#1 2018-04-11 17:46:28

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

[Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Jeśli potrzebujecie na szybko wkodować napisy (np. do obejrzenia na telewizorze), możecie skorzystać z tego sposobu. Zajmuje to około 5 minut przy założeniu, że użyjecie presetu "medium" i macie procesor wyposażony w 4 jajka i zegar rzędu 3,5 GHz.

1) Wszystkie czcionki i napisy muszą być wmuksowane do pliku MKV.
W zupełności wystarczy do tego program MKVToolNix, nawet w starszej wersji (sam używam 7.9, bo ma prosty GUI). Poradnik do muksowania był gdzieś na forum.

2) Ściągamy najnowszy FFmpeg (Static):
https://ffmpeg.zeranoe.com/builds/

Potrzebujemy tylko pliku ffmpeg.exe (znajduje się w folderze "bin"), który wrzucamy na pulpit czy gdzie tam chcemy (najlepiej do jakiegoś folderu na dysku).

3) W tym samym miejscu otwieramy notatnik i wklejamy to niżej:

ffmpeg.exe -i "%~1" -vf scale=1280:720,format=yuv420p,subtitles="%~n1.mkv" -c:a aac -b:a 160k -profile:v main -level 4.0 -preset medium -crf 18 "%~n1.mp4"

Następnie zapisujemy ten plik z rozszerzeniem "bat" (wystarczy wpisać nazwę pliku, dopisując na końcu .bat, np.: hardsub.bat).

4) Do folderu z FFmpeg i plikiem bat wrzucamy video (MKV z wmuksowanymi czcionkami i napisami), które zamierzamy przekodować. Nasze video nie może mieć żadnych specjalnych znaków w nazwie, bo skrypt się wykrzaczy. Używajcie czegoś prostego typu "Krzysztof 01 PL".

5) Przeciągamy video do pliku bat (tak jakbyś przeciągał plik do jakiegoś folderu). Po chwili wszystko jest gotowe.

Szybkość kodowania zależy od mocy procesora i ustawień. Na moim Ryzenie 2200G trwało to jakieś 4 minuty (tak, 240 sekund).
Porównanie jakości obrazu
Pierwszy screen jest z HS (Hakata 11), drugi po skodowaniu (mp4, crf18, preset medium). Wszystkie czcionki i efekty skodowały się poprawnie. Plik MP4 ma w tym przypadku 205 MB.

6) To są tylko standardowe ustawienia, docelowo na taki TV 55 cali dobrze je zwiększyć.
Na przykład coś takiego (tylko użyjcie video w 1080p):

ffmpeg.exe -i "%~1" -vf scale=1920:1080,format=yuv420p,subtitles="%~n1.mkv" -c:a aac -b:a 160k -profile:v main -level 4.0 -preset slow -crf 16 "%~n1.mp4"

Im niższe CRF, tym lepsza jakość (nie schodźcie poniżej "-crf 15").
Im wolniejszy preset, tym lepsza kompresja (najwolniejszy to "very slow").
Jeśli nie chcecie konwertować audio, wystarczy wpisać "c:a copy" zamiast "-c:a aac -b:a 160k".

*Poradnik pochodzi od kodera z grupy [Scum].
https://iamscum.wordpress.com/

Może komuś się przyda. ^^

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2018-04-12 17:32:19)

Offline

#2 2018-04-11 18:39:35

FAiM
Użytkownik
Skąd: Warszawa
Dołączył: przed 2004-07-25

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Pro tip, daj na początku:

%~dp0ffmpeg.exe

Wtedy plik mkv nie będzie musiał być w tym samym folderze co bat oczkod.

Dodatkowo można dać skrót w SendTo (Wyślij do):
tHqXkHW.png
wystarczy dodać skrót do naszego BAT-a w lokacji:

shell:sendto

K5Cqyo6.png?1

Offline

#3 2018-04-11 18:57:20

Shaft
Użytkownik
Dołączył: 2014-09-03

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Kamiyan3991 napisał:

Pierwszy screen jest z hardka, drugi z HS 720p

A nie odwrotnie? Ten drugi ma znacznie większą pikselozę w cieniu po prawej.

Offline

#4 2018-04-11 19:08:29

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

FAiM napisał:

Pro tip, daj na początku

Trafna uwaga. W sumie tak samo używam generowania klaczek do Xvida (to też jest pokazane w tym poradniku do synchronizacj). No ale mamy takie czasy, że przeciętny zjadacz i tak nie ogarnie, o co chodzi.

Shaft napisał:

A nie odwrotnie? Ten drugi ma znacznie większą pikselozę w cieniu po prawej.

Możliwe. Chyba zamotałem się przy uploadzie. Ogólnie słaba ta porównywarka, ale stare i jare "screenshot comparison" odmawia współpracy.

Offline

#5 2018-04-11 20:04:15

Pitbull01
Użytkownik
Dołączył: 2016-01-07

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Bardzo przydatne. Dzięki za poradnik!

Offline

#6 2018-04-11 22:07:35

meowchin
Użytkownik
Dołączył: 2015-02-23

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Kamiyan3991 napisał:

Jeśli potrzebujecie na szybko wkodować napisy (np. do obejrzenia na telewizorze),

Nigdy nie zrozumiem takiego podejścia. Przecież kabel HDMI kosztuje, powiedzmy, 10-15zł, a jest to dużo szybsze i wygodniejsze niż bawienie się w reenkodowanie.

Offline

#7 2018-04-11 22:08:58

wtas
Użytkownik
Skąd: Gorzów Wielkopolski / Poznań
Dołączył: 2011-09-28

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

meowchin napisał:
Kamiyan3991 napisał:

Jeśli potrzebujecie na szybko wkodować napisy (np. do obejrzenia na telewizorze),

Nigdy nie zrozumiem takiego podejścia. Przecież kabel HDMI kosztuje, powiedzmy, 10-15zł, a jest to dużo szybsze i wygodniejsze niż bawienie się w reenkodowanie.

Ale nie każdemu chce się podłączać komputer po telewizor.

Online

#8 2018-04-11 22:29:59

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

wtas napisał:
meowchin napisał:
Kamiyan3991 napisał:

Jeśli potrzebujecie na szybko wkodować napisy (np. do obejrzenia na telewizorze),

Nigdy nie zrozumiem takiego podejścia. Przecież kabel HDMI kosztuje, powiedzmy, 10-15zł, a jest to dużo szybsze i wygodniejsze niż bawienie się w reenkodowanie.

Ale nie każdemu chce się podłączać komputer po telewizor.

Jak wyżej. U mnie to byłoby sporo roboty. No i nie uśmiecha mi się ciągnąć kabla do salonu.
Poza tym takie hardki MP4 możesz też spokojnie wrzucać na telefon.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2018-04-11 22:30:24)

Offline

#9 2018-04-12 00:14:15

SoheiMajin
Użytkownik
Skąd: Gdańsk
Dołączył: 2009-04-10

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

I wbrew pozorom nie każdy na tym padole ma laptopa.

Offline

#10 2018-04-12 15:41:03

matiasmovie
Użytkownik
Skąd: Poznań (ポズナン)
Dołączył: 2008-10-23

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Kamiyan3991 napisał:

Porównanie jakości obrazu
Pierwszy screen jest z hardka, drugi z HS 720p. Wszystkie czcionki i efekty skodowały się poprawnie. Plik MP4 ma w tym przypadku 205 MB (to z HTR, odcinek 11).

Porównanie jest niemiarodajne ponieważ w oryginale użyłeś zrzutu do jpg (który jest stratny), a hardka do png


eMvend1.png

Offline

#11 2018-04-12 17:31:40

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

matiasmovie napisał:
Kamiyan3991 napisał:

Porównanie jakości obrazu
Pierwszy screen jest z hardka, drugi z HS 720p. Wszystkie czcionki i efekty skodowały się poprawnie. Plik MP4 ma w tym przypadku 205 MB (to z HTR, odcinek 11).

Porównanie jest niemiarodajne ponieważ w oryginale użyłeś zrzutu do jpg (który jest stratny), a hardka do png

Poprawiłem. Nowe porównanie jest na diff.pics.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2018-04-12 17:31:45)

Offline

#12 2018-04-14 23:06:12

Poltergeist
Użytkownik
Dołączył: 2013-09-11

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Powoli zaczynam łapać podstawy podstaw. Takie minimum. Wcześniej jedynie w Aegi kojarzyłem wyciąganie softsubów. Teraz doszło gMKVExtractGUI oraz wyciąganie i wgrywanie plików programem MKVtoolnix. Dowiedziałem się, że wyciąganie hardsubów to nie taka łatwa sprawa, bo sporo trzeba zachodu, by zrobić tekst z obrazu. Ogólnie te poradniki są mało pomocne. Strasznie chaotyczne, pełne żargonu, mało dokładne i nie wszystko jest wyjaśnione. No dobrze, ale ja nie o tym. Przepraszam, że w tym wątku, ale z nim wiąże się jedno z moich pytań. Wiem, niektórym może się wydawać głupie, że prościej już nie można. No cóż... To jest poradnik o robieniu hardków w mp4, a zauważyłem, że pliki są udostępniane w mkv. Już nie będę dociekał, dlaczego tak jest, chociaż mnie korci. Czy dzięki temu programowi można przekodować tak plik, żeby pozostał mkv? Powiedzmy, że mam 1 GB plik, a chcę zrobić z niego hardka z polskimi napisami o jakiejś ludzkiej wadze, coś rzędu 300-500 MB. Można to zrobić tym programem czy trzeba innego? Lepiej samemu przekonwertować czy zdać się na dostępne źródła?

(edycja) No tak. Dzięki tobie, @marek2fgc, uświadomiłem sobie, że byłem niedokładny. Jeśli można, to jak to zrobić? Własnie chodzi mi o te opcje. Pewnie te, które ustawia się w pliku bat. No i sam output mkv nie wstarczy, co? Rozumiem, że to jest jeden z lepszych programów, tak?

@marek2fgc, dzięki za objaśnienie. Tak mniej więcej zrozumiałem, o co chodzi.

Ostatnio edytowany przez Poltergeist (2018-04-14 23:57:01)

Offline

#13 2018-04-14 23:37:56

marek2fgc
Moderator
Skąd: Hem
Dołączył: 2010-06-28

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

@poltergeist, można, ale jeśli nie chcesz mieć bardzo widocznej straty jakości, to trzeba kombinować z opcjami, które wymuszają większą pracę procka w celu lepszego oddania obrazu w mniejszej ilości danych. Akurat w ffmpeg nie jestem rozeznany, więc ci nie napiszę, jakie opcje warto dodać.
Powinna być dostępna jedna opcja - stały/ograniczony bitrate. Dzięki stałemu bitrate (CBR) możesz przewidzieć dokładną wagę pliku końcowego, jednak będzie to okupione tym, że w scenach, gdzie by przydał się większy bitrate, będą spadki jakości, a nawet artefakty. Ograniczony bitrate (VBR) pozwala programowi na poruszanie się w pewnym zakresie ustalonym przez ciebie, co pozwoli między innymi ograniczyć wagę pliku w scenach, które nie są wymagające. Wszystko to stanowi alternatywę dla CRF, które nie ma żadnych ograniczeń bitrate, a więc nie jesteś w stanie przewidzieć wagi końcowej.

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2018-04-14 23:40:33)


Na głównej stronie ~MasaGratoR
MyAnimeList
"Tłumaczenie to świętość"

Offline

#14 2018-04-14 23:58:20

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Po kolei.

1) MP4 i MKV to tylko kontener, tzn. format, który przechowuje ścieżki audio i video. I te formaty (cały czas mówię o MP4/MKV) to w zasadzie nadal największy dorobek ludzkiej technologii, w sumie przy kodeku x264 chyba tylko je się wykorzystuje. Pewnie, są jeszcze jakieś dinozaury czy inni jaskiniowcy, którzy używają wynalazków pokroju AVI, ale u nas tego nie znajdziesz. Najprędzej u serialowców, ale oni to czasem nawet Xvida używają (taki tandetny kodek video sprzed X lat).

2) Pliki udostępnianie są w MKV, bo to nie są stricte hardsuby. To są softsuby, które na ANSI umownie są nazywane hardkami (czy raczej "pseudo hardsubami"). Kontener MKV ma to do siebie, że ma osobne ścieżki nie tylko do audio/video (jak MP4), ale do wszystkiego. Głównie chodzi tutaj o: napisy, czcionki, rozdziały.

Program MKVToolNix to zwykłe narzędzie do wmuksowania/demuksowania ścieżek. Czyli powiedzmy bierzesz sobie video, audio, napisy, czcionki i wrzucasz to wszystko razem. W każdej chwili możesz też to zdemuksować (rozłączyć). Stąd też jest gMKVExtractGui, który to umożliwia.

Tak czy owak, plik MKV daje ci to, że możesz mieć wszystko w jednym pliku. Czyli nie masz osobno w folderze video, napisów. Nie wgrywasz czcionek na dysk. To nie jest też żadne kodowanie, napisy są w softsubie (możesz je wyłączyć w trakcie oglądania, np. w playerze MPC). Jeszcze jedna uwaga – każde MP4 można przemuksować do MKV. W zasadzie dużo formatów idzie przekonwertować do MKV, o ile dobrze pamiętam.

3) Pliki MP4 to przeważnie albo prawdziwe hardsuby (wkodowane napisy), albo czyste rawy (samo audio i video, bez żadnych napisów). Tam wszystko masz razem, bez wydzielanych ścieżek (i przez to nie możesz dodać do MP4 napisów, możesz je tylko wkodować, co się przeważnie robi). Możesz jednak takie MP4 przemuksować do MKV. Kiedy masz raw (video z jakiejś stacji TV, czyste), to wychodzi ci z tego MKV i normalnie dodajesz sub tam napisy, czy co tam chcesz. Może być jednak też taka sytuacja, że masz MP4 z wkodowanymi napisami i... dalej możesz je przekonwertować do MKV, ale nie zrobisz nic więcej. Tak, z punktu widzenia harda (napisów wtopionych w video) nie ma znaczenia, czy będzie w MKV, czy w MP4. Do MP4 się koduje, bo tam się tylko da wkodować.

4) Ale ogólnie rzecz biorąc:

– grupy dają MKV, bo nie trzeba ponownie kodować video i każdy komputer bez problemu to odtworzy, poza tym jest też lepsza jakość, bo wkodowane napisy wyglądają trochę gorzej niż wyświetlane z osobnego pliku albo kontenera MKV;
– do hardków (tych prawdziwych, wkodowane napisy) używa się MP4, bo ma największą kompatybilność ze wszystkim (video z czegoś pokroju YT chyba też jest w MP4).

Poltergeist napisał:

Czy dzięki temu programowi można przekodować tak plik, żeby pozostał mkv? Powiedzmy, że mam 1 GB plik, a chcę zrobić z niego hardka z polskimi napisami o jakiejś ludzkiej wadze, coś rzędu 300-500 MB. Można to zrobić tym programem czy trzeba innego? Lepiej samemu przekonwertować czy zdać się na dostępne źródła?

Jak pisałem, tobie bez różnicy, czy będzie w MP4, czy w MKV. To pierwsze ma większą kompatybilność, ale na typowych kompach/laptopach najlepiej używać MKV, bo to zero problemów i możesz sobie robić z takim pliczkiem, co ci się podoba (niektóre playery, np. MPV, umożliwiają edytowanie napisów przy oglądaniu, czyli możesz przesunąć sobie je wyżej na ekranie i takie tam, o ile są w MKV).

Ale odpowiadając na pytanie, tak, można. Waga pliku będzie zależała od ustawień. Tylko nie oczekuj cudów, bo to prosty skrypt, bez filtrów i tym podobnych (aczkolwiek ustawienia ma dobre, bo to od kodera z angielskiej grupy).

Tak czy inaczej, poradnik jest głównie dla osób, które z jakiegoś powodu koniecznie chcą wtopione napisy (żeby np. obejrzeć na TV albo na smartfonie bez problemu). Jeśli masz jakiś pliczek 1GB i chcesz go zamienić na coś lżejszego, to równie dobrze możesz poszukać na Nyaa odchudzonych wersji i przemuksować w MKVToolNix. Dopóki używasz komputera, wszystko będzie banglać.

Offline

#15 2018-04-15 00:20:23

Poltergeist
Użytkownik
Dołączył: 2013-09-11

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Dzięki, @Kamiyan3991. W końcu jakieś wyjaśnienie w ludzkim języku. Od razu lepiej się przyswaja informacje. Wiem ciut więcej. Pytałem się o to wszystko, bo tak rozmyślam o robieniu hardków z własnym tłumaczeniem i być może udostępnianiu. Na Mega na przykład? Dlatego tak się uparłem przy tym mkv. I dlaczego udostępniają w mkv, a nie mp4. Chociaż nie wiem, czy nie poprzestanę na samych napisach, bo w napisach timing wydaje się kłopotliwy. Bardziej czasochłonny od tłumaczenia. Dlatego tylu chętnych na gotowe. Tylko że ja lubię robić po swojemu. Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia.

Ostatnio edytowany przez Poltergeist (2018-04-15 00:30:35)

Offline

#16 2018-04-15 09:51:49

marek2fgc
Moderator
Skąd: Hem
Dołączył: 2010-06-28

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Udostępniają w mkv, bo:
a) MKV obsługuje zdecydowanie więcej formatów audio i wideo plus wszelkie dodatki pokroju tagów, rozdziałów, itp.
b) mkvtoolnix jest bardzo łatwy w obsłudze, podczas gdy programy do pakowania MP4 opierają się głównie o MP4Box i potrafią być upierdliwe, gdy tylko jakaś jedna rzecz im nie spasi i nawet nie napiszą dokładnie, co powoduje błąd (dość często, by spakować do mp4, musiałem najpierw spakować do mkv, by YAMB przepakował plik. O, ironio).


Na głównej stronie ~MasaGratoR
MyAnimeList
"Tłumaczenie to świętość"

Offline

#17 2018-04-15 19:41:55

meowchin
Użytkownik
Dołączył: 2015-02-23

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

SoheiMajin napisał:

I wbrew pozorom nie każdy na tym padole ma laptopa.

No wiadomo, że nie każdy. Ale w dzisiejszych czasach zwykły śmiertelnik ma raczej laptopa, niż stacjonarnego kompa.

Kamiyan3991 napisał:
wtas napisał:
meowchin napisał:

Nigdy nie zrozumiem takiego podejścia. Przecież kabel HDMI kosztuje, powiedzmy, 10-15zł, a jest to dużo szybsze i wygodniejsze niż bawienie się w reenkodowanie.

Ale nie każdemu chce się podłączać komputer po telewizor.

Jak wyżej. U mnie to byłoby sporo roboty. No i nie uśmiecha mi się ciągnąć kabla do salonu.
Poza tym takie hardki MP4 możesz też spokojnie wrzucać na telefon.

Sporo roboty? Takie przekodowywanie to jest sporo roboty. A tak cyk, kabelek, włączasz odtwarzacz i oglądasz. Zakładając, że masz laptopa, oczywiście.
Zarówno na Androida, jak i iOSa jest pełno odtwarzaczy, które bez problemu odtworzą softsuby w mkv, jak chociażby popularny VLC.

Poltergeist napisał:

(edycja) No tak. Dzięki tobie, @marek2fgc, uświadomiłem sobie, że byłem niedokładny. Jeśli można, to jak to zrobić? Własnie chodzi mi o te opcje. Pewnie te, które ustawia się w pliku bat. No i sam output mkv nie wstarczy, co? Rozumiem, że to jest jeden z lepszych programów, tak?

Po prostu zwiększ CRF. CRF to taki tryb stałej jakości, więc rozmiar wyjściowy zależny jest od złożoności filmu. Np. jakaś statyczna bajka z gadającymi głowami będzie sporo mniejsza niż taka wypełniona akcją. Im większa wartość CRF, tym mniejszy plik, ale i gorsza jakość. Teoretycznie zwiększając CRF o 6 dostaniesz plik mniejszy o około połowę, ale CRF 24 będzie już wyglądał słabo, szczególnie przy 8 bitach. Ja bym osobiście zalecał nie podnosić powyżej 22. Ale nie traktuj mojego zdania jako wyroczni - pokombinuj, może CRF 24 będzie ci odpowiadał.

Kamiyan3991 napisał:

Tylko nie oczekuj cudów, bo to prosty skrypt, bez filtrów i tym podobnych

Nie potrzebujesz filtrów jeśli reenkodujesz już przefiltrowane wydanie fansuberskie.

Kamiyan3991 napisał:

(aczkolwiek ustawienia ma dobre, bo to od kodera z angielskiej grupy).

Przecież tu masz tylko preset i crf smile_big Ale to wystarczające do kodowania takich hardków na szybko.

Offline

#18 2018-04-15 19:50:07

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Ustawienia masz w profilu h264. A taki re-encode to 5 minut roboty na przeciętnym procesorze (R2200G / i38100).

Offline

#19 2018-04-15 22:39:16

LagoonCompany
Użytkownik
Skąd: Elgin
Dołączył: 2010-05-08

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

A to nie jest tak, że jak ma ktoś TV 55cali to ma łączność z piecem przez wifi?
Ponoć to fajna opcja jest, tylko nie wiem jak z anime-video to bangla...
Mam też znajomych, co stare lapki, (albo bez matrycy) robią w domu za 'magnetowidy'. xD


sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

Offline

#20 2018-04-15 22:46:12

Shaft
Użytkownik
Dołączył: 2014-09-03

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

meowchin napisał:

dzisiejszych czasach zwykły śmiertelnik ma raczej laptopa, niż stacjonarnego kompa.

Gdyby tak było, toby laptopy były tańsze od komputerów stacjonarnych o takich samych parametrach, a jest odwrotnie.

Offline

Stopka forum

© Animesub.info 2018