Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Patrząc na część naszych rodzimych subów, ma się czasem wrażenie, że niektóre stosowane czcionki są nie tyle nieprzyjemne w odbiorze, co wręcz mają nam utrudnić odbiór tekstu. Kiedy mało kto pamięta o Poradniku Fansubera, a Tai przestał skrobać bloga, mało kto pisze o czcionkach, kolorach, rozmiarach.
Kilka dni temu znalazłem ciekawy blog:
Kilkoro ludzi robi type do różnych serii, daje screeny, pisze o użytych czcionkach, często komentuje swój wybór, opisuje type innych grup. Poza tym zdarzają się teksty bardziej techniczne (wnikanie w konstrukcję szkieletów fontów, co nieco o skalowaniu w Aegi, kerningu w ASS, sztucznej kursywie) i fansubach w ogóle.
Ogólnie słaby jestem w te klocki, ale wydaje mi się, że można z bloga wyczytać kilka mądrych rzeczy. Może komuś się przyda.
Candara z żółtym wypełnieniem albo arial i sprawa załatwiona
Typesetting 100%
Efekty 70%
A typesetting to nie są właśnie efekty?
Typesetting 100% Efekty 70%
A typesetting to nie są właśnie efekty?
Nie do końca.
Typesetting to głównie style oraz tworzenie/edycja fontów w przypadku napisów fansubberskich. Ja się osobiście rzadko podpisuję pod efektami, ponieważ zwykle je edytuję zamiast robić.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2016-01-07 16:10:27)
Tak jak Marek napisał, typesetting to głównie umiejętność doboru fontów, prawidłowego ustawienia stylów co do wielkości, wysokości + dzielenie linii, tak aby dialogi były czytelne i nie męczyły wzroku.
Efekty to często dodatkowy bajer, niekonieczny do prawidłowego oglądania baji z napisami. Stąd spotyka się zapis typesetting + efekty.
Ostatnio edytowany przez Rein (2016-01-07 21:28:44)
Chyba tylko u was, bo na całym świecie typesetting to typesetting, a nie jakiś dobór fontów .
Chyba tylko u was, bo na całym świecie typesetting to typesetting, a nie jakiś dobór fontów .
U nas musi być po naszemu
ara ara...
Strony 1