Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Mój problem może się wam wydać śmieszny ale. No właśnie ale dla mnie jest naprawde ważne. Mam filmik i chce go wpompować na płytke. I tu się zaczynają schody. Sam film ma 702 MB do tego dochodzą jeszcze napisiki (niby format nieduży). Jednak wystarczy to 702,9 MB by mi moja kochana nagrywareczka krzyknęła że: cyt: "rozmiar kompilacji jest zbyt duży aby zapisać ją na tym nośniku(700 MB)!. Proszę włożyć inny nośnik o większej pojemności!". Co mam robić?. Film jest w super jakości i nie interesuje mnie jakakolwiek zmiana jakości. Napisy są dla mnie też bardzo ważne. Jeśli macie jakiś pomysł piszcie.
P.S. Słowko do taipana: przepraszam jeśli pisze w nie tym dziale co trzeba ale nie za bardzo wiem do którego działu kwalifikowałby się ten mój pościk. Jeśli uważasz że mój post nie powinien tu się znajdować przenieś go prosze według uznania.
no cóz trzeba nadpalić:D, overburning wlaczyc w Nero wybrac funkcje "Disk at Once", i gotowe, w innych programach nie mam pojecia jak sie wlacza nadpalanie umiem tylko w Nero, Instrukcja: Plik->Preferencje->Ustawienia zaawansowane->tutaj zaznaczasz zezwalaj na overburning, wyznaczasz limit na plyte 99min. i koniec mozna nagrywac nawet 720Mb:D
A jeśli nie masz zamiaru nadpalać płytek (baaaardzo rzadko... ale zdarza się że przy takich operacjach, źle się nagra/będą problemy z odczytem/lub nawet nagrywarka padnie przy nagrywaniu), zawsze możesz zmienić kontener z AVI na MKV (Matroska) który zabiera znacznie mniej miejsca niż AVI (chodzi o to że np 100MB obrazu i 100MB dźwięku zajmują w AVI np 210 MB a w MKV zajmują 202MB). W Twoim przypadku byłoby to idealne wyjście... dodatkowe plusy to to, że możesz wstawić te napisy do jednego pliku z filmem (MKV może zawierać zarówno audio, wideo jak i napisy a nawet menu i podział na rozdziały). Ponad to na jakości na 100% nie stracisz... po prostu będzie nadal identyczna, albowiem strumienie audio i wideo w MKV są niezmienione (MKV to niejestkompresja lecz sposób łaczenia strumieni audio, wideo, napisów itp)...
Tylko jakim programem to łaczyć? Bo w virtualdubmod nie bardzo do jeszcze działa. (wiem że podawałeś link jak to niby robić, ale jakoś nie było wspomniane czym to robić, przynajmniej wg pobierznego czytania).
Ja tam bym sie nie zastanawiał, tylko nadpalał... 703 Mb? 707 Mb i więcej, to bym się bał... Ale tak, nagranicy, to spoko... Nie powinno być problemów. Chyba, że ktoś nagrywa na jakimś shitcie, ale wtedy to nawet poniżej 700 Mb jest ryzyko, ze coś się spieprzy....
programik to MKVToolnix.. wymaga uruchamiania z lini komend z prametrami, ale najnowsza wersja (jest na www.divx.pl) posiada nakładkę GUI, przez co łączenie staje się bajecznie łatwe...
Strony 1