Nie jesteś zalogowany.
Ja tam nie wiem czy to fikcja czy prawda, ale z czystej ciekawości pójdę, zwłaszcza, że bilety mam za free:D
A tak w ogóle to jest tylko FILM! Bez przesady więc z tym podważaniem wiary
Choć tak naprawdą to nigdy nic do końca nie wiadomo
Ostatnio edytowany przez lilith_ (2006-05-15 21:13:21)
"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."
A tak w ogóle to jest tylko FILM! Bez przesady więc z tym podważaniem wiary
My to wiemy, a Kościół ma to głęboko w odbycie
A co sądzicie o tej dziwnej reakcji kościoła? To wręcz wygląda na prawdziwą panikę z ich strony. Z tego co czytałem w Indiach zabronili puszczać tego filmu. W kilku miastach Polski, też się zabrania. Moim zdaniem trochę przeginają, skoro kościół jest tak pewny w to co wierzy, to czemu tak panikuje?
bo się boji prawdy
Z tego co mi wiadomo, to naprawdę nie ma się czego obawiać, ponieważ treści zawarte w tej książce aż kipią od przekłamania (lub niewiedzy autora, trudno określić). Osobiście dziwię się, jak osoba nie znająca się kompletnie na temacie (w tym wypadku trzeba to bez wahania przyznać) pisze książkę w oparciu o błędne tezy i fałszywe informacje. Jeszcze na podstawie tego steku bzdur kręcony jest film - przecież to po prostu jest kpina z widza... jeszcze ten opór ze strony twórców filmu, przed dodaniem informacji na początku, że jest to tylko i wyłącznie film science-fiction.
Z kolei upór Kościoła, jest jak najbardziej słuszny. Muzułmanie potrafią organizować wielkie manifestacje religijne z powodu publikacji karykatur ich proroka w gazecie. Dlaczego my - Chrześcijanie, mamy siedzieć z założonymi rękami i patrzeć, jak niewykształceni reżyserzy śmieją się nam w żywe oczy!
i tu wlasnie wkracza kosciół, tam gdzie nie powienien. Od kiedy kosciół ma prawo nam zabraniac czegokolwiek(przez takie sytyłacje niechodze do koscioła i raczej jestem sceptycznie nastawiony do wiary w boga)
Ostatnio edytowany przez BeAsTMaStEr (2006-05-15 21:39:22)
Należymy do narodu polskiego który we krwi ma wpisane niedowiarstwo. Ale niestety nawet i u nas są ludzie , którzy wychodzą z założenia , że co jest napisane te jest sprawdzone i prawdziwe ( znam takich ). I właśnie dla takich bezkrytycznych i naiwnych ludzi jest wystosowany ten zakaz.
Edit.
Gamelord
Ostatnio edytowany przez DĹźibril (2006-05-15 21:49:22)
ojojoj ludzie bez przesady
co do ksiazki autor sam potwierdzil ze jest to fikcja, a co ciekawsze trafil na dobry grunt bo czlowieka zawsze interesowalo co tam takiego ciekawego ukrywa kosciol
co do filmu sie nie wypowiem bo nie widzialem jak zobacze to powiem
ksiazke mozna sobie raz, gora dwa razy przeczytac i luz bedzie, osobiscie podobala mi sie wczesniejsza poycja "Anioly i demony" ,gdzie w sumie kosciol byl tez opisany w dosyc specyficzny sposob (po szczegoly odsylam do ksiazki) i to tyle na ten temat,
a wlasnie co do kosciola i jego zachowania, to jest to IMHO bardzo dziwne zachowanie wecz smieszne i zenujace ,ale co mi tam do tego
Bóg to hipokryta i ignorant! Słowa głupiego otaku ateisty (czyli mnie nie trzeba barć na serio) I teraz powie to co mój kupel jak był u psychologa:
"Gdy umrę a okaże się że bóg istnieje kopne go w dupę, tak by odwrócił się w stronę ziemi i zobaczył co narobił" lol x 2
Ksiązka dobra, robiąc afere tylko rozreklamowali ksiązke i film, "Anioły i demony" tez przedstawaiły religie chrześcijańską w negatywnym świetle a nikt nie protestował.
"Anioły i demony" tez przedstawaiły religie chrześcijańską w negatywnym świetle a nikt nie protestował.
Ale tego nikt nie sfilmował (jeszcze), a jak wiadomo film dotrze do większego grona niż książka, bo jak wiadomo ludzie w dzisiejszych czasach są strasznie leniwi i nie chce im się czytać. No przynajmniej większości
"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."
A o co chodzi w tym filmie? Dużo o nim słyszałem ale konkretnie nie wiem, niby podwarza wiarę chrześcijańską ale w jaki sposób?
Z kolei upór Kościoła, jest jak najbardziej słuszny.
Nie sądzę, upór kościoła b.często jest źle ukierunkowany.
Muzułmanie potrafią organizować wielkie manifestacje religijne z powodu publikacji karykatur ich proroka w gazecie.
Bo wielu z nich to niebezpieczni i ograniczeniu umysłowo fanatycy
Dlaczego my - Chrześcijanie, mamy siedzieć z założonymi rękami i patrzeć, jak niewykształceni reżyserzy śmieją się nam w żywe oczy!
Zachowanie dystansu jest myślę dobrym pomysłem, czy ktoś cię zmusza do czytania książki czy oglądania filmu? I BTW, dziś już nie ma chrześcijan, są katolicy, a to zupełnie co innego
Ostatnio edytowany przez Kane (2006-05-16 14:51:55)
Imperare sibi maximum est imperium
moze ktos mi poda jakis link z napisami do tego filmu, bo kurcze film mam a naposow jak widac nie moge dobrych znaleźć
Coś tak ostatnio modne sie zrobiły ataki na kosciół. Ĺťe to jest już tylko instytucja , że oszukuje , że wszędzie sie wtrącają , że są bee itd. I jakoś mało kto stara sie dopatrzeć w ich decyzjach dobrych stron.
Ostatnio edytowany przez DĹźibril (2006-05-15 22:49:44)
MaX napisał:"Anioły i demony" tez przedstawaiły religie chrześcijańską w negatywnym świetle a nikt nie protestował.
Ale tego nikt nie sfilmował (jeszcze), a jak wiadomo film dotrze do większego grona niż książka, bo jak wiadomo ludzie w dzisiejszych czasach są strasznie leniwi i nie chce im się czytać. No przynajmniej większości
Ja audiobooka przerabiałem[szpan] nie miałem czasu czytać to w drodze do pracy słuchałem[baka]
[cytuj]Coś tak ostatnio modne sie zrobiły ataki na kościół. Że to jest już tylko instytucja , że oszukuje , że wszędzie sie wtrącają , że są bee itd. I jakoś mało kto stara sie dopatrzeć w ich decyzjach dobrych stron.[/quote]
Bo głupie decyzje podejmowane przez osoby/instytucje o szerokich wpływach są po prostu niebezpieczne. I stąd budzą kontrowersje oraz oddźwięk mają znacznie szerszy niż decyzje mądre.
I nie ma co reagować świętym oburzeniem, bo jeśli w krytyce jest racja, to obrażanie się jest nie na miejscu, jeśli krytyk nie ma racji, to raczej polemika była by wskazana, a jeśli krytyk nie ma racji i do tego jest głupi jak noga stołowa (brak możliwości wymiany poglądów) to wchodzenie z nim w spór jest zniżaniem się do jego głupawego poziomu.
Filmu nie widziałem, a książka jest denna. I bynajmniej nie dla tego, że godzi w jakieś Fundamenty.
IMHO Książka bardzo ciekawa, z tym, że jest to thriller z elementami religii a nie odwrotnie i tak powinien być odbierany. W każdej bajce jest jednak ziarenko prawdy a niektóre argumenty czy tezy... cóż ich ocęnę pozostawiam Wam samym.
Co do reakcji kościoła to... się nie wypowiem (z prostej przyczyny - nie czytałem ich) Nawet jeśli to było zamierzone działanie to raczej nie poszło po ich (kościoła) myśli i tylko zwiększyło popularność/wyczekiwanie samego filmu...
Ja tam nie wiem czy to fikcja czy prawda, ale z czystej ciekawości pójdę, zwłaszcza, że bilety mam za free:D
Rozumiem, że mam czuć się zaproszony?
Pozdrawiam live (dumny obywatel Pyrlandii)
(...)
lilith_ napisał:Ja tam nie wiem czy to fikcja czy prawda, ale z czystej ciekawości pójdę, zwłaszcza, że bilety mam za free:D
Rozumiem, że mam czuć się zaproszony?
Pozdrawiam live (dumny obywatel Pyrlandii)
Kto wie, może?:)
Nie ma jak zawierać nowe znajomości na tak kontrowersyjnym filmie
Powiem jedno. Na studiach liznalem nieco historii chrzescijanstwa i to jest jedna wielka kombinacja pogladow duzej ilosci umyslow (przewaznie starozytnych, Grecy itp.), i jeszce wiekszej tych pogladow interpretacji. Po setkach lat powstal taki belkot, ze napewno nie nalezy tego kojarzyc z tak zwana Wiara ( w znaczeniu religijnym), czy tez Prawda Ostateczna (w takze religii znaczeniu). Filmu jeszcze nie widzialem, ale nie omieszkam zobaczyc, jednakze nie sadze zeby wniosl cos nowego do mojego obrazu swiata. Osobiscie, jak to mowil Piotr Abelard ''Wiara potrzebuje zrozumienia'', tak wiec przede wszystkim myslmy po swojemu. Na zderzaniu sie swiatopogladow opiera sie rozwoj....
wszystkie sekty są BLE
ps. film Jean Reno
Ostatnio edytowany przez Xsellos (2006-05-16 02:09:01)
Wedlug mnie kościół jest na tyle ograniczony że nie potrafi zrozumieć że samo oglądanie niemoże nas zagnać do grzechu a to czy ktoś uwieży autorowi w to co tam powypisywał czy tez stwierdzi że to fikcja to jego wolna wola. Czytając takie ksiązki powinniśmy sami nauczyć się odrużniać prawdę od fikcji no bo kim byśmy byli jak by sie nam poglądy zmieniały za każdym razem jak jakąś książkę przeczytamy.