Nie jesteś zalogowany.
Nie wiem, może rzeczywiście brakło mi jakichś czcionek, albo coś spsułam, bo dalej nie ma różnicy...
No cóż, dziękuję ^^'
Albo czcionka nie ma polskich liter, albo ustawione jest dziwne kodowanie a ASS. Ustaw na 1 (czyli default) i powinno śmigać.
Oj sory za odkop. Podświetliło mi temat jako niby nowe posty, a najnowszy z maja. -.-
Ostatnio edytowany przez Arctos (2011-12-20 04:13:55)
Wtrynię się tutaj z moim problemem.
Nie wyświetlają mi się polskie znaki, jednak problem jest dość dziwny gdyż dzieje się to tylko w części tekstów nawet w jednym subie. [Przykład: cały tekst jest ok ale już w przemyśleniach bohatera widzę kwadraciki zamiast polskich znaków] Zawsze ładnie instaluję czcionki, do których autorzy zamieszczają linki w opisach a mimo to problem występuje.
W aegisub widzę normalnie polskie znaki.
Próbowałem przeinstalowania kodeków i innych pomysłów które znalazłem w tym temacie jednak bez efektu. [Używam MPC]
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł skąd ten babol to będę wdzięczy za pomoc.
Czcionka ma spolszczoną tylko podstawową wersję, a w kursywie alias italic (używanej na przemyślenia) już ich nie posiada. Najlepsze rozwiązanie to spolszczyć czcionkę w wersji italic, stosunkowo dobre zmienić ją na inną, a najszybsze:
zamień w całym skrypcie "\i1" na nic i będzie znośnie. xd
Sam spolszczał nie będę bo mam tendencję do działania na zasadzie "Dotknąć i zepsuć".
Zmiana czcionki na inną lub usunięcie kursywy pomaga, jednak zaburza mój system oglądania animców z odległości odcinek po odcinku bez najmniejszego przejawu życia :p No ale jak mus to mus...
dzięki bardzo za pomoc
W napisach do Sket Dance'a autorstwa Rudego102 nie wyświetlają mi się polskie litery (zamiast nich nic nie ma) w głównych dialogach (np. w tłumaczeniu openingu wszystko jest ok). Czcionka to ResPublica, na pewno ma polskie znaki. Przy próbie zmienienia kodowania na domyślny w Aegisubie, wyświetla się taki komunikat:
Zmień ręcznie (w notatniku) kodowanie na 238.
Pewnie wywali Ariala, ale będziesz miał polskie znaki.
Ew. możesz po prostu zmienić czcionkę i tyle.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2014-02-18 18:12:34)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Dzięki za odpowiedź.
Wiedziałem, że problem rozwiąże zmienienie czcionki, ale myślałem, że jest inne rozwiązanie.