Nie jesteś zalogowany.
Witam,
pezkonwertowałem plik .mp4 na .mkv i konwersja przebiegła OK!, ale ... film nie ma obrazu - jest tylko dźwięk (mam wszytskie kodeki tj. KAZA LITE FULL PACK.
Przekonwertowałem programem RIVER PAST VIDEO CLEANER i z tą instrukcją
http://www.riverpast.com/en/support/tut … p4/mkv.php
Proszę o pomoc! Odp.
sprawdź plik wynikowy VideoInspectorem,
czy aby na pewno nic mu nie brakuje.
btw, po co na MKV? dorzucałeś napisy?
RIVER PAST VIDEO CLEANER
Matko Boska! A Co to jest?
Jaki ma sens rekompresja podczas konwersji z MP4 na MKV?
Nie wystarczy tylko zremuxować?
I to najlepiej za pomocą MKVToolnix, a nie jakichś "wymyślnych" programów.
Rozumiem, że zamiast obrazu masz czarny ekran? Nie było rzadnych komunikatów przy otwieraniu?
Sprawdź co wskazuje VideoInspector lub MediaInfo.
A ja radze poprostu wywalić wszystkie kodeki i zainstalowac jeden pożądny pakiet.
Suchy - a. przy otwieraniu nie pokazują się żadne komuniakaty
b. jak sprawdziłem MediaInfo CODEC VIDEO I AUDIO nic nie pisze
c. uruchomiłem już MKV ToolMix tylko pokazuje mi się taki komunikat jak wciskam
START MUXING:
Warning: Quicktime/MP4 reader: Unknown/unsupported FourCC 'avc1' for track 1.
Suchy pomóż mi! I jakbyś mógl instrukcja do MKV Tool'a jak przekonwerować właściwie. Odp.
avc? to znaczy że źle skodowałeś obraz i tyle. ja zrobiłem bardzo podobnie kodując do x264:D też nei było obrazu.
EDIT: wrzucasz mp4 do MKV toolnix ta?
Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-05-29 19:22:32)
Hakate - tak wrzucam do ToolMixa i naciskam START MUXING i w warning wykakuje właśnie ta informacja.
Piszesz, że też taki błąd zrobiłeś że nie było obrazu - to możesz mi poradzić jak/co mam zrobić, żeby udało mi się przekonwertować ? Plz. o odp.
avc? to znaczy że źle skodowałeś obraz i tyle.
Bzdury gadasz waćpan
Nie ma żadnych przesłanek co do tego, że obraz jest źle skodowany.
Na podstawie komunikatu można wywnioskować, że podczas muxowania do MKV nie mógł wyciągnąć strumienia video z pliku MP4, zatem go nie wmuxował w ten MKV.
Prawdopodobnie dlatego nie masz tam obrazu.
Wiemy już, że obraz w MP4 jest skompresowany za pomocą AVC (rozumiem też, że plik MP4 odtwarza się poprawnie?).
Nie napisałeś która wersja MKVToolnix. Spróbuj tą najnowszą, bodajże 1.7 (i pamiętaj o wgraniu MKVToolnix-runtime). Jeśli nie to wersją 1.5 (przy tej o ile pamiętam, nie było w niej problemów z muxowaniem avc do MKV.
Jeśli to wszystko nei pomoże, to spróbuj za pomocą YAMB wyciągnąć strumień wideo i potem wmuxować go do MKV. Ewentualnie przemuxować za pomocą YAMB ten MP4 jeszcze raz do MP4 ale zmienić FourCC z AVC1 na np H264. Po tym ten zmieniony przemuxować w MKVToolnix.
wiem suchy byłem pewien że gdzieś się je....:D tak mi sie zrobiło i myślałem, że może to to:P
Suchy udaĹo siÄ! ale... teraz to chcÄ wewaliÄ do VIRTUALDUBMOD i pod koniec Ĺadowania Matroski wystakuje okienko z takim tekstem: CRASH DETALIS:
An out-of-bounds memory access (access violation) occurred in module 'ntdll'. .
Co z tym zrobiÄ ?
PS. ChcÄ wĹoĹźyÄ do VDM, bo chcÄ napisy wkleiÄ - moĹźe moĹźna MKV ToolNix'em wkleiÄ? JeĹźeli tak to jak ??
Odp.
Ard - ta instrukcja jest stanowczo za SKOMPLIKOWANA. Dalej, jak mi powiesz jak przerobić .mp4 do .ogm i dodać napisy to będę wdzięczny, ale pod warunkiem, że VDM otworzy ten plik (jestety nie otworzył .mkv ). Odp.
Ard - No jakby to było takie proste to bym zrobił, ale jak kiedyś założyłem temat to SUCHY mi poradził, abym zremuxował do MKV, a jak mi się już udało to napisy chciałem dodać w VDM, ale jest ten następny problem co pisałem, czyli CRASH DETALIS:
An out-of-bounds memory access (access violation) occurred in module 'ntdll'. .
Już nie wiem co zrobić. Jak ktoś coś wie to odp.
A więc tak:
Aby wmuxować napisy do MKV postępujesz z nimi dokładnie tak samo jak z filmem. Innymi słowy włączasz MKVToolnix, przeciągasz do niego film (audio i wideo) oraz napisy (najlepiej w formacje ASS, ale może być też SSA, USF, Vobsub lub SRT) i dajesz na Start by zaczął muxować.
Natomiast aby wrenderowac napisy musisz załądować je poprzez filtr i niestety rekompresować obraz. W twoim przypadku najlepiej będzie zrobić to używająć VDubMod i AVISynth z filtrami: VSFilter oraz DirectShowSource (jest domyślnei po zainstalowaniu jednego z nowszych AviSynth).
Teraz piszesz w notatniku:
DirectShowSource("ścieżka do tego pliku MP4")
TextSub("ścieżka do pliku z napisami")
Przy czym plik z napisami najlepiej gdyby był plikiem ASS lub SSA.
Zapisujesz całość jako plik.avs i taki plik otwierasz w VDMod.
Ustawiasz kodek, parametry kompresji i zapisujesz np jako MKV
Wybieraj. Albo muxujesz albo renderujesz
O wadach i zaletach obu rozwiązań już kiedyś pisałem.
Ostatnio edytowany przez Suchy (2006-05-30 19:24:46)