#21 2006-04-30 22:53:56

white_diem
Użytkownik

Odp: Służba zdrowia w Japonii i reaktory atomowe

hmmm.. do dnia dzisiejszego liczbe ludzi zmarłych w skutek "wybuchu" Czarnobyla szacuje sie na jakieś 200 tyś. Natomiast ryzyko wybuchu elektrowni atomowej wynosi 1/1000000 (albo i mniej)

#22 2006-04-30 23:12:20

constans73
Użytkownik

RA6 mam nadzieje że słyszałeś coś o patentach TESLI.

#23 2006-04-30 23:24:48

white_diem
Użytkownik

a któżby nie słyszał powiedz mi tylko jedno gdzie one sie teraz znajduja???:D:D:D:D

#24 2006-04-30 23:29:31

drzewa_na_polu
Użytkownik

white_diem napisał:

hmmm.. do dnia dzisiejszego liczbe ludzi zmarłych w skutek "wybuchu" Czarnobyla szacuje sie na jakieś 200 tyś. Natomiast ryzyko wybuchu elektrowni atomowej wynosi 1/1000000 (albo i mniej)

200 tyś? Raport komitetu naukowego do spraw promieniowania ONZ (UNSECAR) z 2000r. - twierdzi ze 134 pracowników było narażonych na wysokie dawki promieniowania. W ciągu kilku miesięcy zmarło z nich 31 osób i to śa jedyne śmiertelne ofiary czarnobyla.
Ale ludzie chą sensacji i dlatego wierzą w tyśiace (nawet miliony..) zabitych,

#25 2006-04-30 23:36:05

constans73
Użytkownik

drzewa_na_polu napisał:
white_diem napisał:

200 tyś? Raport komitetu naukowego do spraw promieniowania ONZ (UNSECAR) z 2000r. - twierdzi ze 134 pracowników było narażonych na wysokie dawki promieniowania. W ciągu kilku miesięcy zmarło z nich 31 osób i to śa jedyne śmiertelne ofiary czarnobyla.
Ale ludzie chą sensacji i dlatego wierzą w tyśiace (nawet miliony..) zabitych,

Człowieku czy ty telewizji nie ogladasz?
Ja jak ostatnio ogladałem reportaz, o domu dziecka dla zmutowanych dzieci z okreęgu czarnobyla. To normalnie nie mam wątpliwosci co do tego, żeby nie igrać z tygrysem, choćby miał klatke z grubej stali.

Ostatnio edytowany przez constans73 (2006-04-30 23:37:26)

#26 2006-04-30 23:47:56

drzewa_na_polu
Użytkownik

Tu mnie trafiłeś[respekt]
nie mam telewizora od 5 lat.[szpan]
Ale ten artykuł z polityki wydawał się całkiem sensowny, to była rozmowa z człowiekiem który ma najwieksza wiedze na ten temat w polsce, (po katastrofie to on był w specjalnej komisji która nakazała rozdawanie płynu lugola w polsce). No ale podobno wszystkie gazety w polsce są żydowskie albo niemieckie:D więc chyba już żadnemu źródłu informacji nie można ufac.

#27 2006-04-30 23:48:20

opcy
Użytkownik

constans73 a ja widziałem reportarz o dziewczynie która popełniła samobójstwo, bo czytała mangę i oglądała anime...

drzewa_na_polu podał wiarygodne źródło, mi też ta liczba wydaje się zaniżona, ale nikt nie potrafi podać innej i poprzeć jej solidnymi dowodami.

Zresztą leżałem kiedys w izbie dziecka gdzie chyba na 16 dzieci od niemowląt do 14 lat 5  (głównie niemowląt miało jakieś zabużenia (dwa były z wodogłowiem , jeden bez nózki urodzony) i zapewniam cię że to nie było w okolicach Czarnobyla, a w centrum Szczecina (dokładniej przy ul. Wojciecha) po prostu ludzie zostawiaja takie dzieci w szpitalu(do tych z wodogłowiem nikt nie przychodził), więc potem gdzieś się te dzieci zbiera do kupy w jakimś ośrodku, przyjeżdza ekipa TV i mają sensację.

Ostatnio edytowany przez opcy (2006-04-30 23:52:01)

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#28 2006-05-01 00:10:39

white_diem
Użytkownik

Jeśli chodzi o ludzi zmarłych bezpośrednio w wyniku katastrofy to jest tak jak piszesz drzewa_na_polu, do tej liczby należy dodać tych dla których incydent Czarnobyla stał sie pośrednią przyczyną śmierci, czyli osoby zmarłe na najrózniejsze choroby spowodowane wchłonięciem penej dawki promieniowania(nie chodzi tu o chorobe popromienną tylko o choroby ukladu krążenia czy choćby stany nowotworowe)
A płyn Lugola jest środkiem stosowanym w pewnych metodach barwienia bakterii musiałeś coś pomylić.

P.S. Ard może to ja sie jednak pomylilem choć wciąż nie jestem pewien chyle czoło

Ostatnio edytowany przez white_diem (2006-05-01 02:33:09)

#29 2006-05-01 00:17:03

constans73
Użytkownik

opcy napisał:

constans73 a ja widziałem reportarz o dziewczynie która popełniła samobójstwo, bo czytała mangę i oglądała anime...

drzewa_na_polu podał wiarygodne źródło, mi też ta liczba wydaje się zaniżona, ale nikt nie potrafi podać innej i poprzeć jej solidnymi dowodami.

Zresztą leżałem kiedys w izbie dziecka gdzie chyba na 16 dzieci od niemowląt do 14 lat 5  (głównie niemowląt miało jakieś zabużenia (dwa były z wodogłowiem , jeden bez nózki urodzony) i zapewniam cię że to nie było w okolicach Czarnobyla, a w centrum Szczecina (dokładniej przy ul. Wojciecha) po prostu ludzie zostawiaja takie dzieci w szpitalu(do tych z wodogłowiem nikt nie przychodził), więc potem gdzieś się te dzieci zbiera do kupy w jakimś ośrodku, przyjeżdza ekipa TV i mają sensację.

Nie powiesz chyba że, dzieci które się rodzą z mózgiem poza czaszką, albo czaszką jak dynia jest efektem normalnym jak naprzykład huta katowice.
Twoje argumenty są mało przekonujące, a wierzenie  tak zwanym statystykom  ryzykowne w tak subtelnej materii jak promieniowanie.

#30 2006-05-01 00:34:14

BeAsTMaStEr
Użytkownik

predzej spale sie pod woda (jest to mozliwe) na hawajach niz zgine w wybuch elektrowni atmowej  (a na hawaje raczej nigdy nie pojade ), wiec widac moje zdanie a ułatwiło by nam to sprawe i zobaczie ile lat mineło od czarnobyla jak sie niemyle to 20 lat a technologia nie pruznowała i jest teraz z 1000 razy lepsze jak nie wiecej ni była wtedy, teraz nawet 15 latek mugłby pilnowac elektrowni sa lepsze zabezpieczenia, wiec moim zdaniem powinni wybudowac elektrownie atomowa w polsce energi by staniała i ktos pisał ze ceny sa poruwnywalne gdzie poruwnywalne (chyba 20 lat temu ) technologia jest teraz tania wiec nieghadaj ze cena jest porównywalna do elektrowni weglowej poszukaj se na necie stosunek energi do wkładanych funduszy w elektrowni atomowej i weglowej zobqaczysz jaka jest ruznica jak by sie to nie opłacalo to by ich potegi swiata nie budowały

#31 2006-05-01 01:05:02

BeAsTMaStEr
Użytkownik

nie w takiej samej cenie tylko tanszą energie :p i nie denerwuje sie jakbym sie zdenerwował to bym bana dostał zaraz :p a tego niechce

#32 2006-05-01 01:23:55

opcy
Użytkownik

[cytuj]Twoje argumenty są mało przekonujące, a wierzenie tak zwanym statystykom ryzykowne w tak subtelnej materii jak promieniowanie.
[/quote]

Problem w tym że wierzenie reportarzom TV jest jeszcze bardzie ryzykowne.
Ja swoją opinię opieram na statystykach, mimo ze wiem ze mogą sie mylić, zresztą napisałem że sądzę że liczby mogą być zaniżone. Jednak jak napisałem wszyscy piejący nad Czarnobylem zarzucają statystykom błąd wysuwajac "argument": "Te statystyki kłamią, bo to nie możliwe by przy katastrofie tej wielkosci... blablabla...". Skoro kłamią to znaczy że gdzieś muszą być dowody na to że jesty inaczej,w takim razie czemu nikt nie potrafi podać na tyle obiektywnych i wiarygodnych danych by wpłyneły one na raport instytucji takiej jak ONZ.

Uważam że ofiar i zniszczeń jest więcej niż w oficjalnym raporcie przytoczonym przez drzewa_na_polu ale nie sądze aby znowu tak gwałtownie dużo, nie wiem o ile więcej stawiałbym ze zabitych pewnie 3x tyle co podali rzaem z tymi co zmarli w ciągu roku. plus znaczna liczba naprominiowanych) Ale jak już wspomniałem nie mogę zweryfikować tego co jest w raporcie.

Co do napromieniowanych to pamiętajmy że dawka musi być odpowiednio wysoka by była brana pod uwagę, tj. człowiek zdrowy, bez skłonności do raka nagle zaczyna od niej chorować. Osobiście uważam że gorzej jest mieszkać obok trakcji elektrycznej niż obok elektrowni atomowej.

A co do zdeformowanych dzieci to rodziły sie one na długo przed wynalezieniem żarówki, a z tego co wiem najczęstszą tego przyczyną, częstszą niż promieniowanie jest kazirodztwo.
W zamknietych od pokoleń społecznoościach większe lub mniejsze deformacje może miec nawet co trzeci noworodek.

live_evil: Raport sporządziła komisja ONZ w 2000 roku, po drugie w okolocach Czarnobyla jak już wspomniałem leży dwumilionowy Kijów, i kupa innych miejscowosci zamieszkałych przez żywych (wg raportu marrtwa strefa obejmuje zdaje się kilometr w promieniu miejsca katastrofy), po trzecie nie setek a 130 - 150 lat (czas połowicznego rozpadu cezu), a po czwarte zanim wyśmiejesz podaj własne źródła na podstawie których jesteś tak pewien swego.

Ostatnio edytowany przez opcy (2006-05-01 02:19:10)

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#33 2006-05-01 01:33:54

live_evil
Użytkownik

Co do statystyk z Czarnobyla:
Wierzcie wszystkim narodom byłego ZSRR to daleko na tym zajdziecie... 31 osób, przecież to kpina w żywe oczy. (chyba, że liczyć np 1 dzień po wybuchu albo sam wybuch, ale przecież nie o to w tym chodzi) Ludzie do dziś mają powikłania związane z wybuchem a na ziemiach gdzie on nastąpił życie nie zagości jeszcze przez ładnych parę setek lat...

Co do budowy w PL:
Jestem stanowczo przeciwny. Obecnie (tak jak ktoś już tu stwierdził) nauka rozwinęła się na tyle, że można pozyskiwać energię w różny sposób, a budowanie czegoś takiego jak elektrownia atomowa, która może być jedynie zagrożeniem (cel ataków terrorystycznych, polska mentalność, środowisko naturalne) wydaje się czystą głupotą.

Co do polskiej Opieki Zdrowotnej:
Jeśli w tym państwie na składki zdrowotne przypada mniej pieniędzy niż np na Słowacji, a mimo to większość z nich przepada na biurokrację (vide Narodowy Fundusz), szpitale nie mają pieniędzy na nowy sprzęt a te, które się starają stopowane są śmiesznymi limitami (znowu NF), spawacz zarabia więcej niż lekarz z 20-letnim stażem, który dodatkowo musi ponosić z własnej kieszeni koszty badań swoich pacjentów (1 pacjent = 4,50 zł mies, 1 rentgen płuc to 60zł a gdzie wynajem lokalu, gdzie rachunki, pielęgniarki itp?) to nie dziwcie się, że jest jak jest a ci, co mogą opuszczają nasz śmieszny kraj... I radzę nie liczyć np na najazd lekarzy z państw byłego ZSRR, bo oni (w przeliczeniu na koszty życia) zarabiają tam lepiej niż w PL i pies z kulawą nogą tu nie pójdzie. (były już takie próby gdzieś na wschodzie PL i zakończyły się całkowitym fiaskiem)

Pozdrawiam live

Ostatnio edytowany przez live_evil (2006-05-01 01:52:27)

#34 2006-05-01 01:58:18

BeAsTMaStEr
Użytkownik

tłumacz im (setki lat) nie setki a gura poltora wieku atak terrorystyczny jak dojedzie np do takiego w niemczech nam i tak sie oberwie wiec czmu my mamy tylko oberwac za to z jestesmy koło nich polacy tez powinni se polepszyc warunki życia

#35 2006-05-01 02:10:49

opcy
Użytkownik

[cytuj]Czarnobyl od lat jest powszechnie uważany za śmiercionośne piekło, w którym zostały tylko radioaktywne zgliszcza, napromieniowane budynki oraz zmutowane zwierzęta. I choć niewiele ma to wspólnego z prawdą, bo w rzeczywistości kwitnie tam bujna roślinność, a wilki lub dziki z trzema głowami zdarzają się tak samo często jak gdzie indziej, to mroczna reputacja nie jest jakoś specjalnie dementowana.[/quote]

źródło

"Cennik" pradu wyprodukowanego poszczególnymi metodami jest w którejś Polityce chyba ze stycznia 2006 r

#36 2006-05-01 07:04:36

grejpfrut
Użytkownik

heh... w czarnobylu już aż tak niebezpiecznie nie jest, nie przesadzajcie...
http://www.stara.kawiarenka.pl/ghosttown/

#37 2006-05-01 10:57:59

live_evil
Użytkownik

Zamieszkaj tam sobie, to za 20 lat pogadamy... lub nie. smile_big
Śmiercionośny Czarnobyl

#38 2006-05-01 11:16:04

BeAsTMaStEr
Użytkownik

ta greeanpeace i tym korom sie jeszcze ufa (zabraniaja testowania leków na zwierzetach a nakim maja je stosowac i taki ludzia sie ufa jezu)

#39 2006-05-01 11:58:01

fef212
Użytkownik

http://www.opuszczone.com/galerie/uk_prypec/index.php tu macie troche fotek z Prypecia (sporo ich i dlugo sie laduja).

Co do elektrowni w Polsce to atomowek nam nie trzeba:
1. Narazie kryzys energetyczny nam nie grozi i mamy co przerabiac na prad (wegiel).
2. Atomowki sa drogie w utrzymaniu i maja sens jedynie gdy patrz punkt 1.
3. Skad bysmy brali paliwo?? Od Rosjan?? Przeciez oni z gazem potrafia niezle cyrki robic...

#40 2006-05-01 11:59:54

bommbel
Użytkownik

Co do sluzby zdrowia ... to nie ma co porownywac polski do japoni bo oni tam maja wogole lepiej to wszstko zorganizowane (pokazywali kieyds na kanale "zdrowie i uroda" czy jakos tak w programie miedzy wschodem a zachodem jesli dobrze pamietam)

Co do elektrowni atomowej w polsce jestem w 120% za ... w polsce juz raz byla budowana elektrownia tylko przez protesty mieszkancow i braki finansowe budowa zostala wstrzymana (co dla mnie jest jakas paranoja) ... jesli dobrze pamietam to nawet sprzet juz byl kupiony (oczywiscie za kredyty ktore pewnie do teraz sa jeszcze splacane). A dlaczego jestem za ?? Po pierwsze to tanie zrodlo energi ... po drogie wydajne ... po trzecie wegla wiecznie miec nie bedziemy, a juz widze te ceny energi jak polska bedzie to wszstko musiala importowac. No i jeszcze dochodza coraz surowsze normy emisji gazow cieplarnianych (chocby protokol z kioto)

Ostatnio edytowany przez bommbel (2006-05-01 12:02:26)

Stopka forum

© Animesub.info 2024