Nie jesteś zalogowany.
ej a niewiecie jaki uciąg ma moja płyta główna tzw ile maximum rami procek i karte uciagnie.....ECS K7S6A rev:1.0
Ostatnio edytowany przez cRPG (2006-07-11 13:45:27)
no ..........zasilacz .......................chciałem kupić nową karte ale przy tym sprzęcie co mam i jeszcze nowa karta chyba by mój stary nieuciągną więc kupiłem PS 400W
Ostatnio edytowany przez cRPG (2006-07-11 13:45:39)
mój obecny sprzęt to geforce 5600 512 ddr i duron 1300 dysk 120 gb płyta se radzi
Ostatnio edytowany przez cRPG (2006-07-11 13:48:02)
aha dzieki za porady na pewno wezme je pod uwage zloze niedlugo jeszcze raz to do kupy i zapodam wtedy ocenicie i odrazu zobaczymy ile mnie to wyjdzie
Jak dysk, to Western Digital Półtora roku temu kupiłem sobie 80GB Seagate'a (z przyzwyczajenia), który padł kilka dni później. Od razu wymienili mi go na WD, który bez zakłóceń działa po dziś dzień.
Zasilacz? Wiele osób ignoruje kwestię zasilacza i kupuje najtańsze badziewie (Deer? brrr...). A potem wrzaski, jęki i płacz jak ich zakup spali im wszystko, prócz samego siebie A przecież wystarczyło wyciągnąć z portfela trochę więcej gotówki i kupić np. coś takiego.
Płyta główna ECS... Fuj!
Ostatnio edytowany przez Noctis (2006-07-11 13:50:29)
3DMark03 - 8223 pkt
3DMark05 - 3273 pkt
Komputer testowy:
Pentium D 540
Abit AS8 (i865PE)
2 X 512 Corsair
osz ty...
Kisiel napisał:A może nawet dałbym więcej niż kubik;)
O żesz ty....
Sempai - 120gb i wzwyż Maxtor robi dobre dyski 2 takie posiadałem i żadnych problemów mimo eksploatacji na wysokich obrotach.
Przed wybraniem zasilacza zdecyduj sie czy chcesz miec chłodzenie aktywne czy pasywne (jest też pół-pasywne ale nie wiem jak sie spisuje)
Najbardziej mnie zastanawia czy lepsze karty ati czy nvidi.
Chociaż sam mam kartę Ati.
Jakie.. karty? masz referencyjną? Bo inaczej to ATI i Nvidia nie produkują kart! To są producenci GPU człowieku. Na płytce jest wiel innych podzespołów od przeróżnych firm, np.
karta na której umieszca sie poszczególne elementy, pamięć ram (np. Samsung często jest w kartach graficznych), wentylator z radiatorkiem, gpu, itp.
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2006-07-11 14:26:28)
aha thx ja zamierzalem zlozyc cos w stylu
plyta glowna: AMD S939 ABIT AN8-SLI nForce4 S939
procka:AMD S939 ATHLON 64 3000+ BOX 1.8GHz/S-939
ram:DDRAM 1024MB (2x 512) 400 MHZ CL 2,5 - GEIL
dysk: SATA SEAGATE 160 GB S-ATA II
no i nad karta mysle xD
caly zestaw przyzwoity, ale mam pare zastrzezen:
1. zastanow sie nad plyta glowna, bo jesli nie masz zamiaru odrazu kupic 2 grafik to SLI praktycznie nie jest tobie potrzebne, powiedzmy za rok bedziesz chcial dokupic druga grafike i mozesz miec problem z kupieinem kompatybilnej. Niewiem jak z roznca ceny plyty obslugujacej sli i bez sli, ale jak ktos liczy sie z kasa to coz SLI to zbedny wydatek
2. dysk jest spoko tylko male, ale kupuj dysk z 3 letnia gwarancja wiekszosc dyskow sie sypie wczesniej czy pozniej
Jesli chodzi o grafike to najlepszym rozwiazaniem jest GF7900 GT kosztuje w granicach 1200 zl, zalezy od sklepu , jesli chodzi o wydajnosc to jest naprawde swietna w stosunku do ceny deklasuje rywali w tym 7800 gtx, ktora jest drozsza o jakies 400 -600 zl. Polecam duzo poczytac na stronach zajmujacych sie takimi sprawami Czasem jak tu widze rady ludzi to smiac mi sie chce coz niektorym sie wydaje ze cos wie, ale tak naprawde wie niewiele.
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2006-07-11 14:51:37)
ara ara...
Dysk tylko Samsung najlepiej Sata II+ NCQ. Co do pamieci moglbys wziasc inne. Tak sie akurat skalda ze posiadam te ktore chcesz kupic i albo mi sie trafily lipne sztuki, albo ja nie umie krecic ;p (oczywiscie ejsli chcesz to robic, na standardowych ustawieniach sa bardzo szybkie w swojej grupie).
Zreszta podam ci moj zestaw.
AMD64 3000+ @ Zalman CNPS 7000B-Cu & Arcitic Silver 5 <- Tu Mozesz zmienic Wentyl na AC Freezer 64 Pro, wyjdzie cie taniej.
DFI LanParty UT NF4 Ultra-D <- Mistrzowska plyta ktorej przedstawiac raczej nie trzeba. Jedynym zarzuceniem jest chlodzenie mostka. Jedyna rzecz jaka slychac z calego zestawu, ale naszczescie tylko wtedy gdy jest goraco.
2x512MB GeIL PC3200 CL 2-3-3-5 <- To sa pamieci ktore chcesz wziasc, ja lekko podciaglem timingi, ale lepiej jak bys bral jakies inne A-Data, Corsair.
GeForce 6600GT TurboForce 1,6ns (SilentPipe) <- Tu bralbym jakas porzadna grafe od Palit GF7600GS@Zalman na DDR3 w gore.
Samsung SpinPoint 160GB SATA, <- j/w to jest starszy model na SATA i bez NCQ. 0 badow, raport S.M.A.R.T wskazuje niemalze 0 zuzycie. Dziala 24/7 co chwile cos zapisujac. Nieslyszalny
Tagan 420W-U01 <- Elegancka zasilka, cichutka jak makiem. W ogle jak jakies zasilki to polecalbym Tagan albo Seasonic, najlepsze firmy.
Za to placilem 2 lata temu ~3tys
Ostatnio edytowany przez s0n1c (2006-07-11 16:47:55)
Skoro się temat rozwinął to mam pytanie, czy zbyt słaby zasilacz może wpływać na niewłaściwe działanie akceleratora karty graficznej? Mam problem i nie jestem pewien czy to wina słabego zasilacza czy moja stara Geforce FX 5200 dokańcza żywota. Efekt jej pracy przedstawiam poniżej.
[URL=http://img437.imageshack.us/my.php?image=pulpit2kq.jpg][/URL]
Dla formalności, to co tam widać teoretycznie powinno być wygaszaczem kodu matrixa w 3D. Sterowniki powinny być dobre bo na trzech różnych mam taki sam efekt.
Wishmaster jeśli zasilacz był by słaby by uciągnąc twój sprzęt (w tym karte) to już dawno by się coś zjarało więc wątpie czy to zasilacz ....................jesli chrzani się karta to zaktualizuj sterowniki na najnowsze albo idz z kartą do kumpla i sprawdz czy u niego działa jak nie to karta jest kaput
Musze dożucić swoje 4 grosze :d
Jeśli chodzi o zasiłke to polecał Tangana 420-480w(zależy od grafy)
A co do procka to polecał bym poczekać na premiere Intel Core Duo2(najtańszy model dużo nie ustepuje Athlonowi FX 62)do tego świetnie się kręci(o 1Ghz do przodu)
Jeśli chodzi o grafe to bierz 7600gt(dobrze kręcący się model), w szczególności jeśli będziesz używał LCD'ka
Wishmaster:
Co do tego problemu, to najprawdopodobniej rdzeń ci siada od grafy(czyli tak jak napisałeś karta kończy żywot)
hmmm nie tyle zeby czekac na conroe zeby go kupic, ale czekac bo amd ma zrobic obnizki cos kolo 50% czyli np masz x2 3800+ ktory obecnie kosztuje cos kolo 1150 zl no to po obnizce bedzie sie pylil a jak juz to geforce 7600 GS z pamieciami ddr3 1.4ns(albo 1.2 juz nie pamietam) <- taki potencjal do krecenia ze mada fak...
hmmm zasilacz to nie musi znowu byc tagan.. huntkey wystarczy... zalezy czy krecisz czy nie...
Core Duo2 ma nie być drogi , najdroższa wesja ma kosztować 2k zł czyli o połowe mniej od najdroższego Athlona, gorzej będzie już kupić tanią płyte główną
trochę [OT] - coraz częściej zastanawiam się nad sensem WYRZUCANIA kilku
stów na nowszą grafę, szybszą pamięć, lepszą mobo etc,
a jakie są z tego korzyści?
imo prawda jest taka, że ludzie chcą sobie pograć,
tylko, że za cenę grafy można dostać nową PlayStation2
(ew. inną konsolkę )
po co więc co rok wyrzucać kasę na modernizację kompa?
ja mam AthlonaXP 1,7+ z GF2MX400 i jedyne co dokupiłem w
ciągu 3 lat to ram i monitor, do wygodniejszej pracy
a obok leży szaraczek (PSX) i czeka aż uzbieram na PS2,
bo szkoda wysypywać kasę na sprzęt do PieCa,
który za rok będzie technologicznie przestarzały
koniec [/OT]
trochę [OT] - coraz częściej zastanawiam się nad sensem WYRZUCANIA kilku
stów na nowszą grafę, szybszą pamięć, lepszą mobo etc,
a jakie są z tego korzyści?imo prawda jest taka, że ludzie chcą sobie pograć,
tylko, że za cenę grafy można dostać nową PlayStation2
(ew. inną konsolkę )
po co więc co rok wyrzucać kasę na modernizację kompa?ja mam AthlonaXP 1,7+ z GF2MX400 i jedyne co dokupiłem w
ciągu 3 lat to ram i monitor, do wygodniejszej pracya obok leży szaraczek (PSX) i czeka aż uzbieram na PS2,
bo szkoda wysypywać kasę na sprzęt do PieCa,
który za rok będzie technologicznie przestarzałykoniec [/OT]
oczywiscie ze to nie jest prawda, konsole wygladaja na tansze, ale tylko z powodu pirackich gier jesli policzysz ze za gierke na ps2 musisz zabulic 200-250 zl, to coz pozostaje konsola i po hmm 15 grach cenowo wyprzedzasz wypasionego pc, a na pc jest wiele gier ktore sa swietne i kosztuja ponizej 100 zl, do tego mozliwosc gry w internecie ktora przedluza zywotnosc gry dosc znacznie. Zreszta cala prawda w sporze konsole vs pc wyjda w nextgenach gdzie o wiele ciezej bedzie grac na piratach, na nowych konsolach grac bedzie mozna przez internet i napewno firmy sony i m$ zabezpiecza sie przed pirackimi kopiami. Wniosek jest jeden w polsce rynek konsolowy drastycznie sie skurczy, zreszta ps3 ma kosztowac 599 euro, a gry 60-100 euro wiec bedzie ciezko
ara ara...
Core Duo2 ma nie być drogi , najdroższa wesja ma kosztować 2k zł czyli o połowe mniej od najdroższego Athlona, gorzej będzie już kupić tanią płyte główną
No dobra jesli 2 k za procek to nie jest drogo to ja nie wiem co to jest.
We wrzesniu kupilem athlona64 3000+, plyte asus a8n (i pierwsze co to wymienilem chlodzenie ), zasilacz 400W (firmy nie pamietam ale niedoborow mocy brak), 1GB ramu i i radka X800 XL i zaplacilem ok 2500 i nie wyobrazam sobie wydania 2k na sam procesor wiec nie mow mi, ze to tanio. Tanie to one beda za 8 miesiecy
Bo inaczej to ATI i Nvidia nie produkują kart! To są producenci GPU człowieku. Na płytce jest wiel innych podzespołów od przeróżnych firm, np.
karta na której umieszca sie poszczególne elementy, pamięć ram (np. Samsung często jest w kartach graficznych), wentylator z radiatorkiem, gpu, itp.
O, naprawdę? Czepiasz się. Karty ATI i karty nVidii to potoczne określenia kart z procesorami graficznymi odpowiednio: ATI albo nVidii. Tak się przyjęło je określać. Dialog:
"- Jaką masz grafikę?
- Mam GeForce'a tyle to a tyle."
żeby daleko nie szukać.
Kisiel napisał:Bo inaczej to ATI i Nvidia nie produkują kart! To są producenci GPU człowieku. Na płytce jest wiel innych podzespołów od przeróżnych firm, np.
karta na której umieszca sie poszczególne elementy, pamięć ram (np. Samsung często jest w kartach graficznych), wentylator z radiatorkiem, gpu, itp.O, naprawdę? Czepiasz się. Karty ATI i karty nVidii to potoczne określenia kart z procesorami graficznymi odpowiednio: ATI albo nVidii. Tak się przyjęło je określać. Dialog:
"- Jaką masz grafikę?
- Mam GeForce'a tyle to a tyle."
żeby daleko nie szukać.
Przepraszam - idziesz do sklepu i mówisz: "Poproszę GeForce'a" ? Nawet jak podasz nazwę kodową jednostki (np. 6600 GT) nic to nie powie sprzedawcy. Do tego te samy procesory mogą być róźnie taktowane i firmy je produkujące korzystają z różnych podzespołów co drastycznie wpływa na wydajność. Ciągnąć dalej?
Do tego od czepiania się jest ard a nie ja
Do tego te samy procesory mogą być róźnie taktowane i firmy je produkujące korzystają z różnych podzespołów co drastycznie wpływa na wydajność. Ciągnąć dalej?
A pociągnij, oświeć nas, ubogich duchem, w temacie: "co jeszcze mogą procesory i co jeszcze wpływa na wydajność".
Bo prawdę należy głosić, że - dajmy na to - niskim mężczyznom śmierdzą nogi.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-07-15 22:06:25)
kubik napisał:ard napisał:BTW Ja ma kartę Ati. A nie z GPU Ati.
Heh, czyli masz kartę Ati z GPU GeForce? Dziwnie to zabrzmiało co napisałeś...
Mam kartę wyprodukowaną przez ati, a nie karte firmu x z procesorem ati.
Jesteś tego na 100?% pewny? Radzę sprawdzić programem np. Everstem Chociażto co napisałeś jest możliwe ale rzadko spotykane - produkcja na referencyjnej płytce bezpośrednio od producenta.
Kisiel napisał:Do tego te samy procesory mogą być róźnie taktowane i firmy je produkujące korzystają z różnych podzespołów co drastycznie wpływa na wydajność. Ciągnąć dalej?
A pociągnij, oświeć nas, ubogich duchem, w temacie: "co jeszcze mogą procesory i co jeszcze wpływa na wydajność".
To było pytanie retoryczne Do tego gdzie ja was tak opisałem jak raczysz twierdzić?
Sięgnij po jakieś pisemko komputerowe lub servis internetowy
Ja po prostu napisałem to co sądzę i uważam...