Nie jesteś zalogowany.
Od wczoraj dostępna jest nowa wersja regulaminu użytkowania protokołu Gadu-Gadu, znajduje się w niej nowy bardzo denerwujący zapis o tym, że użytkowanie komunikatora innego niż oryginalny klient i jego pochodne jest naruszeniem regulaminu i grozi za to usunięcie konta... Dla mnie to szok, a co wy o tym sądzicie?
[cytuj=Regulamin punkt 11]Korzystanie z usług komunikatora Gadu-Gadu (w szczególności komunikacja z innymi Użytkownikami komunikatora Gadu-Gadu) jest możliwe wyłącznie za pomocą rozpowszechnianego przez Operatora oprogramowania służącego do korzystania z tych usług, dostępnego na stronie internetowej http://www.gadu-gadu.pl, którego dotyczy Licencja w wersji tego oprogramowania udostępnianej przez Operatora bez jakichkolwiek modyfikacji dokonywanych przez inne osoby. Korzystanie przez Użytkownika z usług komunikatora Gadu-Gadu oraz komunikacja z innymi Użytkownikami komunikatora Gadu-Gadu za pomocą innych programów, w szczególności służących do świadczenia przez inne podmioty innych usług internetowych, w tym usług komunikatorów internetowych stanowi naruszenie postanowień niniejszego Regulaminu. W celu wyjaśnienia wątpliwości Operator zastrzega, że użytkownik nie jest uprawniony do korzystania z usług komunikatora Gadu-Gadu w celu komunikowania się poprzez komunikator Gadu-Gadu z użytkownikami innego komunikatora internetowego, ani też nie jest uprawniony do korzystania z tych usług w taki sposób, że będąc jednocześnie użytkownikiem innego komunikatora internetowego będzie korzystał z usług komunikatora Gadu-Gadu poprzez swój Numer Użytkownika komunikatora Gadu-Gadu w celu komunikacji z innymi Użytkownikami komunikatora Gadu-Gadu realizowanej w ramach infrastruktury, w tym oprogramowania takiego innego komunikatora tj. poprzez korzystanie z oprogramowania innego komunikatora. Użytkownik przyjmuje do wiadomości, że Operator nie jest stroną jakichkolwiek umów bądź porozumień z operatorami innych komunikatorów internetowych, na podstawie których tacy operatorzy byliby uprawnieni do udostępniania swoim użytkownikom funkcjonalności swoich komunikatorów naruszającej zakaz opisany w niniejszym pkt 11, zaś ewentualne faktyczne udostępnianie przez takich operatorów bez zgody Operatora wymienionej funkcjonalności użytkownikom ich usług nie zwalnia Użytkownika z odpowiedzialności za naruszenie niniejszego Regulaminu.[/quote][cytuj=Regulamin punkt 12]Użytkownik zobowiązany jest do korzystania z usług komunikatora Gadu-Gadu wyłącznie na zasadach opisanych w niniejszym Regulaminie oraz wynikających z Licencji. Korzystanie przez Użytkownika z usług komunikatora Gadu-Gadu z naruszeniem tych zasad traktowane będzie jako podstawa do podjęcia przez Operatora działań mających na celu uniemożliwienie Użytkownikowi korzystania z usług komunikatora Gadu-Gadu w szczególności poprzez usunięcie jego konta oraz pozbawienie go możliwości korzystania z Numeru Użytkownika, przy czy po dokonaniu takich czynności Numer Użytkownika może zostać przez Operatora przyznany innej osobie.[/quote]
Nie wiem czy to prowokacja, ale chyba stoimy przed koniecznością wyboru, kochany numerek GG czy funkcjonalność...
witam po dlugiej przerwie #gamelord.
A ja rozumie postępowanie twórców GG. W końcu to oni zainwestowali i stworzyli cały system GG. To u nich jest zarejestrowanych najwięcej użytkowników, a twórcy innych komunikatorów żeby zyskac popularnośc bezczelnie korzystają z baz danych GG (Tlen). Tylko żeby mnie ktoś tu nie posądził o to ze ktoś mi z GG zapłacił za tą opinie Jak ktoś chce korzystać z Tlena to powinien miec tylko użytkowników z Tlena, a jak ktoś z GG to użytkowników z GG. Ja tak robie od zawsze.
[cytuj]A ja rozumie postępowanie twórców GG. W końcu to oni zainwestowali i stworzyli cały system GG. To u nich jest zarejestrowanych najwięcej użytkowników, a twórcy innych komunikatorów żeby zyskac popularnośc bezczelnie korzystają z baz danych GG (Tlen). Tylko żeby mnie ktoś tu nie posądził o to ze ktoś mi z GG zapłacił za tą opinie Jak ktoś chce korzystać z Tlena to powinien miec tylko użytkowników z Tlena, a jak ktoś z GG to użytkowników z GG. Ja tak robie od zawsze.[/quote]
Gadu gadu zdobylo taka popularnosc tylko dlatego ze bylo pierwsze. Dla "producentow" innych komunikatorow jedyna sensowna opcja pozwalajaca stanowic konkurencje jest dodawanie obslugi protokolu gg (zacofanego) ze wzgledu na ta wlasnie popularnosc ktora jest jego jedyna chyba zaleta . Przykladowo tlen jest o wiele lepszy, posiada wiecej mozliwosci itd. Inna sprawa czy ekipa tlena i cale zaplecze sprzetowe bylo by w stanie poradzic sobie z naglym zwiekszeniem liczby uzytkownikow i wzrostem popularnosci, dlatego przyszlosc lezy w otwartych protokolach (jabber - niestety malo popularny wsrod zwyklych ludzi, uzywany glownie przez zwiazanych z wolnym oprogramowaniem)
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-05-19 20:24:51)
Mi mogą moje konto *GyGy* usunąć, i tak z tego shitu mało co korzystam(raz na 2 tyg. GG odpale)
Satanael tu się z tobą nie zgadzam . Czy wyobrażasz sobie korzystanie z kilku komunikatorów na raz? Czy nie lepiej mieć jeden kombajn do obsługi różnych sieci komunikacyjnych? Czemu to nie posądzisz PaintShop'a za to, iż można za jego pomocą edytować obrazki stworzone w innym programie graficznym (np. nieśmiertelnym MS Paint'cie)?
Mam nadzieje, że nie sprawa ucichnie i nie trzeba będzie migrować na oryginalny GG . Przypomina mi to trochę zagrywkę z "jedynym słusznym" systemem operacyjnym .
Czy wyobrażasz sobie korzystanie z kilku komunikatorów na raz?
Właśnie ja sobie nie wyobrażam, dlatego śmiertelnie ciekawi mnie reakcja innych komunikatorów, takich jak Tlen, które stanowią prawdziwą jakość i jednocześnie są dobrą alternatywą dla ludzi, którzy zmuszeni są korzystać z protokołu Gadu-Gadu. Jeżeli producent usunie możliwość komunikacji z siecią GG, to możliwe, że dojdzie do prawdziwej wojny komunikatorów, po której będziemy musieli używać wiele oryginalnych klientów. Oczywiście nie ma już co wspominać o kombajnach komunikacyjnych, bo jeśli rzeczy potoczą się w takim kierunku, to ich dni są ostatecznie policzone. Pozostaje nam wierzyć, że ta zmiana regulaminu, to tylko prowokacja mająca na celu podwyższenie pobieralności oryginalnego klienta Gadu-Gadu, a co za tym idzie zwiększenie dochodów płynących z reklam. Miejmy nadzieję, że z biegiem czasu sytuacja trochę przycichnie i sprawy powrócą do normy.
Satanael tu się z tobą nie zgadzam . Czy wyobrażasz sobie korzystanie z kilku komunikatorów na raz? Czy nie lepiej mieć jeden kombajn do obsługi różnych sieci komunikacyjnych? Czemu to nie posądzisz PaintShop'a za to, iż można za jego pomocą edytować obrazki stworzone w innym programie graficznym (np. nieśmiertelnym MS Paint'cie)?
Mam nadzieje, że nie sprawa ucichnie i nie trzeba będzie migrować na oryginalny GG . Przypomina mi to trochę zagrywkę z "jedynym słusznym" systemem operacyjnym .
1. Ja korzystam tylko z jednego komunikatra tj. GG, bo 99% moich znajomych też go używa. Tlen odpalam średnio raz na miesiąc. Zresztą co wy macie do zarzucenia GG? Prosze o konkrety, a nie ogólniki. Bo coś mi sie zdaje że większość z samej przekory krytykuje GG. Mnie do kontaktów potrzebny jest prosty komunikator bez żadnych wodotrysków. Może nie być nawet emotikonów. A jak będe sobie chciał z kimś pogadać przez neta to sobie zainstaluje Skype.
2. Nie myl obróbki plików graficznych z bazą użytkowników. Jakbyś nie zauważył, to pliki graficzne są pewnymi standartami, z których korzystają wszystkie programy graficzne, a bazy użytkowników to całkiem coś innego. Tu żeby ją stworzyć ktoś musi mocno zainwestować, bo jakby nie patrzeć w tym przypadku są one na serwerach GG i twórcy GG mają prawo do zastrzeżenia sobie tych baz. To jest tak jak z bankami, każdy chroni swoją baze klientów i conajwyżej udostępnia liste klientów nierzetelnych. Pamiętaj: Za informacje słono sie płaci.
A powiedzcie mi kto zabroni GG dorobić wtyczki do swojego programu korzystające z baz danych Tlena, ICQ itp? Nienawidzę gg a jestem zmuszony na nim siedzieć przez to że 99% osób posiada jego numer a nie tlenowy. Przynajmniej zachowałem normalna instalkę 6.1 + anty-reklamyi nie korzystam z tego nowego dennego interfejsu.. A już wygląd nowego gg jest tak denny.
Skype posiadam ale korzystata z tego więcej moj brat [kumple] i mama [kolezanka z USA]. Osobiście wolę TS'a
Zresztą co wy macie do zarzucenia GG? Prosze o konkrety, a nie ogólniki. Bo coś mi sie zdaje że większość z samej przekory krytykuje GG.
Jak sobie życzysz zamieszczam listę wszystkich zarzutów postawionych komunikatorowi Gadu-Gadu, jak i budowie samego protokołu, jednocześnie podkreślam, że są to informacje nie sprawdzone osobiście przeze mnie, tylko pobrane ze strony serwisu, zajmującego się komunikatorami. Pełna wersja dokumentu dostępna w serwisie "Gadawski":
[cytuj]1. Podejrzane blokady.
Jeżeli zauważyłeś, że ostatnimi czasy nikt nie odpowiada na Twoje wiadomości w sieci Gadu-Gadu, najprawdopodobniej wpadłeś w sidła niedopracowanego systemu antyspamowego, wprowadzonego dnia 19 stycznia 2006 przez developerów GG. Ofiarą jego padło wielu bezradnych użytkowników, którzy stracili mnóstwo nerwów, zanim odkryli, że ich wiadomości najzwyczajniej w świecie nie dochodzą do adresatów, mimo, że cała reszta działa bez żadnych zmian.
2. O co w nich chodzi?
Blokada całkowicie blokuje możliwość wysłania jakichkolwiek wiadomości czy zapytań do serwera GG z danego numeru. Co najgorsze, osoba zablokowana nie dostaje żadnych odpowiedzi z serwera w związku z poddaniem blokadzie - po prostu następuje cisza.
Blokadę dostajemy po wysłaniu 100 wiadomości w minutę do osób z naszej listy lub 50 spoza listy kontaktów. Wydaje się niemożliwe do osiągnięcia, prawda? Tak też myśleli programiści GG implementując system antyspamowy. Jednak grubo się mylili...
Wprawdzie nikt nie jest w stanie wysłać 100 wiadomości w minutę do swoich znajomych, jednak sprawa komplikuje się, gdy w użycie wchodzą wtyczki wykrywające osoby ukryte na naszej liście (jak np. Kadu Spy czy Inwigilator z PowerGG). Mając przykładowo 40 kontaktów i przy sprawdzaniu ukrycia co 2-3 sekundy, wtyczka wyśle dużo ponad 100 wiadomości do kontaktów z listy. System na serwerze wykryje to i uzna nas za spamera. Od tej pory do czasu napisania maila do pomocy technicznej Gadu-Gadu.pl nie możemy wysyłać wiadomości. Jesteśmy teraz zdani wyłącznie na odbierającą akurat mail konsultantkę, dzięki to której do techników GG może wpłynąć lub nie prośba o odblokowanie danego numeru. Konsultantka owa ma również prawo uznać nas za spamerów nie mając do tego podstaw - wystarczy, że powkleja do maila odpowiednie klauzule. Każdy z nas wie, jak cenny jest własny numer na GG - w tej chwili jednak staje się on dożywotnio bezużyteczny.
Kolejna bariera to 50 wiadomości do osób spoza listy kontaktów. Również niemożliwe? To spróbujcie poprowadzić konferencję z 5 osobami spoza listy kontaktów: wysyłając powyżej 12 wiadomości ryzykujemy zablokowaniem nas. Czy taki system antyspamowy jest sprawiedliwy?
3. Czy da się przed tym ustrzec?
Jeżeli chcemy nadal korzystać z sieci GG - to odpowiedź brzmi: nie! Łącząc się z serwerem GG, zostają nam z góry narzucone zasady administratora. Jest to wprawdzie rzecz normalna - to administrator decyduje o warunkach panujących po podłączeniu się do swojego serwera. Co innego, że warunki te są nieco niesprawiedliwe (filtr antyspamowy zamiast blokować spamerów, w rzeczywistości blokuje dużą ilość normalnych użytkowników).
Kolejną ważną rzeczą jest to, że administratorzy zapowiadają w najbliższej przyszłości zablokowanie możliwości łączenia się z siecią Gadu-Gadu poprzez inne klienty, niż oficjalny Gadu-Gadu 7.0. Dlatego ucierpieć mogą tysiące użytkowników Konnekta, Kadu, PSI, Tlenu, itp. Ci zaś, którzy będą chcieli korzystać z klienta dostarczanego przez właścicieli serwerów GG, są narażeni na prostą inwigilację (GG 7.0 mimo zapewnień autorów nie używa do komunikacji SSL) w sieciach lokalnych. Dodatkowo - zasypywani będziemy dziesiątkami reklam, na których zarabia producent protokołu. Czy tego chcemy?
4. Stabilność (a raczej jej brak) serwerów Gadu-Gadu.
Pewnie każdy użytkownik GG spotkał się z tym problemem - klient GG rozłącza się. Przeważnie myślimy wtedy, że to wina naszego systemu i z czasem ignorujemy problem. Czy jednak jesteśmy świadomi, że to wina serwerów Gadu-Gadu?
Serwery te - mimo komercyjnego wsparcia - są wyjątkowo niestabilne. W każdej chwili przynajmniej jeden z dwunastu jest rozłaczony, kilka razy w tygodniu następuje "awaria" ich wszystkich. Sytuacja ta jest o tyle dziwna, iż niekomercyjne oraz często amatorskie serwery Jabbera potrafią uzyskać kilkumiesięczny uptime (czyli czas bezawaryjnego działania).
5. Aplikacja kliencka - główne wady.
Najbardziej znaną wadą wadą (oczywiście dla użytkowników, dla właścicieli jest to główne źródło utrzymania) są uporczywe reklamy w nominalnym kliencie Gadu-Gadu. Pojawiają się zarówno na starcie, jak i w każdym oknie rozmowy, a także w oknie listy kontaktów. Pozornym rozwiązaniem jest zmiana klienta na takiego, który reklam nie zawiera. Jednak - jak mówi regulamin oraz straszą konsultanci pomocy technicznej GG - używanie innych aplikacji przy łaczeniu z siecią Gadu-Gadu jest nielegalne, i grozi nam za to banicja na serwerach. Cóż - nie pozostaje nic innego, jak pożegnanie z tą siecią...
Kolejna wada - szyfrowanie. Autorzy zapewniają pofuność wysyłanych wiadomości. Jednak zastosowane przez nich pseudoszyfrowanie oraz brak obsługi SSL powodują, że każdą rozmowę można w łatwy sposób przechwycić powszechnie dostępnymi w internecie snifferami.
Hasła - czy wiesz, na jakie niebezpieczeństwo narażasz się, zaznaczając opcję "Zapamiętaj hasło" w kliencie GG? Jest ono zapisywane w sposób niemal nieszyfrowany w pliku config.dat, znajdującym się w katalogu programu. Poniżej zamieszczam źródło programu mojego autorstwa, który po podaniu jako parametr ścieżki do pliku config.dat (lub przeciągnięciu na jego ikonę tegoż pliku), pokazuje nam hasło do serwera GG osoby, od której w/w plik uzyskaliśmy.
Jak już mówiłem, to opinia serwisu, osobiście jej nie sprawdzałem, osądź sam...
EDIT: tu był (kiedyś) tekst, ale po przeczytaniu artykuły, który podał Ard, został on skasowany.
Koniec tematu z mojej strony
Ostatnio edytowany przez Beavis (2006-05-19 21:36:05)
[cytuj=DI]Jeśli chodzi o punkt 11 regulaminu to wprowadzono go w obecnym brzmieniu po to, aby podkreślić, że za działanie innych programów klienckich producent Gadu-Gadu nie może brać żadnej odpowiedzialności.[/quote][cytuj=Regulamin punkt 11](...) Korzystanie przez Użytkownika z usług komunikatora Gadu-Gadu oraz komunikacja z innymi Użytkownikami komunikatora Gadu-Gadu za pomocą innych programów, w szczególności służących do świadczenia przez inne podmioty innych usług internetowych, w tym usług komunikatorów internetowych stanowi naruszenie postanowień niniejszego Regulaminu. W celu wyjaśnienia wątpliwości Operator zastrzega, że użytkownik nie jest uprawniony do korzystania z usług komunikatora Gadu-Gadu w celu komunikowania się poprzez komunikator Gadu-Gadu z użytkownikami innego komunikatora internetowego, ani też nie jest uprawniony do korzystania z tych usług w taki sposób, że będąc jednocześnie użytkownikiem innego komunikatora internetowego będzie korzystał z usług komunikatora Gadu-Gadu poprzez swój Numer Użytkownika komunikatora Gadu-Gadu w celu komunikacji z innymi Użytkownikami komunikatora Gadu-Gadu realizowanej w ramach infrastruktury, w tym oprogramowania takiego innego komunikatora tj. poprzez korzystanie z oprogramowania innego komunikatora. (...)[/quote]
Nie wiem dlaczego odnoszę wrażenie, że regulamin mówi swoje, a rzecznik prasowy swoje i tak z tego guzik wiadomo...
Hmm tutaj miala byc przydlugawa wypowiedz z licznymi argumentami potwierdzajacymi slabosc gg ale jakos wene stracilem ;P Zamiast tego podam tylko ten link:
Jest to komnuikator od wp. Rozni sie on od innych polskich pragramow tego typu tym ze wp zamiast tworzyc wlasne rozwiazanie postanowilo pojsc inna droga - otoz spik wykorzystuje jabbera (podobnie jak google talk http://www.google.com/talk/). Na dluzsza mete moze to byc bardzo dobry wybor. Jabber dziala na zasadzie podobnej to poczty elektronicznej: uzytkownik rejestruje sie na jednym z wielu serwerow tej sieci, jego identyfikator analogicznie do maila sklada sie z dwoch czlonow: nazwy usera i adresu serwera ( nazwa_usera@adres_serwera). Wiadomosci mozna wysylac do ludzi zarejestrowanych na dowolnym innym serwerze jabbera dzieki roznorakim klientom (np PSI, gajim czy wspomnaine wczesniej spik i googletalk). Nie jestesmy wiec ograniczani do jednego programu czy jakiejs sieci. Jest to bardzo przyslosciowe rozwiazanie i dziwie sie ze rozwoj komunikatorow od poczatku nie poszedl w tym kierunku. Swoja droga wyobrazce sobie zamieszanie ktore powstalo by w wyniku upadku gg czy jakiej kolwiek dominujacej w danym momencie scentralizowanej sieci. Nastapil by kryzys komunikacyjny (ktorego przedsmak mozna uzyskac gdy padnie jakis serwer gg na czas dluzszy niz 30min) trwajacy do czasu wylonienia nastepcy. W przypadku jabbera i padu jakiegos serwera rejestrujesz sie na innym i komunikujesz dalej.
Kurde koncze bo planowalem ze bedzie krotko a i tak sie rozpisalem z ta propaganda
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-05-20 12:18:43)
Dla tych, dla których dyskusja tutaj to za mało:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=47030&st=0
Link powyżej prowadzi na forum php.pl gdzie miała miejsce (i nadal ma) dyskusja na temat najnowszych zmian w regulaminie GG. Tak jak co chwila "wpadam" na reklamę Kodu... (wiadomo kogo), tak zaczynam się przysłowiowo bać otworzyć lodówkę, żeby nie wyskoczyła jakaś dyskusja na temat nowego regulaminu GG.
Mnie to i tak wali - prędzej zrezygnuję z GG wogóle niż je zainstaluję.
O tak, przyzwyczaił się człowiek do Jabbera ;p
a ja uzywam stefana:P
ja tam nie będe się rozpisywał, mam ich głęboko w d[cenzura]..ie...czy mi blokną czy nie. będe używał i tak tlena. a liste kontaktów i tak mam w pliku tekstowym na kompie, w każdej chwili mogę sobie założyc nowe konto, a jak już wspominając o stabilności gg, to nieeee...bez komentarza...hmm jest tyle wad tego programu, że łojoj, jedna która najbardziej mnie denerwuje, wiesza się często. założę się, że nie ma wogóle stabilności, a jest pełno nie potrzebnych bajerów. a co do tlena, to że ma więcej opcji ale konkretnych i bardzo przydatnych opcji i nic go nie zmieni, a komunikatora i tak nie zmienie:D
A ja rozumie postępowanie twórców GG. W końcu to oni zainwestowali i stworzyli cały system GG. [roftl]
Ostatnio edytowany przez MistrzSztuki (2006-05-19 23:50:04)
Ja się wczoraj przerzuciłem na tlena i powiem wam, że jestem bardzo zadowolony.
[EDIT]
A ja nie! i też jestem zadowolony. Geeeeez![cholera]
No to żałuj. Geez![cholera]
Ostatnio edytowany przez lb333 (2006-05-19 23:55:53)
Ja się wczoraj przerzuciłem na tlena i powiem wam, że jestem bardzo zadowolony.
A ja nie! i też jestem zadowolony. Geeeeez![cholera]