Nie jesteś zalogowany.
Jak w temacie chce się dowiedzieć o co chodzi kiedy jakaś postać w anime mówi o innej że jest Kawaii?
Tu jest taki temat. Tam zadaj pytanie.
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
O_o <---- [roftl] ej wtf? sory nie mogłem się powstrzymać.
EDIT: nie no tak na poważnie, wystarczyło poszukać na forum a odrazu byś znalazł:) O zresztą nawet Wanderer cię właściwie nakierował.
EDIT: Wanderer, spoko ja wiedziałem, zanim jeszcze zaczełem oglądać.
Spoko, ja tylko pokazałem tutaj, moją pierwszą reakcję jaką miałem po zobaczeniu tego topicu. Ale się poprawiłem potem w edicie pierwszym, ale dobra, żeby nie było:
Kawaii - ładny, słodki, świetny, śliczny itp iid.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-07-28 11:31:26)
Ehh, ludzie, może dla was to śmieszne, ale powiedzcie, że od początku wiedzieliście co to znaczy. Jak już zasiadliście przed animcami, to pewnie każdy z was to wiedział.[ukryty]
PS. Mimo wszystko ~malkor to chyba nietrudno się domyśleć co to znaczy. Skoro pojawia się często, to wystarczy zobaczyć jak to słowo przetłuamczono na polski w subach.
Ostatnio edytowany przez Wanderer (2006-07-28 11:25:32)
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Ja rozniwes samy domyslilem sie po ogladaniu obejzyj jeszcze ra tego animca i zobacz kto co mowi i jak:) albo wejdz na odnosnik od wanderera
The Hate U Give Little Infants F*ck Everybody
Zamiast powiedzieć po prostu, że Kawaii - ładny, śliczny to od razu się smiejecie z ludzi[jezor]
No to powiedzcie co to znaczy cwaniaki:
エレクトロニクス
Bez google ani rusz co?
Jeśli zaczyna przygodę z anime to wiadomo że na początku nie łapie.
Ostatnio edytowany przez Citizen (2006-07-28 11:39:11)
Może wszyscy tak tylko dlatego, że wychowali się na Kawaii . Ech co to było za pismo, oczywiście to "stare" .
Chyba najbardziej pasuje słodziutki(a),milutki(a).
Ostatnio edytowany przez tom_21 (2006-07-28 12:01:56)
uroczy?
najbardziej mi pasuje słodziutki i ostatnim animcu jakiego oglądąłem to padał wyraz "słodka" ale samo kawaii przeciągając fajnie brzmi i trudno sięnie domyśleć znaczenia tego wyrazu JAPAN RULEZ
エレクトロニクス
Bez google ani rusz co?
Jeśli zaczyna przygodę z anime to wiadomo że na początku nie łapie.
niepotrzeba zadnego google wystarczą podstawy: Elektronika - mój wyuczony zawód[respekt]
Ostatnio edytowany przez Logan (2006-07-28 12:19:23)
エレクトロニクス
Bez google ani rusz co?
Równie dobrze możę użyć programu [słownika] Wakan
Logan - ale z ciebie electronicky mordulec
EDIT:
Dla tych wszystkich co robią jak zwykle niepotrzebny offtop (posty poniżej) - electronicky mordulec to po czesku terminator. EOT!
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2006-07-28 13:37:21)
Pamiętam jak oglądałem Obcego 2 na Novej. Mała dziewczynka wpadła do kanałów i woła: Riplejowa, Riplejowa! [roftl]
Ostatnio edytowany przez Wanderer (2006-07-28 13:20:47)
Zamiast powiedzieć po prostu, że Kawaii - ładny, śliczny to od razu się smiejecie z ludzi
"To nie jest takie tego". Takie znów synonimy to nie są. Zwykle to się tłumaczy na angielskie "cute", ale i to nie wyczerpuje bogactwa znaczeń. W rozmaitych książkach o Japonii jest to mniej lub bardziej przekonująco wyjaśniane.
Mniej więcej się domyślałem ale wolałem się upewnić, w Suzuce czyli w tym anime które akurat męczę grupa tłumacząca przetłumaczyła Kawaii poprostu na Kawaii bo kto by nie wiedział co to znaczy (a jednak zdarzają się takie osoby ). W każdym razie dzięki za odpowiedz.
Panie Terminatore nie zabijate mne. xD
Albo "Luke ja sem twoj tatinek"
Ogólnie to ktoś zadaje proste pytanie i wcale nie takie oczywiste, a juz sypią się na niego gromy- nieładnie. Chociaz fakt mógł sprawdzić na forum.
Co do kawaii to oznacza to coś słodkiego, małego, milutkiego itd... raczej nie ma jednego odpowiednika w polskim trzeba dopasowywać do kontekstu, mozna dodać że w angielskim "cute" pokrywa chyba wiekszość znaczeń tego słowa (wymiennie z little).
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Ehh człowieku, wstydź się. Zakładając ten temat poniżyłeś się i to ogromnie. Tylko Lepper zadałby takie pytanie, nie czując się zażenowany.
Ehh człowieku, wstydź się. Zakładając ten temat poniżyłeś się i to ogromnie. Tylko Lepper zadałby takie pytanie, nie czując się zażenowany.
Ty zapewne już w łonie matki wiedziałeś co to znaczy...[shithappens]