#1 2011-10-16 12:14:01

Wooren
Użytkownik
Skąd: Wołomin
Dołączył: 2006-05-16

[RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

FateZero2.jpg

AniDB

Akcja nowej ekranizacji spod znaku Fate rozgrywa się dziesięć lat przed wydarzeniami obejmującymi wojnę o Święty Grall, pokazanymi w „Fate/stay Night”.

Dane techniczne:
BD: obraz 1920x1080, crf=19, avc lvl 5.1, Hi10p
audio: AAC ~256kbps
napisy: ASS soft

FTP (Pierwszy sezon BD)
FTP (Drugi sezon BD)

Uwaga, jest to wersja Hi10P, jak jeszcze nie zaktualizowaliście k-lite lub CCCP, najwyższa pora to zrobić.

Udało się, w końcu, to animu zrobić! Wielkie podziękowania dla Yoshimori, który wziął na barki QC sezonu pierwszego.

Ostatnio edytowany przez Wooren (2013-02-24 19:16:56)

Offline

#2 2011-10-18 13:45:33

Kazuki-san
Użytkownik
Dołączył: 2011-10-18

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Wydanie bardzo fajne, jednak posiada ten sam błąd, który występuje w waszych softach. W logu macie nazwę grupy RyuuTsuru Teikou.

Offline

#3 2011-10-18 14:20:41

Wooren
Użytkownik
Skąd: Wołomin
Dołączył: 2006-05-16

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Oj, nie wiem kto dał ciała oczkod

Ja tam tylko wklejałem...

Offline

#4 2011-10-18 17:37:37

LordCrane
Użytkownik
Dołączył: 2008-04-25

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Kazuki-san napisał:

Wydanie bardzo fajne, jednak posiada ten sam błąd, który występuje w waszych softach. W logu macie nazwę grupy RyuuTsuru Teikou.

images?q=tbn:ANd9GcSkq7T3HR8u3TmtUMLRzsVB_xYFXofgzoN-75a8VOG84Cs5KqmynA

Szkoda, że nikt nie zauważył tego wcześniej. No ale wiadomo, że nikt nie patrzy na logo, niewiele osób ogląda openingi, a ciemne masy na online'ach i tak wierzą, że to dany serwis te wszystkie serie tłumaczy  oczkod

W wydaniu BD poprawi się tenże haniebny błąd.

Offline

#5 2011-10-18 17:57:34

Kazuki-san
Użytkownik
Dołączył: 2011-10-18

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Nic w tym dziwnego, ja wyłapałem to dopiero dziś w 3 sofcie  i sprawdziłem czy w hardku jest tak samo, chociaż opek oglądałem wiele razy, szczególnie, że jest tam tylko literówka w nazwie grupy. Po za tym mam takie pytanko czy to normalne, że aż tak przycina wasze karaoke w sofcie, nawet na dobrym kompie i czy da się coś z tym zrobić?

Offline

#6 2011-10-18 18:04:08

Wooren
Użytkownik
Skąd: Wołomin
Dołączył: 2006-05-16

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

ja dalej nie wiem jak dokładnie grupa się nazywa, zawsze kopiuję nazwę z forum

Offline

#7 2011-10-18 18:12:42

LordCrane
Użytkownik
Dołączył: 2008-04-25

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Kazuki-san napisał:

Nic w tym dziwnego, ja wyłapałem to dopiero dziś w 3 sofcie  i sprawdziłem czy w hardku jest tak samo, chociaż opek oglądałem wiele razy, szczególnie, że jest tam tylko literówka w nazwie grupy. Po za tym mam takie pytanko czy to normalne, że aż tak przycina wasze karaoke w sofcie, nawet na dobrym kompie i czy da się coś z tym zrobić?

Eee, to niemożliwe, u mnie na 3 letnim lapku (procesor Intel Core 2 Duo, 2GHz na rdzeniu) i nic nie tnie (oczywiście bez DXVA, bo wszystko w 10bitach zakodowane). Może i to oczywiste, ale wgrałeś czcionki? (Chociaż pewnie być zauważył, że w hardzie opening wygląda inaczej). W każdym razie zawsze możesz ściągać hardy i problem masz z głowy, gdy już zrównamy się z softami, to powinny być wydawane w miarę szybko.

Offline

#8 2011-10-18 18:21:49

Wooren
Użytkownik
Skąd: Wołomin
Dołączył: 2006-05-16

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Crane, to ten sam opening, tylko na stałe. Prawdopodobnie problemem w sofcie jest ilość linijek w karaoke, większość kompów muli się przy tak długim i obszernym kodzie, nawet jak efekt jest dość prosty. Spotkałem się też z tym, że na różnych playerach kara różnie wyglądało smile

Offline

#9 2011-10-18 18:38:46

Kazuki-san
Użytkownik
Dołączył: 2011-10-18

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Czcionki mam wszystkie, które były dedykowane do tego softa. Co ciekawe samo obciążenie procesora jest dosyć niewielkie. Na lapku odpalałeś wersje przed kodowaniem i z softem? Bo w sumie spotykam się po raz pierwszy z taką sytuacją, gdzie teoretycznie komp prawie nie jest obciążony, a jednak przycina i to tylko na karaoke z openingu bo na endingu śmiga idealnie, może  to dlatego, że samo tłumaczenie również zawiera efekty.

Ostatnio edytowany przez Kazuki-san (2011-10-18 18:47:48)

Offline

#10 2011-10-18 18:57:49

LordCrane
Użytkownik
Dołączył: 2008-04-25

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Nie zrozumiałeś mnie, Wooren, chodziło mi o to, że gdyby oglądając softa, nie wgrał czcionek, a później zobaczył w hardzie, to by spostrzegł, że coś jest nie tak. Sprawdzałem na wydaniu Commie + soft w MPC; w hardzie nie ma co mulić, bo karaoke jest "wklejone" w obraz.

Offline

#11 2011-10-18 21:54:05

Prey
Użytkownik
Dołączył: 2006-10-05

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Mam ten sam problem co Kazuki-san czemu nie mam pojęcia. Mniejsza z tym to mogę liczyć na regularne wydawanie hardka ?


Prey.jpg

Offline

#12 2011-10-18 23:41:02

Wooren
Użytkownik
Skąd: Wołomin
Dołączył: 2006-05-16

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

ten projekt ma priorytet

Offline

#13 2011-10-19 11:06:45

Wooren
Użytkownik
Skąd: Wołomin
Dołączył: 2006-05-16

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

dodałem kolejny odcinek. Pod koniec tygodnia umieszczę 3ep

Ostatnio edytowany przez Wooren (2011-10-19 11:07:01)

Offline

#14 2011-10-19 11:12:43

Kaze
Użytkownik
Dołączył: 2011-08-17

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Mysle, ze przycinanie karaoke nie jest wina kodu, ktory jest dlugi i obszerny. Jest to raczej niewyjasniona zagadka, poniewaz na kompie z AMD Athlonem 64 x2 2,6GHz plynnie chodzilo karaoke co mialo 1,5MB, 3 warstwy i po 30 wektorow na jedna sylabe. oczkod

Ostatnio edytowany przez Kaze (2011-10-19 11:13:12)

Offline

#15 2011-10-19 13:04:28

Rein
Moderator
Skąd: Sława
Dołączył: 2006-12-08

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Dziwne, żeby się takie coś nie cięło. smile_big
Karaoke typowe pod harda a nie softa. Zarówno op, jak i ed. beznadzieja 
Nim się puściło w eter, było trzeba sprawdzić pod kątem optymalizacji. xD
Aczkolwiek w tym op nie tyle długość linii i wielkość samego kodu karaoke, co przesadzone rozmycie użyte w romanji {\be15}
wraz z ruchem i transformacją w czasie na obiektach *z 5 na sylabę* powoduje te cięcia.  baka 
Do tego dochodzi osobny efekt na tekst polski, który również ma w sobie efekty dynamiczne z ruchem rysunków i przesadzone rozmycie. {\blur7}
No i trzeba to wymnożyć razy ilość linii w romie (ok4000) i tekście polskim(ok180).
W dokumentacji aegi wyraźnie jest napisane, że nie powinno się stosować zbyt wielkich wartości dla blura i be w softach. ^^
Reasumując, takich mocnych "kleksowatych" rzeczy się w softach nie robi. xD


Na tekst japoński przypada na sylabę:

{\fad(100,250)\fscx200\fscy200\t(\fscx100\fscy100)\move(874,72,865,75)\be15\1a&255&\fr25\p1}m 0 0 b -2 0 -4 2 -4 4 b -4 6 -2 8 0 8 b 2 8 4 6 4 4 b 3 2 2 0 0 0


Na tekst polski mamy takie coś:

{Dialogue: 0,0:02:11.05,0:02:14.02,ed_pl,,0000,0000,0000,,{\fad(100,250)\move(414.8825,673,828.1175,675,0,10000)\blur7\1a&255&\fr25\p1}m 0 0 b -2 0 -4 2 -4 4 b -4 6 -2 8 0 8 b 2 8 4 6 4 4 b 3 2 2 0 0 0Pragnę cię jeszcze spotkać

Niby przez wybór kapryśnego fonta może czasem zmulić. Na jednym foncie skrypt o wadze 1mb nie tnie, na innym już tak.
Mogą też być jakieś błędy w skrypcie, które spowodują nam cięcie się video podczas seansu...
Ale tu ewidentnie mamy winowajcę. xD

Ostatnio edytowany przez Rein (2011-10-19 13:54:00)


zDy53PY.jpg

Offline

#16 2011-10-19 13:11:20

bodzio
Użytkownik
Skąd: Szczecin
Dołączył: 2006-05-18

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Kogś widać główka bolała ostro, skoro takie coś dał w sofcie szalony


wladza1.png

Offline

#17 2011-10-19 13:53:41

darthdragon
Użytkownik
Skąd: Ruda Śląska
Dołączył: 2008-12-21

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

To nie jest temat o softach, tylko o hardach. Jak już wspominałem, problemy techniczne z napisami proszę zgłaszać na moje PW.

Ten soft wygląda tak, jak powinien wyglądać. Darujcie sobie głupie komentarze. Na moim laptopie karaoke openingu chodzi w miarę płynnie w aegisubie z wczytanym wideo od Commie. Wina stoi po stronie ustawień, bądź przestarzałego sprzętu.
Technika idzie do przodu, dlatego zamierzamy rozpowszechniać takie karaoke w napisach naszej grupy. Współczesne maszyny są w stanie generować o wiele lepsze efekty w czasie rzeczywistym. Jeśli się z tym nie zgadzacie, to wasza sprawa.

Moja rada taka:
Instalujecie najnowszego k-lite albo CCCP (tego drugiego nie używam, ale w teorii powinien zadziałać).
Ściągacie i instalujecie najnowszy MPC-HC pod 32 bity.
Konfigurujecie go w ten sposób:

Pokaż spoiler
1.jpg
Jeśli operujecie na XP, należny zaznaczyć VMR-9 (renderless).

2.jpg

3.jpg

Ludzie ze słabszym sprzętem powinni oglądać wersję [Zero-Raws], wtedy będą mieli dodatkowo obsługę DXVA, odpowiednie synchro dodaję do każdego odcinka.

Tyle ode mnie.


favoped_banner.jpg

Offline

#18 2011-10-19 14:22:45

Rein
Moderator
Skąd: Sława
Dołączył: 2006-12-08

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Nie sztuką jest władować w skrypt na ANSI  wy***ane karaoke. Sporo jest template'ów ogólnodostępnych na necie.
Sztuką jest zrobić ładne karaoke, które będzie na tyle proste, by w sofcie nie cięło nawet na mocnym sprzęcie.
I weź mi tu nie porównuj oglądanie skryptu w aegi, z obejrzeniem video w playerze ze zmuksowaną karą.
Śmieszne to i niedorzeczne, a rady nieskuteczne. Waść jest ignorant, bo się wypowiadasz o czymś, o czym nie masz pojęcia.
Dodawać slitaśne karaoke jako dodatek, okey. Może być w sofcie jak najbardziej, ale żeby było zrobione z głową.
A jeśli ludzie odpowiedzialni za aegisuba piszą, że pewnych rzeczy się nie robi, to czasem warto przyjąć to za dobrą monetę. xD
A nie nawalone na maksa, a potem się dziwić, że ludzie cosik marudzą...
Mocniejszy sprzęt, najnowsze zestawy kodeków nie są lekiem na całe zło.
To tyle. smile

Ostatnio edytowany przez Rein (2011-10-19 14:48:04)


zDy53PY.jpg

Offline

#19 2011-10-19 15:04:09

darthdragon
Użytkownik
Skąd: Ruda Śląska
Dołączył: 2008-12-21

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

Czytam brednie. Chcesz mi wmówić, że podgląd video w aegi działa lepiej, niż player? Jeśli to "wy***ane karaoke" działa u mnie znośnie w prymitywnym aegi, to w playerze może być tylko lepiej.

Tym bardziej, że to karaoke wcale nie jest efektowne ani nawalone, lecz w miarę proste. Optymalizacja = okrajanie. Tutaj nie ma co upraszczać, nie niszcząc efektu. Równie "zaawansowane" karaoke wrzucałem już do napisów ponad rok temu, gdy wychodził HOTD. Przemiany już zachodzą i nie mam zamiaru niczego zatrzymywać.
Jeśli na laptopie Crane'a (specyfikacja kilka postów wyżej) wszystko działa dobrze, optymalizacja karaoke jest dobra.

Ja jestem ignorantem? Udzielam pomocy każdemu, kto się do mnie zgłosi. A ten sposób działa (nie u wszystkich), dlatego o nim wspominam.

To niepotrzebny offtop. Coś się nie podoba, ściągnijcie harda.


favoped_banner.jpg

Offline

#20 2011-10-19 19:31:39

Kazuki-san
Użytkownik
Dołączył: 2011-10-18

Odp: [RTT] Fate Zero S1 i S2 BD (Zakończony)

W drugim epku popełniliście ten sam błąd, co i w pierwszym w logu dalej widnieje "RyuuTsuru Teikou".
Nie zmienia to faktu, że i tak czekam na kolejne epki  smile .

Ostatnio edytowany przez Kazuki-san (2011-10-19 19:35:53)

Offline

Stopka forum

© Animesub.info 2019