#1 2006-09-04 16:21:52

raziel4ever
Użytkownik

Ripy z TV

wiec zakupilem  karte tv  ( nie znam sie na ripowaniu  ) a mam  troche  fajnych anime  na VHS  np GIGI  ( z poloni  1  okolo  80 % odcinkow  i Sailormoon  ( Polsat )  wsyzstkie  ktore byly wyemitowane  ,   soul huntera ,( wszystko  ) itp  tylko tak jak wczesniej napisalem nieznam sie na ripowaniu  czy byla by jaks  dobra duszyczka  ktora by mi  cos  o tym  powiedziala  (  ustawienia  jaki  program itp )  i  czy  ktos umie  wzmacniac dzwiek  ( tzn  wzmocnic sygnal  i oczyscic  z szumow  )  moze  by mi pomogl  to robic  moze nawet ktos  by mi pomogl podrzucic polski jezyk jako  drugie audio  do dvdripow tych anime  ktore sa w sieci  itp   czekam na propozycje  tylko  najlepiej w tym watku  bo gg mi szwankuje  ostatnio  troche smile pozdro

#2 2006-09-04 17:19:44

Suchy
Użytkownik

Odp: Ripy z TV

To jak, co, czym to w dużej mierze zależy od twojego kompa. Jaki masz procesor i pamięć. A także jakidysk (obroty na sek; w jakim trybie działa: PIO 4, UDMA 1,2,3,4,5,6, SATA; ile masz na nim wolnego miesjca)

Na dobry start: do zgrywania VirtualDubMod lub iuVCR
Kompresja obrazu (warianty od najlepszego):
- przy dużej ilości na dysku, kompresja kodekiem bezstratnym i z włączonym przeplotem (FastCodec, Alparif, LoslessJPG, HuffyUV i inne)
- przy mocniejszym procku do Xvid lub na b. wysokiej jakości (włączony przeplot)
- przy słabszym procku stratnym MPEG2, MPEG1 lub MJPEG (od najsilniejszego, do najsłabszego) na jaknajlepszej jakości

Kompresja dźwięku:
- jeśli masz miejsce to najlepiej bezstratnie do jakości równej jakości zgrywania (np zgrywasz mono 22kHz, to zapisuj dźwięk do PCM mono 22kHz)
- nie masz miejsca to do MP3 na CBR 320

Obróbka obrazu (za pomocą filtrów):
- ze zgranego obrazu usunąć przeplot (np za pomocą TomsMoComp)
- usunąć szum (Convolution3D, FFT, FractalFun)
- wyostrzyć obraz (swscaler) i wyrównać poziom kolorów (levels)
- na koniec zeskalować do rządanych rozmiarów (Lanczos)
Tak obrobiony obraz skompresować do XviD na żądanych ustawieniach i jakości.

Obróbka dźwięku (za pomocą GoldWave):
- Effect->Volume->Change
- Effect->Volume->Normalize
- zaznaczyć jaknajdłuższy kawałek gdzie słychać sam szum (dlatego dobrze jest zrzucić na dysk też troszkę szumu sprzed zaczęcia się materiału), skopiować do schowka, zaznaczyć całość, - Effect->Filter->Noise reduction i wybrać opcję from clipboard (czy jakoś tak - z pamięci piszę)
Tak obrobiony dźwięk zapisać jak MP3 (lub jako WAV PCM i skompresować do MP3 w innym programie)

Zapisany dźwięk i obraz połączyć ze sobą w VirtualDubMod korzystając z Direct Stream Copy

#3 2006-09-04 17:45:40

themic
Użytkownik

Wow...
Widze że kolega fachura... (Ja się chyba jednak ograniczę do prostej edycji.) smile

Ot taki sobie (nie)zwykły człowiek...:)

#4 2006-09-04 18:08:54

Atem
Użytkownik

raziel4ever napisał:

Sailormoon  ( Polsat )

powiec bo gdy to leciało to nie oglądałem, naprawde w polskim dubbingu było takie zalklęcie ja "groch fasola silna wola " ?!? fuj [roftl]

Ostatnio edytowany przez Atem (2006-09-04 18:09:32)

#5 2006-09-04 18:10:08

raziel4ever
Użytkownik

suchy  plis o kontakt  na GG  8005074  wazne  smutny

ps  a no  bylo  smile lektorem  byla  krystyna czubowna   czy  jakosc tam smile  az lezka sie kreci smile  bylo  niech  ktos i pomoze z tym audio  bo  video  jest  bardzo  dobre  ( jak na Vhs )

Ostatnio edytowany przez raziel4ever (2006-09-04 18:31:06)

#6 2006-09-04 18:35:00

Feniks_Ognia
Użytkownik

Ja sam bym chciał sobie czasami coś zgrać z TV ale że to trza się tak meczyć ja pierdziele. I tyle programów.

#7 2006-09-04 20:30:18

raziel4ever
Użytkownik

ok  oto link http://rapidshare.de/files/31956570/sailormoon_1.rar
do  zgranego (  strasznie  cicho i troche szumi  )  chodzi  mi szczegolnie aby  wziasc  zrobic glosniej ( wznocnic )  i pozbyc  sie tych  szumow  nawet  choc  trosze  poprawa  jakosc  mile widziana smile 
jak  by  ktos mogl  niech poda  jakie  mial  ustawienia w  goldwave  za pomoca  ktorych  oczyscil  ten kawalek  smile

Ostatnio edytowany przez raziel4ever (2006-09-04 20:30:59)

#8 2006-09-04 22:13:18

Suchy
Użytkownik

o cholera.. to na prawdę cicho..

Wiec tak:
1. Szum powstaje głównie z tego powodu że jest cicho nagrane. Zawsze masz szum powodowany niedoskonałością sprzętu, pracą procesora itd. Ten szum jest zazwyczaj praktycznie niesłyszalny. Lecz tutaj z powodu b. cichej ścieżki, musisz wszystko podłośnić nawet 4 krotnie. W tym także ten szum. Po podgłośnieniu masz szum i mowę oraz dźwięki na tym samym jeśli nei zbliżonym poziomie głośności, co nie wygląda za ciekawie.
2. sprawdź w ustawieniach głośności systemu (i w programie któym zgrywasz, też) czy masz ustawioną max głośność dla interfejsu przez jaki zgrywasz (Line in lub Aux zapewnie)
3. dźwięk masz dostarczany w mono więc zapisuj w mono (2x mniej miejsca i mniej szumu generowanego przez drugi kanał na którym i tak nei ma sciezki audio).

Po tym będziemy się bawić w usuwanie szumu, bo przy obecnym stanie nie wygląda to za ciekawie.

Ostatnio edytowany przez Suchy (2006-09-04 22:19:08)

#9 2006-09-04 23:27:47

raziel4ever
Użytkownik

ok  lepiej  tego sie niezgra  smutny  jest cicho  smutny   oto link http://rapidshare.de/files/31976026/sailormoon_1b.wav

#10 2006-09-05 00:30:30

Suchy
Użytkownik

1. Otwórz to (zgrane w mono) w Gold Wave.
2. Effect->Volume->Change i tam ustaw na 20 (czyli max)
3. Ponieważ masz b. cicho to powtórz tą operację jeszcze raz
4. Teraz znormalizuj dźwięk poprzez Effect->Volume->Normalize
5. Teraz zaznacz jaknajdłuższy kawałek, w którym słychać szum ale nie słychać lektora czy też jakiś istotniejszych dźwięków z anime (najlepiej by miał min 1-2 sek) i skopiuj do schowka
6. Zaznacz wsztstko i daj na Effect->Filter->Noise reduction, a potem wybierz opcję from clipboard i OK

Sprawdź czy efekt jaki uzyskałeś cię zadowala, jeśli nie musisz poszukać lepszego kawałka. Im dłuższy oraz im mniej innych dźwięków niż szum tym lepiej. Jeżeli po tym wszystkim zostają małe trzaski itp to spróbuj zastosować dodatkowo Effect->Filter->Pop & Click

Tak obrobiony dźwięk zapisz jako WAV a potem kompresuj do MP3 mono VBR i 48kHz (dźwięk jaki masz na kasecie masz w 48kHz, że zgrywasz go z taką częstością próbkowania? dziwne).

P.S.
Prosze moderatorów o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu, bo chyba się w takowym nie znajduje.

Ostatnio edytowany przez Suchy (2006-09-05 11:56:31)

#11 2006-09-05 20:54:25

raziel4ever
Użytkownik

uzywam  iuVCR  ale kiedy  wlanczam  zeby  zaczal zalac sygnal  to wyskakuje  blad "  ERROR:EC_ERRORABORT event raised ( error code 80040228)  czy  ktos  wie  o co  chodzi  moze mam cos zle w ustawieniach programu ??

Stopka forum

© Animesub.info 2024