Nie jesteś zalogowany.
A mnie wkurzają dziewczyny które za bardzo przeklinają.
Nie lubię jednak prawdziwej "fali" przekleństw z ust dziewczyny (nie wiem może taka moda ,trend...) , po prostu to nie pasuje do tego pięknego kwiatu świata ludzkiego:).
No tak. Pewnie część płuci pięknej sie na mnie obórz przecież mamy równouprawnienie, ale powiem. Dziewczyny nie powinny bluzgać, to naprawde źle wygląda.
Wszystko to wychwanie, moja dziewczyna strasznie klnie, ost mniej bo ja za to ganie, ale mowi przy rodzicach takie wyzwiska , ze ja poprostu..nie wiem, padam na kolana, mnie wychowano tak, ze nie klne przy starszych, rodzicach i mlodszych a tylko wtedy gdy juz musze, Bezstresowe wychowanie jest do dupy, gdyby tak wlac i porzadnie karac to dzieci moze mialyby jakies wartosci, dziewczyny tez powinny czasem obezwac aby zachowac resztki godnosci, to wstyd aby diewczyna puszczala wiazke wyzwisk, czasami gorsza niz niejden chlopak. To moze jest szowinisttczne stwierdzenie ale tak mysle, bo to przesada aby dziewczyny tak bluzgały. A co do anime, przeklenstwa tez powiiny czasem wystepowac, ale w takich ilosciach , które nie beda razic i przypominac amerykanskich produkcji filmowych.
Ale i tak w amerykańskich filmach gdzie są przekleństwa, i puszczają go w TV to gdy padają wyzwiska są one zastepowane przez lektor innymi słowami .
Nie tyle innymi co "lżejszymi" xP.
Jeśli chodzi o South Park to z góry jest to kreskówka dla dorosłych...
więc jak można porównywac anime do tego typu filmów(i jescze do tego amerykańskich) Poza tym jeśli w tłumaczeniu jest przekleństwo to też z tego powodu, że tłumacz sam sobie dopisał.[cenzura]
Ja jakoś nie zauważyłem żadnych przekleństw na Jetix czy CN.
Bo ich tam raczej nie ma.
A czy przeklina dziewczyna czy chłopak to nie ma żadnego znaczenia.
Ważne jest w jakiej sytuacji to robi i do kogo.
w zasadzie przeklinanie jest podobne do nałogu, jak sie zacznie, to ciezko z tym skonczyc(jakis dziwny slogan z tego wyszedł:P)
a najbardziej zrozbraja mnie jak facet sam klnie na maxa a zwaraca uwage dziewczynie, tak czy siak jest to w wielu miejscach( przeklianie) niestosowanie i wrecz świadczy o człowieku jako prostaku bez krzty wychowania(podkreślamze- "w wielu momentach", wiec nie zawsze)
Ostatnio edytowany przez yuuki (2006-05-06 21:13:15)
Czyli niestety 80% młodego pokolenia to prostaki i chamy.
Chociaż starsi wcale nie są dużo lepsi,najczęściej dotyczy to facetów.
Huh... jeszcze pamiętam jakąś starowinkę w Zakopanym (wiek 70-80 lat) która nagle zaczęła się wydzierać:
Ku***, sku****! Chodź no tu, ku***!
Wydaje mi się że krzyczała do jakiegoś krewnego, albo podwładnego, chociaż sam nie wiem. W każdym bądź razie po chwili podbiegł jakiś młodzik xD.
Jak to było w pewnej piosence - Dziwny jest ten świat. ^^
Ja jakoś nie zauważyłem żadnych przekleństw na Jetix czy CN.
Bo ich tam raczej nie ma.A czy przeklina dziewczyna czy chłopak to nie ma żadnego znaczenia.
Jak już ktoś wczesniej wspomniał, istnieje wyraźny podział na to, co dla dzieci- czyli kreskówki, oraz animacje wszelkiego rodzaju dla młodzieży i dorosłych (nazwijmy to kreskowki-kreskowki:)). W pierwszej z nich przekleństw nie uświadczysz, w drugiej grupie no cóż..., po to człowiek został obdarzony rozumem i 'free will' - by móc podejmować decyzje, czy coś chce ogladać lub coś robić, czy tego robić nie chce . Zgadzam się rownież z argumentem, ze niekiedy przekleństwa są dobrym dopełnieniem postaci. Jednak tu pojawia się kwestia polskich tłumaczeń (przy mangach i anime)- szczęśliwie nie jest to wielka grupa . Zastosowane tam zwroty, jakże charakterystyczne dla 'polskiego krajobrazu', wyraźnie odcinają się od całości i rażą sztucznością - massakr- a przeciez mozna wrzucić niezobowiazujące 'cholera' . Są też oczywiście, publikacje animacji w internecie, gdzie nieograniczeni niczym ludzie, dziczeją jak zwierzaki - nie ma limitu, żadnych granic i w sumie poziom niektórych treści jest tak niski, ze chyba najwytrwalszym wielbicielom "wiązanek' i ta forma 'rozrywki' się znudzi, bo ile mozna słuchac tego samego <- nuda .
Podsumowujac = liczy się wyczucie
[cytuj]A czy przeklina dziewczyna czy chłopak to nie ma żadnego znaczenia.