Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Mam napisy wyciągnięte z filmu dvd, w formacie srt.
Otwieram je OpenOffice Wordem i zamiast zapisu typowego:
1
czas początkowy --> czas końcowy
TEKST
2
czas początkowy --> czas końcowy
TEKST
mam:
1 czas początkowy --> czas końcowy TEKST 2 czas początkowy --> czas końcowy TEKST
i tak idzie aż do końca napisów.
Wnerwia mnie to, bo nie jest przejrzysty obraz tekstu i trudniej się to poprawia.
Co zrobić w ustawieniach Officea, aby było tak jak w pliku srt?
A...nic nie ruszałem, zrobiło się tak nagle.
Dołączam się, bo też mam taki problem. Cholernie ciężko robi się tak korektę
"Skazany na zajebistość"
prawdopodobnie nie odczytal poprawnie znakow konca linii np. zabraklo powrotu karetki (wlasciwosc plikow tworzonych pod linuksem)
rozwiazanie: notepad2, wystarczy zmienic kodowanie konca linii na windows'owe czyli LF+CR (carrier return, czyli powrot karetki)
Ostatnio edytowany przez shinma (2007-03-27 18:32:58)
...czyli LF+CR (carrier return, czyli powrot karetki)
hahaha
w subtitle workshop napewno bedzie dobrze lub w wordpadzie
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-03-27 19:25:12)
ara ara...
tak to sie nazywa, nie wierzysz zagogluj
Shinma ma rację.
Poprawić można to w dowolnym programie pozawalającum na zamianę znaków z uwzględnieniem wyrażeń regularnych.
tak to sie nazywa, nie wierzysz zagogluj
to wiem spotkalem juz sie z tym, tylko to brzmi mega smiesznie
ara ara...
polacy potrafia, jak cos przetlumacza to mozna boki zrywac
Nie chce zakladac nowego topa a tez mam problem z napisami... Czy ktos mi moze powiedziec dlaczego w Subedicie jak i w MPC w napisach w .ssa nie mam polskich znakow? Z gory dzieki za pomoc
Nie chce zakladac nowego topa a tez mam problem z napisami... Czy ktos mi moze powiedziec dlaczego w Subedicie jak i w MPC w napisach w .ssa nie mam polskich znakow? Z gory dzieki za pomoc
nie znam sie na tym zupelnie ale jak mam podobny problem to, otwieram suba notatnikiem i zapisuje jako ansi (na utf-8 nie widzi mi polskich znakow)zwykle pomaga na moim kosmicznym sprzecie
Dzięki lukio Zacząłem bawić się w ansi i utf-8 i o dziwo, u mnie nie wyświetla polskich znaków jak są kodowane w ansi, a w utf-8 tak Tak czy siak problem rozwiązany Dzięki
Nie chcę zaśmiecać forum nowymi, króciutkimi tematami więc podłączę się tu bo mój problem wiąże się z edycją tekstu.
Używam programu Open Office (bo na microsoft office'a mnie raczej nie stać :-/) i robię listę w arkuszu kalkulacyjnym. Nie wiem jednak jak wyłącza się autokorektę. Próbuję w komórkę wpisać np. "1-3" to program mi to poprawia na datę "2007-01-03". Pomógłby może ktoś kto się lepiej zna na OO??
Nie używam, ale nie ma w OO po prostu opcji autokorekty? Co ma poprawiać, kiedy, czy tylko zaznaczać, czy zmieniać itp.?
Jest niby autokorekta ale dotyczy tylko błędów i literówek ale nie dat :-/
Ilekroć zaznacze i zmienie to znowu poprawia na datę
Ostatnio edytowany przez Endru (2007-10-24 23:47:38)
Ja proponuję żebyś zapisał 1-3 jako formułę ="1-3" i wtedy powinno wyswietlać normalnie 1-3
Sublimator 2.5 - Program do masowej zmiany nazw napisów
Temat na ANSI - Podziel się opinią lub zaproponuj zmiany
No niby działa ale za dużo pisania. Już znalazłem na to sposób. Wystarczy wejść w formatowanie komórki i wybrać kartę "liczby". Z kategorii wybrać tekst i zatwierdzić. Można to stosować do całych kolumn lub rzędów.
Opisałem to gdyby komuś jeszcze się zdarzył podony problem.
Strony 1