Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Witam,
mam nadzieję, żę to odpowiednie miejsce, ale odpowiedniejszego nie znalazłem.
Mam takie pytanko newbie - po co komu te cholerne napisy .ssa?
Odtwarzam wszystko BESTplayerem, który sprawdza się świetnie, ale oczywiście .ssa nie odtwarza. Specjalnie dla anime Deadman Wonderland ściągnąłem i skonfigurowałem kodek K-lite oraz Allplayer'a, ale pojawił się kolejny problem - okazało się, że w najnowszym Allplayerze nie da się wyłączyć wbudowanych napisów, a w DW są takie - angielskie.
Ostatecznie ściągnąłem program do przekonwertowania .ssa na zwykły .txt i każde napisy osobno mielę.
Pytanie moje brzmi - po co ktoś wymyślił .ssa, z którym jest tyle problemów, stosuje się go chyba tylko w anime i mało co go odtwarza skoro można by było robić napisy w .txt i wszystko było by w porządku?
Chyba, że się nie znam, że wszyscy mają na to sposób, a ja wchodzę z butami na dywan i robię niepotrzebny bałagan, to wtedy proszę o poradę i instruktarz, co powinno się na moim miejscu zrobić.
Pozdrawiam!
się nie znam, że wszyscy mają na to sposób, a ja wchodzę z butami na dywan i robię niepotrzebny bałagan
+1
Pytanie moje brzmi - po co ktoś wymyślił .ssa, z którym jest tyle problemów, stosuje się go chyba tylko w anime i mało co go odtwarza skoro można by było robić napisy w .txt i wszystko było by w porządku?
Nie, nie byłoby w porządku. Napisy ass są dla wygody fansubberów, żeby nie tracić pół dnia na różne pierdoły. A reszta jak chce oglądać, to niech się dostosuje (bo ty w tym momencie zachowujesz się jak zwykły pasożyt, nie dość, że ktoś ci tłumaczy, to jeszcze ma się pod ciebie dostosowywać, żeby tobie było wygodnie).
Ostatnio edytowany przez coellus (2012-06-12 11:00:17)
Ty dulowaty userze!
Umm... ok, kumam.
Ostatnio edytowany przez Skarga (2012-06-12 11:03:33)
Oooo widzę panowie gościnni... Szkoda, że żaden nie odp. na pytanie.
Nie pytałem "czym otworzyć .ssa" tylko "po co jest format .ssa".Może by tak bana za offtop?
A może by tak bana za nie przeczytanie FAQ?
A odpowiedź już padła.
Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
Skąd wiesz, że nie przeczytałem?
Bo widzisz, panowie (i panie) od fansubów w kwestiach technologicznych są dosyć postępowi, zazwyczaj o krok czy dwa wyprzedzają resztę świata. Napisy w pliku txt są zbyt niedokładne, jeśli chodzi o czas wyświetlania (TMP, MPL2) albo nieprzyjemnie zależne od współczynnika FPS filmu (mDVD). SRT są już w porządku, ale fansubberzy lubią ładne, kolorowe, ruszające się, kiczowate i świecące (co się na szczęście zmienia)
Kiedy oglądasz animu w wersji innej niż raw, na ekranie często zobaczysz różne pierdółki - napisy kolorowe, wymyślne czcionki, dziwne pozycje, ciekawe karaoke - tego wszystkiego (w prosty sposób) napisami w pliku txt się nie osiągnie. Dla większości nawet standardowy format SSA jest już przestarzały, więc korzysta się z ASS. To, że jest dla ciebie problematyczny, bez obrazy, nie jest wyznacznikiem jego beznadziejności. Istnieje kilka metod obsługi takich napisów. Żadna wiedza tajemna - odpowiednie zapytanie w Google'u wyplułoby masę odpowiedzi. Póki co wybrałeś najgorszą.
Dobra, złamaliście mnie, zaktualizowałem VLC i śmiga.
W VLC nie ma problemu z wyłączeniem wbudowanych napisów.
Sir_Ace - avatar z Fight Club, nie? Mój ulubiony film.
pozdro
Generalnie napisy ssa/ass zadziałają na niemal każdym playerze, o ile do systemu doinstalujesz filtr Direct VobSub. Ta mała aplikacyjka sama wykryje, kiedy uruchamiasz film i sama nałoży na niego napisy (o ile nazwy plików sobie odpowiadają).
I to by było w tym temacie, najlepiej do eksperymentów walnąć homogenizowanego VLC.
Szkoda że autor narobił sobie bigosu z kodekami, ale cóż, życie.
I nie reaguj na zaczepki, każdy kiedyś zaczynał, a tutaj jest strasznie dużo trolli( w tym ja xD)
Temat wyczerpany, do zamknięcia.
Strony 1