#21 2006-05-20 00:45:17

Isao
Użytkownik

Odp: Gadu-Gadu - paranoja?

Satanael napisał:

...Prosze o konkrety, a nie ogólniki. Bo coś mi sie zdaje że większość z samej przekory krytykuje GG...

Ja osobiście nie należę do grupy entuzjastów gg ponieważ podczas korzystania z niego (zanim przesiadłem się na tlena) owy komunikator powodował zwiechę całego systemu średnio 5-6 razy na dzień oczkod
Głównie dlatego iż zawsze jak z kimś rozmawiam to odrazu zamykam okno rozmowy żeby później jak ktoś odpisze wyskakiwało nie pytajcie czemu tak robię po prostu tak jakoś się przyzwyczaiłem...
(Z tlenem praktykując takie rzeczy nie mam żadnych problemów)
A działa to mniej więcej tak :
piszesz wiadomość zamkniesz okno jedno z drugim za chwilę pokazuje się dymek klikasz na niego i... zwis....;) (może i powód nie jest jakiś konkretny no ale cóż... jezor )
PS: Tlen Plus jest najlepszy kombinuje

#22 2006-05-20 00:50:17

fillip75
Użytkownik

A ja preferuję tlen, a zwłaszcza tlenofon (minutka z Germanią za "nur" 9gr[szpan])

Ostatnio edytowany przez fillip75 (2006-05-20 00:50:37)

#23 2006-05-20 09:53:49

Winged
Użytkownik

Isao napisał:

Ja osobiście nie należę do grupy entuzjastów gg ponieważ podczas korzystania z niego (zanim przesiadłem się na tlena) owy komunikator powodował zwiechę całego systemu średnio 5-6 razy na dzień oczkod
Głównie dlatego iż zawsze jak z kimś rozmawiam to odrazu zamykam okno rozmowy żeby później jak ktoś odpisze wyskakiwało nie pytajcie czemu tak robię po prostu tak jakoś się przyzwyczaiłem...
(Z tlenem praktykując takie rzeczy nie mam żadnych problemów)
A działa to mniej więcej tak :
piszesz wiadomość zamkniesz okno jedno z drugim za chwilę pokazuje się dymek klikasz na niego i... zwis....;) (może i powód nie jest jakiś konkretny no ale cóż... jezor )
PS: Tlen Plus jest najlepszy kombinuje

Z tego samego powodu błogosławię Tlen. Chociaż, gdyby mi nie powiedziano, żebym go sobie zainstalował, to pewnie do tej pory bym się użerał z gg. Mimo, że nie znam jeszcze zbyt dużo funkcji Tlena, to już prowadzę krucjatę przeciwko gg. smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#24 2006-05-20 11:07:22

pa3cja
Użytkownik

a ja uzywam tlena polaczonego z gg smile

#25 2006-05-20 11:08:53

nazghoul
Użytkownik

gdyby nawet opatentowali GG i oficjalnie tlen nie mogl go miec to sadzicie, ze nie znalazlby sie ani jeden programista, ktory by to zhaczyl i wypuscil darmowy plugin do tlena/mirandy czy innego sensownego komunikatora? no co wy szalony

wszelkie takie 'niby' zabezpieczenia to tylko klopot poszukania czegos na guglu, a nie faktyczna przeszkoda oczkod i swiadczy to tylko o glupocie wlascicieli GG ej bo skoro nie potrafia wypuscic na tyle sensownego programu, by nim skusic bardziej zaawansowanych uzytkownikow, tylko siegaja po takie rozwiazania, to nie najlepiej to o nich swiadczy. ja tu nie bede cholera[cenzura] tylko ich oleje cieplym ...

do tej pory uzywalem gg, mirandy, wpkontakt i tlena. jak na razie nie zawiodlem sie jedynie na tlenplusie cool

Ostatnio edytowany przez nazghoul (2006-05-20 11:09:56)

#26 2006-05-20 11:57:06

Kane
Administrator

Nie wiem jak twórcy GG sobie wyobrażają kasowanie kont ludzi, którzy łączą się z ich protokołem nie używając Gadu-Gadu... musieli by skasować minium 50% kont smile_big

IMHO z Gadu-Gadu (programu) korzystają tylko ci, którzy się kompletnie na komputerach nie znają lub ci, którym nie powiedziano (nie zauważyli jezor),  że jest coś lepszego smile
Tlena używam od bardzo dawna, i jestem zadowolony, jest polski smile_big ma masę dodatków, pluginów - dzięki którym można go sobie naprawdę świetnie 'spersonalizować'. Jest oparty na technologii Jabbera, (a ktoś tu pisał o tym komunikatorze) więc w przyszłości nie będzie większych problemów aby otworzyć się na ten protokół (była już ankieta na ten temat, ale zdaje się wyniki nie były mocno jednoznaczne).

Jeszcze takie małe przemyślenie... twórcy GG mogli by pomyśleć i zrobić z gg to, czym jest język angielski dla świata jezor
Każdy komunikator obsługuje swój i protokół gg, dzięki temu wszyscy się dogadamy smile_big

Ostatnio edytowany przez Kane (2006-05-20 12:01:06)

Imperare sibi maximum est imperium

#27 2006-05-20 12:38:53

nazghoul
Użytkownik

dla mnie wystarczajacym powodem przerzucenia sie z gg bylo to :

(komp idzie non-stop)
1 dzien - gg zajmuje w ramie 6 mega
2 dzien - 20mb
3 - 40
itd.
i wszystko coraz bardziej zwaaaalnia

i to ma byc "MAŁY" komunikator?

dla porownania tlen (z kupka wtyczek:)) zajumje 16mb i nic nie zwalnia, nic sie nie powieksza itp. i tak ma byc!

~kubik: nie chodzi o to czy ci sie caly komp zwiesi od gg, tylko o to, ze gg sie wiesza

#28 2006-05-20 12:43:46

Thar
Użytkownik

Na tej samej zasadzie wszyscy powinni używać IE. Bo w 100% spełnia swoje zadanie, jest przeglądarką a przeglądarka służy do przeglądania stron jezor A że w operze/FF z pluginami masz wszelkie możliwe bajery to nic nie znaczy jezor

Ja używam gg z lenistwa, nie chce mi się przerzucać na inny komunikator. Wiem, że GyGy jest dupne, ale co ja poradzę, leń ze mnie jezor . Ale przynajmniej nie bronię tego shitu.

EDIT:
Ten post miał byćzaraz po poście ~kubika ^_^

Ostatnio edytowany przez Thar (2006-05-20 12:45:24)

#29 2006-05-20 12:48:41

Winged
Użytkownik

nazghoul napisał:

~kubik: nie chodzi o to czy ci sie caly komp zwiesi od gg, tylko o to, ze gg sie wiesza

Dokładnie. smile W starszych wersjach chyba nie było to aż tak widoczne. U mnie było tak:
myśląc, że koniec rozmowy zamykałem okienko, a tam pojawia się ten dymek, więc rozmówca jeszcze coś dodał, no to ja pach klikam na dymek i czekam. Idę po herbatę na dół i już mam okienko otwarte. smile Gdyby nie to, to pewnie nadal używałbym gg. smile
Mógłbym zmienić na starszą wersję, ale jakoś chęci ku temu po zainstalowaniu Tlena nie miałem. smile
Aha, jestem laikiem komputerowym, ale mi powiedziano, że jest coś lepszego niż gg. Zresztą zrobił to #Kane. smile Dzięki.
[EDIT] Czyli ze mnie też jakiś dziwny przypadek. No, ale jeśli widzę, że coś jest lepsze, to nie będę trzymał się kurczowo tego, co gorsze. Bynajmniej w mojej opinii, bo akurat w komunikatorach chodzi o preferencje użytkownika, jednym coś przeszkadza, innym nie itd. Chociaż jak są racjonalne argumenty za porzuceniem czegoś na rzecz czegoś lepszego (wynika to z argumentów) to czemu nie, a chociaż spróbować. Nie chodzi tylko o komunikatory, ale sprawy związane z całym życiem.

Ostatnio edytowany przez Winged (2006-05-20 12:52:14)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#30 2006-05-20 12:50:03

nazghoul
Użytkownik

~thar: dokladnie, po co wogole powstaja rozne programy sluzace temu samemu? lepiej zeby byl tylko jeden system operacyjny, tylko jeden komunikator, tylko jedna przegladarka, tylko jedna partia(ups[kombinuje]) itp, itd. [roftl]

EDIT:

a i jeszcze jedna najbardziej wqr...ca rzecz. protokol gg jest z..any, bo wiadomosc moze nie dojsc do adresata. w protokole stosowanym przez tlen takie cos nie moze miec miejsca, pewnosc dostarczenia wiadomosci jest gwarantowana. ile razy mieliscie tak ze: "a ja nic nie dostalem", "do mnie nic nie doszlo" cholera??

Ostatnio edytowany przez nazghoul (2006-05-20 13:13:30)

#31 2006-05-20 13:04:42

Cain
Użytkownik

a niech mi konto kasują pfffrrt. GG w tlenie mam tylko z tego powodu by ktoś kto jeszcze nie dostrzegł ze to totalny zamulacz kompa mogl czasem do mnie napisac.

przewaga tlena -> konfigurowalność !! mozna dosłownie zrobic wszystko, masa plugsów, 0 spamu, łańcuszków itp. ( przy zastsowaniu odpowiedniego pluginu) do tego steruję sobie winampem i mam pogodynkę w nim. Do tego zżera naprawde mało RAMU w porównaniu do GG pracującego na takiej liczbie kontaktow. przez cały czas 23 MB i nic nie rośnie. Do tego ciągle działa !! a nie pada jak z kimś gadam. Jakby społeczenstwo bylo troszeczke mądrzejsze to by te GG zdeptało glanami.

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#32 2006-05-20 13:28:13

Wersus
Użytkownik

Mi gg zrzera 11.5MB pamięci(jak z nikim nie gadam:P, z każdym okienkiem wzrasta[deprecha]).
Z gg mam tylko jeden problem: jak ściągam coś przez BitLorda to zachowuje się jak bym nie był do neta podłączony[fuj](zmienia mi się status na "niedostępny"), pojawiam się i znikam, nie dochodzą wiadomości[cholera]...

#33 2006-05-20 14:57:07

Kilgur
Użytkownik

Kane napisał:

......
IMHO z Gadu-Gadu (programu) korzystają tylko ci, którzy się kompletnie na komputerach nie znają lub ci, którym nie powiedziano (nie zauważyli jezor), że jest coś lepszego smile....

nie prawda, ja jestem zaawansowanym uzytkownikiem komputera i mam gg, wielu moich znajomych tez uzywa gg, mam wersje 6.1 i jestem zadowolony, jako komunikator dla mnie jest wiejcej niz wystarczajacy.

ara ara...

#34 2006-05-20 15:03:40

Piter666
Użytkownik

Mi też wystarcza GG 6.1 + powerGG jezor

#35 2006-05-20 15:18:24

Tarnum
Użytkownik

Przykład?
Przy rozmowie z 8 osobami naraz GG zalicza zwiechę i wyskakuje błąd.
A najpopularniejszy klient Jabbera co? Nic. Mogę gadać z 20 osobami naraz i się nawet delikatnie nie przytnie. W dodatku serwisy takie jak bash.org mają własne boty kompatybilne z Jabberem. Codziennie mam świeżutkie cytaty dostarczane bezpośrednio do mnie ^^

Aha. Jabber ma możliwość zainstalowania transportu do wszelkich możliwych i istniejących komunikatorów. Nie to co GG - jesteś ograniczony do rozmów z ludźmi tylko i wyłącznie używającymi GG.

Ostatnio edytowany przez Tarnum (2006-05-20 15:19:30)

#36 2006-05-20 15:47:04

emill
Użytkownik

to i ja dorzucę pare groszy jako, że miałem styczność i z gg (prawie od początku jego istnienia)i z reszta wymienionych. GG było naprawdę dobre jakoś do końca wersji 4.xx a potem jakoś to już pochyła w dół. Gdy wszyscy wprowadzali pluginy czy inne możliwości modyfikacji komunikatora, co robili panowie od GG? Już mówię - zastanawiali się gdzie jeszcze upchnąć banery z reklamami.

Tlen? Też używałem i to całkiem niezły kawałek czasu, ale nagle któregoś pięknego dnia nie udało mi się zalogować. W równie piękny sposób straciłem swoją pocztę na o2, którą założyłem tam zaraz po upoadku portalu poland.com (jakoś 8 lat temu). Ani żadne formularze odzyskiwania hasła nie pomogły (zresztą hasło i tak znałem), ani żadne prośby o interwencje u władz o2. Zero odzewu - po prostu się wypieli i tyle. Zresztą wejdźcie na forum o2 dot. poczty.

AQQ używam od kilku miesięcy i jestem niesamowicie zadowolony - zawsze się łączy, zero problemów przy używaniu, wiele motywów i najważniejsze: zabiera 2-3 MB RAMU! i mam włączonych kilka wtyczek. Dla porównania: GG - ponad 20mb ramu, tlen 10-15.
Jeszcze tylko wspomne: zero reklam (raz na tydzien przyjdzie tylko wiadomosc).

Mniej więcej tyle z mojej strony smile

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez emill (2006-05-20 15:53:04)

#37 2006-05-20 15:54:09

Zielony
Użytkownik

nie czytałem wątku bo mi sie nie chce ale jak dla mnie GG jest OK nie mam z nim żadnych problemów kompa mi nic nie muli działa mi pięknie jedyna wnerwiająca sprawa to to że serwery GG wmiare często padają ale ostatnio to też sie uspokoiło wmiare

Stopka forum

© Animesub.info 2024