#21 2006-09-01 14:59:23

Dżibril
Użytkownik

Odp: Plany lekcji

Ten drugi troche nie przemyślany - bo kto uzupełni w nim rubryke piątek ?

#22 2006-09-01 15:01:09

songoku
Użytkownik

Troche ta twoja tapeta za ciemna żeby pisać w niej tradycyjnie. Chyba ze na komputerze ja jakos wypelnisz.

#23 2006-09-01 15:06:30

Nilatarion
Użytkownik

Szual właśnie tą tapetę mam obecnie na pulpicie smile_big masz dobry gust.

#24 2006-09-01 15:07:06

m_jay
Użytkownik

songoku napisał:

No to byloby ciezko majac obrazek w postaci: gif, jpg, bmp etc., poniewaz usuwalbys tlo wymazujac np. gumka. Musialbys poprosic autora, aby ci udostepnil wersje "projektowa", czyli plik: psd, cpt itp. Wtedy edytujesz sobie go z poziomu programu i zapisujesz nastepnie jako plik graficzny. Czynnosc powtarzasz przy kazdej zmianie planu lekcji.

LOL nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi, bo przeciez plany udostepniane przez luczka sa puste wiec mozna na nich pisac bez szkody dla pliku (ktorego niewypelniona kopie przechowywalo by sie w innym miejscu), a jednokrotna powtorna kompresja jotpega raczej mu nie zaszkodzi.

Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-09-01 15:09:17)

WoodenJesus.png

#25 2006-09-01 15:07:19

pa3cja
Użytkownik

To ja proponuje taka !!!!! ale do wypelnienia na komputerze, bo czarne tlo jest

Ostatnio edytowany przez pa3cja (2006-09-01 15:08:40)

#26 2006-09-01 15:18:04

szefu
Zbanowany

to jest kiepski pomysł pa3cja:P bo plan się zmienia za często:P

Ostatnio edytowany przez szefu (2006-09-01 15:18:33)

#27 2006-09-01 15:36:15

pa3cja
Użytkownik

u mnie w szkole jak daja plan, to mam juz taki sam na caly rok i sie nie zmienia smile

#28 2006-09-01 15:40:56

songoku
Użytkownik

m_jay napisał:
songoku napisał:

No to byloby ciezko majac obrazek w postaci: gif, jpg, bmp etc., poniewaz usuwalbys tlo wymazujac np. gumka. Musialbys poprosic autora, aby ci udostepnil wersje "projektowa", czyli plik: psd, cpt itp. Wtedy edytujesz sobie go z poziomu programu i zapisujesz nastepnie jako plik graficzny. Czynnosc powtarzasz przy kazdej zmianie planu lekcji.

LOL nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi, bo przeciez plany udostepniane przez luczka sa puste wiec mozna na nich pisac bez szkody dla pliku (ktorego niewypelniona kopie przechowywalo by sie w innym miejscu), a jednokrotna powtorna kompresja jotpega raczej mu nie zaszkodzi.

Nie dokonca mnie zrozumiales, wiec po co to lol. A teraz pomysl troche, majac pusty plan trzeba go wciaz od nowa uzupelniac, a co jesli przestawia ci sie tylko godziny lub kolejnosc lekcji jezor. Zeby powypelniac rubryki w plikach jpg, itp. trzeba je odpowiednio wpasowac itd., czyli po prostu pobawic sie. Nanszac poprawki na projekt robisz to w zaledwie kilka chwil (tak jakbys edytowal tabele w excelu) nie przepisujac wszystkiego od nowa tylko modyfikujac interesujace cie miejsca. Proste nie?

BTW  ~pa3cja pozazdroscic takiej szkoly. U mnie jak pamietam to plan sie zmienial prawie co miesiac i zazwyczaj na gorszy zly

Ostatnio edytowany przez songoku (2006-09-01 15:42:24)

#29 2006-09-01 15:44:13

m_jay
Użytkownik

Hmm mozna inaczej smile_big. Tworzysz jakis plik graficzny z warstwami, na tlo wrzucasz plan lekcji (czyli tego jotpega powiedzmy), tworzysz przezroczysta warstwe na napisy i osiagasz ten sam efekt nie muszac meczyc autora o plik ^^.

Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-09-01 15:44:53)

WoodenJesus.png

#30 2006-09-01 15:45:25

cieslak
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:

Hmm a ile kosztuje wydruk takiego czegoś ? Ale pomysł zarąbisty tylko ja już bym wypełnił też rubryki w programie graficznym dla estetyki. Można nawet dać jakieś fikuśne literki bez ramki. Podoba mi się smile

to zależy na jakim papierze chcesz go mieć ale samo wydrukowanie nie będzie kosztowało więcej niż 3 zl smile_big

Prosze luczek ^^

raylenzan5mx8.th.jpg

#31 2006-09-01 15:59:13

songoku
Użytkownik

m_jay napisał:

Hmm mozna inaczej smile_big. Tworzysz jakis plik graficzny z warstwami, na tlo wrzucasz plan lekcji (czyli tego jotpega powiedzmy), tworzysz przezroczysta warstwe na napisy i osiagasz ten sam efekt nie muszac meczyc autora o plik ^^.

Wiesz co nie kapuje tego co napisales. Chcesz mi powiedziec, ze mozna zrobic plik: jpg, bmp i miec wypelniony plan lekcji, apozniej taki plik edytowac, nie wymazujac tla?
Jak chcesz to zrobic przeciez przy eksportowaniu takiego pliku warstwy sie łacza. Teraz ja robie LOL.

Ok. moze sie nie znam, wiec jak mozesz to opisz mi ten proces. Zobacze to od strony praktycznej. oczkod

~cieslak, zobacz co napisal ~luczek o doborze tapet. Ta sie po prostu nie nadaje.

Ostatnio edytowany przez songoku (2006-09-01 16:01:26)

#32 2006-09-01 16:07:00

malkor
Użytkownik

Luczek jeśli znajdziesz chwilke...

nge4rs9.th.jpg

Ps. Songoku zapewne chodzi o to że zawsze możesz mieć na dysku wersje z pustymi rubrykami które możesz w każdej chwili wypałnić w wypadku zmiany planu.

Ostatnio edytowany przez malkor (2006-09-01 16:09:57)

#33 2006-09-01 16:10:30

m_jay
Użytkownik

Special4you:

1. Bierzemy plan lekecji luczka
2. otweramy za pomoca naprzyklad GIMPa
3. Tworzymy nowa przezroczysta warstwe na ktorej piszemy
4. zapisujemy do pliku obslugujacego warstwy (czyli np xcf)
5. Eksportujemy do jakiegos jpg

Efekt mamy dwa pliki jeden z planem lekcji w postacji JotPeGA i drugi w postaci pliku xcf ktory edytujemy gdy chcemy cos zmienic w planie.

Teraz rozumiesz?

WoodenJesus.png

#34 2006-09-01 16:11:59

Feniks_Ognia
Użytkownik

Kolor tła jest nieważny. Po co chcecie wpisywać ręcznie i niszczyć obrazek, zrobcie to na kompie. W Photoshopie można dać ramke do okoła napisów np. biała i można litery na czarne tło dać. Można zmienić kolor napisów można wszystko. Dodatkowo jakaś wypaśiona trzcionka odpowiednio do motywu na obrazku, poukładane bez żadnych tabel tylko jedno pod drugim i macie wypas Plan Lekcji. Tylko druknąć.

#35 2006-09-01 16:23:33

m_jay
Użytkownik

Heh wlasnie od kilku postow do tego nawoluje oczkod.

WoodenJesus.png

#36 2006-09-01 16:35:16

songoku
Użytkownik

m_jay napisał:

Special4you:

1. Bierzemy plan lekecji luczka
2. otweramy za pomoca naprzyklad GIMPa
3. Tworzymy nowa przezroczysta warstwe na ktorej piszemy
4. zapisujemy do pliku obslugujacego warstwy (czyli np xcf)
5. Eksportujemy do jakiegos jpg

Efekt mamy dwa pliki jeden z planem lekcji w postacji JotPeGA i drugi w postaci pliku xcf ktory edytujemy gdy chcemy cos zmienic w planie.

Teraz rozumiesz?

Nie no LOL olbrzymie. Stary przeciez ty kompletnie nie wiesz o czym ja pisalem. Przeciez plik xcf to tez jest projekt tylko innego programu. Jaka jest roznica miedzy nim a cpt lub psd? Mnie chodzilo zebys tak zapisal mi jpg lub bmp aby mozna bylo go edytowac, bez wymazywania tla. To ja ci napisze tylko tyle ze w pliku np. cpt. tworzysz warstwe dla tabeli z planem lekcji i modyfikujesz ja jak chcesz. Masz wtedy tez 2 pliki. Pierwszy cpt, psd, etc. Drugi wyeksportowany jaki tam chcesz np. jpg. Poza tym te pliki "projekty" ktore podalem sa wynikowymi o wiele bardziej popularnych programow czyli Photo-Paint lub Photoshop.
Powiem tylko tyle nie ma mozliwosci zapisania standardowych plikow graficznych (bitmap) z odzielnymi warstwami. To jest niemozliwe!

Twoj sposob jest bardziej zakrecony po co tworzyc nowe warstwy bawic sie gumka i na nowo wypelniac, skoro mozna przeslac komus plik, w ktorym zmodyfikuje sobie tylko dane z tabeli i weksportuje pozniej do jakiegos z standardowych formatow graficznych. Ciekawe ilu ludzi potrafiloby zedytowac taki obrazek tym twoim sposobem oczkod

Edit:
~malkor po co miec pusta wersje, ktora trzeba od poczatku wypelnaic w przypadku zmiany np. tylko kolejnosci lekcji w poniedzialek i godzin rozpoczecia we wtorek, gdy reszta dni jest bez zmian? Jak masz projekt to zmieniasz edytujesz tylko te dwa dni, a reszte zostawiasz bez zmian. O wiele prostsze prawda?

Ostatnio edytowany przez songoku (2006-09-01 16:53:06)

#37 2006-09-01 16:51:33

m_jay
Użytkownik

Dobra koncze bo czuje sie tak jakbym chcial rozwalic betonowa sciane przy pomocy glowy (czyt nieprzyjemnie).

songoku napisał:

Twoj sposob jest bardziej zakrecony po co tworzyc nowe warstwy bawic sie gumka i na nowo wypelniac

Powiedz mi tylko gdzie ja wspomnialem o jakiej kolwiek gumce?

songoku napisał:

(...)plik, w ktorym zmodyfikuje sobie tylko dane z tabeli i weksportuje pozniej do jakiegos z standardowych formatow graficznych

Wiesz, wlasnie o tym pisalem.

songoku napisał:

Poza tym te pliki "projekty" ktore podalem sa wynikowymi o wiele bardziej popularnych programow czyli Photo-Paint lub Photoshop.

A co to ma do rzeczy?

Z mojej strony EOT.

Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-09-01 16:52:43)

WoodenJesus.png

#38 2006-09-01 17:00:51

songoku
Użytkownik

m_jay napisał:

To w jaki sposob chcesz usunac dane z planu lekcji, ktory jest juz wypelniony i zapisany powiedzmy w jpg, ktory przesle ci ~luczek (powiedzmy ze jestes studentem i zmieniasz "plan lekcji" na "plan zajęc", chcesz tez sie pozbyc piatku, bo w piatek nie chodzi na zajecia? To jak to zrobisz? Zastanow sie co piszesz.

Rozmawiajac z toba mam wrazenie, ze konczenie drugiego fakultetu (graf. komp. ) poszlo na marne. Pierwszy marketing i zarzadzanie tak na marginesie jezor 

Edit:
~malkor z tej tapety postaram ci sie na jutro zrobic plan lekcji, zobaczysz jak to wyglada od strony praktycznej oczkod
Przesle ci plik cpt i bedziesz mogl go sobie do woli edytowac tylko musisz sie zaopatrzyc w pakiet Corela zeby moc to robic.

Ostatnio edytowany przez songoku (2006-09-01 17:03:56)

#39 2006-09-01 17:00:58

malkor
Użytkownik

Teraz już wiem poprostu właśnie się ucze.

#40 2006-09-01 17:09:09

Feniks_Ognia
Użytkownik

songoku napisał:
m_jay napisał:

To w jaki sposob chcesz usunac dane z planu lekcji, ktory jest juz wypelniony i zapisany powiedzmy w jpg, ktory przesle ci ~luczek (powiedzmy ze jestes studentem i zmieniasz "plan lekcji" na "plan zajęc", chcesz tez sie pozbyc piatku, bo w piatek nie chodzi na zajecia? To jak to zrobisz? Zastanow sie co piszesz.

Rozmawiajac z toba mam wrazenie, ze konczenie drugiego fakultetu (graf. komp. ) poszlo na marne. Pierwszy marketing i zarzadzanie tak na marginesie jezor 

Edit:
~malkor z tej tapety postaram ci sie na jutro zrobic plan lekcji, zobaczysz jak to wyglada od strony praktycznej oczkod
Przesle ci plik cpt i bedziesz mogl go sobie do woli edytowac tylko musisz sie zaopatrzyc w pakiet Corela zeby moc to robic.

Ty chyba ty nie zrozumiałeś jego. To samo masz jak tworzysz w Photoshopie zpaisujesz 2 warianty jeden PSD z warstwami do edycji a drugi to jpg do wydruku. On napisał w swoim poście że uzyskuje się w ten sposób 2 pliki jeden to jpg do druku a drugi xcf do edycji jeśli się chce coś zmienić. Pozatym on tam podał ten program jako przykład jak co można  używć innego. Czytaj uważniej i ze zrozumieniem jezor

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-09-01 17:10:37)

Stopka forum

© Animesub.info 2024