora. Wiec skoro skarzenie jest mniejsze to czemu miałoby być niebezpczene bardziej od tego na jakie narażone zostały Hiroszima i Nagasaki? A miasta te nie są teraz pustynią atomową, a ludzie nie świecą tam nocami.

#19 2006-04-30 22:13:41

RA6
Użytkownik

Co do rodzaju i sposobu pozyskiwania energii jestem za energią odnawialną. Pomimo że obecnie elektrownie wiatrowe, słoneczne, geotermalne są mało wydajne w przyszłości zwiększy się ich moc. Co do elektrowni jądrowych jestem przeciw pomimo że w krótkim przedziale czasu dają dużą moc na dłuższą metę są utrapieniem. Ilość funduszy na konserwacje naprawy i usuwanie zużytego paliwa dorównuje kosztom tradycyjnych elektrowni węglowych. Sam mieszkam we Włocławku mamy tu tykająca bombę w postaci tamy na Wiśle byłem wewnątrz i widziałem pęknięcia, oglądałem plany wzmacniania i zapobieganiu katastrofie budowlanej, która może nastąpić w każdej chwili a rząd kasy nie chce dać na środki zapobiegające w postaci nowej tamy. Nasza tama ma przestarzałe turbiny które dają 1/3 mocy tego co potrafią nowe. O tej budowli można sie rozpisywać tylko jako o Niebezpieczeństwie przez duże N. Wiem że w W-awie nikt sie nie przejmuje, ale fala powodziowa zniszczy kawał mojej wiochy stare miasto w Toruniu i narozrabia w Bydgoszczy. Pomimo wysadzenia wałów wzdłuż sztucznego jeziora na Wiśle, które zatopi kilkadziesiąt wiosek i pozbawi kilkaset osób dachu nad głową smutny

A moja propozycja jest taka, aby wreszcie koncerny wyciągnęły ukrywane technologie oszczędności energii i je wdrożyły. Istnieją takowe, ale wprowadzenie ich teraz nie przyniosły by wzrostu zysków smutny

Co do służby zdrowia proszę o to by była jak w Wielkiej Brytanii tylko za składki ubezpieczeniowe które ja płacę i moi bliscy.  Japońska służba zdrowia mi nie odpowiada za bardzo, wolał już chińską z dużej kliniki. Co by nie mówić Polska służba zdrowia potrzebuje 3 rzeczy na początek:
1.Systemu informatycznego indeksującego pacjentów i leki im przepisywane (na tym polu są największe nadużycia) wielu lekarzy zwiększa sztucznie ilość pacjentów i lekarstw
2.Podniesienia pensji za specjalizacje i jakość obsługi oraz zniesienia łapownictwa (nie płaćcie im i nie dawajcie prezentów bo to ich obowiązek, tylko naciskajcie polityków by pensje były godne tego urzędu)
3.Zwiększenie znaczenia profilaktyki (przywrócenie gabinetów lekarskich i dentystycznych w szkołach) nauczenie młodzieży w wieku 15 lat do ginekologa, urologa (jeśli chodzi o dziewczyny to z tym nie jest źle ale jak pokazuje praktyka goście chodzą do urologa dopiero jak coś złapią lub w podeszłym wieku kiedy nie są wydolni i maja prostatę). Objęcie szerszym obowiązkiem szczepienia w wieku poza szkolnym.

#20 2006-04-30 22:45:15

Mavet
Użytkownik

please powiedz ;_; ja chce wiedizec co mi grozi jezor ... bo tak to sie nie bede zblizal do czarnobylu XD i elektrowni atomowych ;]

Stopka forum

© Animesub.info 2024