#1 2007-04-12 13:16:30

BeAsTMaStEr
Użytkownik

Grupy fansuberskie

moze zamiast zakladac 10 czy 115 roznych grup poprostu wszyscy stwoza jedna grupe ANSI bo i tak wiekszosc daje tutaj napisy moim zdaniem było by o wiele lepiej :d

edit:
sory za blad w temacie zgłosiłem mod zeby go naprawili

Ostatnio edytowany przez BeAsTMaStEr (2007-04-12 13:28:55)

#2 2007-04-12 13:41:37

Maniack
Użytkownik

Odp: Grupy fansuberskie

lol smile_lol

#3 2007-04-12 13:50:44

bodzio
Użytkownik

Temat mnie rozbawił oczkod Przecież to pomysł z góry skazany na porażkę. Dlaczego np. dobra grupa miałaby się łączyć z partaczami, i mordować się, robiąc im korekty? [to tylko przykład]

wladza1.png

#4 2007-04-12 13:51:35

songoku
Użytkownik

A czemu ma to sluzyc :/
Rozumiem, ze wtedy osoby takie jak np. Ty beda tez w tej grupie, mimo ze nie robia zadnych napisow? :/

#5 2007-04-12 13:55:44

Kisiel
Użytkownik

I ciekaw jestem jak tedy współpraca by wyglądała oczkod
Nieporozumienia gwarantowana a podział pracy pójdzie się...
Najważniejsze są w tym chęci i czas. Ty pewnie sądzisz, że jak jest tyle grup to ze sobą współzawodniczą - i tak i nie! Jest to na pewno dobry punkt do motywacji ale nie wystarczający aby robić sobie wrogów. Ot, taki tournament mały jeśli grupy 'przypadkiem' za to samo się wzięły smile_big

10721827ve.gif

#6 2007-04-12 14:31:40

desarian
Użytkownik

Pomysł jest śmieszny, jeśli wszedł by w życie to nie było by już takiej motywacji do robienia napisów.

PS: Kisiel ma racje.

Ostatnio edytowany przez desarian (2007-04-12 14:32:07)

#7 2007-04-12 14:32:56

_KiRA
Użytkownik

Jestem przeciwny jakimkolwiek fuzjom... raz popełniłem owy błąd i straciłem wszystko, co do tej pory osiągnąlem... drugi raz tego błędu nie popełnie.

#8 2007-04-12 14:34:59

Pan Bzium
Użytkownik

amen

#9 2007-04-12 14:55:13

Xenosage
Użytkownik

Cóż, kolega sądzi iż połączenie grup dałoby lepszy efekt, no bo wszyscy i tak wrzucają napisy na ANSI to czemu nie zrobić takiej grupy, problem polega na tym że
sama organizacja nie poradziłaby
sobie z takim czymś, prace by zwlekały i zaczeły by się zamieszki projektów itd... Uważam że praca w odzielnych grupach jest owiele bardziej efektywniejsza, jest
to mniejszy krąg ludzi w którym
osoby te lepiej się znają, w dużej grupie większość ludzi nawet się nie zna, odwalają swoją robotę i tyle. Władza nad mniejszymi grupami jest bardziej prostsza.
Zaś tak jak przytoczył tu kolega
[cytuj]~Virus:
raz popełniłem owy błąd i straciłem wszystko, co do tej pory osiągnąłem... drugi raz tego błędu nie popełnie.[/quote]
to jeden z lepszych przykładów łączenia grup, czy to fansuberskich czy nawet klanów w grach online. Przeżyłem tyle fuzji klanów warcrafta że nie chcę się nawet
na ten temat już wypowiadać. Po fuzji grup powstają ( w 99% przypadków ) zamieszki, bunty, gdyż jednej stronie coś nieodpowiada a tak samo i drugiej. Wtedy
grupy się rozłączają, i czasami już nie wracają ...

#10 2007-04-12 15:03:41

fillip75
Użytkownik

Grupy powstają, by cementować przyjaźnie. Członkowie grupy przeważnie gustują w tym samym gatunku lub gatunkach anime. Ale skoro wychodzisz z twierdzeniem, by grupy się łączyły. To co w takim razie z nami poczniesz? Tzn. indywidualistami? Którzy nie należą i jakoś nie pragną należeć do jakiejkolwiek grupy? Chociaż nie powiem, że praca, a raczej współpraca z paroma osobami przy jednej dłuższej serii anime, wspomina mi się miło. I jest jakaś to dodatkowa motywacja. A tworzenie grupy najlepiej pozostawić tym, którzy mają dużo wolnego czasu i mogą go przeznaczyć na anime. Do tej pory żałuję, że podczas dwuletniego okresu bezrobocia nie miałem internetu i nie mogłem udzielać się tutaj w ten sposób, tzn. tłumacząc. Ale bezrobotnym nie wypłaca się zasiłku, by broń Boże nie nabyli dodatkowych umiejętności, np. tłumaczenia z tekstu. Co prawda daleko mi do stwierdzenia, że znam angielski. Bo to nieprawda. Ja tylko powoli zaczynam rozpoznawać dialogi angielskie w prostych anime, wspierając się słownikiem. Grupy są fajne, ale muszą być nieprzypadkowe. I przeważnie wyłaniają się po kilkudziesięciu miesiącach współpracy z innymi osobami.

#11 2007-04-12 15:04:52

Vilku
Użytkownik

dobrze jest smile im wiecej grup tym wiecej pomysłów..i te mniejsze zawsze bedą sie starac dorównac tym lepszym oczkod

565.png

#12 2007-04-12 15:23:22

BeAsTMaStEr
Użytkownik

fillip75 napisał:

Grupy powstają, by cementować przyjaźnie. Członkowie grupy przeważnie gustują w tym samym gatunku lub gatunkach anime. Ale skoro wychodzisz z twierdzeniem, by grupy się łączyły. To co w takim razie z nami poczniesz? Tzn. indywidualistami? Którzy nie należą i jakoś nie pragną należeć do jakiejkolwiek grupy? Chociaż nie powiem, że praca, a raczej współpraca z paroma osobami przy jednej dłuższej serii anime, wspomina mi się miło. I jest jakaś to dodatkowa motywacja. A tworzenie grupy najlepiej pozostawić tym, którzy mają dużo wolnego czasu i mogą go przeznaczyć na anime. Do tej pory żałuję, że podczas dwuletniego okresu bezrobocia nie miałem internetu i nie mogłem udzielać się tutaj w ten sposób, tzn. tłumacząc. Ale bezrobotnym nie wypłaca się zasiłku, by broń Boże nie nabyli dodatkowych umiejętności, np. tłumaczenia z tekstu. Co prawda daleko mi do stwierdzenia, że znam angielski. Bo to nieprawda. Ja tylko powoli zaczynam rozpoznawać dialogi angielskie w prostych anime, wspierając się słownikiem. Grupy są fajne, ale muszą być nieprzypadkowe. I przeważnie wyłaniają się po kilkudziesięciu miesiącach współpracy z innymi osobami.

niepisze zeby indywidualisci zaprzestali dzialalnosci

songoku napisał:

A czemu ma to sluzyc :/
Rozumiem, ze wtedy osoby takie jak np. Ty beda tez w tej grupie, mimo ze nie robia zadnych napisow? :/

lol jak nierobie to raczej niebede w zadnej grupie raczej troceh inteligencji(naucz sie czytac ze zrozumieniem to zdanie chociaz niema zapytajnika jest tylko pytaniem  pytaniem bo raczej nikogo nei zmusze i niemam zamiaru zmuszac do takiej dzialalnosci bo sam nierobie napisow )

i zauwazcie ze jest duzo fajnych anime ktorych nikt nie tłumaczy a sa anime ktorre sa tłumaczone pzez 30 osob( dla niezbyt inteligentnych to sa przyklady)

#13 2007-04-12 15:31:19

MajK
Użytkownik

Taka fuzja grup to faktycznie zły pomysł... Jakby była jedna grupa to jak pisano powyżej, byłoby zamieszanie i nie wiadomo by było, które napisy są lepsze, a które gorsze, bo wszystkie robi ta sama grupa ;p
Z taką też ilością osób ciężko byłoby utrzymać porządek, niż w takiej mniejszej grupie...
Jest pewnie więcej wad, ale nie znam wszystkich, bo nigdy w takowej grupie nie byłem ;p No i żadnej propozycji do dostania się takiej grupy nie miałem ;s

p.s. Virus masz o jedno "http://" za dużo w linku do swojej strony ;>

#14 2007-04-12 15:35:46

bodzio
Użytkownik

MajK napisał:

Taka fuzja grup to faktycznie zły pomysł... Jakby była jedna grupa to jak pisano powyżej, byłoby zamieszanie i nie wiadomo by było, które napisy są lepsze, a które gorsze, bo wszystkie robi ta sama grupa ;p
Z taką też ilością osób ciężko byłoby utrzymać porządek, niż w takiej mniejszej grupie...
Jest pewnie więcej wad, ale nie znam wszystkich, bo nigdy w takowej grupie nie byłem ;p No i żadnej propozycji do dostania się takiej grupy nie miałem ;s

Trzeba było samemu popytać o wakat w jakiejś grupie jezor

wladza1.png

#15 2007-04-12 15:49:13

MajK
Użytkownik

Też racja, ale nie znam się na polskich grupach fansuberskich, więc nawet nie wiem gdzie zacząć ^,^ Jak jakaś dobra grupa szuka osoby, która zajmuje się karaoke, tłumaczeniem, typesettingiem, timingiem i wieloma innymi przydatnymi rzeczami ;p To jestem chętny, tylko uprzedzam, że nie tłumaczę anime, które mi np. grupa narzuca chyba, że mi się podoba oczkod

Mały Przykład z moich ostatnich prac.
// Tak wiem, że to offtopic i serdecznie za to przepraszam ;p

#16 2007-04-12 16:53:23

Suchy
Użytkownik

Ja tam źle fuzji nie wspominam smile_big
Same korzyści smile

Co nei znaczy, że popieram pomysł "grupy ANSI"

#17 2007-04-12 17:56:47

Sousuke_PL
Użytkownik

BeAsTMaStEr napisał:

lol jak nierobie to raczej niebede w zadnej grupie

To mnie zawsze zastanawia, dlaczego ktoś chce zrobić coś w strefie, która go nie dotyczy. Wiem, że korzystasz z napisów itp. ale tu chodzi o stronę techniczną i to powinno zależeć od ludzi, którzy się tym zajmują ^^;

firmapucca2lu8.jpg

#18 2007-04-12 18:11:45

BeAsTMaStEr
Użytkownik

Sousuke_PL napisał:
BeAsTMaStEr napisał:

lol jak nierobie to raczej niebede w zadnej grupie

To mnie zawsze zastanawia, dlaczego ktoś chce zrobić coś w strefie, która go nie dotyczy. Wiem, że korzystasz z napisów itp. ale tu chodzi o stronę techniczną i to powinno zależeć od ludzi, którzy się tym zajmują ^^;

a kto powiedział ze chce cos robic ja tylko zadalem pytanie

i od kogo ma zalezec jak nie odnich nikt ich nie zmusi zeby nalezeli do takowej grupy

#19 2007-04-12 18:18:54

Sousuke_PL
Użytkownik

właśnie od nich, więc to ktoś kto tłumaczy, powinien pierwszy wyjść z takim pomysłem :p No i może nie chcesz robić, ale już 2 raz spotykam jakiś pomysł dotyczący napisów, wcześniej o płatne suby, wysuwa ktoś kto ich nie robi, żeby tłumacze mogli zarabiać, a teraz łączenie grup :p

firmapucca2lu8.jpg

#20 2007-04-12 18:27:06

Nevar
Użytkownik

O ile ten poprzedni pomysł (z płaceniem za napisy) miał może 1% szans na realizację, to ten jest kompletną pomyłką oczkod

Taki obrazowy przykład... Łatwiej uczyć się w klasie 30-osobowej (w tym goście, którym nie chce się uczyć i przeszkadzają innym), czy 10-15?

Stopka forum

© Animesub.info 2024