#21 2006-05-03 19:34:46

cieslak
Użytkownik

Odp: Podróż do Japonii

ja bym pojechal do japoni tylko po to zeby zagrac z najlepszymi na swiecie w Guilty Gear'a to by bylo cos smile_big

#22 2006-05-03 19:50:06

Isao
Użytkownik

To tak czysto teoretycznie:

Załóżmy (naprawdę optymistycznie), że jakimś cudem posiadamy dość sporą kwotę pieniężną dzięki, której jesteśmy w stanie udać się do Kraju Kwitnącej Wiśnii nie koniecznie w celach turystycznych, a z zamiarem zamieszkania na stałe czyli znalezienia jakiejś pracy kombinuje. (wiem wiem mission impossible jezor)
Co w takim wypadku będzie potrzebne aby osiedlić się tam na stałe strzelam, że jakieś wizy lub coś w tym stylu oczkod
Chociaż najłatwiejszym sposobem wydaje się małżeństwo z japonką mieszkającą na stałe w jp. z tym, że to może być nieco trudne...[baka]
- raz znajdzcie taką u nas...
- dwa taką, która pokocha swojego niedoszłego małżonka polaka... hehe

#23 2006-05-03 20:15:21

Satanael
Użytkownik

Żeby w ogóle wyjechać do Japonii to trzeba mieć tam załatwionego opiekuna tj. Japończyka, który będzie za nas odpowiadał w czasie pobytu w Japonii. To on będzie świecił oczami jak walniemy jakąś gafe (czyt. zatargi z prawem, załatwianie formalnoście w urzędach itp.). Jesli chcemy tam pracować to trzeba w ambasadzie Japońskiej załatwić specjalną wize pobytową i zezwolenie na prace. Bez tego praktycznie nie wjedzie sie do Japonii. Co innego jest z wycieczkami, bo wtedy za nas odpowiada organizator wycieczki. Więc jak widać nie ma tak latwo tam zostać na stałe. Praktycznie najlepszym punktem wyjścia jest jednak załatwienie sobie pozwolenia na prace w Japonii. No a potem może jakiaś Japonka i małżeństwo... kombinuje

#24 2006-05-03 20:41:48

Tarnum
Użytkownik

Hmm... Pewnie głównym wyznacznikiem udzielania takich pozwoleń są ukończone studia i znajomość japońskiego kombinuje
Thanks kami-sama (xD) że zaczynam się uczyć :F

#25 2006-05-03 20:50:44

_KiRA
Użytkownik

Wazne, zeby sie tam dostac... zawsze mozna zyc w namiocie... tymczasowo chociazby... jest tam o wiele cieplej niz u nas... druga sprawa to miec tam znajomego... o czym ktos juz pisal, albo slubh z jakas kawaii japonka XD... najlepsze wyjscie... zapewniona chata i obywatelstwo ;]. Co do wyjazdu masowego... to "Asoko Team" stoi na I miejscu (swoją drogą na bank ktoś ze mną wyemigruje, ale najpierw... język).

BTW: Wie ktoś gdzie są jakieś studia Japonistyki? Wiem że coś jest w Warszawie, ale co dalej? Jakieś info?

Ostatnio edytowany przez Virus (2006-05-03 20:54:47)

#26 2006-05-03 21:06:54

constans73
Użytkownik

Satanael napisał:

No to teraz was troche zmartwie jeśli chodzi o cene takiej wycieczki do Japonii. Taka wycieczka objazdowa (w końcu trzeba coś zobaczyć, a nie siedzieć w hotelu) na 2 tygodnie z zwiedzaniem Tokio, Kioto, Góry Fuji i innych różnych atrakcji oscyluje około 12000zł !!! Brutalne ale prawdziwe :/ Przeszło połowa tej ceny to jest przelot w dwie strony. Niestety, ale Polska nie dorobiła się jeszcze bezpośredniego połączenia lotniczego z Japonią i trzeba latać przez Hamburg, Londyn, Paryz lub Istanbuł (najtaniej wychodzi).
Jesli chodzi o sam wyjazd, to sam na niego zaczynam zbierać. podobnie mój kumpel, z którym sie umówiłem że za jakieś 3 lata jedziemy razem, bo już w dwóch to raźniej.
Dla zainteresowanych to tutaj jest LINK do bloga pisanego przez ludzi, którzy wyjechali z Polski do Japonii. Kapitalnie sie to czyta. Jest dużo fotek pokazującyhc życie w Tokio. Tylko najlepiej czytać od samego początku, tzn. najpierw od najstarszego archiwum. POLECAM.

Doby bardzo ten link jest.

A tak wogle, wiedze zeście naprawde optymistami z tą miłością Kawaii Girls.
Ale powodzenia życze, bo mieć taką uprzejmą i miłą żonę to musi być miło.

Powiem tak że japończycy są naprawde atrakcyjni tylko jak w swym kraju mieszkaja. Poza nim wydają sie zbyt zamerykanizowani, a tym samym tracą swoiste piękno niewinności.
Dlatego powiem, niech japonia zawsze japonią będzie.

Ostatnio edytowany przez constans73 (2006-05-03 21:07:57)

#27 2006-05-03 21:16:55

ai_suru
Użytkownik

Satanael znam Tokyo by night smile
ostatnio pisalam recenzje "Chryzantemy i miecza" i przypadkiem natknęłam sie na niego!nie mogłam sie oderwać, narobili mi smaczka.Polecam (książkę też).
Wyjazd jest drogi z powodu cholendarnych cen przelotu, a jakby tak stopem:P albo jakoś swoim transportem...a potem wpław oczkod

#28 2006-05-03 21:26:08

Satanael
Użytkownik

Tarnum napisał:

Hmm... Pewnie głównym wyznacznikiem udzielania takich pozwoleń są ukończone studia i znajomość japońskiego kombinuje
Thanks kami-sama (xD) że zaczynam się uczyć :F

Niekoniecznie trzeba umieć język. Tam w kręgach biznesowych i tak wszyscy mówią po angielsku. Zresztą jak jedziesz tam do pracy to już z założenia masz ją tam nagraną, więc nie powinno byc problemu.
Jeśli chce ktoś poczytać o Japonii z punktu widzenia gajdzina to polecam 2 ksiązki: M.Bruczkowski "Bezsenność w Tokio" i J.Bator "Japoński Wachlarz".

#29 2006-05-03 21:28:54

karoleq114
Użytkownik

Ej dobra, na wakacje 2010 organizuje PIESZĄ wycieczke do japonii.
Czekam na zgłoszenia[szpan]
Normalnie jak zobaczyłem tą stronkę, zdjęcia z tego sklepu anime,
to ja dałbym wszystko żeby tam być:D

#30 2006-05-03 21:29:01

Eragon
Użytkownik

Z tego co wiem to studia są także w Krokowie(jesli mi isuda to właśnie tam się wybiorę^^). Nie wiem ale wyjazd do japonii jest o wiele większy niż np. do Chin. Kiedyś patrzyłem i wyjazd do chin około 2500zł a do Japonii 10000zł. Ktoś mi tłumaczył czym to jest spowodowane ale róźnica mimo wszystko jest zbyt duża.

#31 2006-05-03 21:39:08

ai_suru
Użytkownik

o japońskim wachlarzu słyszałam niepochlebne opinie, ale to z punktu widzenia badaczki, która siedziałą tam 24 lata. chyba nei podobało jej sie traktowanie kobiet.
a dlaczego piesza wycieczka dopiero w 2010???

#32 2006-05-03 21:42:37

Isao
Użytkownik

Widze, że życie wam niemiłe ja bym się bał jechać opancerzonym furgonem przez niektóre regiony w tamtym kierunku jezor

#33 2006-05-03 21:42:50

karoleq114
Użytkownik

Bo wtedy będę pełnoletni:P

#34 2006-05-03 22:55:31

Nevon
Użytkownik

A kupiliscie sobie "Japonie" jak była w wyborczej bo ja tak szpan

#35 2006-05-03 22:58:11

_KiRA
Użytkownik

Mnie tam zwisa... ważne żeby dostac się do Japonii... potem to już los pokaże:p. Pełnoletni jestem, więc mogę się wybrać w każedej chwili, ale nie sam :p - oraz jakbym miał kasę (może w totka trafię). Tak kiedyś myślałem, żeby przejechac się koleją Transyberyjską do Władywostoku, a dalej statkiem o ile jest takie połączenie, albo ewentualnie pontonem (jako sople lodu[roftl]). Podóż długa (tygodniowa + dojazd do Moskwy), ale wydaje mi się że ekonomiczna, biorąc pod uwagę przelot samolotem:P - ale czy ma rację bytu? Nie testowałem.

#36 2006-05-03 23:03:41

Satanael
Użytkownik

Nevon napisał:

A kupiliscie sobie "Japonie" jak była w wyborczej bo ja tak szpan

Kupiłem, ale już na początku są błedy merytoryczne (hotele kapsułowe [roftl]).

#37 2006-10-02 20:49:27

Prince_Vegeta
Użytkownik

ai_suru napisał:

Wyjazd jest drogi z powodu cholendarnych cen przelotu, a jakby tak stopem:P albo jakoś swoim transportem...a potem wpław oczkod

Wiem, że temat troszke stary, ale chciałem zobaczyć/poczytać/dowiedzieć się ( i przy okazji jakby ktoś znał cene biletów:P ) .. chciałem dowiedzieć się o podróży do Japonii przez Rosję. Już kilka razy słyszałem taką opcję wyjazdu, ponoć bardzo się opłaca,bo jest nawet  kilka razy taniej  niż samolotem. Ale za to jedzie się około 2 tygodni.Najpierw pociągiem przez Rosję, a pstatkiem do Yokohamy. Myślicie, że takie coś się opłaca, czy lepiej wydaać więcej, ale za to bezpieczniej i szybciej ( niby bezpieczniej ) ??

Oczami Fana Blog ;]

#38 2006-10-02 20:55:15

MistrzSztuki
Zbanowany

O! Miłej zabawy. Ja już byłem w Japonii...[okej]

#39 2006-10-02 22:31:17

Rekid
Użytkownik

to sie podziel wrazeniami

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#40 2006-10-02 22:55:36

vamp
Użytkownik

heh też bym chciała zwiedzić Japonie smile w sumie marzy mi sie to od 9 lat jezor

Stopka forum

© Animesub.info 2024