#21 2006-06-18 17:31:33

Beavis
Zbanowany

Odp: Szyna CMOS - problem ustawienia

gracol napisał:

Eeee tam Suchy, nie ma to jak odrobina eksperymentów. Ja w ten sposób się uczyłem, a spalić udało mi się tylko jednego kompa jezor (a były ich setki:D)

Święte słowa szpan.
Poza tym nigdy nie masz pewności, co za "fachowiec" zajmował się twoim sprzętem. Bo teraz firm zajmujących się sprzedażą urządzeń komputerowych (tudzież ich naprawą/składaniem) powstało jak w cholerę - wcześniej opisywałem jak to w cudowny sposób założono radiator na procesor.

papa

#22 2006-06-18 17:42:18

Kisiel
Użytkownik

Powtórzę słowa Beavisa : Święte Słowa! Znam ludzi z tego servisu - nei umieją dużo wiecej ode mnie. jezor Pytam sie was (wiem że niektórzy tutaj naprawdę znaja sie na rzeczy respekt) po to aby wiedzieć co powiedzieć w serwisie.
Najwcześniej tam pojadę we wtroek smutny - potrzebuję pomocy w przewiezieniu autobusem na drugi koniec wrocławia smutny

Na gwarancji nie jest! przedstawia ieto tak. Plomby są założone w miejscach łączących płytę główną (przy śrubkach). Jeśli nie są zerwane to serwis daje : 2 lata gwarancji na całość +1 rok bezpłatnego serwisu. Została mi ta ostatnia opcja oczkod Komputer mam troszke ponad 2 lata

Nie jest to też gotowy zestaw jak ktoś wczesniej napisał. Razem z przyjacielem dobieraliśmy części + konsultacja ze znajomym informatykiem smile

nazgohul - mówisz podstawy oczkod BIOS to nei są takie podstawya prócz ustawień przeróżnych dot. sprzętu i przetaktowań praktycznie sie tam nie zagląda jezor Mimo to dzięki WAM WSZYSTKIM i waszym poradom moja wiedza stale się powiększa smile

10721827ve.gif

#23 2006-06-18 17:52:49

nazghoul
Użytkownik

my sie chyba nie zrozumielismy smile_big
[cytuj]Plomby są założone w miejscach łączących płytę główną (przy śrubkach).[/quote]
to znaczy, ze obudowe mozesz otworzyc? cały czas sadzilem ze nie;)

jesli serwis za friko to co tam, niech sie męczą;)

[EDIT] ~kisiel: a te ustawienia co ci podalem to i tak sobie pozmieniaj - komp ci  będzie lepiej chodził.

Ostatnio edytowany przez nazghoul (2006-06-18 17:54:13)

#24 2006-06-18 17:59:38

Kisiel
Użytkownik

my sie chyba nie zrozumielismy smile_big

Kisiel napisał:

Plomby są założone w miejscach łączących płytę główną (przy śrubkach).

nazghoul napisał:

to znaczy, ze obudowe mozesz otworzyc? cały czas sadzilem ze nie;)

NIE moża bez ich zrywania. Plomby są z tyły w miejscu łączeń smutny

Jakby można było otworzyć obudowę to bym zamiast tutaj pisać, wyczyściłbym najpierw. Problem by się nadal pojawaił to dopiero zaczął bym sie martwić.

nazghoul napisał:

[EDIT] ~kisiel: a te ustawienia co ci podalem to i tak sobie pozmieniaj - komp ci  będzie lepiej chodził.

Zaraz to zrobię smile tzn. mam zmienić taktowanie RAM-u na 166 tak? czy jeszcze coś?

EDIT: złemu obiegowi powietrza sądzę, że przskadza wielkie podłączenie IDE do dysku i DVD (jest tak ustawione, że zbiera chyba wszystko)
D****E z servisu tak zostawili jak przyjechałem po odbiór ponad pół roku temu, założyli plomby izapakowali do pudła. Potem jak to zauważyłem w domciu to nie miałem już nerwów...

Ostatnio edytowany przez Kisiel (2006-06-18 18:17:29)

10721827ve.gif

#25 2006-06-18 18:08:09

nazghoul
Użytkownik

~kisiel: napisałeś
[cytuj]Plomby są założone w miejscach łączących płytę główną (przy śrubkach).[/quote]
co nie jest zgodne z prawdą oczkod jeśli już to "plomby założone sa z tyłu OBUDOWY - na śrubkach"

zmiana taktowania ramu wystarczy

#26 2006-06-18 18:09:12

songoku
Użytkownik

Plomby ja się postarasz można samemu ściągnąć i założyć z powrotem, ja tak zrobiłem u brachola jak chciał kiedyś zmodernizować kompa i był na gwarancji. Jednakże jak już coś się stało to oddaliśmy do serwisu i pamiętam, że wymienili wtedy RAM, a o wcześniej ściągniętych plombach się nie zorientowali jezor

#27 2006-06-18 18:10:35

Beavis
Zbanowany

Kisiel napisał:

EDIT: złemu obiegowi powietrza sądzę, że przskadza wielkie podłączenie IDE do dysku i DVD (jest tak ustawione, że zbiera chyba wszystko)

Z tego co rozumiałem, to chodzi ci o szerokość taśm, że stawiają za duży opór powietrza? Na to da się łatwo zaradzić jezor. Można zainwestować z okrągłe taśmy lub (metoda wypróbowana u mnie) porozcinać żyły w taśmie i złożyć w rulonik, po czym zakleić taśmą przylepną... nowa taśma cojest powyżej 20zł, zwykła + modding jakieś 10 zł.

papa

#28 2006-06-18 18:15:59

Kisiel
Użytkownik

No tak.. Miałem tak samo w moim starociu oczkod

Tych plomb nie zdejmę/odkleję bez problemu. smutny Niedawno je zmienili na inne. Klej i papier jest inny. Strasznie cięzko byłoby mi to zrobić samemu.

10721827ve.gif

#29 2006-06-18 18:30:20

gracol
Użytkownik

Kisiel napisał:

No tak.. Miałem tak samo w moim starociu oczkod

Tych plomb nie zdejmę/odkleję bez problemu. smutny Niedawno je zmienili na inne. Klej i papier jest inny. Strasznie cięzko byłoby mi to zrobić samemu.

Ja swojego czasu po prostu "suszyłem" je bardzo ciepłym strumieniem powietrza. Nie było takiej, która by nie odeszła. Ale to było dawno temu,bo KTO DO CHOLERY dzisiaj zakłada plomby? Przecież gwarancja obejmuje i tak poszczególne elementy składowe komputera. Totalny idiotyzm.

#30 2006-06-18 18:38:30

Kisiel
Użytkownik

gracol napisał:

Ja swojego czasu po prostu "suszyłem" je bardzo ciepłym strumieniem powietrza. Nie było takiej, która by nie odeszła. Ale to było dawno temu,bo KTO DO CHOLERY dzisiaj zakłada plomby? Przecież gwarancja obejmuje i tak poszczególne elementy składowe komputera. Totalny idiotyzm.

Moze i mógłbym je zerwać ale:
- większość podzespołów które sie tam znajdują mają gwarancję 2 lata (prócz pamięci - dożywtonia), więc trzeci rok piechotą nie chodzi oczkod
- Jak napisałem wcześniej, juz mam go ponad 2 lata więc zerwanie nie wchodzi w gre
- teraz wreszcie podam gdzie to kupiłem jezor Wtedy firma była jakotaka, teraz na skraju bankructwa beznadzieja CompAGE (AGE Computers) - niech nikt tam nic nie kupuje! Szczerze odradzam. Niemiła obsłga, fuszerka w wielu momentach i masa komputerów zwracanych/oddawaych do serwisu. (raz sie naczekałem ponad 3 godziny aby tylko przyjeli komputer (a byłem łącznie przez te 2 lata ponad 6 razy!!!) i powiedzieli abym przyjechał za tydzień. Najlpesze rzeczy wypisują w papierach gdy sie zostawia komputer u nich [roftl] Przykład: "usterka: Marcin wie")

10721827ve.gif

#31 2006-06-18 18:44:27

gracol
Użytkownik

Kisiel napisał:

Moze i mógłbym je zerwać ale:
- większość podzespołów które sie tam znajdują mają gwarancję 2 lata (prócz pamięci - dożywtonia), więc trzeci rok piechotą nie chodzi oczkod

To Cię rozczaruję, bo zazwyczaj ten dodatkowy rok "serwisowy" nie jest na podzespoły tylko na serwis rozumiany jako: "Halo? Windoz mi nie działa..." Dale możesz sobie dopowiedzieć smile

#32 2006-06-18 18:48:36

Kisiel
Użytkownik

gracol napisał:

To Cię rozczaruję, bo zazwyczaj ten dodatkowy rok "serwisowy" nie jest na podzespoły tylko na serwis rozumiany jako: "Halo? Windoz mi nie działa..." Dale możesz sobie dopowiedzieć smile

Powiem jedno: mylisz się. Nie udowodnię ci tego ale przekonam się/cię dokładnie jak pojadę. Zresztą dla pewności jak ostatni raz tam byłem, od szefa usłyszałem co innego jezor

10721827ve.gif

#33 2006-06-18 19:09:57

gracol
Użytkownik

Obym się mylił, ale praktyka niestety jest po mojej stronie jezor

#34 2006-06-18 19:22:28

Kisiel
Użytkownik

gracol napisał:

Obym się mylił, ale praktyka niestety jest po mojej stronie jezor

A jeśli masz rację to po prostu zerwę plomby i sam sobie poradzę jezor jezor CO ZA RÓŻNICA? XD

10721827ve.gif

#35 2006-06-18 19:47:00

Suchy
Użytkownik

Dlatego trzeba uważać gdzie się skłąda kompa. Ja zawsze kupuję (jeśli całość) w firmie Infoglob. Tam wiedzą co robią, żadnych durnych plomb na łączeniach, a serwis wie o co chodzi. No i każdy podzespół 3 lata gwarancji 9chyba, że się ma RAM na wieczystej jezor)

#36 2006-06-18 20:13:32

gracol
Użytkownik

A ja składam sobie sam, tylko trwa to zazwyczaj ponad miesiąc zanim wszystkie części jakie chcę uda się sprowadzić smile_big

#37 2006-06-18 20:34:15

nazghoul
Użytkownik

popieram powyzsze rozwiązanie oczkod

#38 2006-06-18 21:13:16

George
Użytkownik

A tu mamy już wcześniej wspomniany kurzyk, co prawda nie jest tak sympatyczny jak w "Tonari no Totoro", ale też dość pokaźny smile
[URL=http://img216.imageshack.us/my.php?image=dscn1033resize5ri.jpg]dscn1033resize5ri.th.jpg[/URL]
[URL=http://img204.imageshack.us/my.php?image=dscn1036resize2ck.jpg]dscn1036resize2ck.th.jpg[/URL]
Zdjęcia zrobione podczas wczorajszego odkurzania kompa jezor.

#39 2006-06-18 21:16:58

fef212
Użytkownik

Kisiel napisał:

Nic dziwnego bo płyta obsługuje FSB 400Mhz na Socket A (Athlon 3000+ do 3200+). Jak ją Kupowałem z Athlonem 2500+  z Rdzeniem Barton (333Mhz) miałem zamiar kiedś zmienić go na taki co wcześniej napisałem smile

Zmieniac proca nie ma sensu. Po 1sze, nie znajdziesz juz raczej nic dobrego pod socket A, chyba ze jakies komisy, allegro itp. Po 2gie nie ma sensu, bo athlon 2500 bardzo fajnie sie kreci. Sam go mam i na dniach bedzie smigal jako 3200. Dodam, ze posiadam mobo epox 8rda+, 2x 256 infineon pod 166 (dual channel 333). Jedyne czego potrzebujesz do takiego zabiegu, to lepsze chlodzenie. Wprawdzie ciezko juz takie dostac normalnie w sklepie pod ten stary socket, ale mnie sie udalo. Wydatek rzedu ok 100 zlociszy.

Co do kupowania kompow, to zestawy lepiej skladac samemu (dobor czesci), z ew pomoca kumatych znajomych i oczywiscie w sklepie z renoma. Lepiej doplacic te 200 zeta (czesto podejrzanej jakosci sklepy oferuja tansze podzespoly) i cieszyc sie sprawnie dzialajacym zestawem, niz potem meczyc sie z glabami w serwisie lub (mialem takie przypadki u znajomych) tego serwisu nie miec, bo sklep padl...  W Lublinie polecam Vico, zdecydowanie odradzam Return - lubia leciec w palke z klientem i tak naprawde nigdy nie wiesz co u niech kupisz, a serwis maja jedynie z nazwy.

Ostatnio edytowany przez fef212 (2006-06-18 21:19:42)

#40 2006-06-18 23:26:36

Kisiel
Użytkownik

George napisał:

A tu mamy już wcześniej wspomniany kurzyk, co prawda nie jest tak sympatyczny jak w "Tonari no Totoro", ale też dość pokaźny smile
[URL=http://img216.imageshack.us/my.php?image=dscn1033resize5ri.jpg]dscn1033resize5ri.th.jpg[/URL]
[URL=http://img204.imageshack.us/my.php?image=dscn1036resize2ck.jpg]dscn1036resize2ck.th.jpg[/URL]
Zdjęcia zrobione podczas wczorajszego odkurzania kompa jezor.

W porównaniu do mojego to masz czysto smile_big SERIO!

fef212 napisał:

Zmieniac proca nie ma sensu. Po 1sze, nie znajdziesz juz raczej nic dobrego pod socket A, chyba ze jakies komisy, allegro itp. Po 2gie nie ma sensu, bo athlon 2500 bardzo fajnie sie kreci. Sam go mam i na dniach bedzie smigal jako 3200. Dodam, ze posiadam mobo epox 8rda+, 2x 256 infineon pod 166 (dual channel 333). Jedyne czego potrzebujesz do takiego zabiegu, to lepsze chlodzenie. Wprawdzie ciezko juz takie dostac normalnie w sklepie pod ten stary socket, ale mnie sie udalo. Wydatek rzedu ok 100 zlociszy.

Przeczytaj co ja napisałem wcześniej smile "Miałem zamiar"... szybko zrezygnowałem z kilku powodów technicznych, finansowych itp.

10721827ve.gif

Stopka forum

© Animesub.info 2024