Nie jesteś zalogowany.
Oki w temacie troche zagmatfałem ale ogólnie chodziło o zarys tego z czym mam problem..
To tak, po przeczytaniu wielu stron internetowych i FAQ-ów;) Doszedłem do wniosku że się załamię:(
Od kiedy nagrywarki dvd stały sie urządzeniami często widywanymi w domowych PC, zaczęto filmy divx nagrywac na płytach dvd..
Wszystko fajnie i wogóle, ale co zrobić kiedy ma się jeden film na 2 plytach cd-r.. Czy warto go nagrać na jednej płycie dvd w 2 częściach..chyba raczej nie:) dlatego chciałbym się dowiedzieć jak takie 2 części połączyć w jedną i za pomocą jakiego programu..
Z tego co wyczytałem, ludzie kozystaja z virtualdubmod oraz The film Machine
Ten drugi ma jakies odchyły i często się wysypuje, natomiast virtualdubmod po zapisaniu już stworzonego w jeden plik materiału widzę że zawsze coś sknoci np. albo dźwięk przesunięty, albo nie ma wogóle obrazu, albo trzeszczenie, skoki obrazu itp..nie wiem co jest grane..
Jeśli ktoś ma troszke czasu i checi niech mi to ładnie opisze co i jak żeby materiał końcowy był poprawny..
Problem 2) jest wiele programów do obróbki video..mnuuustwo..ale jakoś te w których siedzialem i które trochę znam nie mają pewnej opcji a mianowicie "ZMIENIEJESZNIE ROZDZIELCZOSCI MATERIALU VIDEO" ..nie znam się zbytnio na tych podziałkach ile ma pal itp. ale co jeśli chciałbym miecć materiał wideo 320 na 200 pkt? albo 160 na 100... Napewno sa tacy co powiedza "a po co to?" ano po to że jak sie ma jakigoś palmtopa lub komórke i chciało by sie coś poogladac na niej to po co mam nagrywac kilka sekund w HQ na nią jak mogę zmniejszyc obraz i zmieścić o wiele wiecej tego materiału...
Może mi ktos napisac w jakim programie mógłbym dokonywać takiej konwersji i w jaki sposób, za pomocą jakiej opcji.. ciekawiłoby mnie również oprogramowanie do zamiany na różne formaty danego pliku, szczegolnie GP3 lub MP4
HELP!!
Próbowałeś może w Windows Movie Maker??
Wiem, że można tam połączyć dwie części w jedną ale kosztem jakości obrazu.
NO właąnie niesprawdzałem..ale przeraziłaś mnie tym "można tam połączyć dwie części w jedną ale kosztem jakości obrazu." uuuuuuu!!!!...
Ard tak czytam sobie " jest VD a nie VDM" i nic nie rozumiem:) i niekaż mi jakis skryptów pisac:) ja się rozłoże na łopatki przytym-jeszcze jakbym wiedział w jakim języku to by było ok..i czego sie uchwycic..jak ma ten skrypt wyglądać..nie no chce jakis fajny program do obróbki video..
Dobra więc po kolei:
1) Aby połączyć w jeden jakiekolwiek dwa pliki AVI i nie rekompresować przy tym materiału (wtedy łączenie trwa b. szybko i nie tracimy na jakości) oba pliki musza mieć te same parametry: dokładnie ten sam FPS, rozdzielczość, przestrzeń kolorów, FourCC i ten sam kodek. Co więcej, czasami musi być to nawet ta sama wersja kodeka (np wersja 1.0.3 XviDa nie zawsze łączy się z 1.1 final). Tyle odnośnie obrazu. Jeśli zas pliki mają jeszcze dźwięk, to dźwięk też musi mieć te same parametry czyli częstość próbkowania i kodek oraz ilośc kanałów muszą być takie same.
2) Jeśli w powyższym dźwięk do siebie nie pasuje, to nic stracownego. Zawsze można wyciągnąc sam obraz z obu plikó i go połączyć, a dźwięk (też wyciągnięty) połączyć w jakims innym programie (np GoldWave lub Audacity) i wrzucić do pliku z połączonym wideo.
3) Opcja zmiany rozmiarów obrazu, jest w praktycznie każdym szanującym się programie do obróbki wideo, trzeba tylko umeić ją znaleźć. VD (oraz VDMod) mają tą opcję za pomocą wbudowanych pluginów (resize). Jest ona też dostępna za pomocą zewnętrznych pluginów (np lepszy od resize: LanczosResize). Stała zmiana rozmiaru wideo, pozwala odciążyć procesor przy odtwarzaniu (dość istotne w palmtopach itp) oraz zmniejszyć rozmiary pliku, jednakże zawsze wymaga rekompresji.
4) Rekompresja zawsze wiąże się z teoretyczną strata jakości (no chyba, że chodzi o kompresję bezstratną, ale o niej teraz nie mówimy). Czy wiąże się także z wizualną stratą jakości to już zalezy od umiejętności osoby kompresującej.
5) Generalnei całość łączenia i skalowania rozmiarów obrazu najlepiej by było zrobić za pomoca filtrów AviSynth, o czym wspomniał już wczesniej Ard. Generalnie napisanie skryptu do tego nie powinno być czymś trudnym.
Wystarczy połączyć źródła a potem zeskalować:
[cytuj]AVISource("DYSK:\ścieżka_do_pliku\plik1.avi")+AVISource("DYSK:\ścieżka_do_pliku\plik2.avi")
LanczosResize(szer,wys)[/quote]
W przypadku gdy połączenie źródeł będzie niemożliwe ze względu na różną rozdzielczość, trzeba będzie najpierw je zeskalować, a potem połączyć:
[cytuj]AVISource("DYSK:\ścieżka_do_pliku\plik1.avi").LanczosResize(szer,wys)+AVISource("DYSK:\ścieżka_do_pliku\plik2.avi").LanczosResize(szer,wys)
[/quote]
6) Resizing też nie zawsze musi być taki sam. Wiele zależy od tego czego wymagasz i co powiększasz. Jeśli wazna jest jakość to jeżeli skalujesz w dół warto użyć LanczosResize, jeśli w górę, lepsze efekty daje Lanczos4Resize.
Jeśli zależy Ci na kompromisie: szybkość/jakość warto użyć zamiast Lanczos użyc : BicubicResize (ewentualnie troszku gorzy ale szybszy BilinearResize). Natomiast gdy najwazniejsza jest prędkość działania filtra to zastosuj: PointResize. Ten ostatni bywa też stosowany przy powiększaniu jakichś małych obszarów (coś a'la lupa).
TO działa..panowie tylko jeszcze jedno jak lub w jakim programie plik wynikowy zapisac w formatach mp4 i 3gp..aha i co z kompresja...jak podaje mu x-vid ustawiam intuicyjnie pare opcji to pliczek co ma 100mb po obrobce ma ponad 200:( a mial miec mniej(liczylem ze nawet 20mb)