Nie jesteś zalogowany.
Mam pytanie. Czy uczycie się japońskiego? Znacie ten język. Z czego korzystacie przy nauce? Co możecie polecić? Jak zacząć
No naprzykład ten temat moge ci polecić:
[url=http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=48223]http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=48223]
Kiedyś próbowałem z takim fajnym podręcznikiem z CD ale zrezygnowałem z powodu braku czasu, ale mam kuzynke, której nigdy na oczy nie widziałem i studiuje japonistyke w Warszawie... może ją kiedyś spotkam:)
Kiedyś próbowałem z takim fajnym podręcznikiem z CD ale zrezygnowałem z powodu braku czasu, ale mam kuzynke, której nigdy na oczy nie widziałem i studiuje japonistyke w Warszawie... może ją kiedyś spotkam:)
może nawet dyskutowałeś z nią na formum
Ja akurat uczylem sie na poczatku samemu z roznych materialow znalezionych na necie, odkserowanych podrecznikow itp. Potem zaczalem normalna nauke u kogos (mam rok przerwy) i chce znowu do tego wrocic. Nauka przez kogos daje duze efekty, szczegolnie dlatego ze jest sie zmuszonym cwiczyc rozmawianie . Po kilku miesiacach moglem sobie w berlinie kupic mange japonska u japonczyka, uzywajac tylko i wylaczenie jego ojczystego jezyka (ale mi sie zrymowalo)
Na poczatek polecam te strone: http://www.learn-japanese.info/
Tak, uczę się od kwietnia we Wrocławiu idzie mi jak po grudzie, bo jestem niezbyt zdolny językowo, jednakże bardzo mi się podoba język japoński i nie spocznę, póki nie będą na mnie wołać "ten jest native"
~bogasman to zyczę udanych kilkunasu lat nauki xD
Jezyków obcych sie nie nauczy z książek. Nauczyciel tez was nie nauczy :] Polecam jechac do Japonii jak macie mozliwosc :> I to na dobry miesiac najlepiej :>
Jezyków nigdy za wiele :] Ja sie ucze japana dosc krotko (od tegorocznej wiosny) i w dodatku z przerwami Jak narazie to sie ucze gl. slowek i przerabiam ksiazke skserowana od mazzi-ego "Jezyk dla poczatkujacych" Ewa Krassowska-Mackiewicz. Ale jak tylko dorwe troche kaski to na pewno zapisze sie na jakis kurs
ps. mam do sprzedania ksiazke "Gramatyka Japonska" Romuald Huszcza, Maho Ikushima i Jan Malejewski, jest jak nowka tylko 3x bralem ja do reki cena do uzgodnienia
Japonia też nikogo nie nauczy sama z siebie xP (zwłaszcza gdy się nie zna podstaw).
Najważniejsze jest zaangażowanie i determinacja - jeden nie nauczy się przez 10 lat, mając najlepszego nauczyciela, a drugi nauczy się w rok (chodzi mi o poziom umożliwiający komunikację), z podręczników ^_-. Czyli przede wszystkim nie można się poddawać i trzeba uczyć się regularnie, nie tylko na lekcjach (o ile takowe się bierze)
btw. Polecam podręcznik wydany przez PJWSTK.
Z Internetu uczyć się nie umiem. To całkowicie nie dla mnie. Na kurs nie mam kasy, gdyż mam inne wydatki. Zresztą ja jestem tzw. indywidualistą. Lubię wszystko robić sam i nie potrzebuje niczyjej pomocy. Jak czegoś nie rozumiem to staram się do tego dojść inną drogą aż pojmę o co chodzi (Tak zdałem np. chemie w LO, na którą nie chodziłem praktycznie w ogóle, sam z książek uczyłem się, z resztą na lekcjach nigdy nie słuchałem nauczycieli, zajmowałem się swoimi sprawami, a potem sam w domu przerabiałem materiał, ale dość z mojego życia).
Chodzi mi bardziej o tytuły książek, które polecacie. Wiem, jest ich wiele w necie mogę poczytać recenzje, ale to nie to samo, przeczytać zachwalającą recenzję sklepową a usłyszeć od kogoś, że ma tę książkę i jest dobra i dlaczego.
Przede wszystkim dzięki za Japonkę (zapisałem się)
i za
"Język japoński dla początkujących" Ewa Krassowska-Mackiewicz
Necner czy możesz cos więcej powiedzieć o tej książce?
Polecam stronę http://www.japonka.pl/moodle/ oraz podręcznik wydawnictwa pons (http://www.pons.pl). Dopiero zaczynam się uczyć japońskiego i myślę, że przydadzą się jeszcze książki Ewa Krassowska-Mackiewicz "Pismo Japońskie. Metody transkrypcji", Ewa Krassowska-Mackiewicz "Język Japoński dla Początkujących", "Przymiotniki i czasowniki japońskie jako kategorie leksykalne" - Marcin Hołda, KAZUKO ADACHI - "Słownik minimum japońsko polski polsko japoński", "Słownik znaków japońskich" - Bogusław Nowak, Romuald Huszcza, Jan Majewski, Maho Ikushima, Jarosław Pietrow "Gramatyka japońska Podręcznik z ćwiczeniami"
ありがとうございます
~bogasman to zyczę udanych kilkunasu lat nauki xD
Przesadzasz. Japońskiego uczysz się szybciutko gdy tylko przebywasz często z japończykami i ja mam tę możliwość. Gdybym nie pracował i miał więcej czasu na naukę już bym składał w miarę swobodnie proste zdania, ale że go nie mam to muszę nadrabiać i idzie mi gorzej niż studentom z dużym zapasem czasu.
Mnie uczy znajomy;P i dobrze mi idzie choć jakiś kursik by sie przydał;P a podreczniki polecam:
Praktyczny kurs gramatyki języka japońskiego(wydawnictwo UAM) i
Basic Kanji Book:)(eng)
(i angielsko-japońskie słowniki oxfordzkie)
Najprostsze rozwiązanie:
1. Zadzwonić do "szkoły j japońskiego" i spytać sie o podręczniki.
2. Poszukać na forach porad ludzi już się uczących.
3. W sklepach typu Empik odszukać odpowiednie pozycje książkowe, wybrać te, które będą miały najwięcej treści merytorycznej.
a. nauka z cd
b. słownik
c. minirozmówki
ps. Wyjazd do Jap bez jakiejkolwiek znajomości japońskiego jest bez sensu.
Pieniądze na wyjazd, to raz...no i pobyt.
Jak se po japońsku nie pogadamy, to wejdziemy w angielski(najczęściej) i koniec nauki będzie.
Co to znaczy poziom podstawowy?
Ileś tych znaków trzeba znać i wiedzieć jak się wymawia. I oczywiście, co znaczą.
ps2. Pamiętam Węgry - makabra. Po ichniemu nie umiałem, a oni po angielsku nie rozumieli. Zwłaszcza ci starsi.
ja naprawdę odradzam wszelakie książki Ewy Krassowskiej-Mackiewicz...z jakimkolwiek nauczycielem przerobicie to w miesiąc(o ile nie będziecie olewać)i potem zostają pieniądze w błoto...
Ostatnio edytowany przez khadzad (2007-03-28 11:51:11)