Nie jesteś zalogowany.
hmm , moze mi ktos podpowiedziec jak w PhotoShopie można zrobic avatarki ?;x bd bardzo ale to bardzO wdzieczny !
_
będziemy* : )
Ostatnio edytowany przez Tion (2006-05-02 20:02:18)
po prostu trzeba umiec sie nim obslugiwac (gdzie co jest filtry itp.) a najlepszy sposob to przeczytac instrukcje obslugi
a co to jest ?:x
ehhh wlasnie sie zastanawiam o co wam chodzi Czy to takie trudne wlaczyc program sprawdzic jaka wielkosc ma obrazem (pixele na pixele) a potem odpowiednio go zmniejszyc?? mozna sie jeszcze bawic w wycinanie odpowieniego kadru i dopiero pomniejszanie tego wybranego. Ja osobiscie wykorzystuje najprostrzy mozliwy program PAINT. A co do stronki to dziala baardzo ladnie, wiec polecam jak ktos sie chce sie za dlugo bawic. Zrobienie tam avatara zajelo mi 15 sek, bo musialem zaczaic ze najpierw trza wczytac obrazek lol.
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Nie tylko zmniejsza, ale tez mozna tym przycinac.
Dla poczatkujacych to nawet niezle, ale wychodzi raczej prosty avaterek, a jak ktos chce jakis bajerancki to lepiej sie zapoznac z "FotoSklepem" (ja w tym wlasnie zrobilem swoj avek i sygnaturke i wbrew pozorom, opanowanie Photoshopa wcale nie jest takie trudne).
Ostatnio edytowany przez amarthar (2006-05-02 22:32:32)
Ja lubię prostotę dlatego mój avatar i sygnaturka zostały zrobione w "pajncie":P
Ostatnio edytowany przez B4RT3K (2006-05-02 22:36:22)
mój avatar i sygnaturka zostały zrobione w "pajncie":P
Ty, serio? Jakos nie szlo sie domyslec
Ostatnio edytowany przez amarthar (2006-05-02 23:33:49)
B4RT3K napisał:mój avatar i sygnaturka zostały zrobione w "pajncie":P
Ty, serio? Jakos nie szlo sie domyslec
A no widzisz bo to ludzkie oko z trudem dostrzeże:P
Ostatnio edytowany przez B4RT3K (2006-05-02 23:36:44)
Hej, nowa jestem ale chyba moge pomoc
no wiec...
1. Otwieramy Painta i tworzymy na nim jakąś ładną ramkę, dam tło, jeżeli nie
macie pomysłów, ale najlepiej by ramka była jednolita np.: czarna. Wtedy będzie
łatwiej będzie Wam ją zaznaczyć, dlatego tło dam dodatkowo: .
2. Zapisujemy ramkę i otwieramy ją w Photoshopie. Następnie klikamy na taką jakby "różdżkę" po lewej stronie w przyborniku i zaznaczamy nią ramkę.
3. Gdy zaznaczyliście już ramkę (tak, że taka przerywana linia płynie) kliknijcie prawym przyciskiem myszy i zaznaczcie "warstwa przez kopiowanie".
4. Poniżej widzimy takie okienko z dwoma warstwami: warstwa I i tło. Klikamy na warstwę I aż otworzy się nowe okno.
5. Teraz zaznaczamy zielonym haczykiem "obrys", a dopiero potem klikamy na samo słowo "obrys".
6. Następnie klikamy na czerwona barwę:
7. Teraz wybierz jakiś kolor, ale najlepiej biały. Potwierdź klikając "OK".
8. Teraz zaznacz zielonym haczykiem okienko "Faza i płaskorzeźba". Potem zaznacz okienko "Cień", a następnie kliknij na samo słowo "Cień" tak jak wcześniej robiłaś/eś to z obrysem.
9. Teraz kliknij na czarny prostokąt:
10. Teraz wybierz kolor cienia, a następnie kliknij "OK".
11. Następnie widzimy trzy rubryczki z cyferkami: 6piks., poniżej 0%, a jeszcze niżej widzimy 5 piks. Zmieniamy w pierwszej rybryczce z 6 na 0, w drugiej z 0 na 16, a w najniższej z 5 na 9. Na końcu widzimy taki obrazek pół biały a pół szary i klikamy na strzałkę obok niego (taka lista sie wysunie) Obrazek ułtwi Wam sprawę, piszę to w wypadku zablokowania obrazka:
12. Teraz wybierz kształt widoczny na poniższym obrazku (stożek - odwrócony).
13. Teraz zaznacz haczykiem opcję "Nałożenie wzorka", a następnie kliknij na same te wyrazy "Nałożenie wzorka" tak jak z obrysem na poczAtku.
14. Teraz kliknij na suwak obok tego obrazka i następnie wybierz tło jakie będzie miała ramka Twojego avka.
15. Na koniec kliknij "OK"
Do tego momentu Wasza ramka powinna wyglągać podobnie jak ta poniżej:
(nie licząc kształtu, koloru i wzorku)
Jadziemy dalej
16. Klikamy kilka razy na warstwę tło, a gdy wyskoczy nam okienko (gdzie proponuje nam zmianę na warstwę 0) klikamy "OK".
17. Kliknij prawym przyciskiem na warstwę 0 i zaznacz "Opcje mieszania".
18. Teraz zaznacz opcje nałożenie wzorka, a nastepnie kliknij na słowa "Nałożenie wzorka". Nastepnie kliknij na pasek obok obrazka i wybierz wzorek, który będzie wewnątrz avka.
19. Na koniec kliknij "OK".
avek powinien wygladac podobnie:
[img]http://C:\Dokumente und Einstellungen\Paulina\Lokale Einstellungen\Temporary Internet Files\Content.IE5\DRFRT1SE\fjffgi4[1].png[/img]
20. Otwieramy w Photoshopie jakiś obrazek z dziewczyną (tzw. PNGs).
21. Teraz klikamy u góry w pasku "Obrazek" a następnie "Wielkość obrazka". Gdy pojawi się nam nowe okno zmieniamy szerokość na ok. 150, a długość już sie nam sama dopasuje.
22. Gdy pojawi sie nam nowe okno, zmniejszamy szerokość na 150, a wysokość już sama nam sie ustawi. Klikamy "OK" na koniec.
23. Teraz klikamy na górze w pasku "Zaznacz" a następnie "Wszystko".
24. Teraz klikamy klilka razy na warstwe "tło" i zamieniamy ją na warstwę 0. Na koniec klikamy "OK".
25. Teraz klikamy na górze w pasku "Edycja" a nastepnie "Kopiuj złączone".
26. Teraz otwieramy swoja ramkę, którą zrobiliśmy. Postarajmy się by oba okna były obok siebie - dziewczyna i ramka tak jak poniżej: Przechodzimy do okna dziewczyny i klikamy jeszcze raz tak jak wcześniej: Edycja a nastepnie "Kopiuj złączone", a następnie przechodzimy do ramki i klikamy: Edycja - Wklej.
27. Jeśli chcesz przesunąć PSD-sa kliknij przycisk znajdujący się nad różdżką.
28. Teraz klikamy na warstwę pierwszą (z dziewczyną) prawym przyciskiem myszy i wybieramy opcję "Opcje mieszania".
29. Teraz kliknij na dziewczynę z tej warstwy 1. Pojawi się okienko. Nastaw krycie na ok. 45-50% w zależności jak chcesz by była widoczna. Na koniec kliknij "OK".
30. Zapewne dziewczyna będzie w porządku, ale tło w oddali będzie nam przeszkadzało. Klikamy na różdżkę zaznaczając zbędne tło i wycinamy je klikając CTRL+X. Jak zrobicie coś źle cofnijcie to.
No i mamy avka z dziewczyną, tłem, ramką... teraz weźmy się za dodatki, ozdobniki i przede wszystkim jakiś tekst Oto mój avek:
Jeżeli avka nie możecie otworzyć lub zimageshackować, bo jest zły typ - otwórzcie avka w Photoshopie, kliknijcie na klawiaturze klawisz Print Screen (nad strzałkami i Insert, a nastepnie wejdźcie na Painta i opcje "Wklej". Wystarczy avka wyciąć z obrazu i zapisać.
31. Teraz klikamy literkę "T" w inwentarzu po lewej stronie, następnie klikamy i przeciagamy linię na avku tam gdzie chcemy coś napisać: (u góry w Photoshopie możecie zmienić czcionkę, wielkość napisu itp.)
32. Teraz klikamy prawym przyciskiem myszy na warstwe z napisem i wybieramy "Opcje mieszania".
33. Nastepnie zaznacz opcje, które chcesz by były w czcionce: np.: cień, nałożenie wzorka, obrys itd. Ja zaznaczyłam te wszystkie Pamietajcie by wybrac także kolor jeśli zaznaczyliście np.: obrys:
Oto dotychczasowy efekt z tekstem:
34. Teraz jeśli ktoś chce miec jakieś ozdoby klikamy na taka jakby plamkę znajdująca się po lewej stronie w inwentarzu pod literką "T":
35. Teraz klikamy na taki pasek obok przykładowego kształtu i wybieramy jakiś kształt:
36. Następnie robimy je w wybranych miejscach na avku. Trzymając wciśnięty klawisz prawy "Shift", będą nam wychodziły ładne proste kształty.
[img]http://C:\Dokumente und Einstellungen\Paulina\Lokale Einstellungen\Temporary Internet Files\Content.IE5\JQS33H8P\00mo4[1].png[/img]
mam nadzieje ze sie przyda. pozdrawiam
po kiego grzyba tyle enter'ow
Enterów jak enterów, we wklejanym tekście po prostu były obrazki...
~pchylińska
Tak czy owak witamy na forum i zaraz podam numer konta, na jaki trzeba wpłacić pieniądze za kwiecień (mogłaś już poczekać do maja...).
Enterów jak enterów, we wklejanym tekście po prostu były obrazki...
~pchylińska
Tak czy owak witamy na forum i zaraz podam numer konta, na jaki trzeba wpłacić pieniądze za kwiecień (mogłaś już poczekać do maja...).
racja, racja.. tyko jeden tydzien kwietnia zostal, lepiej bylo poczekac, jak ~Freeman podpowiada;)
Co do tematu: ja wszystko w view32 robie; i polecam.
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-04-23 17:06:04)
Najlepiej kupić książkę o Photoshopie (na allegro poprzednią wersję poradnika) lub poszperac za 'pomocami' na necie. Jak w ten sposob sie tego nauczę (chociaz bardziej od avków interesują mnie bantery)
A ja swój avater zrobiłem przy użyciu Painta z udziałem jakiegoś programiku do gifów i Nero PhotoSnap
A ja swój avater zrobiłem przy użyciu Painta z udziałem jakiegoś programiku do gifów i Nero PhotoSnap
A to pewnie prościej, bo jak w paincie:D LOL
DaBiDo napisał:A ja swój avater zrobiłem przy użyciu Painta z udziałem jakiegoś programiku do gifów i Nero PhotoSnap
A to pewnie prościej, bo jak w paincie:D LOL
Chyba, że mówi o świetnym programie 'Paint.NET' który nie ma nic wspólnego z 'MS Paint'em'. Polecam go wszystkim. Uwaga do działania wymaga NET.Framework
Paint.NET + PhotoFiltre + IrfanView i szafa gra ;]
ja wszystkie swoje avki robię bardzo skomplikowanym programem, czyli IrfanView. Programy typu PhotoShop uważam za za mało rozbudowane jak na avatarek
[cytuj][img]http://C:\Dokumente und Einstellungen\Paulina\Lokale Einstellungen\Temporary Internet Files\Content.IE5\JQS33H8P\00mo4[1].png[/img][/quote]
Myslalem, ze juz nigdy nie bedzie mi dane zobaczyc takie wstawianie obrazka/ow
BTW. Niemiecki Windows. Ciekawe.
A co do powitania:
"Hallelujah, another soul saved"
Witamy.
Wracajac do tematu, nie zostalo sprecyzowane jakei avatarki. Home made, animowane czy po prostu wyciecie z gotowca.
Ostatnio edytowany przez s0n1c (2007-04-23 22:46:08)