Nie jesteś zalogowany.
Mam problem natury technicznej. Otóż podczas wykonywania zwykłych czynności na kompie na pulpicie pojawiają mi się kolorowe kropeczki i paseczki. Natomiast podczas uruchomienia np. gry tekstury strasznie się załamują jak to jest na screenie i komputer się wiesza. Podczas uruchamiania systemu wyskakuje informacja: Hardware Monitor fund an error. Enter Power setup for details. Press F1 to continua, Del for enter Setup. Więc wchodzę w ustawienia biosa w zakładke Hardware Monitor I widzę coś takliego:
MB Temperature 44stopniC/111stopniF
CPU Temperature 76C/168.5F
CPU Fan Speed waha się od 2922 do 2947PM
CHASSIS Fan Speed N/A
VCORE VOCTAGE 1.71V
+3.3V VOCTAGE 2.68V
+5V VOCTAGE 4.24V
+12V VOCTAGE 12.54
Czy to oznacza że pada mi zasilacz??.
Bios: Award modular BIOS v6.0
Procesor: AMD Athlon(TM) XP 1800+, MMX, 3DNow, ~1.5GHz
Pamięć: 255MB RAM DiectX 9.0c
Karta graficzna: Radeon 9550 128mb
[URL=http://img205.imageshack.us/my.php?image=schowek014ti.jpg][/URL]
Raczej zasilacz nie wyrabia i moze to negatywnie odzialywac na inne elementy (jak np karta grafiki), standard ATX dopuszcza bodajze odchyly napiecia rzedu 5%. Procek ci sie rowniez mocno grzeje przez co bardziej obciaza zasilacz, zalecam odkurzanie .
Jaki to zasilacz?
EDIT: sprobuj wykonac test programem prime95 - powinien przetestowac stabilnosc twojego sprzetu, kilku godzinny test wystarczy w miedzy czasie looknij jaka procek ma temperature pod obciazeniem.
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-06-24 08:52:50)
hmm czy podkręcałeś procka? 76 stopni to cholernie duzo, karta garficzna byla podkrecana? jakiej marki zasilacz?
Megabajt z tego co tu pisze nic nie było podkręcane.
heh czyli do wymiany??.
Hahaha uśmiałem się przy tym tekscie dobra wymontowuje to dziadostwo i smigam do sklepu po nowy . Temat do usunięcia. Dzięki za upewnienie się co do usterki.
Aha to jaki poradzicie mi kupić taki nie za drogi ale dobry powiedzmy do 200zl bo więcej nie mam.
Ostatnio edytowany przez Hidek (2006-06-24 09:12:27)
Ja mam Chieftec'a 360W z duzym 12cm wentylatorem. Kosztowal mnie rok temu cos kolo 150zl i jestem z niego zadowolony. Jako ze to bylo dosc dawno, wiec teraz za ta cene pewnie kupisz zasilacz o wiekszej mocy . Link. Kupujac zasilacz zwroc uwage na to czy ma aktywne PFC, gdyz takie zasilacze sa efektywniejsze w dzialaniu - cechuja sie wieksza sprawnoscia czyli mniej energi jest poswiecanej na prace zasilacza (zasilacze z pasywnym PFC maja przelacznik do zmiany napiecia 110V/230V zas z aktywnym PFC takiego czegos juz nie maja i przelaczanie realizuja automatycznie).
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-06-24 09:33:18)
Ciekawe bo ja teĹź mam Chieftec'a 360W.
hidek : skoro w biosie masz takie spadki napiec (zamiast 5v - 4.24) gdzie praktycznie zadnego obciazenia nie ma to zasilacz do wymiany jest na 100%. tak jak poprzednicy moge polecic chiefteca, a jesli chcesz cos tanszego to modecoma (ale tu roznie z modelami jest - jeden lepszy, jeden gorszy - poszukaj testow). wogole cud, ze ci sie komp uruchamia megabajt to najgorszy syf jaki moze byc, i miales szczescie, ze ci sie cos nie spalilo
tom_21: dzieki, wniosles duzo do dyskusji
Widzę, że łączycie się ze mną w bólu i cierpieniu, przez jakie muszę przechodzić, dzięki ale najgorsze jest to, że w komputerowym był tylko jakiś syf za 50zl a większość jest w sobotę nieczynna i muszę poczekać do poniedziałku!!. Ryzyk fizyk jak się do tej pory nic nie spaliło to pociągnie jeszcze trochę.
Ostatnio edytowany przez Hidek (2006-06-24 11:22:58)
Do tej pory.. ale już jak zauważyłeś widać efekty Zasilacz słabnie z czasem i teraz już jest to widoczne, dlatego ostrożnie, jeżeli są takie problemy ja ci radzę częściej wyłączać kompa żeby się chłodził trochę albo jakiś wentylator domowy taki duży jak masz postaw przy kompie
Bo dobrze to nie wygląda, a lepiej "stracić" z życia te kilkanaście godzin bez kompa, niż potem nowy kupować co będzie trwać dłużej i kosztować trochę
Reasumując: Trzeba być profilaktyczny i zapobiegawczy!
Polecam poszukać zasilacza tego typu [URL]http://sklep.benchmark.pl/pelny_6626.html[/URL]
p0zdro
n0need
Hmmm... Moim zdaniem to pamięć na karcie. Jeśli wymiana zasilacza nie pomoże to masz grafike do wymiany. Już widziałem kiedyś takie objawy
PZDR
dobra.. nie przesadzajcie..
Miałem niemalże dokładnie taką samą sytuację.
Kolorowe kropki kreski na pulpicie i zaniżony voltage.
Przyczyną było.. niedociśnięcie karty graficznej w slocie. Dosłownie o milimetr! Aż mi oczy wybałuszyło.
Dużo się napociłem by ją wcisnąć ten 1 milimetr dalej i nie złamać ale pomogło.
Inna przyczyną może być albo uszkodzona karta, albo tak jak pisali poprzednicy za słaby zasilacz (zwłąszcza to 2.68 zamiast 3.3). To czy zasilacz nie wyrabia można łątwo sprawdzić. Odłącz urządzenia które nie są niezbędne (dodatkowe dyski, napędy, dźwięk itp). Jeśli na karcie będziesz miał spowrotem prawidłowy voltage to masz potwierdzenie, że to zasilacz.
Ja tu widzę jeszcze inne niebezpieczeństwo - temp. płyty głównej. Wraz opór powoduje, ze wraz ze spadkiem napięcia rosnie temp. w kompie, tak wiec jeśli chcesz zeby komp nie zdechł całkiem, wymień ten zasilacz. Temp procka też wysoka, tak jakbys rzeczywiście go podkręcił.
Jakie powinny być prawidłowe napięcia w zasilaczach ATX:
LINK
Kalkulator, który pozwoli ci obliczyć ile twój zasilacz potrzebuje prądu, aby sprzęt działał prawidłowo - do wyniku dodaj okolo 50W zapasu mocy i kupuj odpowiedni:
LINK
Ostatnio edytowany przez songoku (2006-06-24 12:22:08)
Przedmowcy powiedzieli juz chyba wszystko na temat, ale wtrace swoje czy grosiny Jesli masz malo sarki, to polecam zasilke ModeCom Feel LC 350ATX. Koszt to jakies 80-90 zeta, a naprawde urzadzonko daje rade. Dodatkowo wyczysc kompa, sprawdz mocowania urzadzen w slotach (Suchy dobrze prawi).
~fef212 Mam właśnie taki sam zasilacz co ty. Wiem, że nie markowy, ale potrzebowałem cos na szybko a wtedy (ok. 6 miecha temu) nie miałem akurat kasy. Po obliczeniach kalkulatorem (tym co wyżej podałem) zdecydowałem się właśnie na niego i nie narzekam.
BTW Sarki to jakies nowe określenie, czy po prostu błąd?
Sarki to znaczy piniendzy Co do zasilacza, to fakt, nie jest to Chieftec, ale naprawde daje rade, napiecia juz drugi roczek ladnie trzyma itp itd. IMO nie masz lepszego wyboru jak z groszem nie smierdzisz