#1 2013-09-06 23:34:28

FAiM
Użytkownik

Toaru Majutsu no Index: Endymion no Kiseki

ftpw.jpg

Co prawda nie spodziewałem się nie wiadomo czego po tym filmie, ale i tak mnie rozczarował.
Fabuła strasznie kuleje, wiele rzeczy jest naciąganych czy po prostu strasznie bzdurnych. W szczególności zabrakło miejsca na przeszłość antagonistki - w końcu fanswerwis ważniejszy. Niektóre postacie pojawiły się chyba tylko po to, żeby wypełnić listę w creditsach.
Jednak dla samej animacji można obejrzeć ten film (wykluczając dupne sceny - bo te zdecydowanie odznaczały się od całej reszty). No i może dla oprawy muzycznej - chociaż nie każdemu przypadnie do gustu jej musicalowość...

Moja ocena filmu:

1. Bardzo dobry
  2. Dobry
  3. Przeciętny
  4. Słaby
  5. Dupny
Oddano głosów: 20

Goście nie mogą przeglądać wyników ankiety.

Ostatnio edytowany przez FAiM (2013-09-06 23:36:08)

K5Cqyo6.png?1

#2 2013-09-06 23:38:33

marek2fgc
Użytkownik

Odp: Toaru Majutsu no Index: Endymion no Kiseki

Skoro FAiM tak pisze, to musi być prawda. Jeżeli to nie jest żaden sequel, a historia poboczna, to sobie daruję oglądanie. Jeden film z zaległych mogę wykreślić. Jeszcze 5. smile_big

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-09-06 23:39:52)

#3 2013-09-07 03:26:23

Runaway
Użytkownik

Dałbym słabą ale było to kultowe "fkuuuoda!" oraz acceleartor. xD

FluxBB bbcode test

#4 2013-09-07 09:46:12

Merry_Nightmare
Użytkownik

Runaway napisał:

"Fukouda". Film był taki sobie, ale ciut lepszy, niż sama seria TV. Niestety, JC Staff po raz kolejny pokazali, że w kinówkach potrafią dobrze zrobić jedynie animację, bo sama fabuła jak zawsze im kuleje.

#5 2013-09-07 12:30:08

Subarashi
Użytkownik

Merry_Nightmare napisał:

Niestety, JC Staff po raz kolejny pokazali, że w kinówkach potrafią dobrze zrobić jedynie animację, bo sama fabuła jak zawsze im kuleje.

Nie tylko w kinówkach. Powiedziałbym, że dają doopy wszędzie tam, gdzie dokładają do historii i fabuły coś od siebie.
Adaptacje wychodzą im całkiem nieźle, ale kiedy dokładają jakieś "original story", to strach oglądać. Przykład? Chociażby Railgun S - sisters arc był naprawdę dobry a o tym co nastąpiło po nim szkoda nawet gadać.

flzQwEU.jpg

#6 2013-09-07 12:59:58

FAiM
Użytkownik

Tylko niestety za series composition opowiadał sam Kamachi, więc w zasadzie miał większy wkład w ten film niż w serie TV oczkod.
Druga część Railguna też niby wyszła spod pióra Kmachiego, natomiast nie wiem jak to jest z drugą połową Railgun S.

K5Cqyo6.png?1

#7 2013-09-07 19:34:50

StaticLord
Użytkownik

Nie był zły. Mi tam się podobał, jak wszystko zresztą. Mam ogromne pokłady tolerancji dla błędów i niedociągnięć. Nie da się wszystkiego dokładnie wyeksponować mając do dyspozycji trochę ponad godzinę i 20 minut. Animacja kosztuje^^.

Pewne niedomówienie zostały wyjaśnione w jakimś wywiadzie, jeśli mnie pamięć nie zawodzi.

Ostatnio edytowany przez StaticLord (2013-09-07 19:35:37)

HewhowieldsapieceoftheHeaventhatisinhabitedbyGod.jpg

#8 2013-09-07 19:40:47

FAiM
Użytkownik

Taa... pewno w mandze wyjaśnią beznadzieja.

K5Cqyo6.png?1

#9 2013-09-07 20:49:20

wariacikV2
Użytkownik

Merry_Nightmare napisał:
Runaway napisał:

"Fukouda". Film był taki sobie, ale ciut lepszy, niż sama seria TV. Niestety, JC Staff po raz kolejny pokazali, że w kinówkach potrafią dobrze zrobić jedynie animację, bo sama fabuła jak zawsze im kuleje.

Fabuła w tego typu filmach zazwyczaj ma na celu danie większości postaci tych kilku scen by fani byli zadowoleni.

Ostatnio edytowany przez wariacikV2 (2013-09-07 21:03:14)

...a poza tym uważam że Toaru Majutsu no Index powinno dostać kolejny sezon.

The goddess of victory is waving her underwear in your faces!
Fritz Josef Bittenfield

#10 2013-09-08 16:55:43

Asparte
Użytkownik

Niby było fajnie, ale nie do końca. Jak juz ktoś wyżej wspomniał, brak przeszłosći bohaterki i parę dziur fabularnych psują ciekawy pomysł na fabułę. Trzeba będzie zanurzyć się w książki.
Za to animacja razem z muzyką zrobiły i to mocno, bo w sumie, gdyby nie to, to byłoby kiepsko. No i Touma aż tak nie wkurzał filozofowaniem.

#11 2013-11-03 22:18:44

Kenshiro
Użytkownik

Obejrzałem Toaru Majutsu no Index: Endymion no Kiseki i jestem dosyć mocno zawiedziony. Animacja/grafika była bardzo dobra (chociaż do najlepszej trochę brakuje), fanserwis również świetny (szczególnie sceny z Arisą i Index), ale fabuła i postacie to poziom serii TV czyli średnio-słaby. Brakowało mi chociażby bardziej szczegółowych wyjaśnień odnośnie niektórych postaci.
Początek filmu okazał się ciekawy bo taki tajemniczy, ale niestety całościowo był nieudolnie skonstruowany, a nowe postaci mnie zawiodły (zwłaszcza ostatnie sceny z nimi).

Szczególnie liczyłem na coś ciekawego z z Meigo Arisa, Shutaura Sequenzia  i Ladylee Tangleroad.
Niestety one w dużym stopniu spowodowały, że film okazał się przeciętniakiem i był niewiele lepszy od I i II sezonu Index.

Ladylee miała początkowo wiele cech jakie lubię, ale w momencie jak się okazało, że jej marzeniem jest

Pokaż spoiler
umrzeć
to wszystko zostało zepsute bo nie lubię takich postaci. A zakończenie z nią ? Beznadziejne i głupie.
Pokaż spoiler
Leży w śpiączce z jakimiś elektrodami. Wolałbym ją zobaczyć przytomną, a nie w takim stanie.

Zresztą prawie nic nie pokazali odnośnie jej przeszłości, a ona mnie najbardziej interesowała. 

Rola Arisy w anime to głównie bycie idolką, ale łatwo ją polubiłem, więc także zakończenie z nią działa na minus filmu. Czytałem na wiki, że

Pokaż spoiler
połączyła się z Shutaurą, ale żadnej na końcu nie pokazali.

A główny bohater to już totalnie nieciekawy. Obrzydł mi całkowicie przez te dwie serie, a w filmie nie było z nim nic lepszego.
Pokona każdego i to zawsze w ten sam schematyczny sposób i oczywiście na końcu uderzył

Pokaż spoiler
dziewczynę pięścią w twarz. W serii TV również tak kończył walki.

7/10

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2013-11-03 22:40:56)

#12 2013-11-05 17:56:04

Kenshiro
Użytkownik

Zobaczcie te dwa kadry. Jednak nie było mostu orbitalnego w serii TV. smile
Na początku filmu Index mówiła, że go nie widziała, a Touma twierdził że on cały czas tam był. Zabawne posunięcie twórców bo pokazali sceny niby z serii TV, ale dorysowali most orbitalny, którego faktycznie wcześniej nie było.

Pokaż spoiler
j5ftl0.jpg
  - film kinowy

Pokaż spoiler
2ppc5qq.jpg
- seria TV

#13 2013-11-05 21:05:04

LagoonCompany
Użytkownik

A no filer jak filer xDD

sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

#14 2013-11-05 21:14:28

rorek
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Zobaczcie te dwa kadry. Jednak nie było mostu orbitalnego w serii TV. smile
Na początku filmu Index mówiła, że go nie widziała, a Touma twierdził że on cały czas tam był. Zabawne posunięcie twórców bo pokazali sceny niby z serii TV, ale dorysowali most orbitalny, którego faktycznie wcześniej nie było.

- film kinowy

- seria TV

Ale za to w Railgun S już był

XQwiDt5.png

#15 2013-11-06 08:18:00

LagoonCompany
Użytkownik

Włśnie, tu mam pytanie, bo nie chce mi się ssać pierwszego sezonu.
Jest gdzieś porównanie Indexa i Railgun S?
Czy nie które sceny przekopiowali, przemodelowali, czy nakręcili od nowa?

Edit:
Acha
http://www.youtube.com/user/wnaq03/videos
I parę rzeczy się wyjaśnia.

Ostatnio edytowany przez LagoonCompany (2013-11-06 08:23:48)

sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

#16 2013-11-06 08:21:58

marek2fgc
Użytkownik

W temacie z railgunem S są.

Stopka forum

© Animesub.info 2024