Nie jesteś zalogowany.
[cytuj]Użytkownicy Firefoksa mogą przechowywać ustawienia swojej wyszukiwarki na serwerach Google i korzystać z nich gdziekolwiek zechcą. Wszystko to dzięki rozszerzeniu udostępnionemu przez firmę z Kalifornii.
Rozszerzenie Google Browser Sync umożliwia przechowywanie zakładek, historii, ciasteczek i zapamiętanych haseł. Dostępne jest w wersji dla Fx 1.5 na wszystkich systemach operacyjnych, na których działa ta przeglądarka.
Instalacja XPI nie powinna nikomu sprawić problemów. Po instalacji i zrestartowaniu przeglądarki ujrzymy kreatora ustawień rozszerzenia. Tutaj konieczne jest posiadanie konta w systemie Google. W czasie konfiguracji będziemy musieli wybrać PIN, który potem posłuży do uzyskania dostępu do ustawień na innym komputerze.
Raz skonfigurowane rozszerzenie będzie posiadało te same ustawienia na innych komputerach. Potem wystarczy więc zainstalować Google Browser Sync na innej maszynie i podać dane do logowania.
Dane przechowywane przez Google Browser Sync są szyfrowane. Nic dziwnego - przechowywane przez nią dane mogą mieć charakter poufny lub prywatny.
Link do instalacji XPI i więcej szczegółów znajdziemy na stronie Google.[/quote]
I właśnie tego brakowało mi zawsze w FF. Korzystam z FF na kilkunastu komputerach i jak do tej poty trzymalem info z DataApp na swoim serwerze i za każdym razem musiałem je ściągać i kopiować do systemu. Może komuś jeszcze przyda się to rozszerzenie
Ostatnio edytowany przez gracol (2006-06-10 15:16:15)
Fajna sprawa, tez czesto mi brakowalo w pracy 'swojego' liska...
Taka funkcja przydałaby się na każdej przeglądarce. Ja osobiście jestem przyzwyczajony do Opery. Szkoda że Opera nie ma takiej funkcji...
Taka funkcja przydałaby się na każdej przeglądarce. Ja osobiście jestem przyzwyczajony do Opery. Szkoda że Opera nie ma takiej funkcji...
To może czas, aby zmienić przeglądarkę?
mich102 napisał:Taka funkcja przydałaby się na każdej przeglądarce. Ja osobiście jestem przyzwyczajony do Opery. Szkoda że Opera nie ma takiej funkcji...
Jeszcze nie, a to dlatego, że trzeba zarejestrować sie na Google aby mieć tam konto. Poza tym popularność FF przykuwa uwagę osób zajmujących się wyciąganiem informacji o użytkowniku korzystającym z tej przeglądarki - hakerzy, spamerzy albo firmy typu Adware.
Opera, na dzień dzisiejszy, ma się całkiem dobrze .
mich102 napisał:Taka funkcja przydałaby się na każdej przeglądarce. Ja osobiście jestem przyzwyczajony do Opery. Szkoda że Opera nie ma takiej funkcji...
ja tez jestem przeciwny zmianie przeglądarki na FF. A już mówię dlaczego. Otóż pracowałem przez ok 2 tygodnie na FF i stwierdzam, że jest to najwolniejsza przeglądarka jaką się bawiłem, jest wolniejsza nawet od IE. Kto nie wierzy temu polecam mały test
otwórzcie 10 linków z zewnętrznego źródła w każdej z tych przeglądarek i zmierzcie czas
poza tym pobawcie się Operą, to zrozumiecie dlaczego mówię że jest szybka
i jeszcze mały cytacik:
"[z rozmowy na ICQ]
Tmn 16:21: wiesz co mnie wnerwia w tej Operze?
Tmn 16:21: to, że jest taka szybka
Tmn 16:21: i przez to
Tmn 16:21: jak włączam IE to k****cy dostaję"
Opera to najszybsza przeglądarka
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
Opera wymiata. Oprócz tego że jest funkcjonalna i szybka, to jeszcze najbezpieczniejsza ( FF jest chyba najsłabszy w tej kwestii ale ma dużo łat). Opera 4 ever.
~Cain ale tu nie chodzi o to, która z przeglądarek jest najszybsza, tylko o nowe rozszerzenie oferowane przez Google.
Nie ulega faktowi wielka przydatność XPI, tylko (jak już wcześniej pisałem) trzeba zarejestrować się na wyszukiwarce i to mi się najbardziej nie podoba, bo ja wiadomo ludzie z Google będą mogli przeglądać profile użytkowników i wykorzystywać je później w swojej działalności marketingowe. ALE NIE O TYM, bo to temat na inny raz .
Podsumowując - jakby można było umieszczać swoje profile np. na prywatnych stronach to chętnie bym skorzystał z takiej opcji.
Jest w tym trochę racji, ale jeśli dane są szyfrowane to nie powinno być problemu. Tylko pytanie teraz w jaki sposób sa one szyfrowane? Myślę, że nie ma powodu do obaw, bo google jest marką, która nie może sobie pozwolić na międzynarodową aferę z nieautoryzowanym wykorzystywaniem danych użytkowników przechowywanych u nich na serwerach (danych - nie użytkowników ). Trzeba mieć też odrobinę zaufania. Przecież nasz skrzynki pocztowa, a co za tym idzie olbrzymie ilości naszych prywatnych informacji, także przechowywane są na najróżniejszych serwerach i nikt nie martwi się o to, że zostaną wykorzystane przez jedną czy drugą firmę w jej działalności. Poza tym z moich zakładek pracownicy googla dowiedziliby się bardzo wiele ciekawych rzeczy na temat anime
FF jest wolny? Nie rozśmieszajcie mnie.Wczytanie strony trwa mniej niż sekunde , nie przepuszcza syfu i ma mase świetnych rozszerzeń.Jak komuś jeszcze mało to niech sobie zarzuci fasterfoxa. Wtedy jest szybszy niż błyskawica. A opera? No cóż nie wiem czym się ludzie zachwycają.Ma mniej możliwości niż FF zaś haker jeśli chce to włamie się przez wszystko.
Ostatnio edytowany przez Citizen (2006-06-10 17:51:36)
Jest w tym trochę racji, ale jeśli dane są szyfrowane to nie powinno być problemu. Tylko pytanie teraz w jaki sposób sa one szyfrowane? Myślę, że nie ma powodu do obaw, bo google jest marką, która nie może sobie pozwolić na międzynarodową aferę z nieautoryzowanym wykorzystywaniem danych użytkowników przechowywanych u nich na serwerach (danych - nie użytkowników ). Trzeba mieć też odrobinę zaufania. Przecież nasz skrzynki pocztowa, a co za tym idzie olbrzymie ilości naszych prywatnych informacji, także przechowywane są na najróżniejszych serwerach i nikt nie martwi się o to, że zostaną wykorzystane przez jedną czy drugą firmę w jej działalności. Poza tym z moich zakładek pracownicy googla dowiedziliby się bardzo wiele ciekawych rzeczy na temat anime
A jednak. Trzeba będzie zmienić tytuł tematu . W marcowym numerze Chip'u (Chip 03/2006, str. 8) znajduje się krótka nota mówiąca o tym, iż "Amerykańska administracja poprosiła największe serwisy wyszukiwawcze o udostępnienie danych dotyczących ich użytkowników. Aż trzy z czterech firm odpowiedziały: żaden problem. Dobrą nowiną jest to, że to właśnie Google nie zgodził się na publikację swoich baz danych . A gdyby tak jednak Google udostępnił... ? .
Dlatego, jak już pisałem wcześniej - skorzystałbym gdyby tylko można było swoje ustawienia zamieszczać w wybranym przez siebie miejscu.
Idę pisać sprawozdanie więc nie odpowiadam na ewentualne kontrargumenty.
[EDIT] LUDZIE! Tu nie chodzi o to, która przeglądarka jest szybsza, bezpieczniejsza itp.! Czytajcie uważnie treść, bo się nam tu zaraz "przeglądarkowa" wojna zrobi
Ostatnio edytowany przez Beavis (2006-06-10 17:55:59)
A ja i tak odpowiem. Idą za Twoim tokiem rozumowania popadlibyśmy w totalną paranoję, bo tak naprawdę nasze dane składowane są w bardzo wielu miejscach, o których nawet nie wiemy, bądź nie jesteśmy tego świadomi - od urzędów użyteczności publicznej, poprzez przelewy bankowe, prenumeraty, petycje, pod którymi się podpisujemy (np. takie jak ta ostatnia na temat idiotycznego przepisu na temat nagrywarek) i wielu, wielu innych. Jedynym rozwiązaniem byloby całkowite odcięcie się od sieci i stosowanie nadal klasycznych rozwiązań typu papier i pióro. Oczywiście, że płyną z takiej formy o jakiej mówimy pewne zagrożenia, ale i zyski. Najważniejszym jest dokonać indywidualnego oszacowania czy owe zyski, które osiągami (m.in. wygoda pracy, oszczędność czasu, komfort itp.) warte są ryzyka o jakim pisałeś. Oczywiście jeśli ktoś jest krezusem, a na jego komputerze są składowane informacje cenne długo będzie się zastanawiał, ale tak naprawdę zwykły użytkownik zobaczy w tym więcej korzyści niż minusów - i dotyczo to też tzw. "świadomych" użytkowników komputerów.
Edit:
FF jest wolny? Nie rozśmieszajcie mnie.Wczytanie strony trwa mniej niż sekunde , nie przepuszcza syfu i ma mase świetnych rozszerzeń.Jak komuś jeszcze mało to niech sobie zarzuci fasterfoxa. Wtedy jest szybszy niż błyskawica. A opera? No cóż nie wiem czym się ludzie zachwycają.Ma mniej możliwości niż FF zaś haker jeśli chce to włamie się przez wszystko.
Tu nie chodzi o to, która przeglądarka jest szybsza. Poza tym na prędkość jej działania wpływa bardzo wiele czynników zewnętrznych i aby powiedzieć, która jest szybsza należałoby przeprowadzić hermetyczne badania na takich samych komputerach, przy tej samej konfiguracji, na tej samej sieci i w tym samym czasie. Pakiety powinny przechodzić też przez te same bramki. Jest jeszcze kilka czynników, o których nie ma sensu wspominać. A tak dla małej przekory - uruchom tego firefoxa na komputerze, na którym masz działający serwer oracle - wtedy możemy porozmawiać.
Ostatnio edytowany przez gracol (2006-06-10 18:04:57)
miałem fasterfoxa, wczytywanie stron ok... o ile były 2 lub 3, mówiłem zeby spróbować otworzyć kilka linków z zewnętrznych źródeł... nie czytałeś... pozatym gesty... w Operce to błyskawica, FF niestety muli...
Kocham Opere za prostote, szybkość, wydajność...
nie lubię za złe wczytywanie iframe, no cóż, dla mnie bije na głowę FF'a
co do googla to nie ryzykowałbym, tak samo jak niezaufam google OS, który pragną wypuścić. To jedno wielkie szpiegowanie... ja im dziękuję
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
Ja tam jak na razie korzystam z "Opery" i jestem zadowolony
Ja tam jak na razie korzystam z "Opery" i jestem zadowolony
Bevis ma rację. Nie piszcie, która przeglądarka jest lepsza, bo będziemy mieć zaraz świętą wojnę. Przeczytajcie pierwsze 2 posty i to do nich się ustosunkujcie. Oftop będzie kasowany (ale mam dziś sadystyczny dzień i pęd do kasowania )
Ja FF używam już od ponad roku, i naprawde nie moge nic tej przeglądarce zarzucić! A ta wtyczka, to super sprawa jak dla mnie!
Ostatnio edytowany przez Luciola (2006-06-10 20:02:18)
Eeemm... Też mam fire foxa. Cz w związku z tym mam odinstalować Internet Explorera?
Czy to bezpieczne? Ale jestem ciemny...help. Nie chcę tego szitu na mine kompie.
Kurna ktokolwiek kto jest teraz na tym forum...:/ help
Ostatnio edytowany przez MistrzSztuki (2006-06-17 02:30:03)
Eeemm... Też mam fire foxa. Cz w związku z tym mam odinstalować Internet Explorera?
Czy to bezpieczne? Ale jestem ciemny...help. Nie chcę tego szitu na mine kompie.
Kurna ktokolwiek kto jest teraz na tym forum...:/ help
jak wywalisz IE to ci się system posypie (IE jest zintegrowane z GUI (?) w windowsie). możesz go po prostu nie używać, czy zablokować dostęp do niego (Określ dostęp do programów i ich ustawienia domyślne w Dodaj/usuń programy).
co do szybkości FF - mnie w nim najbardziej wkurzało to, że mi się odpalał 5s i więcej czasami. (opera mniej niż 1s). nie wiem dlaczego, może źle skonfigurowałem czy coś, ale jednak się tyle odpalał - a nie będę przeglądarki trzymał cały czas włączonej, bo po co strony się ładowały w tym ssamym tempie (a przynajmniej ja nie zauważyłem większej różnicy).
co do tematu - nie korzystam z FF, więc nie sprawdzę ale funkcja imho przydatna, i jakby była w Operze to bym pewno spróbował co to za cudo.
Ostatnio edytowany przez grejpfrut (2006-06-17 08:44:16)
co do szybkości FF - mnie w nim najbardziej wkurzało to, że mi się odpalał 5s i więcej czasami. (opera mniej niż 1s).
Ja znowu mam tak, że Opera mi się uruchamiała 1,5 minuty, a Firefox od razu wchodzi.
Odinstalowałem tylko IE.exe w Nortonie System Works, ale i tak działa. Nie mam tego tylko Menu Start. Poprostu nie wywaliłem całego folderu, tak jak zalecał program. Jest wporzo!
Ale dzięki za odp. I tak jakby co, to mogę zainstalować to ponownie, albo zainstalować
IE 7.
P.S. Aha! Mógłby ktoś tylko zobaczyć ile waży u niego cały folder IE? Byłbym wdzięczny.
Odp. na profil please.
Ostatnio edytowany przez MistrzSztuki (2006-06-17 14:07:22)