Nie jesteś zalogowany.
Otóż to co w temacie widnieje. Nigdy nie miałem z tym problemów. Od 4 dni coś nie tak działa
Na ekranie ładowania wyskakuje błąd "ERROR CMOS Setup" - coś w tym stylu.
Za pierwszym razem sie zdziwiłem i wystarczył restart (nie poprawnie wykrył pamięć RAM) i wszystko było w porządku.
Za drugim razem padła godzina i data - 01.01.2003
Dziś restart nie pomógł - BIOS wykrył Athlona XP 1100 Mhz ( a mam przecież 2500+ Bartona - 1883 Mhz) i wyskoczył błąd. Po restarcie uruchomiła sie winda ale z takim ustawieniem. O co tu chodzi? Mnożnik sie zmienił?
Jedyne co na początku przychodziło mi do głowy to to, że bateria sie wyczerpała i nie zachowuje ustawień płyta główna przez to ale chyba to nie to
HELP~!
Może ktoś spotkał sie z podobnym problemem i wie jak go rozwiązać bez konieczności jechania do serwisu (i tak niedługo muszę pojechać aby wyczyścili komputer z nagromadzonego kurzu - plomby gwarancyjne )
Nie piszcie czegos w stylu: "trzeba było założyć temat na forach tematycznych o sprzęcie itp" ok? Jak nikt mi tutaj nie pomoże to jadę do serwisu i tyle
EDIT:
wrzucam screen z Everestu
[URL=http://img129.imageshack.us/my.php?image=everest5bd.jpg][/URL]
SUPER! Nie wiem czy to ma jakiś związek (używam FF) przed chwilą byłem zalogowany na tym forum, odświeżam stronę i bah! Muszę sie logować znów Ten problem też mam od 4 dni...
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2006-06-18 13:34:44)
Zrestartuj ustawienia cmos i ustaw taktowanie na 166 mhz
Na tej płycie masz DualBIOS? Jak tak to wgraj stare ustawienia i zobacz czy dalej to samo.
Możesz też wyjąć baterię i wyłączyć wtyczkę od zasilacza - rozładujesz tym samym ewentualne ładunki elektrostatyczne, o ile "pozwolą" ci na to plomby gwarancyjne .
Beavis - to odpada Plomby to koszmar
A wcześniejszy komputer miałem bez nich i zawsze mogłem wyczyścić itp kiedy chciałem.
Jeszcze rok gwarancji mam
gracol - dzieki po zrestartowaniu ustawieień i zmianie taktowania poprawnie wczytało dane z szyny CMOS - "Update CMOS Setum Succesful"
zrzut Everstu z chyba poprawnym ustawieniem:
[URL=http://img208.imageshack.us/my.php?image=everv2dob8pp.jpg][/URL]
pomogło! ale na ile? jestem na 99% pewny że jutro albo to się powtórzy albo jakiś inny błąd wyskoczy. Co to może powodować?
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2006-06-18 14:25:20)
Powoduje to prawdopodobnie zabezpieczenie płyty przed przegrzaniem procesora - występowało to przy płytach pod procki na Socket A - powodując obniżenie jego taktowania do standartowych 100 mhz. (z tego co pamiętam - kiedyś zajmowałem się składaniem komputerów). Generalnie nie powinno już Ci się zdażyć coś takiego.
ard! Ty mnie nie strasz! Nie mam pieniędzy na nową płytę główną. I tak juz odkładam na studia
gracol - jesteś pewny? jak coś to pomożę to mogę jakiekolwiek dane podać. Najlepiej na PM
To jest Socket A z max FSB 400Mhz, Procesor jaki mam to AMD Athlon 2500+ Barton (FSB 333 MHZ).
Spójrz na screen co podałem wyżej nie znam sie dobrze ale ustawiona magistrala pamieci to ~200Mhz (poprawne to?)
Mówisz, że przed przegrzaniem... bardzo możliwe, że nagromadzony kurz bardzo przeszkadza a ja przez plomby nie mogę się dostać do niego.. I tak serwis i tak
EDIT: kurzu jest sporo Mam zły obieg powietrza w obudowie mimo dodatkowego wentylatora o zmniejszonej mocy na ściance bocznej (chałas!) i szybce niebieskiej - co nieco widać
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2006-06-18 14:39:42)
Powoduje to prawdopodobnie zabezpieczenie płyty przed przegrzaniem procesora - występowało to przy płytach pod procki na Socket A - powodując obniżenie jego taktowania do standartowych 100 mhz. (z tego co pamiętam - kiedyś zajmowałem się składaniem komputerów). Generalnie nie powinno już Ci się zdażyć coś takiego.
Hymmm chyba nie na Socket A... sam bawię się w podkręcanie procków na tej podstawce i pierwsze słyszę o czymś takim... jest, co prawda, zabezpieczenie termiczne, ale ono wyłącza zasilanie płyty .
Gdakanie nic nie da jeśli nie widzisz co jest "pod budą". Od kurzu... nie wydaje mi się, chociaż na małym radiatorze i słabym wentylatorze to możliwe. Osobiście spotkałem się z jednym (podobnym przypadkiem) - też składali w sklepie - po zdjęciu radiatora okazało się, że ktoś zapomniał odkleić taśmy ochronnej ze spodniej strony radiatora... po jakimś czasie folia stopiła się i nie szło jej zdjąć bez zdrapania (porysowania) z metalu.
Niestety, ale taki są uroki kupowania złożonego zestawu - nie wszyscy muszą się znać na tym, jednak od sprzedawców trzeba wymagać podstaw.
EDIT: To już całkiem poza tematem... zauważyłem, że masz ustawione FSB mniejsze niż taktowanie pamięci - dla AMD nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Jednak jak ci dobrze działa (i nie masz problemów z tym) to nie przejmuj się tym co właśnie napisałem .
Ostatnio edytowany przez Beavis (2006-06-18 15:05:24)
oh god!
~ard nie rob czlowiekowi wody z mózgu jak widzisz na skreenie to wszytsko ma dobrze ustawione. barton jest taktowany na 166, a ram na 200. czyli asynchronicznie. i tak moze byc. tyle tylko ze nie jest to ustawienie dobre. lepiej ustawic synchronicznie, tzn: fsb 166 i ram 166. wtedy jest wzrost predkosci, a w zamian za to mozna sie pobawic timingamim dodatkowo jeszcze. i nie sadze zeby ~kisielowi sie plyta walila, a jedynie ten grzejnik przeczyscic trzeba.
~kisiel: sprobuj kupic SPRĘŻONE POWIETRZE w aerozolu i tym troche dmuchnac jezeli nie mozesz rozkladac kompa i masz plomby. tylko nie przy wlaczanoym kompie OFKOZ
Tylko uważaj, żebyś z wiatraków prądnic nie porobił :]
EDIT: To już całkiem poza tematem... zauważyłem, że masz ustawione FSB mniejsze niż taktowanie pamięci - dla AMD nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Jednak jak ci dobrze działa (i nie masz problemów z tym) to nie przejmuj się tym co właśnie napisałem .
Nic dziwnego bo płyta obsługuje FSB 400Mhz na Socket A (Athlon 3000+ do 3200+). Jak ją Kupowałem z Athlonem 2500+ z Rdzeniem Barton (333Mhz) miałem zamiar kiedś zmienić go na taki co wcześniej napisałem Właśnie dlatego Posiadam 2 kości pamięci x2 DDR 256 mb 3200PCI (400mhz). Wiem o co wam chodzi z tym ustawieniem jednak jak mam ustawić synchronicznie? Zauważyłem słabszą wydajność n tych pamięciach niż u kumpla (mimo iż on ma tylko jedną kość 256ram (333mhz) i ten sam procek i mimo!! to że moja płyta obsługuje dual channel dla ram.
A wode z mózgu to teraz mi zrobiliście
W końcu mam siezacząć martwić o komputer czy nie? Co powinienem zrobić? Przeczyszczenie powinno pomóc? Są tony kurzu bo pisałem, ze obiegu powietrza nie mam najlepszego w obudowie.
Ale sam napisałeś, że nic nie możesz zrobić bo masz plomby na kompie . Ja się nie wypowiadam, bo nie wiem na jakiej zasadzie są one założone (plomby).
Co do pamięci... napisałem, że jeżeli nie widzisz różnic to zostaw jak jest... w praktyce wcale tak nie musi być, iż synchronicznie=lepiej.
A kurz ma tyle wspólnego z Twoim problemem co zeszłoroczny śnieg z grą Polaków na Mundialu .
A kurz ma tyle wspólnego z Twoim problemem co zeszłoroczny śnieg z grą Polaków na Mundialu .
Niekoniecznie. Spotykałem się kilka razy z przypadkami, że zalegający kurz, blokował wiatrak i nie pozwalał na odpowiednią prędkość obrotu, a co za tym idzie odpowiednie odprowadzenie ciepła
Beavis napisał:A kurz ma tyle wspólnego z Twoim problemem co zeszłoroczny śnieg z grą Polaków na Mundialu .
Niekoniecznie. Spotykałem się kilka razy z przypadkami, że zalegający kurz, blokował wiatrak i nie pozwalał na odpowiednią prędkość obrotu, a co za tym idzie odpowiednie odprowadzenie ciepła
To chyba ten komputer musiał stać na jakiejś hali, na której mało co się sprząta, albo jak ktoś zagląda "pod maskę" raz na rok lub też założył sobie filtry na wiatraczki .
Kisiel, ty tam nic nie grzeb! Właśnie jesteś na dobraj drodze do zjarania płyty! Poczytaj sobie dzieki.net, benchamrk.pl itp. strony o sprzęcie! Podpowiem Barton pracuje na 2*166MHz a nie na 2*200MHz! Jeśli nie masz dobrago chłodzenia (żeby się nie rozpisywać ~200 zł za chłodzenie) to możesz się już z prockiem pożegnać.
Czy ja wiem. Moj bartonik 2500+ chodzi na 2*200Mhz calkiem sprawnie bez rewelacyjnego chlodzenia (wentylatorek pentagram 1/3 miedź) przy minimalnie podniesionym napieciu.
U mnie kiedyś telewizor był tak zakurzony, że nie działał (nie znam się ani trochę na elektronice i nie wiem, czy może mieć to coś wspólnego z komputerem). Facet w naprawie na pytanie ile się należy odpowiedział: "No wie pan, za odkurzenie 15 zł". Jak na odkurzenie tak małej powierzchni to drogo.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Nic dziwnego bo płyta obsługuje FSB 400Mhz na Socket A (Athlon 3000+ do 3200+). Jak ją Kupowałem z Athlonem 2500+ z Rdzeniem Barton (333Mhz) miałem zamiar kiedś zmienić go na taki co wcześniej napisałem Właśnie dlatego Posiadam 2 kości pamięci x2 DDR 256 mb 3200PCI (400mhz). Wiem o co wam chodzi z tym ustawieniem jednak jak mam ustawić synchronicznie? Zauważyłem słabszą wydajność n tych pamięciach niż u kumpla (mimo iż on ma tylko jedną kość 256ram (333mhz) i ten sam procek i mimo!! to że moja płyta obsługuje dual channel dla ram.
oj, podstawy by się przydały
ustaw w biosie fsb 166 - pewnie to juz masz zrobione następnie w opcjach pamięci zmień ustawienie na manual i taktowanie 166mhz . wtedy masz synchronicznie - bo tak samo chodzi magistrala cpu i magistrala ram. dokladnie ci nie powiem jakie opcje, bo w roznych modelach plyt sie roznie toto zwie. to ze masz 400tki nie znaczy ze nie mozesz ich puscic wolniej ale za to powinny ci pojsc na timingach cl 2.5 czy nawet 2.0. ale tego nie przestawiaj jesli nie mozesz rozlozyc kompa, bo ci moze nie wstac jedynie softwareowo, a nie w biosie - tylko nie moge sobie przypomnie jak ten progs do tego sie zwal. jezeli zrobisz tak jak napisalem masz wzrost wydajnosci w okolicy 20-30%
kurz moze powodowac spore problemy, jesli chodzi o odprowadzanie ciepla. rowniez powoduje gromadzenie sie ladunkow elektrostatycznych, co w wyniku moze dawac rozne 'dziwne' objawy. dlatego regularne czyszczenie elektroniki jest bardzo wskazane.
Według mnie wine ponosi za to bateria płyty głównej. Jeżeli komp jest na gwarancji to sugeruję go zanieść do sewisu. U mnie miałem problem z CMOS (powracał mi do ustawień default) - wymieniłem baterie i wszystko jest w porządku. Jeśli nie miałbyś plomb sugerowałbym przemienić zworkę na płycie, tak aby powrócił do ustawień podstawowych, a później ustawić go na nowo lub jeśli płyta nie jest w takową wyposażona to po prostu jak wspomniał ~Beavis wyjąć i z powrotem włożyć baterię.
A jeśli jesteś wstanie przeżyć bez kompa jakiś czas to oddanie do serwisu (jak jest na gwarancji) niczym na pewno nie zaszkodzi, a pozwoli wyeliminować wszelkie ryzyko. I o to chyba Ardowi od samego początku chodzi
Ostatnio edytowany przez Suchy (2006-06-18 17:24:39)
Eeee tam Suchy, nie ma to jak odrobina eksperymentów. Ja w ten sposób się uczyłem, a spalić udało mi się tylko jednego kompa (a były ich setki:D)
czlowiek uczy sie na bledach, a nie na tym, ze oddaje do serwisu