#21 2006-08-07 14:12:06

live_evil
Użytkownik

Odp: Panowie w kamasze :)

Ludzie.... czego wy się przejmujecie. Nie odebrać listu z WKU i po kłopocie. I tak połowa (oprócz tych co np. studiują) ludzi z tych roczników jest poza granicą PL, więc tak naprawdę to oni nie mają pojęcia kogo można powołać a kogo nie smile.
Pozdrawiam live

#22 2006-08-07 14:40:24

Obiwanshinobi
Użytkownik

Planeta napisał:

Ja bym chcial isc do woja. Uwazam, ze facet powinien miec kat. A i isc do woja

Pozdrów ode mnie miny przeciwpiechotne.

#23 2006-08-07 15:31:23

Danuel
Użytkownik

A ja proponuję zerknąć skąd pochodzi ten artykuł. "Dziennik" to nic innego jak "Fakt" w przebraniu - ta sama firma wydawnicza, ta sama linia programowa. Zobaczymy, co z tego będzie, jeszcze nie słyszałem żeby taka akcja miała miejsce a mam kilku znajomych zawodowo bawiących się w wojsko i od nich słyszałem zupełnie coś innego. Zieloni nie potrzebują ludzi, w koszarach, w których jeden z moich kumpli robi za szeregowca zawodowca było kiedyś po kilka tysięcy rezerwowych dzisiaj jest ich zaledwie kilkadziesiąt. Zwykłe sianie paniki.

#24 2006-08-07 15:41:19

Quithe
Użytkownik

Ja jakiś miesiąc temu kopłem się do WKU z zaświadczeniem, że studiuję. Miałem je dać w pażdzierniku, ale to mały szczegół xP Daje babce zaświadczenie, a ona sie mnie pyta czy wiem jak tam jest data, mówię, że wiem. Ona na to, że zaśwoadczenie jest ważne 3 miesiące od daty wydania xD Powiedziałem jej jeszcze, żeby looknęła do komputera czy nie ma mnie na liście do wcielenia, na co wyskoczyła z pyskiem czy wiem ilu ludzi jest w tym rejstrze xP Ostatecznie sprawdziła i kazła mi przynieść w pażdzierniku indeks albo zaświadczenie. Tym razem doniosę smile_big

Danuel, Dziennik to nie fakt. Nie wiem czy przeglądałeś go, ale ma znaczne różnice w treści i szacie graficznej w stosunku do Faktu. To, że to to samo wydawnictwo o niczym nie świadczy. Poza tym o tej akcji trąbili nie tylko w Dzienniku, ale też w tv.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#25 2006-08-07 15:58:49

Obiwanshinobi
Użytkownik

O ile wiem, oficerów jest za dużo. Ci którzy mogliby, niekoniecznie przechodzą w stan spoczynku i tak dalej. Po prostu wojskowi są chronioną grupą zawodową - gdyby za te pieniądze, które na to idą zrobić mniej wojska, ale wyłącznie zawodowego - należałoby pozwalniać od cholery ludzi i kłopot gotowy.
No, ale kto chce cieciować w służbie zasadniczej, bo mu się wydaje, że dadzą mu naboje do AK-47 i se choć raz puści serię, jak na filmach, ten jeszcze ma okazję.

#26 2006-08-07 17:08:04

Planeta
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
Planeta napisał:

Ja bym chcial isc do woja. Uwazam, ze facet powinien miec kat. A i isc do woja

Pozdrów ode mnie miny przeciwpiechotne.

Nie ma sprawy, jesli mnie wezma to pozdrowie:) Tylko nie myslcie, ze jestem jakims maniakiem co to poza wojakowaniem swiata nie widzi. Poprostu uwazam, ze wojsko oprocz tych zlych cech ktore ktos wczesniej wymienil, moze byc tez dobrym doswiadczeniem zyciowym.

#27 2006-08-07 19:51:55

Hyuga
Użytkownik

wy to macie problemy jezor ja to od razu po maturce do  woja ! i już mam wolne odbębniłem 9 miechów i tak strasznie nie było! a ile fanów Mangi spotkałem smile Było czasami cięzko ale jakoś się przezyło i nie musze się już marwić smile

#28 2006-08-07 20:41:34

opcy
Użytkownik

[cytuj]Ja bym chcial isc do woja. Uwazam, ze facet powinien miec kat. A i isc do woja[/quote]

Tez chciałem, ale na WKU popatrzyli na mnie i powiedzieli że mi D za oczy dadzą... i dali. Ale ja mam swoje sposoby smile_big
obcyavatar18po.jpg

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#29 2006-08-07 21:01:54

Obiwanshinobi
Użytkownik

Dzięki przyznaniu mi A wiem, że jestem zdrowy psychicznie.

#30 2006-08-07 21:03:45

Planeta
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:

Dzięki przyznaniu mi A wiem, że jestem zdrowy psychicznie.

Ciekawe stwierdzenie. Czyli jak mi przyznaja D to tak, jakbym zolte papiery dostal? :>:>

#31 2006-08-07 21:26:15

Obiwanshinobi
Użytkownik

Planeta napisał:

Ciekawe stwierdzenie. Czyli jak mi przyznaja D to tak, jakbym zolte papiery dostal?

Ja to rozumiem następująco: jeśli dają A, to człowiekowi ogólnie zdrowemu (im naprawdę nie zależy na wcielaniu do wojska tych, którym rzeczywiście coś dolega), a jeśli przyznają D, to za coś konkretnego i w orzeczeniu komisji, jak mniemam, jest napisane za co. W razie czego tam se przeczytasz.

#32 2006-08-07 21:30:53

Planeta
Użytkownik

Ja mam astme ostrzelowa i alergie na rozne pierdoly, wiec pewnie to wlasnie tam wpisza... cos czuje, ze A nie dostane, a chcialbym.

#33 2006-08-07 21:48:12

live_evil
Użytkownik

Zwykle kat A nie dostają ci co ją chcą, tylko ci co jej nie chcą los;)

Ostatnio edytowany przez live_evil (2006-08-07 21:48:41)

#34 2006-08-07 21:49:25

Obiwanshinobi
Użytkownik

Planeta napisał:

Ja mam astme ostrzelowa i alergie na rozne pierdoly, wiec pewnie to wlasnie tam wpisza... cos czuje, ze A nie dostane, a chcialbym.

Mam wobec tego nadzieję, ża nie przyznają Ci A, bo to byłoby nader niepokojące. Z tym, o czym piszesz, nie ma żartów.

live_evil napisał:

Zwykle kat A nie dostają ci co ją chcą, tylko ci co jej nie chcą

Podobno takich, którzy bardzo chcą, komisja rozpoznaje od progu i ze szczerego serca radzi odpuścić sobie wojsko (jak nie znajduje się powód, żeby wpisać D, to kierują do psychologa i serdecznie odradzają służbę zasadniczą). Mimo wszystko nie wolno im zapominać, że przeznaczeniem wojaka jest min. zwalczanie siły żywej npla, a normalny człowiek do tego się nie rwie. Tzn. nie żyjemy w kulturze, w której wskazane jest umieranie za feudała i sędziwy starzec nie uchodzi u nas za pechowca, który musi odrodzić się ponownie w cieniu śmierci, aby to wreszcie załatwić jak należy (umrzeć tak, jak - nie zdążywszy zwiędnąć - opadają płatki kwiatu wiśni).

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-08-07 22:00:53)

#35 2006-08-07 22:24:41

dareios
Użytkownik

Planeta napisał:

To masz identyczny przypadek co ja, tylko ze ja już po WKU. To jak bedziesz miec papierek od swojego doktorka alergologa. To dostaniesz kat. D, jezeli masz ostrą/zaawansowana astme to nic nie musisz sciemniać a jeżeli masz lekką to potem nasciemniasz ze po 50m biegu dostajesz ataku dusznosci i takie tam.

Obiwanshinobi napisał:

Mam wobec tego nadzieję, ża nie przyznają Ci A, bo to byłoby nader niepokojące.

Jest taka kategoria C?

#36 2006-08-07 22:36:38

Obiwanshinobi
Użytkownik

dareios napisał:
Obiwanshinobi napisał:

Mam wobec tego nadzieję, ża nie przyznają Ci A, bo to byłoby nader niepokojące.

Jest taka kategoria C?

Napisałem "ci" z dużej litery, bo tak wypada w listach.

#37 2006-08-07 22:39:23

dareios
Użytkownik

aha, przepraszam źle to przeczytałem, wybacz mi:)

#38 2006-08-07 22:44:02

Cain
Użytkownik

a nie wiecie jak to jest ??

dostałem D i rezerwe, za powiedzmy rok chciałbym ponowną komisję zeby mi przyznali A, czy wtedy rezerwa zostaje cofnięta ?? powiem że mógłbym dostać te A gdybym się postarał.

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#39 2006-08-07 23:09:07

Elvis1985
Użytkownik

Ja tam nie wiem czego się tak wszyscy boją iść do tego woja.
Jak mus to mus oczkod Ale trzeba też być śprytnym :]
Jak idziesz na komisję bierzesz ze sobą jak najwięcej świstków i zaświadczeń.
Wyjaśnię to na swoim i kolegi z klasy przykładzie. Byliśmy na komisji tego samego dnia.
W czasie rozmowy z Generałem (?) oświadczyłem, że mam prawo jazdy. On zadowolony dał mi przydział na kierowcę smile_big
Kumpel nic nie wspomniał o prawku i jest w piechocie.

Co do kategorii. Wolę A bo z taką mam 100% pewności, że znajdę pracę. A jak trafi się jakiś pracodawca co spojrzy w książeczkę, zobaczy D czy inną, to se pomyśli, że nie jestem w pełni sprawny i mogę nie wyrabiać się w pracy i mi podziękuje.

To tyle moich przemyśleń.

PS. Mam odroczkę do września tego roku. Potem kolejna bo studia smile_big

#40 2006-08-07 23:49:22

darko
Użytkownik

Boże same kaleki i chorowitki co się woja boją oczkod
Teraz wojsko to przedszkole. A i coniektórym przydało by się oderwać od cycusia mamusi i stanąc na własnych chwiejących się nóżkach:D

Stopka forum

© Animesub.info 2024