Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2
Hey,
o ile wiem w usa "high school" to nasza średnia
i o ile pamiętam na forum było to już gdzieś wyjaśniane
Co to transformacji, to ok, sama też mogła się zmienić, ale jak zapewne pamiętasz (choćby z rozmowy z Testuo, czy z jej ucieczki z Shuujim na rowerze) podczas zagrożenia, lub sytuacji która mogła być odebrana jako zagrożenie, Chise zmieniała się 'automatycznie', przy czym zwykle kończyło się to tragicznie dla jej najbliższego otoczenia
Imperare sibi maximum est imperium
co do poziomów ksztalcenia w japonii jest ich trzy (6[elementary]+3[middle]+3[high]) jak i u nas od niedawna a wiem to iz grupa Ayu-r0ri ostatnio w trzecim odcinku He Is My Master tlumaczyla ta kwestie
Też o tym słyszałem, ale amerykanie tłumaczą system japoński na swój, i stąd w hardkach i stronach mamy ‘high school' w odniesieniu do ogólniaka
dobra, to powiedz mi jak jest podzielony amerykanski sytem szkolnictwa
O ile czegoś nie pokręciłem to:
elementary - podstawówka
middle - gimnazjum?
high - średnia
college - wyższa? :-)
a po ile lat jest na kazdym poziomie?
Zapytaj kogoś innego
i tak BTW, nie zastanawiało cię iż chyba w każdym anime gdzie postacie wyglądają na gimnazjum/liceum mówi się 'high school'?
ogolnie saikano sucks;]
ale jeden watek zasluguje na uznanie i dla jednej postaci warto obejrzec to anime.
mianowicie chodzi o, umm zapomnialem jej imienia-.-, ta laske ktora potajemnie sie kochala w tym dryblasie. 'Zakonczenie' ich znajomosci bylo doprawdy wzruszajace i wlasciwie na tym odcinku gdy ow dziewczyna 'opuszcza scene' mozna by zakonczyc cala serie.
nie chce spoilerowac ale ten watek poboczny naprawde zasluguje na obejrzenie;]
jeden z nielicznych motywow ktory prawie doprowadzil mnie do lez
Ta dziewczyna nazywała sie Akemi i masz racje że ten wątek jest wzruszajacy wręcz tragicze zakończenie ma ta "przyjażń" ,ale nie moge sie z toba zgodzic że seria jest susk.:o
Zgadzam się z moim przedmówcą
Takiej dawki emocji nie ma nigdzie...
zdaje sie: ze w USA jest
elementary- postawowka
High - odpowiednik naszego gimnazjum i kawalek liceum (chyba nauka jest obowiązkowa do czasu ukonczenia tej szkoły czyli do 17 roku życia)
College - uzupelnienie high dla tych co chca iść na studia (nie dlabym glowy ale wydaje sie ze to cos takiego jak licencjat w Polsce)
University - tu zdobywasz stopnie magisterskie i wyższe
System w Japoni jest identyczny jak Polski, amerykanie tlumaczą najpewniej high jako okreslenie dla japońskiego gimnazjium, a college jako dla liceum, chociaż zauwazyłem że niekiedy także jako studia np w Genshiken bohaterowie chodzą do collegu a nie na universytet jak powinno być
Ostatnio edytowany przez opcy (2010-06-09 20:57:04)
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Witam
Od 6 roku życia zaczyna się Elementary School or Primary School może trwać różnie : do 10 roku życia(5-8 klasa) a potem zacząć się cztero letnią Middle School, którą potem prechodzi w 4 letnią High School(trwa do 18 roku życia)(9-12 klasa), albo trwać do 8 kasy(13 lat ) i od 9 kasy przejść odrazu do High School bądź trwać do 6 klasy (11 rok życia) i od 12 roku życia ( 7 klasa) przechodząc w Combined Junior - Senior High School trwające 6 lat bądz w Junior High School trzy letnie a potem Senior High School trzy letnie. Po zakończeniu 12 klasy można pójść do Junior or Community College ( rok albo 2 lata) i potem dokończyć College, bądz od razu po 12 klasie pójść na 4 letni College, potem Master's degree course a potem Doctorate
(American Life and Institutions: Douglas K. Stevenson printed in 1998 )
Pan Czepialski Pozdrawia
No i wszytko jasne
Myślę, że almisael ma rację, a Kane blefuje
(Pamięci Darii Trafankowskiej)
Oszczerstwo! Kto to powiedział??!! Ściąć!
To bez wątpienia jedno z najlepszych anime, a już na pewno ścisła czołówka tych najbardziej wzruszających. Oglądałem je już dawno temu i to jeszcze z polskim hardsubem. Nie pamiętam, które to było moje anime z kolei, ale bez wątpienia bardzo mi się podobało. Nie wiem jaka teraz by była moja opinia po seansie, ale prawdopodobnie podobna gdyż takie cudne i wzruszające anime jak Saikano bardzo lubię. Prawdę mówiąc to anime od początku do końca ma smutny nastrój bo w wielu innych anime jedynie niektóre odcinki są takie. Oceniam je 9/10.
Dla ciekwaskich jak ktos chce sie dowiedziec jak "powstała" bochaterka moge na private wysłac linki do dwoch odcinków(tylko tyle jest:))
Ostatnio edytowany przez islonina (2010-05-18 20:03:52)
Dla ciekwaskich jak ktos chce sie dowiedziec jak "powstała" bochaterka moge na private wysłac linki do dwoch odcinków(tylko tyle jest:))
A to jest jakis problem z dostepem do tych odcinkow? Że trzeba sobie wysyłać PW, tak btw... serie + special wydała Basaka a to o czym mówisz, czyli "Another Love Song" wydał Kami Squad. Wsio dostępne w hardku.. linki widzę aktywne
Ostatnio edytowany przez alfista (2010-05-18 20:16:57)
Strony Poprzednia 1 2