#21 2007-02-01 13:23:20

Solar
Użytkownik
Skąd: koszalin
Dołączył: przed 2004-07-25

Odp: MPC - problem

ok
wielkie dzięki
temat można zamknąć

Offline

#22 2007-02-06 21:54:01

Solar
Użytkownik
Skąd: koszalin
Dołączył: przed 2004-07-25

Odp: MPC - problem

jak mozna troche sciemnic obraz bo jest za jasny w mpc ale tylko w tym programie a nie w kodekach

Offline

#23 2007-02-06 22:51:52

Quithe
Użytkownik
Skąd: Bytom / Warszawa (głównie)
Dołączył: 2005-03-28

Odp: MPC - problem

Solar napisał:

jak mozna troche sciemnic obraz bo jest za jasny w mpc ale tylko w tym programie a nie w kodekach

Na monitorze sobie ściemnij jezor Albo załóż okulary przeciwsłoneczne hehe


myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

Offline

#24 2007-02-06 23:23:58

Suchy
Użytkownik
Skąd: Łódź (GTW)
Dołączył: przed 2004-07-25

Odp: MPC - problem

MPC nie ma typowych ustawień nasycenia, kontrastu i jasności (znaczy się dla MPEG ma). Nie mniej toertycznie (i praktycznie też) umożliwia takie operacje na KAŻDYM obsługiwanym formacie wideo. Jak to możliwe? Ano za pomocą wsparcia dla Shaderów. Trzeba by napisac odpowiedni skrypt powodujący przyciemnienie, lub rozjaśnienie. dla osób któe tego nie umieją powinno wystarczyć, że załadują shader o nazwie Procam, a następnie wejdą w edycje jego kodu i znajdą w nim zdefiniowanie (define) wartości dla Saturation, Brightness, Contrast oraz Hue. Jak ktoś się pouczy trochę to będzie mógł w czasie rzeczywistym filtrować obraz zgodnie z własnymi wymaganiami. Świetne narzędzie.

Innym sposobem, jest zmiana parametrów w dla Nakładki Video (Overlay) sterownikach k. graficznej.

Jeszcze innym jest załadowanie filtra pośredniego, który zmieni parametry obrazu (rozwiązanie podobne do shaderów, tyle, że Shadery mogą być akcelerowane sprzętowo oczkod )

Ostatecznie można też po prostu zmienić ustawienia monitora.

Offline

#25 2007-02-06 23:27:00

Quithe
Użytkownik
Skąd: Bytom / Warszawa (głównie)
Dołączył: 2005-03-28

Odp: MPC - problem

~Suchy, na to bym nie wpadał xD Wolę jednak zostać przy monicie albo okularach, by co jezor


myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

Offline

#26 2017-10-01 05:29:09

LagoonCompany
Użytkownik
Skąd: Elgin
Dołączył: 2010-05-08

Odp: MPC - problem

Suchy napisał:

Jak widzisz Solar, problem praktycznie rozwiązany, zanim zdązyłem wykombinować czas smile
Moge tylko potwierdzić, wypowiedzi:
Znak / nie należy do specyfikacji żadnego formatu, zatem nie jest wspierany przez MPC. Fakt, że SEPlayer interpretuje go jako kursywa nie koneicznie świadczy o tym, iż jest to poprawne. Napisy sa zapewnie w formacie mDVD. Sugeruję otworzyć je w notatniku i za pomocą funkcji "Edycja->znajdź i zamień" zamienić automatycznie wszystkie występujące / na {y:i}
{y:i} to poprawne oznaczenie kursywy w formacie mDVD i MPC na pewno go ziterpretuje należycie

Zmieniłem i nie działa.
Jakiś inny sposób ?
Proszę o złotą koparkę


sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

Offline

#27 2017-10-01 07:55:29

difer
Użytkownik
Skąd: Rzeszów
Dołączył: 2011-07-05

Odp: MPC - problem

LagoonCompany napisał:

Proszę o złotą koparkę

Proszę bardzo:
f221280f8e1a.jpg

Offline

#28 2019-07-05 19:28:49

XxBhaalxX
Użytkownik
Skąd: Ożarów Mazowiecki - zapraszam.
Dołączył: 2010-11-07

Odp: MPC - problem

Witam, nie wiem gdzie to napisać wiec napisze tu. mam pewien problem oglądając anime obraz czasem mi się przycina /przeskakuje/klatkuje. Z reguły oglądam w 720P mkv, takie cuda dzieją się bez względu na to czy są jakieś napisy czy też nie, oczywiście kiedy cofnę dana scenę to za drugim razem odtwarza ją normalnie (z dźwiękiem nie ma problemu). Używam K lite z mpc (Win 10 pro 64x podzespoły na pewno nie są słabe). Ktoś coś może miał podobnego? Ogólnie mam podejrzenia ze albo coś mi się przy pycha i to ostro, albo karta graficzna ma jakiś problem, co by mnie nie zdziwiło nawet, ale to już inny temat.

PS. Dodam że w większości, ogólnie oglądam rawy bd od Ohysa, LowPower-Raws, Seed-Raws, neko-raws, wydaje mi się że własnie w tych takie coś miałem najczęściej, przynajmniej ostatnio jak zacząłem oglądać, na nowym (paro miesięcznym) kompie. Na moim starym chyba nie miałem takiego problemu ale tam też miałem win 7 a nie to.

Ostatnio edytowany przez XxBhaalxX (2019-07-05 19:44:09)

Offline

#29 2019-07-05 19:49:12

seba609
Użytkownik
Skąd: Poznań
Dołączył: 2009-07-13

Odp: MPC - problem

Miałem podobny problem z tym zestawem MPC + K-lite - przycinka wyglądała tak, że obraz "zwalniał", jednocześnie lekko klatkując. Format/jakość video nie miała znaczenia, bo działo się to również z plikami AVI 480p. Audio odtwarzało się normalnie. Czy ta przycinka po kilku sekundach sama znika i odtwarza dalej normalnie? Zwykle wszystko wracało do normy, gdy zmieniała się scena/kadr.
Jak to rozwiązałem? Pełny reinstall kodeków z wyczyszczeniem danych/ustawień. Może pomoże :v


Lupin, he's a nice man. Why he's cool, you know, he uses his walther. Yeah, the machine cries, bang bang.

Offline

#30 2019-07-05 20:17:42

XxBhaalxX
Użytkownik
Skąd: Ożarów Mazowiecki - zapraszam.
Dołączył: 2010-11-07

Odp: MPC - problem

seba609 napisał:

Miałem podobny problem z tym zestawem MPC + K-lite - przycinka wyglądała tak, że obraz "zwalniał", jednocześnie lekko klatkując. Format/jakość video nie miała znaczenia, bo działo się to również z plikami AVI 480p. Audio odtwarzało się normalnie. Czy ta przycinka po kilku sekundach sama znika i odtwarza dalej normalnie? Zwykle wszystko wracało do normy, gdy zmieniała się scena/kadr.
Jak to rozwiązałem? Pełny reinstall kodeków z wyczyszczeniem danych/ustawień. Może pomoże :v

Tak to własnie to na 90%. Jestem świeżo po formacie powiem szczerzę, bo robiłem go parę dni temu, a problem powrócił. Teraz sprawdzę jak zachowuje sie procesor przy tej przecince, jak będzie ok to spróbuje odinstalować k lite, zainstalować dx10 i z powrotem automatycznie zainstalować k lite.

Sprawdziłem procka i jest ok.

Możliwe że to coś z buforowaniem...

Ostatnio edytowany przez XxBhaalxX (2019-07-05 20:44:31)

Offline

#31 2019-07-05 22:48:45

SongoPL
Użytkownik
Skąd: Pszczyna
Dołączył: 2008-01-03

Odp: MPC - problem

A próbowałeś zmienić ustawienia splittera (zmienić na inny) lub dekodera wideo (wł/wył dekodowanie DXVA)?
Ewentualnie zmienić strumień wyjściowy na inny np. madVR - ja używam EVR (custom presenter), splitter LAV, dekoder LAV DXVA2 (native) a w filtrach źródłowych mam wszystko odhaczone bo używam zewnętrznych kodeków i wszystko ładnie śmiga.

Pokaż spoiler
ab0c82a7-5f74-43ca-9d7e-823aa6ef1285-original.png?width=1920&height=1080&fit=bounds004a8058-85cb-41e3-839f-38f459329d81-original.png?width=1920&height=1080&fit=bounds31863519-a90b-4224-8172-9d798b001fc0-original.png?width=1920&height=1080&fit=bounds

693e2ee0-5bc1-42ba-8b85-24a8ad8682de-original.png?width=1920&height=1080&fit=bounds7e278aca-9b80-4e51-9904-7f52a91188f4-original.png?width=1920&height=1080&fit=bounds

P.S. jeśli masz zainstalowane K-Lite to w ustawieniach MPC-HC w filtrach zewnętrznych dodaj LAV Decoder i ustaw na preferuj a w ustawieniach ffdshow video decoder zmniejsz priorytet na normalny lub niższy.

Pokaż spoiler
168e41f2-2807-4021-98d7-32575e770eb8-original.png?width=1920&height=1080&fit=boundsdb03ed29-f9bd-4f9f-aff5-c881330ba648-original.png?width=1920&height=1080&fit=bounds

P.S. 2 Możliwe, że masz jakiegoś wirusa i odpala Ci się w tle, jak sprawdzasz Menadżer zadań to nic nie widać bo wirus wykrywa to i się wyłącza, sam miałem taki problem.

Ostatnio edytowany przez SongoPL (2019-07-05 22:51:25)

Offline

#32 2019-07-06 00:40:26

matiasmovie
Użytkownik
Skąd: Poznań (ポズナン)
Dołączył: 2008-10-23

Odp: MPC - problem

Możesz zawsze spróbować zmienić na madVR (ew. zmienić też render napisów na XYSubFiltre)

Pokaż spoiler
YLW6BcH.png
Przy okazji możesz zmienić kilka opcji na start (nie wiem jaką masz kartę dlatego opcje mniej żarłoczne, ale dalej na tyle dobre, żeby odczuć różnicę względem bicubica w EVR
wzkmFQo.png
xXPFwjb.png
nOB4xv6.png


eMvend1.png

Offline

#33 2019-07-06 08:50:35

XxBhaalxX
Użytkownik
Skąd: Ożarów Mazowiecki - zapraszam.
Dołączył: 2010-11-07

Odp: MPC - problem

matiasmovie napisał:

Przy okazji możesz zmienić kilka opcji na start (nie wiem jaką masz kartę dlatego opcje mniej żarłoczne, ale dalej na tyle dobre, żeby odczuć różnicę względem bicubica w EVR

Jak pisałem kompa raczej mam wystarczającego, a format robiłem niedawno przy czym skan wszystkiego po formacie i nic nie wykryło a używam 360 security. Wszystkie opcje posprawdzam do puki nie przestanie się zacinać.

Pokaż spoiler
i7 9900k, 32 gb ramu i geforce rtx 2080

Ostatnio edytowany przez XxBhaalxX (2019-07-06 12:52:02)

Offline

#34 2019-07-06 16:24:21

matiasmovie
Użytkownik
Skąd: Poznań (ポズナン)
Dołączył: 2008-10-23

Odp: MPC - problem

To w obu upscalingach ustaw NGU Sharp na very high.

Pokaż spoiler
możesz też dodatkowo zrobić funkcję dla której przy anime mniejszym niż 600p będzie używać NGU AA, wtedy nie będzie widać tak artefaktów obrazu w odcinkach ze słabą jakością.
ZbwvGRY.png

Ja do przeskanowania używam ADWCleaner oraz ESET Online


eMvend1.png

Offline

#35 2019-07-06 17:40:30

Grucha00
Użytkownik
Dołączył: 2013-04-13

Odp: MPC - problem

A sprawdzałeś czy w innym odtwarzaczu jest tak samo?, może tu tkwi problem, pobierz starszą wersję programu i zobacz.

Offline

#36 2019-07-06 23:36:54

XxBhaalxX
Użytkownik
Skąd: Ożarów Mazowiecki - zapraszam.
Dołączył: 2010-11-07

Odp: MPC - problem

Grucha00 napisał:

A sprawdzałeś czy w innym odtwarzaczu jest tak samo?, może tu tkwi problem, pobierz starszą wersję programu i zobacz.

Aktualnie mam najnowsza wersje, zrobiłem manewr z dx 10 i reinstalacja k lite, obejrzałem dziś 12 odcinków i nic nie zauważyłem jutro, sprawdzę jeszcze.

Offline

Stopka forum

© Animesub.info 2019