Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Witam,
mam bardzo dużo bajek na kasetach VHS (to nagrywane z TV, to kupione - oryginały) i chciałbym przenieść tą kolekcję na płyty DVD.
I właśnie ... czy moiże ktoś mi powiedzieć jak się robi VHSRip i czym ???
Jeżeli to potrzebne to mój sprzęt:
Precesor: ADM Athlon 2600+ XP
Karta Graficzna: Gigabyte GeForce 6600 250 MB DDR 128 bit
Proszę o odp.
Ostatnio edytowany przez peter_14 (2006-06-30 10:56:49)
hmm jesli nie masz VIVO w graficznej to musisz kupic karte do zgrywania obrazu analogowego...
a robi się to tak...
masz karte TV podłaczasz wyjscie antenowe z video to wejscia na karcie TV podlaczasz dzwiek z video->karta dzwiekowa. Odpalasz coś do łapania obrazu np. freeVCR, wybierasz obraz "cable" a dzwiek w zaleznosci od podlaczenia go do karty line in/mic. Ustawiasz parametry kompresji i sruuu... zgrywa się
Ostatnio edytowany przez Cain (2006-06-30 10:21:41)
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
A nie da rady bez karty TV ??? Nie mam takiej. Nie można jakoś podłączyć do kary graficznej czy cuś ???
Odp.
A vivo to karta tv w karcie graficznej.
Czyli jest wyjście i wejście.
A w zwykłej karcie jest tylko wyjście tv.
Jak nazwa wskazuje VIVO - Video In Video Out. W wielu kartach graficznych jest to zaimplementowane (tych z wyższej półki lub przystosowanych specjalnie do tego) np. All-In Wonder Radeon (w różnych wersjach).
Oczywiście są też specjalistyczne karty do tego i nie powinny nadwyrężyć budżetu przeciętnego zjadacza chleba
Piszesz, że masz sporo tego na VHS - przy dużych ilościach to koszt karty ci się zwróci
Ja dużo zgrywam z VHS nie tylko dla siebie, ale i w celach zarobkowych. Wykorzystuję Video IN z karty graficznej lub Pinnacle DVB a zgrywam programem Pinnacle Studio v. 9.4.5. Bardzo przyjazny program, w którym można sobie zrobić authoring, jednak 1GB ramu (512MB to dolna granica) potrzeba do zgrywania w czasie rzeczywistym i wydajny procesor (twój te wymagania spełni), no i jak mówili poprzednicy karta z Video IN. Audio do Line IN
Ostatnio edytowany przez marduk666 (2006-06-30 15:06:34)
Wiesz.. progfesjonalne kartu mopntażowe mają to do siebie, że odciążają procesor. Miałem przyjemność kiedyś pracować na takiej jednej za cenę ponad 1000zł właśnie od firmy Pinnacle. wartość ceny było widać możliwej jakości materiału w stosunku do wydajności kompa do któego była podłączona.
Ludziska takie coś znalazłem w pudełku od KARTY GRAFICZNEJ
http://img247.imageshack.us/my.php?image=wtyczka1cq.jpg - sorry, ale nie umiem dodawać miniaturek (czy ktoś może mi wytłumaczyć?, ale CZY TA WTYCZKA JEST DOBRA?)
Czy przez to można zrobić VHSRip lub TVRip ???
Proszę o odp.
Ostatnio edytowany przez peter_14 (2006-07-01 13:09:30)
Masz tam wejściawyjścia: czincze i antenowe. Jest też wtyczka antenowa. Za jej pomocą możesz połączyć się z VHS lub jesli masz to kablem czincze.
Strony 1