Nie jesteś zalogowany.
Wkrótce większość posiadaczy komputera stanie się przestępcami. Ministerstwo Kultury przygotowuje ustawę, zgodnie z którą każdemu, kto posiada nagrywarkę CD lub DVD, grozi więzienie.
Ministerstwo Kultury opracowało projekt nowelizacji ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Nielegalne stanie się nie tylko posiadanie oprogramowania, które umożliwia łamanie zabezpieczeń na płytach, ale również posiadanie zwykłej, komputerowej nagrywarki płyt.
Zabronione ma być również produkowanie takiego sprzętu. Producentowi będą groziły trzy lata więzienia, a klientom - rok. Specjaliści alarmują, że nowe przepisy to absurd. Nie można zakładać, że każdy, kto ma możliwość skopiowania nielegalnego oprogramowania, zrobi to - komentuje dr inż. Wacław Iszkowski, prezes Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji.
Skonfiskujmy laptopy posłom. Większość ma nagrywarki płyt - mówi Piotr Gadzinowski, poseł SLD i członek Sejmowej Komisji Kultury, który zapowiada walkę z absurdalnymi przepisami.
Projekt ustawy został przyjęty przez Komitet Europejski Rady Ministrów. Rzecznik ministra kultury Jan Kasprzyk twierdzi, że najbardziej kontrowersyjne elementy projektu ustawy będą konsultowane.
Ostatnio edytowany przez Xsellos (2006-06-09 12:12:46)
Projekt ustawy został przyjęty przez Komitet Europejski Rady Ministrów. Rzecznik ministra kultury Jan Kasprzyk twierdzi, że najbardziej kontrowersyjne elementy projektu ustawy będą konsultowane.
które?? chyba w takimrazie całą ustawe będą dyskutować bo nie ma w niej nic niekontrowersyjnego:)
Wiem, wiem. I już się boje.
Ciekawe co na to powiedzą miłośnicy anime, co głosowali na PISiury.
100 lat, 100 lat niech żyje nam! IV RP niech żyje nam!
Znaczy to, że cokolwiek ściągnę na dysk, będę musiał tam trzymać. Więc jeśli skończy mi się miejsce, to trzeba będzie kupić nowy dysk, bądź skasować częśćdanych. Brawo pomysłowości!
Ciekawe czy stacje dyskietek też nam zabiorą?[szalony]
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Na temat tej ustawy mogę powiedzieć jedno - poj***ło ich z lekka. Wiem, że wypalanie płyt jest nielegalne, ale gdyby toczyli postępowanie w sprawie tej ustawy, to połowa Polski by siedziała w kiciu. Ba, ponad połowa. Nie wierzę, by mogli mieć tyle miejsc w więzieniach. Myślę, że za jakiś czas dadzą sobie spokój z piractwem, bo to bezsensowna walka.
sami siebie by musieli po wsadzać do więzienia, bo nie ma chyab polaka który nie ma w domu przegranej choć jednej płytki:)
Zbudują nam specjalne więzienia.
hej a skad wiesz ze cos takiego szykuja?
chodzi mi o to ustawe
hmmm to moze posiadacze sprzetów zdolnych do podłaczenia się z internetem też będą karani?
hehe nie ma to jak dawka dobrego humorku z samego rana
Ostatnio edytowany przez beti (2006-06-09 12:34:12)
aha dzieki hehe tak to jest jak sie wstaje przed 12
W radio też mówili na ten temat.
Tylko jak to wprowadzą?
Kupuje się na paragon, a nie na dowód.
A prawo klienta, konsumenta?
To pomysły mające pozwolic przetrwać do wakacji, potem przerwa, inne pierdy i do wyborów.
zmyłka, zmyłka...
To pomysły mające pozwolic przetrwać do wakacji, potem przerwa, inne pierdy i do wyborów.
zmyłka, zmyłka...
Może być i tak. W wakacje znów wymyślą jakąś "głośną" ustawę, a o tej słuch zaginie. Miejmy nadzieję, że tak będzie.
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Ciekawi mnie tylko kto to wymyślił. Czyżby piekny Roman, który nie lubi gejów?? może myśli ze jesteśmy jakimiś imbecylami czy jak. Nie sądze aby za tym skrywał się Andriu bo on na to jest za mądry, otatnio nawet mądrzejszy niż większość ludzi w PiS.[shithappens][klnie]
No w końcu muszą wymyślić jakąmś ustawe bo jak by to wyglądało. A że podczas tego na stole jest ognista woda :-)
Ostatnio edytowany przez Xsellos (2006-06-09 12:40:07)
Ja wam powiem, że oni tą Polskę zrujnują. Zamiast zająć się biedą, nędzą pomóc Polakom (w końcu są patriotami, którzy chcą wprowadzić do szkół nowy przedmiot - patriotyzm), to oni jeszcze pogrążają ten kraj. Każdy z nas jest okradany i oszukiwany. Nie ma na to rady, trzeba znosić tych kretynów rządzących naszym państwem.
Coś dla tych, co chcą wyrazić swój sprzeciw:
http://list.7thguard.net/sign.php
Ostatnio edytowany przez Anaka (2006-06-09 12:51:11)
Zobaczymy jeszcze Unie Polsko-Rosyjską