Nie jesteś zalogowany.
Jak większość ludzi na tym forum lubię dowiedzieć się czegoś nowego o kraju kwitnącej wiśni, a tu proszę perełka. Książka jak sam autor pisze nie o Japoni, ale dziejąca się w Japoni czyli opowieść polskiego gajdzina o swoim dziesięcioletnim pobycie w tym kraju.
Polecam książkę "Bezsenność w Tokio" pana Marcina Bruczkowskiego. Bardzej szczegółowe info na
stronie wydawnictwa
Dodatkowo można porozmawiać z autorem na forum strony japonia.org.pl
Pierwsze skojarzenie z tytułem jakie mi się nasunęło to "Między słowami" - ciekawe czemu
Ja chciałem polecić trylogię Opowieści Rodu Otori: Po słowiczej podłodze, Na posłaniu z trawy, W blasku księżyca (w przygotowaniu), pani Lian Hearn. Akcja trzech książek dzieje się w epoce feudalizmu w zmyślonym kraju. Kraj ten chociaż zmyślony, jest bardzo podobny do średniowiecznej Japonii, przedstawionej w konwencji fantasy. Krajobrazy, pory roku, ludzie, tradycje wszystko kojarzy nam się z Krajem Kwitnącej Wiśni. Jest to książka o przemocy, miłości, lojalności, zdradzie i oczywiście o ninja i ich zdolnościach. Książka jest świetna i "po prostu chwyta za gardło". Moim zdaniem jest to świetna trylogia, którą spokojnie można postawić obok "Władcy Pierścieni".
Ja chciałem polecić trylogię Opowieści Rodu Otori: Po słowiczej podłodze, Na posłaniu z trawy, W blasku księżyca (w przygotowaniu), pani Lian Hearn.
Ja właśnie chce kupić na allegro , ale co z tą książką "W balsku księżyca" ?? może ktoś wie coś na ten temat ?? Ten temat jest już troszke stary i książka powinna już być ( przynajmniej na allegro jej nie ma )
I proszę o jakieś opinie tych, którzy już to czytali ;]
Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2006-07-29 21:02:33)
Oczami Fana Blog ;]
mruq napisał:Ja chciałem polecić trylogię Opowieści Rodu Otori: Po słowiczej podłodze, Na posłaniu z trawy, W blasku księżyca (w przygotowaniu), pani Lian Hearn.
Ja właśnie chce kupić na allegro , ale co z tą książką "W balsku księżyca" ?? może ktoś wie coś na ten temat ?? Ten temat jest już troszke stary i książka powinna już być ( przynajmniej na allegro jej nie ma )
I proszę o jakieś opinie tych, którzy już to czytali ;]
Luzik , wszystkie 3 tomy leżą u mnie na półce już od pół roku , na bank znajdziesz (chodźby w księgarni) .
Co do opinii to książki są warte polecenia , tomy nie odbiegają od siebie poziomem , choć ostatni powinien być trochę dłuższy bądź akcja powinna przejść jeszcze dalej (trochę naiwnie skończono dość ważne wątki).Jednak całość bardzo ciekawa , polecam zwłaszcza 2 tom.
Co do tych dobrych książek to znacie podobne do tej trylogii ( opowieści rodu Otori ) ??
P.S tyrylogia bardzo mi się podoba ( kończe 2 tom ), i chciałbym przed zakończeniem poznać tytuł innej ciekawej książki
Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2006-08-29 23:08:31)
Oczami Fana Blog ;]
.
Ostatnio edytowany przez pnat (2013-01-14 01:38:09)
Moze nie ksiazka ale bardzo ciekawy blog z ktorego mozna sie wiele dowiedziec o japonii. Naprawde polecam bo lekturka jest ciekawa i zaczytalem sie w bloga tak jak w ksiazke ze az nie moglem sie oderwac. Sledzimy losy czlowieka ktory wyjezdza do japonii ktora jest dla niego calkiem nowym swiatem poznajemy jego emocje przezycia itp. a wszystko pisane prostym i zrozumialym jezykiem oraz ilustrowane
http://tokyobynight.blogspot.com/
Oczywiscie zaczynamy od archiwom.
Jeśli chodzi o "Opowieści Rodu Otori" niedawno je nabyłam i zamierzam się zająć ich czytaniem gdy skończę lekturę "Opowieść Murasaki". Autorką tej książki jest Liza Dalby, która podobno wciągu jednego roku stała się gejszą... bez komentarza... Ale to nie zmienia faktu, że "opowieść Murasaki" czyli książka o życiu słynnej pisarki z XI w. jest zajmującą lekturą. Historia znajdująca się w tej powieści jest po części fikcyjna, ale dużo można się z niej dowiedzieć o Japonii okresu Heian. Polecam!! Co do książki "Bezsenność w Tokio", przeglądałam ją gdy byłam ostatnio w entrum Manggha. Nie wydała mi się szczególnie ciekawa...
Ostatnio edytowany przez ecstazy (2006-08-23 11:31:32)
@ecstazy
Na pierwszy rzut oka może się tak wydawać (tak i mi się wydawało), ale jak zacząłem czytać, to ni z gruchy, ni z pietruchy pół książki przeleciałem. Jest małe "ale" - moim zdaniem jest bardziej dla facetów.
mnie też się podobała Bezsenność w Tokio, jest pełna humoru i czyta się ją jednym tchem. Wcale mi nie przeszkadzało, że autorem jest facet i pisze z punktu widzenia faceta. Moim zdaniem nie ma to wpływu na wrażenie jakie wywołuje jej lektura.
widzę że nie tylko ja jestem zwolennikiem pani hearn:P jednak naprade warto przeczytać tę trylogie narazie jestem po 1 tomie i niedługo zabieram się za resztę
Zgadzam się, że bardzo przyjemnie czyta się "Bezsenność w Tokio", przede wszystkim chyba dlatego, że jest oparta na faktach, są zdjęć i po prostu czuć, że autor tam był i przeżył przynajmniej część tych zdarzeń które opisuje... a humor, czasem naprawdę powalający. Krótko mówiąc - również polecam xD.
Polecam książki Murakamiego tj : Kronika Ptaka Nakręcacza , Przygoda z Owcą , Tańcz Tańcz Tańcz (kontynuacja Przygody z Owcą )
dzięki za tytuły napewno coś zobacze z tego ; )
Co do bezsenności to już przeczytałem ( w lipcu ) , i jest tak jak piszecie, książkę przyjemnie się czyta i niedługo mam zamiar sobie kupić "Singapur czwarta rano" pana Marcina Bruczkowskiego ( autora bezsenności - jakby ktoś niewiedział ), ale najpierw chciałem coś podobnego do "Opowieści Rodu Otori" ; )
Szefu, ja w 2 dni 2 tom przeczytałem , ale widze, że jesteśmy mniejwięcej tak samo ( przynajmniej byliśmy )
Ale możesz mnie "dogonić" bo teraz szkła wymieniam w okularach:P i narazie z 3 tomem sie wstrzymam na kilka dni.;)
`Mruq jeszcze raz dzięki za polecenie tej super trylogii
A innym dziękuje za to, że tym razem wątek tak szybko nie "umarł" i podaliście kilka ( być może "cennych" tytułów )
Z pozycji SF warta polecenia jest też pozycja "Zatonięcie Japonii" Sakyo Komatsu, mimo że nie przepadam za tradycyjnym sf, to tą pozycję czytało mi się gładko i przyjemnie.
Jakiś czas temu, ktoś mi mówił o tej książce tylko zapomniałem tytuł
Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2006-09-18 12:00:25)
Oczami Fana Blog ;]
Z ksiązek o tematyce japońskiej mógłbym polecić "Samurajskie Chorągwie" Inoue Yasushi opowiadającą o okresie sengoku jidai z perspektywy Kansuke'go Yamamoto - doradcy Shingena Takedy, najwiekszego wodza tamtego okresu.
Z pozycji SF warta polecenia jest też pozycja "Zatonięcie Japonii" Sakyo Komatsu, mimo że nie przepadam za tradycyjnym sf, to tą pozycję czytało mi się gładko i przyjemnie.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Z książek z gatunku poznawczego polecam "Japoński wachlarz" J. Bator. Nie jest to taki bełkot jak u Buczkowskiego, bo pani Joanna ma wykształcenie w zakresie kulturoznawstwa i nauk społecznych, przez co jej książki mają pewien dystans naukowca. Mi tam dużo przyjemniej czytało się jej dzieło, niż Buczkowskiego. O ile "Bezsenność [...]" jeszcze jakoś można było czytać, o tyle "Singapur [...]" był już dla mnie całkowicie niestrawną papką.
A ja mam pytanie trochę odbiegające od tematu Widział ktoś gdzieś tanio książkę: Japonia - wspomnienia z czasów jedwabiu i słomy. Portret miasteczka autorstwa Saga Junichi. Wszędzie gdzie ją znajduję nakład jest wyczerpany. Widocznie to dobra książka Mile widziane wszelkie linki do sklepów internetowych
A ja powiem tylko TAK[gwizdze]:P... Nie ma to jak ksiązka " ĹMIERC W WENECJI" :D:D:P:P
Ostatnio edytowany przez Bestrariusz (2006-08-23 21:39:12)
A ja powiem tylko TAK[gwizdze]:P... Nie ma to jak ksiązka " ĹMIERC W WENECJI" :D:D:P:P
Ale to chyba nie o Japonii?