Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Po pierwsze czy pierwszy raz masz taki problem z ta konfiguracja kompa. Czy po prostu na tej konfiguracji komp chodzil, stalo sie cos, wgrales na nowo wszystko i dopiero teraz to sie pojawilo?
Jesli masz plyte glowna z zintegrowana karta graficzna, to wylacz ja w biosie bo moze robic konflikt z ta co jest w AGP.
Zgrzyt -> proponuje odinstalowac obecne sterowniki - uruchomic powtornie kompa - zainstalowac zalecane lub te ktore chcesz zainstalowac
Popieram ten pomysł. Wywalić stare stery i zainstalować najnowsze. Jeszcze w Menadżerze Urządzeń sprawdzić czy karta nie ma jakiś konfliktów z innym urządzeniem. W takim przypadku tamto wyłączyć.
Aaaa jeszcze można dać akualizację sterowników i niech Windows na początek sam sobie znajdzie najlepsze a potem mu dopiero wymusić swoje.
PS. Ciesze się, że moja rada pomogła.
songoku nie w pełni wiem co i jak bo to nie mój komp, ale wiem że to pierwszy raz tak i nie jestem zgrzyt. Co jak co zastosuje się do rady Satanaela raz pomogło.
Jakbys przeczytal uwaznie moj pierwszy post, to bys wiedzial ze o sterach tam juz pisalem. Jesli to nie pomoze, to zaraz po reinstalacji widowsa wgraj od razu nie jakies stery z plytki tylko ostatni Forceware dla tego GF.
Jak to nie zadziala to musi byc jakis konflikt sprzetowy.
Jak nie jestes ~Zgrzyt, to co podszywasz sie za niego?
Zakres We/Wy 03B0 - 03BB używane przez:
VIA CPU to AGP2.0/AGP3.0 Controller
Zakres We/Wy 03C0 - 03DF używane przez:
Zakres pamięci 000A0000 - 000BFFFF używane przez:
poszukałem i to powoduje konflikty a że tu jestem zielony co mam wyłaczyć?
Czy karta jest poraz pierwszy wlozona czy juz byla? Plyta glowna w AGP ma odpowiednie napiecia do tej karty graf.? GF 6200 to AGP 3.0 predkosc 8x zasilana napieciem 0,8V (wyszly tez wersje na PCI EXPRESS). W biosie ustawic mnoznik AGP na 8x.
To co przedstawiles to konflikt przydzielenia zasobow.
Najwazniejsze jest pierwsze pytanie z tego posta. Jak na nie odpowiesz to bedziemy myslec dalej. Jesli karta jest po raz pierwszy wlozona (jest nowa) to jej nie wkladaj juz na ta plyte bo spalisz grafe.
Nie, nie jest po raz pierwszy włożona jest już od jakiegoś miesiąca lub więcej
Wejdź do biosu i sprawdź ustawienie AGP. Powinno być x8. Jak wyszły Ci konflikty, to sprawdź co za urządzenie korzysta z tych zakresów We/Wy (może to być np. karta sieciowa - powinno pisać), a potem je poprostu wyłącz.
Właśnie sprawdziłem i widze, że z tych zakresów We/Wy korzysta właśnie karta graficzna.
Tak jak pisałem radze poszukać co za urządzenie blokuje te zakresy i je wyłączyć. Potem spróbowałać zainstalować podstawowe sterowniki do karty, te z windowsa. Jak dalej nie pujdzie to będziemy dalej mysleć.
[URL=http://img172.imageshack.us/my.php?image=kkar3.png][/URL] to śmieszne VgaSave, szczeże 1 raz to widze może to
sprawia problem ale jak zatrzymuje to mam czarny monitorek :/ (a zgrzyt charuje do rana i kto się zemną z niego pośmieje XD)
To napewno o to chodzi, choć szczerze powiedziawszy nie mam zieonego pojęcia co to jest O_o.
Spróbuj wejśc jeszcze przez tryb awaryjny (F8) i tam zobacz jak to wygląda.
Inaczej... Włącz (jak sie da) Twoja normalną karte graficzną i zrób reseta. Potem wyłącz to bliżej nie określone coś i wtedy znów zrób reseta. Może sie przestawi na tą normalną karte. Pierwszy raz się spotykam z taką sytuacją. -_-
W takim razie koniecznie odinstaluj sterowniki od karty graficznej i zainstaluj na nowo. Jesli to nie pomoze zrob reinstalke windy. Przed nowa instalacja wyjmij wszystkie inne karty z slotow PCI (z AGP tez mozesz grafe wyciagnac i jej styki przeczyscic to nigdy nie zaszkodzi). Nowy windows powinien wykryc ci karte na nowo zainstalowac podstawowe stery, a ty mu po tym wszystkim dograj Forceware. Wloz pozostale karty do PCI teraz juz nie powinny przydzielic tych samych zasobow i doinstaluj im sterowniki. Musi pomoc. Cudow nie ma.
BTW Ciezko jest pomoc komus nie widzac na zywo jego kompa. Jezeli nie śmigasz dobrze w temacie przydzielania zasobow, to wgryzienie sie w ten temat, zdjagnozowanie i wykluczenie problemu moze zajac wiecej czasu niz reinstal systemu operacyjnego.
Ostatnio edytowany przez songoku (2006-08-28 23:59:13)
Powyłanczaj w biosie co sie da (dźwięk, sieciówka, porty szeregowe/równoległe, FDD itp.), odepnij napedy optyczne, wyjmij zbędne karty rozszerzeń. Odpal kompa, odinstaluj sterowniki do płyty jeśli możesz, do grafiki też. Następnie restart i instalowanie sterów w takiej kolejności: płyta, grafika (o dx9 nie wspominam bo to co w windzie masz powinno wystarczyć). Sterowniki do grafy TE Jeśli to pomoże to wtedy powsadzaj wszystko tak jak było.
Jaką masz dokładnie płytę główną? (sorki jeśli pisałeś wcześniej - widocznie przeoczyłem)
Ostatnio edytowany przez Piter666 (2006-08-29 00:19:48)
Jesli chce grac w najnowsze gry ten dx9, ktory ma SP2 nie wystarczy. Musi go zaktualizować.
Jesli chce grac w najnowsze gry ten dx9, ktory ma SP2 nie wystarczy. Musi go zaktualizować.
dx to w tej chwili jego najmniejszy problem... Inna sprawa: GF6200 + 512RAM to troche mało do najnowszych gier w przyzwoitych detalach.
No i najważniejsze:
POTZREBA MI SPRAWNEGO KOMPA DO OGLADANIA ANIME!!!!!
Ostatnio edytowany przez Piter666 (2006-08-29 00:45:17)
ponagrywam to i owo i zrobię formata
songoku ja nie musze grac w nowe gry wole stare RTS-y, cRPG i inne gry bo nowe nie mają tego czegoś, tej innowacji duszy wszystko już było tylko grafa się zmienia a mi chodzi o treść fabułę
Ale dx można mieć najnowszego, przecież to nie zaszkodzi, prawda? Poza tym może kiedyś najdzie cię ochota
moj koles tez ma gf 6200 i mial z nia problemy gdyz standardowe sterowniki nvidii nie wykrywaly karty graficznej !!!!, po instalacji tych driverow wszystko zaczelo dzialac normalnie
ara ara...
Ale dx można mieć najnowszego, przecież to nie zaszkodzi, prawda? Poza tym może kiedyś najdzie cię ochota
jedyna grę nową jaką odpalę to będzie X3 i jakiś tam kosmiczny RTS (podobny do homeworlda )
i obie mi pójdą na mym kompie (jak go zrobię )
ROLF usmialem się SP2 uaktualnia windowsa do DX9c.... ktory jest najnowszym DXem
http://www.microsoft.com/presspass/news … PSPFS.mspx
A i żeby nie było czytałem wsystkie posty i nie zauważyłem podstawowej porady wszyscy mi tu pisza zainstaluj najnowsze ster do grafiki a to przecież nie wystarczy. Cały problem nie polega na nizegodnosci ster do graf - tak czy siak system powinien odczytywac poprawnie nazwe karty graficznej problem podejżewam lezy gdzie indziej - w przez wszystkich niedocenianych i zapomnianych sterownikach do... płyty głównej. Z tego co widzę masz płytkę na chipsecie VIA więc musisz ściągnąć najnowszego hyperiona tu masz linka
http://www.viaarena.com/default.aspx?Pa … CatID=1070
powinno zadziałać
PEACE
Ostatnio edytowany przez Danuel (2006-08-29 14:40:41)
ROLF usmialem się SP2 uaktualnia windowsa do DX9c.... ktory jest najnowszym DXem
Taaakkk no co ty nie wiedziałem. To teraz mając zainst. tylko tego dx 9c z SP2 spróbuj uruchomić takie nowości jak Hitman Blood Money lub Heroes of Might & Magic V , a bedziesz kozak <looool>
Z tego co widzę masz płytkę na chipsecie VIA więc musisz ściągnąć najnowszego ....
Zgadza się może być to, ale pewności nie masz. Radzę robić różne wskazówki po kolei, a nie wszystko od razu, bo w przyszłości nie będzie wiedział co było przyczyną, jakby znów taki błąd wystąpił. Poza tym pisał, że przedtem ta karta już chodziła, więc raczej z płyta powinno być ok, no chyba że nie dograł nowych sterów do kontrolera po reinstalacji systemu.
WAR
Ostatnio edytowany przez songoku (2006-08-29 15:24:04)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna