Nie jesteś zalogowany.
co myslicie o produkcjach tego studia i jak je oceniacie? jakos tak wyszlo, ze stosunkowo niedawno zaczelam sie bardziej interesowac anime i jednymi z pierwszych filmów byly wlasnie produkcje z ghibli. wedlug mnie sa swietne, niemalze kazda ma w sobie "to cos", co przyciaga uwage. jak narazie znudzilo mnie tylko "pom poko". choc w sumie nawet najslabsza produkcja broni sie kreska i ogolnym "wykonczeniem"
(ufff... nowa tu jestem, debiuty na forach to jednak ciezsza sprawa )
Lubisz Chrono Crusade ? To ja też mówię KONNICHI WA !
Edti: Zgadzam się Mononoke Hime jest bardzo dobrym produktem tego studia
Ostatnio edytowany przez Aleksandra (2006-07-22 23:35:10)
Tak stanowczo studio Ghibli jest jedną z najlepszych wytwórni produkujących anime moimi dwoma ulubionymi tytułam z tego studia są "Mononoke Hime" oraz "Tonari no Totoro"
a to milo jak ktos przywita bo sie wtedy czlowiek bardziej swojsko czuje
Witam nowa kolezanke, a ghibile według mnie robi najlepsze anime, ale takie bardziej dla wszystkich, ich anime sa "madre" i ogolnie fajne:)
taaaaaak... w sumie to tonari no totoro to bylo pierwsze co obejrzalam z ghibli u kolegi ogladalam (wspomnienia, wspomnienia...) a chrono to bylo pierwsze anime, ktore sama sciagnelam. mam do tego i sentyment i gleboki podziw i, ogolnie, poprostu uwielbiam
Rzeczywiście się zgodzę jeśli chodzi o studio Ghibli ich produkcje stoją na wysokim poziomie.
KONNICHI WA! dla nowej osoby na forum ANSI
taaaaaak... w sumie to tonari no totoro to bylo pierwsze co obejrzalam z ghibli u kolegi ogladalam (wspomnienia, wspomnienia...) a chrono to bylo pierwsze anime, ktore sama sciagnelam. mam do tego i sentyment i gleboki podziw i, ogolnie, poprostu uwielbiam
Zbieg okoliczności to tak jak u mnie "pierwsze jakie sama ściągnełam" mamy coś wspólnego
Edit: Ja też się popłakałam a rodzice jak to zobaczyli to powiedzieli bym się pukneła na bajce tak ryczeć zakończenie ... wole happy end (choc jakby tak patrzeć niby był happy )
Ostatnio edytowany przez Aleksandra (2006-07-22 23:49:24)
poplakalam sie przy tym na koncu, musze przyznac, ale nie czulam sie zawiedziona zakonczeniem. jak na moj gust bylo wlasnie takie, jakie powinno byc...
[cytuj]Zgadzam się Mononoke Hime jest bardzo dobrym produktem tego studia [/quote]
tez tak mysle, chociaz ostatnio pozostaje pod wplywem mimi wo sumaseba- skadinad tez swietne. nieco oderwane od tego, jakie to studio zwykle opowiada historie, ale to nie zawaza na odbiorze caloksztaltu
Wow dziewczyna... . Żartuję. Witam serdecznie na ANSI.
Co do tematu. Ghibli - jestem wielkim fanem. Mój ulubiony film to "Umi ga Kikoeru" - "I Can Hear the Sea". Jedna z niewielu historii miłosnych, która zafascynowała mnie do takiego stopnia.
Co do innych filmów. Jak widać mojego ulubionego filmu nie reżyserował ani Miyazaki ani Takahata. Jednakże obu Panów uwielbiam. Pierwszego szczególnie za Nausicee (dobrze odmieniłem?) i Laputę, a drugiego za Pom Poko.
Co dodać? No, że lubię filmy z tego studia.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
niedobor plci pieknej...? prawie jak genshiken
Twojego ulubionego filmu jeszcze nie ogladalam , ale postaram sie dorwac mnie Pom Poko, jak juz pisalam, niestety troche znudzilo... chociaz muzyczka byla fajna no i poruszony problem- trzeba przyznac, ze dosc istotny.
Witka butelko!
Miłego pobytu na ANSI od dzisiaj do końca życia Ci zycze
Wracając do tematu: jako pierwszą oglądałam "Mononoke Hime" ale wtedy nie wiedziałam że to anime w ogóle... Ale ogólnie bardzo mi się podobało. Wiem że nie ocenia się całego studia po jednym produkcie ale... od tego czasu jestem do niego pozytywnie nastawiona (A nie wspominałam jeszcze o Chrno Crusade )
EDIT: Się robi panie szefie Hatake
Ostatnio edytowany przez Turquoise (2006-07-23 00:40:14)
lepiej będzie jak napiszecie Chrno, bo to oryginalna nazwa:)
hmmm, dużo nie widziałem produkcji tego studia, chociaż Mononoke, niezłe było naprawdę, Chrno Crusade, piękne.
ale co tam, zrobić małego offtopa:D zobacz na produkcje od "manglobe" też mają niezłe.
Ja wprost ubostwiam filmy z ich studia sa niesamowicie cieple przenoszo w swiat fantazji , pomagaja nam zapomniec o wszelkich zmartwieniach jesli widze ze cos pochodzi ze stajni ghibli to wchodze w ciemno.Ghibli niczym matka animacji japonskich[szpan]takie filmy jak spirited away, totoro, princesse mononoke , laputa castle in the sky wyznaczaja kierunek anime
hmmm jak sie kasuje posty bo cos nie widze takiej opcji
Ostatnio edytowany przez hwdp (2006-07-23 00:53:13)
Polecam obejrzec nowej kolezance 2 filmiki, ktore powstały przez ghibili i jest o nich samych, fajne i dosć wciagajace mimo,ze krotkie:(
Nie czytałem poprzednich wypowiedzi - nie chciało mi się jest późno (a więc mogę się powtórzyć)
Studio Ghibli to jedne z najlepszych jakie istnieją jednym z jego założycieli jest mistrz Hayao Miyazaki. Tworzą praktycznie tylko filmy kinowe. Popełnili chyba tylko jeden "film telewizyjny".
Praktycznie wszystkie są godne polecenia (zresztą wszystko co wyszło spod ręki Miyazakiego zasługuje na uwagę) Teraz jego syn zajmuje się "Ziemiomorzem" zobaczymy co z tego wyjdzie, tzn. czy ma coś z ojca
filmy które polecam ze studia Ghibli: (podaję kilka tytułów)
- Laputa - Zamek w chmurach | Tenku no Shiro Rapyuta
- Grobowiec Świetlików | Grave of the Fireflies
- Mój sąsiad Totoro | Tonari no Totoro (moj ulubiony ^_^)
- Kiki - kurierskie usługi czarownicy | Kiki's Delivery Service
- Szkarłatny pilot | Porco Rosso
- On Your Mark (cudowny ^_^)
- Księżniczka Mononeke | Mononoke Hime
- W krainie bogów | Sen to Chihiro no Kamikakushi | Spirited Away
- Ruchomy Zamek Hauru | Howl's Moving Castle
Prócz tego poleciłbym jeszcze trzy tytuły. Nie ze studia Ghibli ale też świetne popełnione dzięki Miyazakiemu (i nie tylko):
- Kaze no tani no Naushika
- Mirai Shonen Conan
- Lupin III
to na tyle życzę miłego oglądania nowej koleżance onee-san
EDIT:
Wybierasz się może na Dojicon?
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2006-07-23 12:49:13)
ghibile według mnie robi najlepsze anime, ale takie bardziej dla wszystkich
Ghibli robi anime na eksport (ściślej - również na eksport). Zdaje się, że ich filmy dystrybuuje, a bodaj czy nie współprodukuje, Disney. Wyraźny jest w "Princeznie Mononoke", "Spirited Away" i "Zamku Howla" brak tej nieodwracalności fabularnej, którą tak nas kiedyś umysłowo zmłócił Daimos i której - dla własnego bezpieczeństwa - wypada się spodziewać po każdym anime.
Przypominam produkcję Ghibli "Dzieci wśród piratów" (Dobutsu Takarajima/Doubutsu Takarajima), wyświetlaną w Polsce w kinach jeszcze za komuny.
Powiem że najbardziej przeszkadzają mnie prawie takie same twarze.
Normac=lnie jak z szablonu, niezaleznie czy to kobieta czy mężczyzna.
Mnie w ogóle nie przeszkadzają te same twarze, a w szczególnosci twarz starej wiedzmy. Dla mnie sa to najlepsze Anime jakie widziałem. I wiem ze nie tylko dla mnie są to najlepsze anime.
Sami dobrze wiecie... ze jak włącza sie takie Anime to nie mozna spodziewac sie czegos beznadziejnego...
Ostatnio miałem niezła faze na wszystkie filmy z tego studia....
hehe... to ja tak teraz, z pelnometrazowek sciagam raczej tylko te filmy w tej chwili. te same twarze mi nie przeszkadzaja w ogole tym bardziej, ze sa, ogolnie... sympatyczne