Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
WITAM
Na sieci znalazłem serię Cowboy Bebop w kontenerach MKV tylko pliki są takie nie za małe 500-660 MB na odcinek
codec video to XViD a audio to AAC (tylko japońska). Rozdzielczość 640x480 (DVDrip)
Jak to da się odchudzić bez pogarszania jakości a może da się polepszyć ?
Matko, 500 MB na odcinek, co to jest ? Nadodatek tylko ĹcieĹźka dĹşwiÄkowa japoĹska, a rozdzialka 640 x 480, ja bym se to darowaĹ, nie wiem skÄ d to wytrzasĹeĹ, ale 500 MB, to gruba przesada, pozatym kodowane z xvid'zie. CoĹ z tym plikiem musi byc nie tak.
omg to stanowczo za duzo na ta rozdzielczosc ja mam release ZX i jest napewno mniejszy dokladnie niepamietam, ale pomiedzy 220-270 mb ep
ara ara...
hmm, polepszyć nie polepszysz bo to niemożliwe:P, hmm ale jak na tą rozdziałkę to rzeczywiście za dużo troszkę, chociaż widziałem podobne kwiatki i do tego D-TV Ripy to były... zrób tak:
1. za pomocą Virtual Dub Mod, wyciągnij audio i video:
a) audio: Streams --> Stream List --> Demux --> i zapisz sobie
teraz zaznacz w tym oknie Stream List tą ścieżkę i daj Disable i OK
b) teraz mamy samo video bez dźwięku (oczywiście sam dźwięk jest tam gdzie go zapisałeś) więc tak:
Video --> Compression --> Wybierz XviD MPEG-4 Codec, jeśli nie masz, zainstaluj, ale zakładam, że masz więc, wciskasz guzik Configure i najprościej będzie ustawić ci quantizer na 3.4 gdzieś tak, oczywiście wejdź jeszcze w "more..." (niżej) i ustaw to w tych okienkach do wyboru pierwsze na 6 a to drugie na 4, czyli na max;) dajesz OK i jeszcze raz OK, teraz wejdź:
Video --> Frame rate... --> zobacz ile ma jeśli ma więcej niż 23.976, to ustaw, żeby konvertował do 23.976, wtedy znów zaoszczędzisz troszkę miejsca;)
jak już to wszystko masz, to:
File --> Save as... --> zapisz jako AVI --> Save
po zakończeniu kodowania, powinieneś oszczędzić ze 200 mb jak nie więcej;]
2. jeśli dźwięk masz AAC 128 kbps to zostaw tak jak jest, jeśli ma jakiś więszky bitrate, to zmniejsz go za pomocą jakiegoś programu co konwertuje audio do tego formatu. oszczędzisz mało, ale zawsze coś;) ale jeśli ci nie zależy na jakiejś super jakości dźwięku, to sobie skonwertuj go do mp3 128 kbps, wybór należy do ciebie;]
3. ok jak już to wszystko zrobiłeś, to za pomocą MKV Toolnix, zmuxuj obydwa pliki i zapisz jako MKV (jeśli dźwięk masz w AAC), jeżeli masz dźwięk w MP3, to starczy ci konterer AVI, masz 2 sposoby:
a) zmuxować za pomocą AVI Mux'a.
b) za pomocą Virtual Dub Mod'a: otwórz w nim plik wideo:
File --> Open Video File --> wybierasz --> i otwórz
teraz:
Streams --> Stream List --> Add --> i dodaj tą ścieżkę
następnie:
File --> Save as... --> zapisz jako AVI --> niżej wybierz w tym okienku do wybierania, zamiast Full Procesing Mode, daj Direct Stream Copy --> Save
------
mam nadzieję, że się wystarczająco dokładnie wyraziłam;-)
PS: mimo, iż to dla ciebie nafrukowałam, pamiętaj, że jest takie coś na forum jak "Szukaj" i tam znajdziesz wiele ciekawych rzeczy, na dręczące cię pytania:P
genialne. trochę mnie nie było ale już się do tego wziąłem. Dźwięk 5.1 channel i trcohę waży ale nie więcej niż 60MB. Próbuję z kodekiem h264 (jakoś tak do niego mam większe zaufanie (coreavc ).
W każdym bądź razie dzięki
Strony 1