#1 2006-07-13 02:08:29

Hatake
Użytkownik

HE AAC?

Że tak spytam? Jestem koder, ale cholera jasna nie wiem co to to HE AAC xD, powiedzcie, z czym to sie je, po co to jest, jaka jakośc, jakaś próbka dźwieku może, dlaczego, gdzie, jak takie coś zrobić, czy to to samo co aac tylko z jakimś dodatkiem czy całkowicie odmienny format, w czym takie coś zkodować itp. smile_big Wiem, jak na mnie to pytanie jest conajmniej idiotyczne, ale naprawdę, nie wiem^^. Tylko proszę, żadnych linków do jakichś angielskich stron, z wytłumaczeniem na 50 metrów itp. poprostu po krótce powiedzcie tu. przynajmniej potem ktoś skorzysta.

EDIT: Aha, jeśli jest jakiś temat, tu na forum albo na anfo, który mogłem przeoczyć, a właśnie jest o tym o co się pytam, to zapodajcie linkiem.

Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-07-13 02:09:36)

#2 2006-07-13 10:14:53

PabloDent
Użytkownik

Odp: HE AAC?

http://pl.wikipedia.org/wiki/AacPlus
Tu jest ogólnie i ktrótko opisane co to jest HE AAC.
http://www.rarewares.org/mediacoder/glo … acplus.htm - tu za to w miarę krótki opis po angielsku z opisem zastosowań.
Kodować do tego formatu można np. w MediaCoder. Potrafi to też kodek z pakietu Nero.
Co do jakości to nie wiem, ale mi słoń na ucho nadepnął. Najlepiej samemu odsłuchać próbki. Napewno HE ACC wymaga większej mocy obliczeniowej (stosuje bardziej złożone metody niż LC AAC).

Ostatnio edytowany przez PabloDent (2006-07-13 10:41:19)

#3 2006-07-13 11:22:16

Suchy
Użytkownik

Odp: HE AAC?

AAC HE to High Efficiency AAC. Wykorzystuje bardziej złożone algorytmy kompresji dźwięku (SP i SBR o ile mnie paięć nie myli), dzięki czemu przy mniejszym rozmiarze masz jakość porównywalną z AAC LE (Low Efficiency) z większym bitrate. Niestety wymaga to większej mocy obliczeniowej komputera. Niemniej w dzisiajszych czasach większośc komputerów radzi sobie z tym bezproblemowo. Innymi słowy HE AAC (tudzież AAC+) są wydajniejsze od AAC. niestety dźwięk w AAC HE (jak z resztą każdy AAC) przyjmują tylko kontenery MKV i MP4 (jeśli chodzi o te popularniejsze).

P.S.
Jest też AAC HE v2 smile_big

Stopka forum

© Animesub.info 2024